Rundveehouderij

Foto & video 5 reacties

Met beleid de toekomst tegemoet

Familie Te Kamp wil groeien met beleid. Niet zomaar een nieuwe stal, maar verstandig uitbouwen. Te Kamp investeerde wel flink in de emissiearme vloer en de 2x16-melkstal.

Foto

 • Alita (44) en Henk (44) te Kamp hebben in Hall (Gld.) een melkveebedrijf met 123 melkkoeien, 130 stuks jongvee en 96 hectare land (waarvan 17 hectare mais). Ze breidden de bestaande ligboxenstal uit, waardoor nu een fraai vernieuwde stal van 67 meter lang en 42 meter breed staat. De capaciteit ging van 114 naar 195 melkkoeien.

  Alita (44) en Henk (44) te Kamp hebben in Hall (Gld.) een melkveebedrijf met 123 melkkoeien, 130 stuks jongvee en 96 hectare land (waarvan 17 hectare mais). Ze breidden de bestaande ligboxenstal uit, waardoor nu een fraai vernieuwde stal van 67 meter lang en 42 meter breed staat. De capaciteit ging van 114 naar 195 melkkoeien.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een overzicht van het nieuwe deel van de vernieuwde stal. Te Kamp wilde niet zomaar een nieuwe stal zetten, maar groeien met beleid. Concreet: dingen die goed werken niet zomaar vervangen en dingen die beter kunnen juist wel aanpassen. Praktisch ingrijpen en niet te veel tierelantijntjes.

  Een overzicht van het nieuwe deel van de vernieuwde stal. Te Kamp wilde niet zomaar een nieuwe stal zetten, maar groeien met beleid. Concreet: dingen die goed werken niet zomaar vervangen en dingen die beter kunnen juist wel aanpassen. Praktisch ingrijpen en niet te veel tierelantijntjes.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een overzicht in het nieuwe deel van de stal. De koeien lopen er nu zeven maanden in en de rust valt direct op. De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (fiscaal voordelig) en het nieuwe deel kostte €5.600 per koeplaats. Dat is nog vrij fors. De belangrijkste oorzaken waren de dure emissiearme vloer en de 2x16-melkstal.

  Een overzicht in het nieuwe deel van de stal. De koeien lopen er nu zeven maanden in en de rust valt direct op. De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (fiscaal voordelig) en het nieuwe deel kostte €5.600 per koeplaats. Dat is nog vrij fors. De belangrijkste oorzaken waren de dure emissiearme vloer en de 2x16-melkstal.

  Foto: Hans Prinsen
 • De terugloopgang vanuit de melkstal is opvallend lang en loopt over de hele lengte van de stal. Hier is goed te zien hoe het oude deel (links) en het nieuwe deel van de stal in elkaar overlopen. Het muurtje is de scheiding. Het oude gedeelte stamt oorspronkelijk uit 1976 . In 1994 en in 2004 vond ook al een uitbouw plaats. De uitbouw van dit jaar is de grootste tot nu toe.

  De terugloopgang vanuit de melkstal is opvallend lang en loopt over de hele lengte van de stal. Hier is goed te zien hoe het oude deel (links) en het nieuwe deel van de stal in elkaar overlopen. Het muurtje is de scheiding. Het oude gedeelte stamt oorspronkelijk uit 1976 . In 1994 en in 2004 vond ook al een uitbouw plaats. De uitbouw van dit jaar is de grootste tot nu toe.

  Foto: Hans Prinsen
 • Er zit geen lichtstraat in de nok. Te Kamp koos voor verschillende lichtplaten. Qua verlichting koos de veehouder voor witte agrolights. Dat geeft volgens hem het beste zicht.

  Er zit geen lichtstraat in de nok. Te Kamp koos voor verschillende lichtplaten. Qua verlichting koos de veehouder voor witte agrolights. Dat geeft volgens hem het beste zicht.

  Foto: Hans Prinsen
 • De koeien liggen op koematrassen met een laag zaagsel. Een keuze uit arbeidsgemak. Bovendien waren de kosten relatief laag.

  De koeien liggen op koematrassen met een laag zaagsel. Een keuze uit arbeidsgemak. Bovendien waren de kosten relatief laag.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een overzicht van een van de mestgangen. De koeien lopen op een emissiearme vloer van Veld-V. Emissiearm bouwen was verplicht voor de maatlat. Te Kamp wilde een vloer die het dichtst bij vertrouwde roosters kwam. Een dichte vloer zag hij niet zitten. Hij verwacht dat dat te veel viezigheid en uiteindelijk ook mortellaro geeft.

  Een overzicht van een van de mestgangen. De koeien lopen op een emissiearme vloer van Veld-V. Emissiearm bouwen was verplicht voor de maatlat. Te Kamp wilde een vloer die het dichtst bij vertrouwde roosters kwam. Een dichte vloer zag hij niet zitten. Hij verwacht dat dat te veel viezigheid en uiteindelijk ook mortellaro geeft.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een detail van de emissiearme vloer. De uitstoot was berekend op 7,1 kilo bij beweiden. Maar de eerste proefbedrijven lieten in september van dit jaar een praktijkcijfer van 5,2 kilo zien, een gelukkig toeval voor Te Kamp. De vloer had overigens een forse prijs: €140 per vierkante meter. Dit droeg vooral bij aan de hoge kosten per koeplaats.

  Een detail van de emissiearme vloer. De uitstoot was berekend op 7,1 kilo bij beweiden. Maar de eerste proefbedrijven lieten in september van dit jaar een praktijkcijfer van 5,2 kilo zien, een gelukkig toeval voor Te Kamp. De vloer had overigens een forse prijs: €140 per vierkante meter. Dit droeg vooral bij aan de hoge kosten per koeplaats.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een Lely-mestrobot met sproeisysteem houdt de vloer schoon. Dat is de eerste zeven maanden probleemloos gegaan. De robot neemt ook de terugloopgang vanuit de melkstal mee.

  Een Lely-mestrobot met sproeisysteem houdt de vloer schoon. Dat is de eerste zeven maanden probleemloos gegaan. De robot neemt ook de terugloopgang vanuit de melkstal mee.

  Foto: Hans Prinsen
 • Met dit automatische opdrijfhek worden de koeien naar de melkstal gedreven. Er is geen aparte wachtruimte, maar de 3 meter brede centrale mestgang kan evengoed zo'n 200 dieren herbergen. Goedkope vierkante meters kortom.

  Met dit automatische opdrijfhek worden de koeien naar de melkstal gedreven. Er is geen aparte wachtruimte, maar de 3 meter brede centrale mestgang kan evengoed zo'n 200 dieren herbergen. Goedkope vierkante meters kortom.

  Foto: Hans Prinsen
 • De koeien zijn voorzien van stappentellers en worden hier aan het begin van de melkstal automatisch herkend.

  De koeien zijn voorzien van stappentellers en worden hier aan het begin van de melkstal automatisch herkend.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een overzicht van de 2x16 fast exitmelkstal, die nu overigens nog een 2x14 is. Die 2x14 zag Te Kamp bij een collega en beviel zo goed dat hij het een-op-een overnam in zijn stal. Er is echter ruimte voor nog vier melkstellen. De nieuwe melkstal is een flinke vooruitgang. Voorheen molken Henk en Alita in een 2x6-visgraat. De melktijd halveerde ruim: 108 koeien in één uur en vijftien minuten. Robots waren geen serieuze optie. Te Kamp melkt graag en bovendien kan hij de koeien goed controleren. Een andere reden is dat het een echt gezinsbedrijf is. De kinderen, Jessica (14) en Dennis (10) springen ook graag bij.

  Een overzicht van de 2x16 fast exitmelkstal, die nu overigens nog een 2x14 is. Die 2x14 zag Te Kamp bij een collega en beviel zo goed dat hij het een-op-een overnam in zijn stal. Er is echter ruimte voor nog vier melkstellen. De nieuwe melkstal is een flinke vooruitgang. Voorheen molken Henk en Alita in een 2x6-visgraat. De melktijd halveerde ruim: 108 koeien in één uur en vijftien minuten. Robots waren geen serieuze optie. Te Kamp melkt graag en bovendien kan hij de koeien goed controleren. Een andere reden is dat het een echt gezinsbedrijf is. De kinderen, Jessica (14) en Dennis (10) springen ook graag bij.

  Foto: Hans Prinsen
 • Hier is goed te zien dat de huidige 2x14 nog uit te breiden is naar een 2x16.

  Hier is goed te zien dat de huidige 2x14 nog uit te breiden is naar een 2x16.

  Foto: Hans Prinsen
 • De melkstal heeft een hellingsgraad van 4 procent. Zo staan de koeien beter om gemolken te worden. De dieren lopen op een rubber vloer. Beter voor het welzijn, stelt Te Kamp.

  De melkstal heeft een hellingsgraad van 4 procent. Zo staan de koeien beter om gemolken te worden. De dieren lopen op een rubber vloer. Beter voor het welzijn, stelt Te Kamp.

  Foto: Hans Prinsen
 • Er zijn straks meerdere melkers. Te Kamp koos daarom voor een in hoogte verstelbare putvloer.

  Er zijn straks meerdere melkers. Te Kamp koos daarom voor een in hoogte verstelbare putvloer.

  Foto: Hans Prinsen
 • Te Kamp koos daarnaast voor IQ-melkstellen. Dit moet het celgetal verlagen en de capaciteit verhogen.

  Te Kamp koos daarnaast voor IQ-melkstellen. Dit moet het celgetal verlagen en de capaciteit verhogen.

  Foto: Hans Prinsen
 • De 'techniek' bevindt zich, mooi afgezonderd, onder de melkstal: in de subway. Hier hangen onder meer de melkmeters. Daarnaast is de wateropslag (voor het rondpompsysteem) hier ook te vinden.

  De 'techniek' bevindt zich, mooi afgezonderd, onder de melkstal: in de subway. Hier hangen onder meer de melkmeters. Daarnaast is de wateropslag (voor het rondpompsysteem) hier ook te vinden.

  Foto: Hans Prinsen
 • De terugloopgang vanuit de melkstal is opvallend lang en loopt helemaal door naar het einde van de stal. Dit is het begin, met op de achtergrond de eerste selectiepoort. Hier zijn de koeien te separeren voor bijvoorbeeld het bekappen of het insemineren.

  De terugloopgang vanuit de melkstal is opvallend lang en loopt helemaal door naar het einde van de stal. Dit is het begin, met op de achtergrond de eerste selectiepoort. Hier zijn de koeien te separeren voor bijvoorbeeld het bekappen of het insemineren.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een halve stal verder, helemaal aan het eind van de terugloopgang, bevindt zich dit tweede selectiepoortje. Hier staat het poortje naar het oude deel van de stal (links) open.

  Een halve stal verder, helemaal aan het eind van de terugloopgang, bevindt zich dit tweede selectiepoortje. Hier staat het poortje naar het oude deel van de stal (links) open.

  Foto: Hans Prinsen
 • Links van de melkstal (het oude deel) is een strohok. Dit was oorspronkelijk de oude 2x6-visgraatmelkstal. Dit is nog te zien aan de oude melkputvloer rechts.

  Links van de melkstal (het oude deel) is een strohok. Dit was oorspronkelijk de oude 2x6-visgraatmelkstal. Dit is nog te zien aan de oude melkputvloer rechts.

  Foto: Hans Prinsen
 • Rechts van de melkstal (nieuwe deel) bevindt zich een afkalfhok. Dat is 6,5 bij 4 meter groot.

  Rechts van de melkstal (nieuwe deel) bevindt zich een afkalfhok. Dat is 6,5 bij 4 meter groot.

  Foto: Hans Prinsen
 • In de stal zijn zes krachtvoerboxen, vier in het nieuwe gedeelte en twee in het oude.

  In de stal zijn zes krachtvoerboxen, vier in het nieuwe gedeelte en twee in het oude.

  Foto: Hans Prinsen
 • Extra koecomfort. In de stal hangen vier van deze automatische koeborstels.

  Extra koecomfort. In de stal hangen vier van deze automatische koeborstels.

  Foto: Hans Prinsen
 • Te Kamp koos ook voor een veiligheidsvoerhek.

  Te Kamp koos ook voor een veiligheidsvoerhek.

  Foto: Hans Prinsen
 • De ventilatiegordijnen gaan handmatig open en dicht.

  De ventilatiegordijnen gaan handmatig open en dicht.

  Foto: Hans Prinsen
 • Voorlopig kan Te Kamp weer even vooruit. Maar de stal is alvast berekend op eventuele nieuwe groei. Naast de voergang kan de stal eenvoudig gespiegeld worden.

  Voorlopig kan Te Kamp weer even vooruit. Maar de stal is alvast berekend op eventuele nieuwe groei. Naast de voergang kan de stal eenvoudig gespiegeld worden.

  Foto: Hans Prinsen

Laatste reacties

 • jan007

  Goed bezig!!

 • .....

  Zeer Mooi !!

 • boerke brabant

  goed over nagedacht. Denk niet dat deze ondernemers in liquditeitsproblemen zitten nu de melkprijs naar de 30 cent zakt....

 • melkkoeienboer

  Hoe diep zijn boxen in oude gedeelte? Oude buitenmuur eruit halen, levert een berg kopruimte op

 • koestal

  boerke brabant@ de bodem van de markt is nog niet bereikt,wordt misschien wel een kwartje,dan ga ik het krachtvoer halveren,ruwvoer genoeg,we zien wel

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.