Rundveehouderij

Foto & video 34 reacties

Nog te veel storingen, maar zeker geen spijt

Maatschap Tromp zette begin 2012 in de nieuwe ligboxenstal volop in op automatisering. De kosten hiervan: 3 cent per liter, waarvan 1,1 cent onderhoud is.

Foto

 • De broers Koert (52) en Arjen (50) Tromp zitten in het Groningse Houwerzijl in maatschap met hun zoons Xander (21) en Jorick (21). Die studeren beiden nog. De maatschap spreidt de risico's met een akkerbouw- (60 hectare pootgoed) en een melkveetak (200 melkkoeien, 135 stuks jongvee, 650.000 kg quotum en 120 hectare gras- en maisland). De maatschap werkt met twee vaste medewerkers/oud-stagelopers. Menzo voor veehouderij en Marcel voor akkerbouw.

  De broers Koert (52) en Arjen (50) Tromp zitten in het Groningse Houwerzijl in maatschap met hun zoons Xander (21) en Jorick (21). Die studeren beiden nog. De maatschap spreidt de risico's met een akkerbouw- (60 hectare pootgoed) en een melkveetak (200 melkkoeien, 135 stuks jongvee, 650.000 kg quotum en 120 hectare gras- en maisland). De maatschap werkt met twee vaste medewerkers/oud-stagelopers. Menzo voor veehouderij en Marcel voor akkerbouw.

  Foto: Mark Pasveer
 • Maatschap Tromp kan niet wachten tot april 2015. Als het quotum eraf gaat, kan de maatschap pas echt gaan verdienen. Nu moet de akkerbouwtak de veehouderijtak nog compenseren. Die laatste tak kost alleen maar geld, omdat Tromp veel quotum moet bijleasen. Toch heeft de maatschap geen spijt dat het de stal begin 2013 al zette. "Als ondernemer moet je ook risico's nemen. Natuurlijk wisten we dat het geld zou kosten, maar we hadden meer vrees voor nieuwe blokkades van de overheid. Achteraf zouden we het weer zo doen", aldus Koert Tromp.

  Maatschap Tromp kan niet wachten tot april 2015. Als het quotum eraf gaat, kan de maatschap pas echt gaan verdienen. Nu moet de akkerbouwtak de veehouderijtak nog compenseren. Die laatste tak kost alleen maar geld, omdat Tromp veel quotum moet bijleasen. Toch heeft de maatschap geen spijt dat het de stal begin 2013 al zette. "Als ondernemer moet je ook risico's nemen. Natuurlijk wisten we dat het geld zou kosten, maar we hadden meer vrees voor nieuwe blokkades van de overheid. Achteraf zouden we het weer zo doen", aldus Koert Tromp.

  Foto: Mark Pasveer
 • Dit is die stal met capaciteit voor 260 melkkoeien. Tromp groeide in krap drie jaar jaar tijd van 60 naar 200 melkkoeien. Dat lukte niet alleen met eigen opfok. Dus kocht de veehouder twee keer flink aan. Eén keer 45 en één keer 75 dieren. Dat risico had ook gevolgen: mortellaro.

  Dit is die stal met capaciteit voor 260 melkkoeien. Tromp groeide in krap drie jaar jaar tijd van 60 naar 200 melkkoeien. Dat lukte niet alleen met eigen opfok. Dus kocht de veehouder twee keer flink aan. Eén keer 45 en één keer 75 dieren. Dat risico had ook gevolgen: mortellaro.

  Foto: Mark Pasveer
 • Een fraai overzicht in de brede ligboxenstal met op de achtergrond vier melkrobots. Er zijn geen doorsteken, het koeverkeer is niet volledig vrij. Tromp wilde efficiënt kunnen sturen zodat hij de koeien snel kan halen en plaatsen. Let ook op de lichtstraat. Die is liefst 5 meter breed. Meer dan 10 procent van het totale dakoppervlak.

  Een fraai overzicht in de brede ligboxenstal met op de achtergrond vier melkrobots. Er zijn geen doorsteken, het koeverkeer is niet volledig vrij. Tromp wilde efficiënt kunnen sturen zodat hij de koeien snel kan halen en plaatsen. Let ook op de lichtstraat. Die is liefst 5 meter breed. Meer dan 10 procent van het totale dakoppervlak.

  Foto: Mark Pasveer
 • De 8-rijige stal is opvallend breed: 44 meter. De stallengte bedraagt dan weer 77 meter. De koeien staan in twee verschillende groepen: een hoog- en een laagproductieve groep. Elke groep heeft twee melkrobots en een aparte wachtruimte.

  De 8-rijige stal is opvallend breed: 44 meter. De stallengte bedraagt dan weer 77 meter. De koeien staan in twee verschillende groepen: een hoog- en een laagproductieve groep. Elke groep heeft twee melkrobots en een aparte wachtruimte.

  Foto: Mark Pasveer
 • Automatisering is het trefwoord in deze stal. Tromp investeerde hier indertijd €525.000 in; ruim een kwart van de totale stalkosten. De veehouders waren pioniers met deze Vector-voerrobot van Lely.Tromp rekent voor dat de totale automatiseringskosten 3 cent bedragen (vanaf dag één). Daarvan was 1,1 cent onderhoud (1 cent voor de melkrobots).

  Automatisering is het trefwoord in deze stal. Tromp investeerde hier indertijd €525.000 in; ruim een kwart van de totale stalkosten. De veehouders waren pioniers met deze Vector-voerrobot van Lely.Tromp rekent voor dat de totale automatiseringskosten 3 cent bedragen (vanaf dag één). Daarvan was 1,1 cent onderhoud (1 cent voor de melkrobots).

  Foto: Mark Pasveer
 • Een overzicht in de ruime voerkeuken aan de zijkant van de stal. Een grijper grijpt het voer en brengt het automatisch naar de voerrobot. Het arbeidsgemak is natuurlijk hét grote voordeel. Maar Tromp kan ook met meerdere rantsoenen werken. In dit geval zijn het er zes. Onderhoud was zeker het eerste jaar vaak nodig, maar toen viel de robot nog onder de algemene garantie. Echt grote problemen deden zich bovendien niet voor. Langer dan twee uur is de voerrobot nooit uit de roulatie geweest.

  Een overzicht in de ruime voerkeuken aan de zijkant van de stal. Een grijper grijpt het voer en brengt het automatisch naar de voerrobot. Het arbeidsgemak is natuurlijk hét grote voordeel. Maar Tromp kan ook met meerdere rantsoenen werken. In dit geval zijn het er zes. Onderhoud was zeker het eerste jaar vaak nodig, maar toen viel de robot nog onder de algemene garantie. Echt grote problemen deden zich bovendien niet voor. Langer dan twee uur is de voerrobot nooit uit de roulatie geweest.

  Foto: Mark Pasveer
 • Het financiële voordeel van de voerrobot is groot. Naast het onderhoud (maximaal 0,1 cent per liter) verbruikt de robot wekelijks €25 aan stroom. Ter vergelijking: met traditioneel voeren zou Tromp wekelijks €570 kwijt zijn (drie manuren, €420 en 140 liter brandstof, €150). Bovendien kan er ook iets stuk gaan aan een trekker. Nadeel is dat er veel (kleine) storingen zijn. De Lely-pieper gaat dagelijks af. Er is altijd wel iets. Of het nu de voerrobot of de melkrobots zijn.

  Het financiële voordeel van de voerrobot is groot. Naast het onderhoud (maximaal 0,1 cent per liter) verbruikt de robot wekelijks €25 aan stroom. Ter vergelijking: met traditioneel voeren zou Tromp wekelijks €570 kwijt zijn (drie manuren, €420 en 140 liter brandstof, €150). Bovendien kan er ook iets stuk gaan aan een trekker. Nadeel is dat er veel (kleine) storingen zijn. De Lely-pieper gaat dagelijks af. Er is altijd wel iets. Of het nu de voerrobot of de melkrobots zijn.

  Foto: Mark Pasveer
 • De factor arbeid is op dit bedrijf fors kleiner geworden. Koert en Arjen Tromp zijn samen dagelijks hooguit acht uur in de stal. Ideaal omdat de akkerbouwtak genoeg aandacht vraagt. De voerrobot redt zich intussen wel. Hier maakt de robot zelfstandig het rondje van de ligboxenstal naar de jongveestal. Een bordje waarschuwt eventuele bezoekers alvast.

  De factor arbeid is op dit bedrijf fors kleiner geworden. Koert en Arjen Tromp zijn samen dagelijks hooguit acht uur in de stal. Ideaal omdat de akkerbouwtak genoeg aandacht vraagt. De voerrobot redt zich intussen wel. Hier maakt de robot zelfstandig het rondje van de ligboxenstal naar de jongveestal. Een bordje waarschuwt eventuele bezoekers alvast.

  Foto: Mark Pasveer
 • De voerrobot opent zelf de deur naar de jongveestal en maakt vervolgens keurig zijn rondje. Tromp hoeft bij wijze van spreken nauwelijks nog in deze stal te komen.

  De voerrobot opent zelf de deur naar de jongveestal en maakt vervolgens keurig zijn rondje. Tromp hoeft bij wijze van spreken nauwelijks nog in deze stal te komen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Een overzicht van de vier Lely A4-melkrobots in de stal. De hoog- en de laagproductieve koeien hebben elk twee robots tot hun beschikking. Vooral de melkrobots hebben nog te veel storingen, vindt Tromp. Maar de robots geven naast gemak veel financieel voordeel. De onderhoudskosten zijn als gezegd 1 cent per liter. Terwijl een vergelijkbare melkstal zoals een 2x16 voor dit aantal koeien al snel ook veel geld kost. Drie keer melken met twee mensen is 84 uur x €20 uurloon is bijna €1.700 per week, rekent Tromp voor. En ook zo'n melkstal vraagt onderhoud.

  Een overzicht van de vier Lely A4-melkrobots in de stal. De hoog- en de laagproductieve koeien hebben elk twee robots tot hun beschikking. Vooral de melkrobots hebben nog te veel storingen, vindt Tromp. Maar de robots geven naast gemak veel financieel voordeel. De onderhoudskosten zijn als gezegd 1 cent per liter. Terwijl een vergelijkbare melkstal zoals een 2x16 voor dit aantal koeien al snel ook veel geld kost. Drie keer melken met twee mensen is 84 uur x €20 uurloon is bijna €1.700 per week, rekent Tromp voor. En ook zo'n melkstal vraagt onderhoud.

  Foto: Mark Pasveer
 • De hoogproductieve koeien lopen via deze grazeway de wachtruimte voor melkrobot 1 en 2 in. Van daaruit kunnen ze verder gesepareerd worden. Bijvoorbeeld naar het ruime strohok achter deze eerste twee robots.

  De hoogproductieve koeien lopen via deze grazeway de wachtruimte voor melkrobot 1 en 2 in. Van daaruit kunnen ze verder gesepareerd worden. Bijvoorbeeld naar het ruime strohok achter deze eerste twee robots.

  Foto: Mark Pasveer
 • Dit is de andere kant. Ook hier is een grazeway voor de laagproductieve dieren. Met daarachter een aparte wachtruimte. Ook hier kunnen de dieren eenvoudig gesepareerd worden. Tussen beide wachtruimtes in is een bekapbox geplaatst.

  Dit is de andere kant. Ook hier is een grazeway voor de laagproductieve dieren. Met daarachter een aparte wachtruimte. Ook hier kunnen de dieren eenvoudig gesepareerd worden. Tussen beide wachtruimtes in is een bekapbox geplaatst.

  Foto: Mark Pasveer
 • Ondanks de vele (kleine) storingen is Tromp volledig overtuigd dat automatisering de toekomst is. Hij zou niet anders meer willen. Als kanttekening noemt hij dat de A4 in zijn ogen te snel doorontwikkeld is. "De onderdelen moeten beter. Nu hebben we iedere dag een storing. Vaak kunnen we het zelf oplossen, maar dat moet straks echt anders. Cijfermatig doen de robots het goed, maar gevoelsmatig staat de Lely-bus hier te vaak. Het zijn telkens kleine ergernissen."

  Ondanks de vele (kleine) storingen is Tromp volledig overtuigd dat automatisering de toekomst is. Hij zou niet anders meer willen. Als kanttekening noemt hij dat de A4 in zijn ogen te snel doorontwikkeld is. "De onderdelen moeten beter. Nu hebben we iedere dag een storing. Vaak kunnen we het zelf oplossen, maar dat moet straks echt anders. Cijfermatig doen de robots het goed, maar gevoelsmatig staat de Lely-bus hier te vaak. Het zijn telkens kleine ergernissen."

  Foto: Mark Pasveer
 • Tromp liet in het eerste jaar rubbers op de roostervloer in de wachtruimtes plaatsen. In de praktijk draaiden de koeien te veel waardoor ze pootproblemen kregen. Dit was een extra investering van €6.000.

  Tromp liet in het eerste jaar rubbers op de roostervloer in de wachtruimtes plaatsen. In de praktijk draaiden de koeien te veel waardoor ze pootproblemen kregen. Dit was een extra investering van €6.000.

  Foto: Mark Pasveer
 • Dit is één van de separatiegroepen met daarachter de ruimte waar Tromp 33 droge koeien kan herbergen. Net niet zichtbaar is de kantine/het kantoor. Van hieruit hebben de veehouders direct een goed overzicht op deze dieren.

  Dit is één van de separatiegroepen met daarachter de ruimte waar Tromp 33 droge koeien kan herbergen. Net niet zichtbaar is de kantine/het kantoor. Van hieruit hebben de veehouders direct een goed overzicht op deze dieren.

  Foto: Mark Pasveer
 • Tromp past weidegang toe. Als deze ophaalbrug omhoog gaat, kunnen de koeien naar buiten lopen. De brug is echter ook onderdeel van de route van de voerrobot. Als de robot eraan komt, gaat de brug automatisch naar beneden.

  Tromp past weidegang toe. Als deze ophaalbrug omhoog gaat, kunnen de koeien naar buiten lopen. De brug is echter ook onderdeel van de route van de voerrobot. Als de robot eraan komt, gaat de brug automatisch naar beneden.

  Foto: Mark Pasveer
 • Opnieuw een voorbeeld van automatisering: één van de twee Lely-mestrobots. Zonder sproeier. Deze robots bevallen Tromp erg goed. Het onderhoud valt ook relatief mee: €1.000 in twee jaar tijd. Op gewone roosters doen de mestrobots het prima, merkt Tromp. En: hoe meer koeien in de stal, hoe beter de robots draaien.

  Opnieuw een voorbeeld van automatisering: één van de twee Lely-mestrobots. Zonder sproeier. Deze robots bevallen Tromp erg goed. Het onderhoud valt ook relatief mee: €1.000 in twee jaar tijd. Op gewone roosters doen de mestrobots het prima, merkt Tromp. En: hoe meer koeien in de stal, hoe beter de robots draaien.

  Foto: Mark Pasveer
 • En nog meer automatisering: automatische koeborstels voor extra koecomfort. Er hangen er twee in de stal.

  En nog meer automatisering: automatische koeborstels voor extra koecomfort. Er hangen er twee in de stal.

  Foto: Mark Pasveer
 • Tromp koos twee jaar geleden voor ligboxen met waterbedden. Dat bevalt prima.

  Tromp koos twee jaar geleden voor ligboxen met waterbedden. Dat bevalt prima.

  Foto: Mark Pasveer
 • De koeien lopen een gewone roostervloer. Emissiearm bouwen was indertijd nog (net) niet verplicht. Dat scheelde €100.000 aan bouwkosten. Tromp was er ook blij om omdat mest op gewone roosters gemakkelijker in de put verdwijnt. Bovendien verwacht hij niet dat de overheid emissiearme vloeren in bestaande stallen gaat verplichten. Dit is overigens een foto van de roostervloer met rubbers in de wachtruimte.

  De koeien lopen een gewone roostervloer. Emissiearm bouwen was indertijd nog (net) niet verplicht. Dat scheelde €100.000 aan bouwkosten. Tromp was er ook blij om omdat mest op gewone roosters gemakkelijker in de put verdwijnt. Bovendien verwacht hij niet dat de overheid emissiearme vloeren in bestaande stallen gaat verplichten. Dit is overigens een foto van de roostervloer met rubbers in de wachtruimte.

  Foto: Mark Pasveer

Laatste reacties

 • abtje

  Alweer dezelfde denk en rekenfout. De robot gebruikt 25 euro energie per week en hoe devoerkeuken gevuld wordt vergeten we.
  Dat doet een trekker/shovel/verreiker met kuilensnijder of wat dan ook zonder energie, aanschaf en onderhoudskosten.
  Dat hoor je er gewoon bij te tellen. Nu heb je het dus dubbel. Je voert semi-automatisch.
  Automatisch voeren is als de Vector zelf naar de kuil rijdt om zich bij de bron te vullen.

 • Zuperboer

  Gelukkig kunnen de produkten van de winstgevende tak (akkerbouw) middels de hypermoderne voerkeuken verwaard worden tot melk in de verliesgevende tak (melkveehouderij)................................

 • Zuperboer

  Mooie stal...kump goed vanaf 2016. Geluk.

 • Zuperboer

  2x16 Kost inclusief gebouw en wachtruimte 350 000 Euro. Rest van de kosten is uit te rekenen middels normpercentages voor onderhoud, afschrijvingen (30 jaar!) en rente. Denk dat je zelfs met NL medewerkers (die graag willen melken) heel wat scherper kunt draaien, maar je moet dat wel willen c.q. willen zien. 3 Keer melken levert 0 rendement op of vrijwel 0% (bron: Andries Jan de Boer bijeenkomst AR) dus dat zou ik niet aanraden. Zeker niet gezien de historie (overstap van akkerbouw naar melkvee). Hou de produktie lekker beneden de 10 000 kg en de mk gezond en vruchtbaar dat levert veel meer rendement.

 • bankivahoen

  Bedankt voor jullie gratis financiele gegevens !
  Afzender:
  Namens alle inkopers van jullie producten.
  Weten we tenminste weer iets beter wat jullie kostprijs is .

  In de pluimveesector ziet men dat men al minder de bedragen over de straat gooit , de melksector zo te zien nog niet .

 • pieter p

  Wat is er mis met je kostprijs te zeggen???

 • lactaria

  Is er een fout in de eerste foto? 650 000 kg quota. Hoe bereken jullie dat in Nederland?

 • boerke brabant

  iedere dag een storing, dat kost niets ?
  en met twee maten, twee zoons, en twee (part time ) medewerkers, een voorrobot, mestrobot en melkrobot...arbeid genoeg

  ieder maakt zijn eigen keuzes, moeten deze boeren ook vooral doen. Ik zou andere afwegingen maken..

 • rub2

  Wat/hoeveel uren kost het dagelijks of wekelijks vullen van de voerkeuken? Die blokken kuigras worden er niet door de kabouters ingezet. Pas dan kun je een goede vergelijking maken met een traditioneel systeem.

 • John*

  wat je nu aan rente en aflossing betaald voor de automatisering kan ook iemand van leven die op de boerderij melkt en voert... en zeker in moeilijke tijden levert dit een stukje flexibiliteit op.

 • koestal

  Er wordt zeker nog melk bij geleased

 • gvanlaar

  koestal staat ook in het verhaal. ze hebben als ik het goed begrijp quotum verkocht en daarvan nieuwe stal gebouwd. nu word er vanaf volgend jaar geld verdiend zeggen ze omdat ze niet meer hoeven te leasen. LEZEN MENSEN!!!!

 • josrodenburg

  mooie stal, geen geheimen duidelijk verhaal. snap niet dat lely zo vaak komt als iets bij de ene robot niet werkt ga je toch niet wachten dat het bij de volgende robot ook kapot gaat?? heb er ook ervaring mee wij melken nu ruim 2,5 jaar met A4. je wilt gewoon niet tot morgen zeggen tegen een lely monteur!!

 • j.verstraten1

  gvlaar waar lees je dat ze quotum verkocht hebben? Ze zijn gegroeid van 60 naar 200 koeien, dus waarschijnlijk hadden ze die 650.000 als startquotum.

 • M.harmsen

  Hoezo € 1000,- onderhoud aan de mestmuis?? Die van mij draait al 4 jaar probleemloos. Alleen ca 2x per jaar een schuifstrip vervangen á 45,- stuk...

 • Sjaak

  ' Tromp groeide in krap drie jaar jaar tijd van 60 naar 200 melkkoeien.'
  Gelukkig kan gvanlaar wél goed lezen....;)

  Snap de logica van deze wijze van ondernemen ook niet helemaal, maar vast staat dat ze in ieder geval een goede buffercapaciteit hebben.

 • farmerdude

  Eerlijk verhaal.
  Je kunt trouwens het voer net zo goed meteen in een mengwagen gooien dan het in de voerkeuken te zetten.

 • mr

  M.Harmsen ik heb ook een mestmuis. Superapparaat!
  Maar met 4 jaar geen onderhoud heb je geluk gehad.
  Bestel maar vast een nieuwe accu,wiellagers en banden want dat zit er snel aan te komen, geef ik je op een briefje.
  Tel daar het voorrijkosten tarief van 60,40 en het uur tarief van 64,00 euro bij op dan ga je ruim over de 1000 euro.

 • Marcel B

  Mr : Is dat nou zo moeilijk om zelf te vervangen.
  Een accu en wat bandjes verwisselen zal toch niet zo lastig zijn.

 • Mels

  Kost je eigen tijd niks? @Marcel B. Ben het met je eens maar feitelijk moet je het wel zo bekijken dat je in je kostprijsberekening dit op deze manier berekend anders komt er je nooit aan jezelf toe.

 • BO(skabout)ER

  als je een nieuwe 'mestmuis' koopt krijg je er geloof ik een uitleg bij hoe je het onderhoud moet doen. Als je dit een beetje nakomt dan heb je vaak weinig onderhoudskosten. Als je zelf denkt dat dit niet gaat lukken kan je het ook laten doen, is beter als niet. Dat de banden en accu 4 jaar mee gaan is redelijk uniek maar ligt natuurlijk aan je stal en aantal routes.

 • BO(skabout)ER

  verder een mooi bedrijf, ben persoonlijk niet zo'n fan van een voersysteem waar bij je zelf nog steeds moet voeren. Ik zou dan eerder een zelfrijder kopen.

 • Heemskerkboerderij

  marcel B gaat straks lekker onderhoud aan zijn mestmuis doen en bespaart voor ieder uurtje gepruts dik €60.- per uur en kan voor het voorrijtarief met zijn gezin 2 keer naar de Mac. heerlijk gevoel. als nu dat eten van de Mac nog lekker was ook, kon het helemaal niet meer stuk

 • alco1

  Gewoon met de voorlader blokken in de menger. De enigste tijd die je meer kwijt bent is het lossen en een paar keer aandrukken, maar daarbij valt er ook nog onraad in de stal op te merken.

 • Frans-Jan

  Mensen vertellen tenminste eerlijk verhaal!

 • bkl

  Onze mestmuis kost elke maand geld.
  Wat voor muis hebben jullie, dan ga ik daar een kopen.

 • mr

  Lely discovery. 7 jaar oud. 2keer banden vervangen en zijn nu weer glad ongeveer 300 euro per set. Wiellagers 3 keer vervangen 390 euro per set.
  accu 2 keer vervangen 228 euro per stuk. Maar verder zeer tevreden.

 • mr

  alco1 er zitten nog een paar voordelen aan (half) automatisch voeren.
  iedereen kan voorraadbakken vullen maar niet iedereen een voermengwagen,dat is andere koek. Het systeem voert meerdere keren per dag vers en schuift aan. En als er b.v. weinig droge koeien zijn word daar ook exact en vers gevoerd wat niet lukt met een mengwagen want voer voor b.v. 6 koeien krijg je niet gemengd. Ook de flexibiliteit wat betreft arbeid is erg handig. Vandaag een uurtje vullen , de volgende dag niks aan voeren hoeven doen is erg makkelijk met je werk planning.
  Alleen met de competitie van laagste kostprijs ga ik niet winnen!

 • Marcel B

  @mels , heb je helemaal gelijk in ware het niet dat als ik voor m'n werk bij melkveehouders kom 3 van de 4 er de hele tijd bij komt staan met zijn handen diep in z'n broekzakken en grote verhalen staan te vertellen hoe druk ze het hebben en hoe duur we zijn !
  Dan denk ik toch vaak voor 60 € per uur zou ik zelf toch ook iets
  proberen .

 • landboer

  Een echte melkveehouder heeft 2 linkerhanden!

 • Voort Gang

  Is het niet vreemd, varkens lopen voor minimaal 60% op droge vloeren, moderne koeien kunnen nooit en nergens op een droge vloer lopen, ze staan altijd in de stront.

 • FH

  Ik heb 4 van de originele Discovery's lopen. Zit zo nu en dan wel een beetje onderhoud aan. Batterij ~ 2 jaar. Rubber strip ~ 1 jaar. Bandjes ~ 8 maanden. Ketting ~ 1.5 jaar. Tandwielen ~ 1.5 jaar. Lagers ~ 1 jaar. Doe all het onderhoud zelf en ze lopen 32-36 routes per dag per robot voor totaal ~ 40% gebruik.

 • W Geverink

  Marcel B #29. Helemaal gelijk. 60 Euro in het uur in eigen zak steken is een no brainer. Niet alleen dat, maar als je bv voor de lagers naar een gespecialiseerde lagerboer gaat wed ik dat ze voor een fractie van die 390 Euro te vervangen zijn evenals de bandjes en de accu. Het internet is geweldig voor het vinden van onderdelen. Hoe meer je zelf kan hoe beter je af bent. @Voortgang #31. Koeien staan in de stront omdat ze niet zindelijk te maken zijn zoals varkens.

 • landboer

  525000 voor de automatisering best veel ,x 15 % rente en afschrijving is 78750 euro per jaar!

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.