Rundveehouderij

Foto & video 9210 x bekeken 4 reacties

Twee rake trappen bepalen keuze melkinstallatie

Van Nunen nam in oktober een nieuwe melkstal in gebruik: een 30 stands zij-aan-zij Fullwood Saturnus binnenmelker. De tweede in Nederland.

Foto

 • Samen met echtgenote Eveline (29) heeft Giel (32) van Nunen in Diessen een melkveebedrijf met momenteel circa 130 roodbonte koeien. De gemiddelde melkproductie bedraagt 8.300 kilo met 4,5 vet en 3,6 eiwit en de gemiddelde leeftijd is 5 jaar en 2 maanden. Het voerrantsoen bestaat uit 60/40 mais/gras aangevuld met bierbostel en twee soorten brok: 2 kg eiwitrijk lokbrok en krachtvoer afgestemd op de lactatie. In 2013 namen Giel met Eveline het bedrijf over van Giels ouders. In 2011 werd een nieuwe ligboxenstal in gebruik genomen en in oktober 2014 een 30 stands zij-aan-zij Fullwood Saturnus binnenmelker. De tweede in Nederland.

  Samen met echtgenote Eveline (29) heeft Giel (32) van Nunen in Diessen een melkveebedrijf met momenteel circa 130 roodbonte koeien. De gemiddelde melkproductie bedraagt 8.300 kilo met 4,5 vet en 3,6 eiwit en de gemiddelde leeftijd is 5 jaar en 2 maanden. Het voerrantsoen bestaat uit 60/40 mais/gras aangevuld met bierbostel en twee soorten brok: 2 kg eiwitrijk lokbrok en krachtvoer afgestemd op de lactatie. In 2013 namen Giel met Eveline het bedrijf over van Giels ouders. In 2011 werd een nieuwe ligboxenstal in gebruik genomen en in oktober 2014 een 30 stands zij-aan-zij Fullwood Saturnus binnenmelker. De tweede in Nederland.

  Foto: Guus Queisen
 • De voorkeur van Giel van Nunen ging uit naar een binnenmelker waarbij hij de melkstellen door de achterbenen aan de spenen hangt. Omdat Giel veel werkzaamheden op zijn bedrijf zelf uitvoert, is een hoge capaciteit een vereiste. Uiteindelijk liet hij Nooren uit Gilze een 30 stands Fullwood Saturnus zij-aan-zij draaimelkstal installeren.

  De voorkeur van Giel van Nunen ging uit naar een binnenmelker waarbij hij de melkstellen door de achterbenen aan de spenen hangt. Omdat Giel veel werkzaamheden op zijn bedrijf zelf uitvoert, is een hoge capaciteit een vereiste. Uiteindelijk liet hij Nooren uit Gilze een 30 stands Fullwood Saturnus zij-aan-zij draaimelkstal installeren.

  Foto: Guus Queisen
 • Bij de keuze van een nieuw melksysteem stond de veiligheid van zijn vrouw Eveline en hemzelf voorop. Tijdens het melken in de visgraatmelkstal kreeg Giel van Nunen eerder twee keer een poot van een koe in zijn gezicht. Een litteken van de hechting is hiervan een blijvende herinnering. In dit melksysteem kunnen de koeien geen trappende bewegingen maken.

  Bij de keuze van een nieuw melksysteem stond de veiligheid van zijn vrouw Eveline en hemzelf voorop. Tijdens het melken in de visgraatmelkstal kreeg Giel van Nunen eerder twee keer een poot van een koe in zijn gezicht. Een litteken van de hechting is hiervan een blijvende herinnering. In dit melksysteem kunnen de koeien geen trappende bewegingen maken.

  Foto: Guus Queisen
 • Tijdens het melken mesten de koeien bijna niet. Wel als de carrousel onverhoopt stilstaat. Maar de mest wordt dan direct weggespoten en afgevoerd naar een aparte put.

  Tijdens het melken mesten de koeien bijna niet. Wel als de carrousel onverhoopt stilstaat. Maar de mest wordt dan direct weggespoten en afgevoerd naar een aparte put.

  Foto: Guus Queisen
 • Gewend om steeds met hun zevenen de melkstal te verlaten, hadden ze er in het begin moeite mee om individueel de melkstal te verlaten. Nu de koeien gewend zijn aan het nieuwe systeem melkt Van Nunen tot 130 koeien in een uur.

  Gewend om steeds met hun zevenen de melkstal te verlaten, hadden ze er in het begin moeite mee om individueel de melkstal te verlaten. Nu de koeien gewend zijn aan het nieuwe systeem melkt Van Nunen tot 130 koeien in een uur.

  Foto: Guus Queisen
 • Bijzonder aan deze melkstal is dat de koeien bij het inlopen 1 stand overslaan (die is via een poortje afgesloten). Ze maken twee keer een bocht van 90 graden naar links. “Hierdoor komen ze sneller en makkelijker binnen”, is de ervaring van Van Nunen.

  Bijzonder aan deze melkstal is dat de koeien bij het inlopen 1 stand overslaan (die is via een poortje afgesloten). Ze maken twee keer een bocht van 90 graden naar links. “Hierdoor komen ze sneller en makkelijker binnen”, is de ervaring van Van Nunen.

  Foto: Guus Queisen
 • De koeien krijgen twee soorten brok in de melkcarrousel: 2 kilo eiwitrijk lokbrok en in de stal een op de lactatie afgestemde hoeveelheid krachtvoer.

  De koeien krijgen twee soorten brok in de melkcarrousel: 2 kilo eiwitrijk lokbrok en in de stal een op de lactatie afgestemde hoeveelheid krachtvoer.

  Foto: Guus Queisen
 • De wachtruimte is voorzien van een breed opdrijfhek dat over de dieren heen retour gaat.

  De wachtruimte is voorzien van een breed opdrijfhek dat over de dieren heen retour gaat.

  Foto: Guus Queisen
 • Met het oog op de minimale afstand tot de woning van de buurman kon de nieuwe stal (rechts) niet pal naast de oude worden gebouwd. De ruimte tussen de twee stallen die daardoor noodgedwongen ontstond, wordt nu gebruikt voor de melkstal en wachtruimte.

  Met het oog op de minimale afstand tot de woning van de buurman kon de nieuwe stal (rechts) niet pal naast de oude worden gebouwd. De ruimte tussen de twee stallen die daardoor noodgedwongen ontstond, wordt nu gebruikt voor de melkstal en wachtruimte.

  Foto: Guus Queisen
 • Drie jaar geleden bouwde Van Nunen naast de bestaande rundveestal een nieuwe ligboxenstal voor 100 melkkoeien met een strohok. Door deze nieuwe stal beschikt Van Nunen nu over ruimte voor 200 (vooral roodbonte) melkkoeien met bijbehorend jongvee.

  Drie jaar geleden bouwde Van Nunen naast de bestaande rundveestal een nieuwe ligboxenstal voor 100 melkkoeien met een strohok. Door deze nieuwe stal beschikt Van Nunen nu over ruimte voor 200 (vooral roodbonte) melkkoeien met bijbehorend jongvee.

  Foto: Guus Queisen
 • Na het melken vindt de koeseparatie plaats met 4 opties: hoogproductieve, laagproductieve, naar het strohok en zorgkoeien.

  Na het melken vindt de koeseparatie plaats met 4 opties: hoogproductieve, laagproductieve, naar het strohok en zorgkoeien.

  Foto: Guus Queisen
 • De hoogproductieve koeien bevolken de nieuwe stal.

  De hoogproductieve koeien bevolken de nieuwe stal.

  Foto: Guus Queisen
 • De laagproductieve vertoeven in de oude ligboxenstal.

  De laagproductieve vertoeven in de oude ligboxenstal.

  Foto: Guus Queisen
 • De nieuwe stal is voorzien van zwevende ligboxen van De Boer. De koeien liggen op Kraiburg matrassen die Van Nunen wekelijks voorziet van een laagje zaagsel. In totaal 40 kilo voor 150 boxen.

  De nieuwe stal is voorzien van zwevende ligboxen van De Boer. De koeien liggen op Kraiburg matrassen die Van Nunen wekelijks voorziet van een laagje zaagsel. In totaal 40 kilo voor 150 boxen.

  Foto: Guus Queisen
 • Vrijdag 7 november van 13.30 uur tot 20.00 uur bieden Giel en Eveline van Nunen collegaveehouders de gelegenheid hun bedrijf aan de Beerseweg 16 in Diessen te bezoeken tijdens een open dag.

  Vrijdag 7 november van 13.30 uur tot 20.00 uur bieden Giel en Eveline van Nunen collegaveehouders de gelegenheid hun bedrijf aan de Beerseweg 16 in Diessen te bezoeken tijdens een open dag.

  Foto: Guus Queisen

Laatste reacties

 • timo

  Mmmmm, weinig laagproductieve koeien....

 • hillmanje

  Per week 40 kilo zaagsel voor 150 koeien? Dat maakt zo'n 38 gram per koe per dag. Mijn ervaring op mijn bedrijf is dat je op de Kraiburgmatten toch zo'n 300 gram/koe/dag mag rekenen als je de matten wil droog houden. Ofwel kloppen de cijfers in de reportage niet ofwel strooit hij in werkelijkheid toch een stuk meer.

 • veldzicht

  Mooie reportage,er ligt toch behoorlijk zaagsel in de boxen,een zakkie zaagsel van 40 kg per week?

 • metallica

  Ik ben vrijdag als één van de weinige Belgen naar de opendeurdag geweest.
  Arbeidstechnisch kan je wel veel werk rond zetten op korte tijd, heb je zien de koeien bijeen drijven boxen proper maken, roosters vegen en zaagsel instrooien met uw bobmanmachine knap werk op zo'n korte tijd, dan nog effen vlug voeder aanvegen met kniklader voor 't melken.
  Het melken zelf ging ook vlot. Zij aan zij binnenmelker 30 stands ideaal voor alleen te melken korte looplijnen en goed overzicht.
  Proficiat u hebt een goede keuze gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.