Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

Forse besparing op arbeid

Vof Keuper-Hoftijzer werkt sinds een paar maanden met Cobra-Easybed. Een ‘robot’ strooit volautomatisch gesepareerde fractie in de ligboxen.

Foto

 • Manfred Keuper (39) heeft met zijn vrouw Jolanda in De Heurne (Gld.) een melkveebedrijf met 75 melkkoeien, 60 stuks jongvee en 57 hectare land. In zijn ligboxenstal strooit hij sinds kort als proef 42 van de 75 boxen vol met behulp van het Cobra-Easybed-systeem van leverancier Hiddink Techniek. Dit gebeurt volautomatisch en neemt Keuper veel werk uit handen. Hij is de eerste veehouder in Nederland met zo'n systeem.

  Manfred Keuper (39) heeft met zijn vrouw Jolanda in De Heurne (Gld.) een melkveebedrijf met 75 melkkoeien, 60 stuks jongvee en 57 hectare land. In zijn ligboxenstal strooit hij sinds kort als proef 42 van de 75 boxen vol met behulp van het Cobra-Easybed-systeem van leverancier Hiddink Techniek. Dit gebeurt volautomatisch en neemt Keuper veel werk uit handen. Hij is de eerste veehouder in Nederland met zo'n systeem.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een overzicht van de systeemopstelling. De groene mestscheider hangt aan een verhoging en vult de zwarte Cobra-bak (links), die aan een rails hangt, met gesepareerde fractie. Die vult vervolgens de boxen (hier begint hij net aan een nieuwe ronde). De ligboxenstal stamt uit 1979 en is relatief laag. Dat betekent dat de rails ook vrij laag hangt en de Cobra kort boven de koeien zweeft. Toch is het opvallend rustig in de stal.

  Een overzicht van de systeemopstelling. De groene mestscheider hangt aan een verhoging en vult de zwarte Cobra-bak (links), die aan een rails hangt, met gesepareerde fractie. Die vult vervolgens de boxen (hier begint hij net aan een nieuwe ronde). De ligboxenstal stamt uit 1979 en is relatief laag. Dat betekent dat de rails ook vrij laag hangt en de Cobra kort boven de koeien zweeft. Toch is het opvallend rustig in de stal.

  Foto: Hans Prinsen
 • Stap één in het verhaal: mest op de roosters. Als die mest in de put belandt, gaat deze naar de mestpomp achter de ligboxenstal.

  Stap één in het verhaal: mest op de roosters. Als die mest in de put belandt, gaat deze naar de mestpomp achter de ligboxenstal.

  Foto: Hans Prinsen
 • Dit is de mestpomp. Die pompt mest uit de kelder. Vervolgens gaat het via de leidingen terug de stal in richting de mestscheider, die naast de Cobra-bak hangt.

  Dit is de mestpomp. Die pompt mest uit de kelder. Vervolgens gaat het via de leidingen terug de stal in richting de mestscheider, die naast de Cobra-bak hangt.

  Foto: Hans Prinsen
 • Dit zijn die leidingen, die een paar meter lang zijn. Uiteindelijk komt de mest links in de groene mestscheider terecht.

  Dit zijn die leidingen, die een paar meter lang zijn. Uiteindelijk komt de mest links in de groene mestscheider terecht.

  Foto: Hans Prinsen
 • De opstelling: links de mestscheider, in het midden de bedieningskast met touchscreen en rechtsonder de Cobra-bak. De scheider vult de bak met gesepareerde fractie. Als de bak, met een capaciteit van 250 liter, vol is, start de Cobra automatisch en vult de boxen gedoseerd met 10 liter per box. De hoeveelheden zijn instelbaar. Bij een lege bak rijdt de Cobra automatisch terug naar dit vulpunt. En bij het eind van het programma draait de bak leeg. Zo wordt broei voorkomen.

  De opstelling: links de mestscheider, in het midden de bedieningskast met touchscreen en rechtsonder de Cobra-bak. De scheider vult de bak met gesepareerde fractie. Als de bak, met een capaciteit van 250 liter, vol is, start de Cobra automatisch en vult de boxen gedoseerd met 10 liter per box. De hoeveelheden zijn instelbaar. Bij een lege bak rijdt de Cobra automatisch terug naar dit vulpunt. En bij het eind van het programma draait de bak leeg. Zo wordt broei voorkomen.

  Foto: Hans Prinsen
 • De Cobra is een flinke investering, die zich in vier jaar moet terugverdienen. Hiddink Techniek rekent voor een bedrijf met 140 koeien het volgende jaarlijkse kostenplaatje voor: het complete systeem met de Cobra én de mestscheider kost ieder jaar €10.200. De afschrijving is €6.000, het onderhoud is €1.250, maar de arbeid is slechts €780. Met een shovel en zaagsel is het jaarbedrag €19.270. De afschrijving is €2.200, het onderhoud €500. Maar met zaagsel (€10.000) en arbeid (€5.460) worden veel extra kosten gemaakt, stelt het bedrijf.

  De Cobra is een flinke investering, die zich in vier jaar moet terugverdienen. Hiddink Techniek rekent voor een bedrijf met 140 koeien het volgende jaarlijkse kostenplaatje voor: het complete systeem met de Cobra én de mestscheider kost ieder jaar €10.200. De afschrijving is €6.000, het onderhoud is €1.250, maar de arbeid is slechts €780. Met een shovel en zaagsel is het jaarbedrag €19.270. De afschrijving is €2.200, het onderhoud €500. Maar met zaagsel (€10.000) en arbeid (€5.460) worden veel extra kosten gemaakt, stelt het bedrijf.

  Foto: Hans Prinsen
 • Jaarlijks verdient een veehouder met het Cobra-systeem dus €9.070 terug. Bij grotere bedrijven neemt dat bedrag toe. Keuper heeft echter maar 75 koeien, hij verdient jaarlijks dus minder terug. Hij ving dit deels op door voor een kleinere en langzamere mestscheider te kiezen. De veehouder is tot nu toe tevreden over het systeem. "Voorheen was ik elke week drie kwartier met een kruiwagen vol zaagsel in de weer. Die tijd bespaar ik nu. En ik heb geen zaagsel meer nodig. Dat scheelt elk kwartaal voor 75 boxen €1.700."

  Jaarlijks verdient een veehouder met het Cobra-systeem dus €9.070 terug. Bij grotere bedrijven neemt dat bedrag toe. Keuper heeft echter maar 75 koeien, hij verdient jaarlijks dus minder terug. Hij ving dit deels op door voor een kleinere en langzamere mestscheider te kiezen. De veehouder is tot nu toe tevreden over het systeem. "Voorheen was ik elke week drie kwartier met een kruiwagen vol zaagsel in de weer. Die tijd bespaar ik nu. En ik heb geen zaagsel meer nodig. Dat scheelt elk kwartaal voor 75 boxen €1.700."

  Foto: Hans Prinsen
 • De terugverdienkosten zijn genoemd, blijft over de investering. Hiddink Techniek rekent met ongeveer €200 per ligplaats. Dat is inclusief Cobra, rails, besturingskast en montage, maar exclusief mestscheider en mestpomp. Het bedrijf stelt dat één systeem tot 250 à 300 koeien aan kan. Daarboven is een tweede systeem nodig. Een extra scheider en pomp zijn dan niet meer nodig.

  De terugverdienkosten zijn genoemd, blijft over de investering. Hiddink Techniek rekent met ongeveer €200 per ligplaats. Dat is inclusief Cobra, rails, besturingskast en montage, maar exclusief mestscheider en mestpomp. Het bedrijf stelt dat één systeem tot 250 à 300 koeien aan kan. Daarboven is een tweede systeem nodig. Een extra scheider en pomp zijn dan niet meer nodig.

  Foto: Hans Prinsen
 • De bedieningskast van de Cobra. Keuper stuurt de Cobra aan via een touchscreen. De strooironde start automatisch als de tijden zijn ingevuld. Om de diepstrooiselboxen goed te vullen, laat Keuper de Cobra de eerste maanden in zijn stal tweemaal daags een ronde lopen. Dat duurt elke keer één uur (42 boxen). Dat komt vooral door de kleinere mestscheider, met een grotere scheider kan het twee keer zo snel. De meest Cobra-bakken hebben bovendien straks een inhoud van 500 liter. Keuper heeft er een van 250 liter.

  De bedieningskast van de Cobra. Keuper stuurt de Cobra aan via een touchscreen. De strooironde start automatisch als de tijden zijn ingevuld. Om de diepstrooiselboxen goed te vullen, laat Keuper de Cobra de eerste maanden in zijn stal tweemaal daags een ronde lopen. Dat duurt elke keer één uur (42 boxen). Dat komt vooral door de kleinere mestscheider, met een grotere scheider kan het twee keer zo snel. De meest Cobra-bakken hebben bovendien straks een inhoud van 500 liter. Keuper heeft er een van 250 liter.

  Foto: Hans Prinsen
 • De Cobra-bak wordt automatisch gevuld met de gesepareerde fractie. Voor Keuper is één druk op de knop voldoende om dit proces in gang te zetten. Dit is omdat de stal aan de zijkant zo laag is. Normaal gesproken gaat ook dit volautomatisch.

  De Cobra-bak wordt automatisch gevuld met de gesepareerde fractie. Voor Keuper is één druk op de knop voldoende om dit proces in gang te zetten. Dit is omdat de stal aan de zijkant zo laag is. Normaal gesproken gaat ook dit volautomatisch.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een detail van de gedroogde fractie. Deze kleinere scheider doet maximaal 300 liter gedroogde fractie per uur. Dat betekent dat het in het geval van Keuper net geen anderhalf uur duurt voordat de Cobra aan zijn ronde kan beginnen. Dit kan in andere bedrijfssituaties echter sneller.

  Een detail van de gedroogde fractie. Deze kleinere scheider doet maximaal 300 liter gedroogde fractie per uur. Dat betekent dat het in het geval van Keuper net geen anderhalf uur duurt voordat de Cobra aan zijn ronde kan beginnen. Dit kan in andere bedrijfssituaties echter sneller.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een overzicht in de stal. Wat opvalt is dat de rails niet heel ver boven de koeien hangt. Toch is er veel rust in de stal. De rails is overigens in verschillende hoogtes op te hangen. Het is ook een optie om de rails in lussen over de boxen te laten lopen. Als een slang, vandaar ook de naam Cobra.

  Een overzicht in de stal. Wat opvalt is dat de rails niet heel ver boven de koeien hangt. Toch is er veel rust in de stal. De rails is overigens in verschillende hoogtes op te hangen. Het is ook een optie om de rails in lussen over de boxen te laten lopen. Als een slang, vandaar ook de naam Cobra.

  Foto: Hans Prinsen
 • Links bevindt zich de rails waaraan de Cobra hangt. De Cobra is een relatief simpele constructie van rvs en kunststof. Er zijn niet te veel tierelantijntjes, er kan dus ook minder kapot gaan. Rechts hangt nog een tweede rail. Dit is een stroomrail, hier komt de voeding vandaan. Ook die is basic, er komen geen accu's aan te pas.

  Links bevindt zich de rails waaraan de Cobra hangt. De Cobra is een relatief simpele constructie van rvs en kunststof. Er zijn niet te veel tierelantijntjes, er kan dus ook minder kapot gaan. Rechts hangt nog een tweede rail. Dit is een stroomrail, hier komt de voeding vandaan. Ook die is basic, er komen geen accu's aan te pas.

  Foto: Hans Prinsen
 • De Cobra strooit elke dag vers product en brengt het mooi droog in. Hierdoor is er ook minder kans op broei.

  De Cobra strooit elke dag vers product en brengt het mooi droog in. Hierdoor is er ook minder kans op broei.

  Foto: Hans Prinsen
 • Aan beide kanten van de Cobra-bak bevindt zich een rode stopknop. De sensoren houden in de gaten waar de Cobra zich in de stal bevindt.

  Aan beide kanten van de Cobra-bak bevindt zich een rode stopknop. De sensoren houden in de gaten waar de Cobra zich in de stal bevindt.

  Foto: Hans Prinsen
 • Deze boxen zijn net ingestrooid, er ligt een flinke laag. De ligbedden zijn veerkrachtig en droog. Als het bed elke dag ververst wordt, is de kans op broei klein. In theorie moet dit ook tot een lager celgetal en minder mastitis leiden.

  Deze boxen zijn net ingestrooid, er ligt een flinke laag. De ligbedden zijn veerkrachtig en droog. Als het bed elke dag ververst wordt, is de kans op broei klein. In theorie moet dit ook tot een lager celgetal en minder mastitis leiden.

  Foto: Hans Prinsen
 • Volgens Keuper ligt er elke dag een mooi dik pak in de boxen. "De koeien zijn schoner, lopen het strooisel er niet zomaar uit en liggen ook veel beter." Qua gezondheid heeft hij nog geen concrete veranderingen gezien, maar daarvoor draait de Cobra ook nog te kort.

  Volgens Keuper ligt er elke dag een mooi dik pak in de boxen. "De koeien zijn schoner, lopen het strooisel er niet zomaar uit en liggen ook veel beter." Qua gezondheid heeft hij nog geen concrete veranderingen gezien, maar daarvoor draait de Cobra ook nog te kort.

  Foto: Hans Prinsen

Laatste reacties

 • simpel boerke

  Hoe is de verdeling als de koe nog in de box ligt? Het idee is leuk

 • boerke brabant

  krijg niet eens de kans om de bijschriften te lezen. Wordt dit nog ooit opgelost ??
  zwaar irritant

 • alco1

  Iedereen die een beetje doorrekent moet toch wel grote vraagtekens hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.