Rundveehouderij

Foto & video 6591 x bekeken

Efficiënt werken in vleesveestal Koningshoeve

Van Tunen liet ruim twee jaar geleden een nieuwe zoogkoeienstal bouwen. Boerderij vroeg naar zijn ervaringen in die periode.

Foto

 • Gertjan van Tunen (43) in Spaarnwoude (N-H), bedrijfsleider van biologisch zoogkoeienbedrijf Koningshoeve bv met 580 vleesveedieren, vertelt over de eerste twee jaar ervaring in de zoogkoeienstal die gebouwd is in 2011. Arbeidstechnisch voldoet de stal goed, het management van de hellingstal vraagt extra aandacht.

  Gertjan van Tunen (43) in Spaarnwoude (N-H), bedrijfsleider van biologisch zoogkoeienbedrijf Koningshoeve bv met 580 vleesveedieren, vertelt over de eerste twee jaar ervaring in de zoogkoeienstal die gebouwd is in 2011. Arbeidstechnisch voldoet de stal goed, het management van de hellingstal vraagt extra aandacht.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Achter het woonhuis en de oude boerderij staat de nieuwe vleesveestal. Deze is 80 meter lang, 43 meter breed en heeft 12 meter nokhoogte. In november 2011 is de stal in gebruik genomen.

  Achter het woonhuis en de oude boerderij staat de nieuwe vleesveestal. Deze is 80 meter lang, 43 meter breed en heeft 12 meter nokhoogte. In november 2011 is de stal in gebruik genomen.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Overzicht van de indeling van de gecombineerde potstal-hellingstal. Op het hogere gedeelte middenin is de potstal met hokken voor afkalfkoeien en jonge kalveren. Aan weerszijden zijn de hellingstallen voor zoogkoeien.

  Overzicht van de indeling van de gecombineerde potstal-hellingstal. Op het hogere gedeelte middenin is de potstal met hokken voor afkalfkoeien en jonge kalveren. Aan weerszijden zijn de hellingstallen voor zoogkoeien.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • In de nieuwe stal is ook ruimte gemaakt voor opslag van stro. Het biologische bedrijf mag geen kunstmest gebruiken en heeft stromest nodig voor de bemesting van 450 hectare natuurgrond. Op de achtergrond een doorkijk in de oude potstal, waar ook zoogkoeien met kalveren zijn gehuisvest.

  In de nieuwe stal is ook ruimte gemaakt voor opslag van stro. Het biologische bedrijf mag geen kunstmest gebruiken en heeft stromest nodig voor de bemesting van 450 hectare natuurgrond. Op de achtergrond een doorkijk in de oude potstal, waar ook zoogkoeien met kalveren zijn gehuisvest.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Deze stroverdeler is de eerste met een hijssysteem. Daardoor kan Van Tunen de verdeler op de grond laden met strobalen en de strotouwen veilig lossnijden.

  Deze stroverdeler is de eerste met een hijssysteem. Daardoor kan Van Tunen de verdeler op de grond laden met strobalen en de strotouwen veilig lossnijden.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Een breedverdeler op het automatische instrooisysteem zorgt dat de stroverdeler over een breedte tot 15 meter kan instrooien.

  Een breedverdeler op het automatische instrooisysteem zorgt dat de stroverdeler over een breedte tot 15 meter kan instrooien.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • In het hekwerk op de scheiding van potstal en hellingstal zijn speciale doorgangen gemaakt voor het jongvee.

  In het hekwerk op de scheiding van potstal en hellingstal zijn speciale doorgangen gemaakt voor het jongvee.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Via deze doorgangen kunnen de jongveedieren bij hun moeder in de hellingstal om te zogen. Maar ze kunnen zich ook afzonderen en rustig in het hok in de potstal liggen.

  Via deze doorgangen kunnen de jongveedieren bij hun moeder in de hellingstal om te zogen. Maar ze kunnen zich ook afzonderen en rustig in het hok in de potstal liggen.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Het jongvee krijgt kalverbrok in de troggen die in de potstal staan. Door het doorstaphekwerk kunnen de koeien hier niet bij en kunnen de jonge dieren rustig en ongestoord hun eigen brok vreten.

  Het jongvee krijgt kalverbrok in de troggen die in de potstal staan. Door het doorstaphekwerk kunnen de koeien hier niet bij en kunnen de jonge dieren rustig en ongestoord hun eigen brok vreten.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Door logisch draaiend hekwerk kan Van Tunen of een andere medewerker het potstalgedeelte in het voorjaar eenvoudig met een shovel vanaf de voorkant van de stal leegmaken.

  Door logisch draaiend hekwerk kan Van Tunen of een andere medewerker het potstalgedeelte in het voorjaar eenvoudig met een shovel vanaf de voorkant van de stal leegmaken.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • De drinkwatervoorziening voor het jongvee.

  De drinkwatervoorziening voor het jongvee.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Over de volle lengte van de stal is een robuust zelfsluitend voerhek geplaatst, ook in het gedeelte met het oudere jongvee. “Dat werkt makkelijk, veilig en snel bij scheren, ontwormen, onthoornen en inbrengen van mineralenbolussen”, zegt Van Tunen.

  Over de volle lengte van de stal is een robuust zelfsluitend voerhek geplaatst, ook in het gedeelte met het oudere jongvee. “Dat werkt makkelijk, veilig en snel bij scheren, ontwormen, onthoornen en inbrengen van mineralenbolussen”, zegt Van Tunen.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Het landwerk doet Koningshoeve bv zelf. De loonwerker wikkelt de 5.000 balen graskuil die per jaar worden gevoerd. Het voeren van al het vee kost anderhalve dag per week.

  Het landwerk doet Koningshoeve bv zelf. De loonwerker wikkelt de 5.000 balen graskuil die per jaar worden gevoerd. Het voeren van al het vee kost anderhalve dag per week.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • De zoogkoeien krijgen alleen graskuil en twee keer per jaar een mineralenbolus. De stieren krijgen er krachtvoer en mais bij in de afmestfase. Het jongvee krijgt aanvullend kalverbrok.

  De zoogkoeien krijgen alleen graskuil en twee keer per jaar een mineralenbolus. De stieren krijgen er krachtvoer en mais bij in de afmestfase. Het jongvee krijgt aanvullend kalverbrok.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • De graskuil van 2013 bevat volgens Van Tunen veel eiwit en is eigenlijk niet schraal genoeg voor vleesvee. Dat leidt tot dunne mest, waardoor het vee in de hellingstal de stromest onvoldoende naar beneden loopt.

  De graskuil van 2013 bevat volgens Van Tunen veel eiwit en is eigenlijk niet schraal genoeg voor vleesvee. Dat leidt tot dunne mest, waardoor het vee in de hellingstal de stromest onvoldoende naar beneden loopt.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Het goed functioneren van een hellingstal hangt af van diverse factoren, waaronder de structuur van het ruwvoer, het strogebruik, de hokindeling en hokbezetting. “Het luistert allemaal nogal nauw en vraagt soms bijsturing.”

  Het goed functioneren van een hellingstal hangt af van diverse factoren, waaronder de structuur van het ruwvoer, het strogebruik, de hokindeling en hokbezetting. “Het luistert allemaal nogal nauw en vraagt soms bijsturing.”

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • De robuuste mestschuif houdt de vlakke vloer achter het voerhek mooi schoon. Op de voorgrond de mestafstort, waarna deze via een opvoerband naar buiten wordt getransporteerd.

  De robuuste mestschuif houdt de vlakke vloer achter het voerhek mooi schoon. Op de voorgrond de mestafstort, waarna deze via een opvoerband naar buiten wordt getransporteerd.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • De mestopslag buiten. Van Tunen wil op termijn de opslag graag overkappen voor een betere kwaliteit stromest.

  De mestopslag buiten. Van Tunen wil op termijn de opslag graag overkappen voor een betere kwaliteit stromest.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl

Of registreer je om te kunnen reageren.