Rundveehouderij

Foto & video 9861 x bekeken 11 reactieslaatste update:19 feb 2014

Nieuw begin met nieuwe melkveestal in Duitsland

De familie van Wilgen vertrok anderhalf jaar geleden naar Duitsland en nam daar een melkveebedrijf over. Nu is de familie bezig met de bouw van een nieuwe stal.

Foto

 • Frans (42) en Ingrid (39) van Wilgen verhuisde in juli 2012 naar Hasselbach in het zuidwesten van Duitsland. Ze namen er een melkveebedrijf over en zijn nu druk bezig met de bouw van een nieuwe melkveestal.

  Frans (42) en Ingrid (39) van Wilgen verhuisde in juli 2012 naar Hasselbach in het zuidwesten van Duitsland. Ze namen er een melkveebedrijf over en zijn nu druk bezig met de bouw van een nieuwe melkveestal.

  Foto: Theo Galama
 • Het bedrijf met 90 melkkoeien, 105 stuks jongvee en 135 hectare land ligt bij het met heuvels omgeven dorp Hasselbach. Op de foto rechts de melkveestal en links een schuur voor materiaalopslag. Daarachter staat de schuur voor het jongvee.

  Het bedrijf met 90 melkkoeien, 105 stuks jongvee en 135 hectare land ligt bij het met heuvels omgeven dorp Hasselbach. Op de foto rechts de melkveestal en links een schuur voor materiaalopslag. Daarachter staat de schuur voor het jongvee.

  Foto: Theo Galama
 • Van Wilgen had een melkveebedrijf in Vuren (Gld.) met 65 melkkoeien en 40 hectare grond. Verhuizen naar een plek met meer ruimte speelde al langer door zijn hoofd. De aanwijzing van een Natura 2000-gebied op minder dan 200 meter van zijn bedrijf versnelde dit proces. De goede kwaliteit van de grond en de verkaveling deed de veehouders besluiten naar Hasselbach te verhuizen. “Het is nog redelijk dichtbij Nederland, dus familie kan ons ook makkelijk bezoeken”, zegt Frans.

  Van Wilgen had een melkveebedrijf in Vuren (Gld.) met 65 melkkoeien en 40 hectare grond. Verhuizen naar een plek met meer ruimte speelde al langer door zijn hoofd. De aanwijzing van een Natura 2000-gebied op minder dan 200 meter van zijn bedrijf versnelde dit proces. De goede kwaliteit van de grond en de verkaveling deed de veehouders besluiten naar Hasselbach te verhuizen. “Het is nog redelijk dichtbij Nederland, dus familie kan ons ook makkelijk bezoeken”, zegt Frans.

  Foto: Theo Galama
 • De bouw van een nieuwe melkveestal startte in juli 2013. Deze wordt gebouwd op een heuvel buiten het dorp. “De vorige eigenaar bouwde er vijf jaar geleden al een hal voor de opslag van voer en machines. Naast de stal bouwen we ook een nieuw woonhuis.”

  De bouw van een nieuwe melkveestal startte in juli 2013. Deze wordt gebouwd op een heuvel buiten het dorp. “De vorige eigenaar bouwde er vijf jaar geleden al een hal voor de opslag van voer en machines. Naast de stal bouwen we ook een nieuw woonhuis.”

  Foto: Theo Galama
 • Het dak van de reeds aanwezige hal is voorzien van zonnepanelen.

  Het dak van de reeds aanwezige hal is voorzien van zonnepanelen.

  Foto: Theo Galama
 • De stal wordt een 0+6+0-uitvoering met een 2x12 70 graden melkstal. “Met deze stal kunnen we uitbreiden naar 150 melkkoeien.” De veehouders hopen de stal in het voorjaar klaar te hebben. “Het ligt een beetje aan wat de winter voor ons in petto heeft.”

  De stal wordt een 0+6+0-uitvoering met een 2x12 70 graden melkstal. “Met deze stal kunnen we uitbreiden naar 150 melkkoeien.” De veehouders hopen de stal in het voorjaar klaar te hebben. “Het ligt een beetje aan wat de winter voor ons in petto heeft.”

  Foto: Theo Galama
 • De oude melkstal is te klein. Van Wilgen gebruikt deze, als de nieuwe stal klaar is, voor het jongvee.

  De oude melkstal is te klein. Van Wilgen gebruikt deze, als de nieuwe stal klaar is, voor het jongvee.

  Foto: Theo Galama
 • De ingang van de boerderij bevindt zich in het dorp. Oorspronkelijk hoorde het huis rechts ook bij het bedrijf, maar dat is nog steeds in bezit van de oude eigenaar.

  De ingang van de boerderij bevindt zich in het dorp. Oorspronkelijk hoorde het huis rechts ook bij het bedrijf, maar dat is nog steeds in bezit van de oude eigenaar.

  Foto: Theo Galama
 • Familie Van Wilgen woont tijdelijk in een huurhuis in Hasselbach.

  Familie Van Wilgen woont tijdelijk in een huurhuis in Hasselbach.

  Foto: Theo Galama
 • Van Wilgen merkt dat de regelgeving voor boeren in Duitsland soepeler is. De periodes van mest uitrijden zijn veel langer en er zijn geen emissieregels. Ook het gebruik van medicijnen is veel soepeler. Middelen van de vierde generatie kunnen veehouders hier nog gewoon gebruiken.

  Van Wilgen merkt dat de regelgeving voor boeren in Duitsland soepeler is. De periodes van mest uitrijden zijn veel langer en er zijn geen emissieregels. Ook het gebruik van medicijnen is veel soepeler. Middelen van de vierde generatie kunnen veehouders hier nog gewoon gebruiken.

  Foto: Theo Galama
 • De melkprijs is in Duitsland iets lager dan in Nederland. De dierenarts is iets goedkoper, daarentegen zijn de medicijnen weer duurder. Voerkosten liggen weer een stuk lager.

  De melkprijs is in Duitsland iets lager dan in Nederland. De dierenarts is iets goedkoper, daarentegen zijn de medicijnen weer duurder. Voerkosten liggen weer een stuk lager.

  Foto: Theo Galama
 • Het valt Van Wilgen op dat boeren voor vee en kalveren meer beuren. “In vergelijking met de laatste stierkalveren in Nederland en Duitsland ontvang ik hier per kalf €20 meer.”

  Het valt Van Wilgen op dat boeren voor vee en kalveren meer beuren. “In vergelijking met de laatste stierkalveren in Nederland en Duitsland ontvang ik hier per kalf €20 meer.”

  Foto: Theo Galama
 • Het is volgens de ondernemer van belang om in Duitsland op te letten hoe hoog bedrijven liggen. “Door de heuvels en de hoogte is het lastiger om bijvoorbeeld mais te verbouwen. Je krijgt meer nachtvorst op grote hoogte. Daar staat wel tegenover dat grond op hoogte goedkoper is.”

  Het is volgens de ondernemer van belang om in Duitsland op te letten hoe hoog bedrijven liggen. “Door de heuvels en de hoogte is het lastiger om bijvoorbeeld mais te verbouwen. Je krijgt meer nachtvorst op grote hoogte. Daar staat wel tegenover dat grond op hoogte goedkoper is.”

  Foto: Theo Galama
 • De integratie in Duitsland van de familie is goed verlopen. De taal spreken is van levensbelang, vindt Van Wilgen. “We hebben vijftig verpachters, voornamelijk oudere mensen die alleen Duits spreken. Op sociaal en zakelijk vlak krijg je meer voor elkaar als je de taal spreekt. Ik had al Duits gehad op de havo en de landbouwschool. Daarnaast heb ik flink geoefend door iedere dag het Duitse journaal op internet te volgen. De kinderen volgden in Nederland al taallessen en komen nu goed mee op school.”

  De integratie in Duitsland van de familie is goed verlopen. De taal spreken is van levensbelang, vindt Van Wilgen. “We hebben vijftig verpachters, voornamelijk oudere mensen die alleen Duits spreken. Op sociaal en zakelijk vlak krijg je meer voor elkaar als je de taal spreekt. Ik had al Duits gehad op de havo en de landbouwschool. Daarnaast heb ik flink geoefend door iedere dag het Duitse journaal op internet te volgen. De kinderen volgden in Nederland al taallessen en komen nu goed mee op school.”

  Foto: Theo Galama

Laatste reacties

 • Gullef

  Mooi bedrijf suc6 ermee, komt er ook nog een raportage als de stal klaar is?

 • M. Sonsbeek

  Goede beslissing sucses


 • tinus888

  Niet te hopen dat al die grond gepacht met het nieuwe glb op komst

 • Mels

  Veel succes met het bedrijf,de enige juiste stap is weg uit Nederland waar je het boeren linksom of rechtsom onmogelijk gemaakt (gaat)word(en) dat komt ook hier weer duidelijk naar voren.

 • landboer

  Alsof het in het buitenland vanzelf gaat!

 • snip

  gepachte grond telt ook mee voor glb toch ?

 • Mels

  @Landboer,vanzelf gaat het nergens maar vaak wel makkelijker dan in NL.

 • red

  Velen overwegen maar durven niet, maar ik wens jullie veel succes
  en wijsheid daar in Duitsland.

 • josrodenburg

  ik mag hopen dat medicijnen van derde en vierde generatie niet een reden is om die kant op te gaan.

 • arent

  vaak overwogen maar ons gezin zag het niet zitten ik wens deze fam heel veel geluk en een goede gezond heid als we in de buurd komen we langs

 • koestal

  hebben ze daar ook een wakker dier en een Thieme ?

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.