Rundveehouderij

Foto & video 11000 x bekeken 6 reacties

Nieuw bedrijf volop geautomatiseerd

Ketelaars liet een compleet nieuw melkveebedrijf uit de grond stampen. Automatisering speelde een grote rol

Foto

 • Roland Ketelaars bouwde in Heeswijk-Dinther (N.-Br.) een compleet nieuw melkveebedrijf. Het bedrijf is efficiënt ingedeeld en zwaar geautomatiseerd.

  Roland Ketelaars bouwde in Heeswijk-Dinther (N.-Br.) een compleet nieuw melkveebedrijf. Het bedrijf is efficiënt ingedeeld en zwaar geautomatiseerd.

  Foto: Bert Jansen
 • In het nabijgelegen Vinkel boerden Roland en Judith Ketelaars tot voor kort op een gemengd melkvee- en varkensbedrijf met zestig koeien. Vanwege de komst van een industrieterrein gingen de ondernemers tien jaar geleden op zoek naar een nieuwe locatie. Deze is gevonden op een voormalig pluimveebedrijf in Heeswijk-Dinther (N.-Br.). Na sanering van de stallen en renovatie van de woning, staat er nu een compleet nieuw melkveebedrijf dat plaats biedt aan 275 koeien en 225 stuks jongvee. Bij het ontwerp van de stallen kregen efficiënt werken en arbeidsbesparing veel aandacht. Dat resulteerde in onder meer automatisch melken en voeren. De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) en kwam tevens in aanmerking voor een subsidie in het kader van de regeling Integraal Duurzame Stallen (IDS).

  In het nabijgelegen Vinkel boerden Roland en Judith Ketelaars tot voor kort op een gemengd melkvee- en varkensbedrijf met zestig koeien. Vanwege de komst van een industrieterrein gingen de ondernemers tien jaar geleden op zoek naar een nieuwe locatie. Deze is gevonden op een voormalig pluimveebedrijf in Heeswijk-Dinther (N.-Br.). Na sanering van de stallen en renovatie van de woning, staat er nu een compleet nieuw melkveebedrijf dat plaats biedt aan 275 koeien en 225 stuks jongvee. Bij het ontwerp van de stallen kregen efficiënt werken en arbeidsbesparing veel aandacht. Dat resulteerde in onder meer automatisch melken en voeren. De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) en kwam tevens in aanmerking voor een subsidie in het kader van de regeling Integraal Duurzame Stallen (IDS).

  Foto: Bert Jansen
 • De buitenkant van de stal is opvallend door wit grindachtig materiaal. De voorgevels zijn deels voorzien van zwarte damwand met houtprofiel in een potdekselconstructie. Witte wanden pasten beter bij de kleur van de woning dan gangbaar steenprofiel en groene damwand. Ketelaars besteedde veel aandacht aan de logistiek. Hij wilde het jongste jongvee het dichtst bij de woning, zodat hij er dagelijks meerdere malen langs loopt. Verder zijn de looplijnen zo kort mogelijk.

  De buitenkant van de stal is opvallend door wit grindachtig materiaal. De voorgevels zijn deels voorzien van zwarte damwand met houtprofiel in een potdekselconstructie. Witte wanden pasten beter bij de kleur van de woning dan gangbaar steenprofiel en groene damwand. Ketelaars besteedde veel aandacht aan de logistiek. Hij wilde het jongste jongvee het dichtst bij de woning, zodat hij er dagelijks meerdere malen langs loopt. Verder zijn de looplijnen zo kort mogelijk.

  Foto: Bert Jansen
 • Het jongvee tot drie maanden staat in een aparte stal met 21 eenlingboxen en vier strohokken. De ruimte heeft een grote inhoud en mechanische ventilatie. De automatische melkverstrekking moet nog worden aangesloten.

  Het jongvee tot drie maanden staat in een aparte stal met 21 eenlingboxen en vier strohokken. De ruimte heeft een grote inhoud en mechanische ventilatie. De automatische melkverstrekking moet nog worden aangesloten.

  Foto: Bert Jansen
 • Na drie maanden gaan de dieren naar de andere stal waar het jongvee tot zes maanden in een aparte ruimte staat.

  Na drie maanden gaan de dieren naar de andere stal waar het jongvee tot zes maanden in een aparte ruimte staat.

  Foto: Bert Jansen
 • Het jongvee met een leeftijd variërend van een halfjaar tot twee jaar.

  Het jongvee met een leeftijd variërend van een halfjaar tot twee jaar.

  Foto: Bert Jansen
 • De voermachine komt ook bij het jongvee. Daarvoor is een rails doorgetrokken naar de jongveestal. Jongvee wordt tweemaal daags gevoerd; de droge en laagproductieve koeien vier keer. De hoogproductieve koeien krijgen acht keer per dag een rantsoen.

  De voermachine komt ook bij het jongvee. Daarvoor is een rails doorgetrokken naar de jongveestal. Jongvee wordt tweemaal daags gevoerd; de droge en laagproductieve koeien vier keer. De hoogproductieve koeien krijgen acht keer per dag een rantsoen.

  Foto: Bert Jansen
 • Ketelaars wilde automatisch voeren omwille van de arbeidsbesparing en –gemak, dat zijn ook de redenen voor zijn keuze om automatisch te gaan melken. De investering is volgens hem niet veel meer dan investeren in een zelfrijdende voermengwagen. Het nadeel daarvan zijn de kosten voor brandstof en arbeid. Hij koos voor een systeem aan een rails in plaats van een zelfrijdende vanwege de bedrijfszekerheid en lange ervaring met dit type voersysteem.

  Ketelaars wilde automatisch voeren omwille van de arbeidsbesparing en –gemak, dat zijn ook de redenen voor zijn keuze om automatisch te gaan melken. De investering is volgens hem niet veel meer dan investeren in een zelfrijdende voermengwagen. Het nadeel daarvan zijn de kosten voor brandstof en arbeid. Hij koos voor een systeem aan een rails in plaats van een zelfrijdende vanwege de bedrijfszekerheid en lange ervaring met dit type voersysteem.

  Foto: Bert Jansen
 • De voerkeuken staat op de kopse kant, slechts een paar meter van de kuilplaten af. Er zijn vijf bunkers voor ruwvoer die hij met een shovel vult. Daarnaast kan Ketelaars twee mengvoeders en drie mineralenmengels in de voerautomaat laten lopen. Hierdoor is de melkveehouder dagelijks ongeveer dertig minuten aan voeren kwijt.

  De voerkeuken staat op de kopse kant, slechts een paar meter van de kuilplaten af. Er zijn vijf bunkers voor ruwvoer die hij met een shovel vult. Daarnaast kan Ketelaars twee mengvoeders en drie mineralenmengels in de voerautomaat laten lopen. Hierdoor is de melkveehouder dagelijks ongeveer dertig minuten aan voeren kwijt.

  Foto: Bert Jansen
 • De achtergevel bij de voerkeuken heeft een doorrijhoogte van 5,5 meter. Zodoende heeft Ketelaars met de shovel geen last van belemmeringen tijdens het vullen van de bunkers.

  De achtergevel bij de voerkeuken heeft een doorrijhoogte van 5,5 meter. Zodoende heeft Ketelaars met de shovel geen last van belemmeringen tijdens het vullen van de bunkers.

  Foto: Bert Jansen
 • De stal is nog maar halfvol. Er is ruimte voor vier melkrobots, maar tot nu toe kunnen twee robots het af.

  De stal is nog maar halfvol. Er is ruimte voor vier melkrobots, maar tot nu toe kunnen twee robots het af.

  Foto: Bert Jansen
 • De robots hebben straks alle vier dezelfde positie, zodat de koeien altijd op dezelfde manier de robot binnenkomen. Zodoende komen ze gemakkelijker de robot in, verwacht de melkveehouder.

  De robots hebben straks alle vier dezelfde positie, zodat de koeien altijd op dezelfde manier de robot binnenkomen. Zodoende komen ze gemakkelijker de robot in, verwacht de melkveehouder.

  Foto: Bert Jansen
 • Ketelaars maakte zelf een afvoer in de rubberen vloer achter de robot. Dat voorkomt vervuiling.

  Ketelaars maakte zelf een afvoer in de rubberen vloer achter de robot. Dat voorkomt vervuiling.

  Foto: Bert Jansen
 • De ondernemer heeft lang en goed nagedacht over het koeverkeer rondom de robots. Hij wilde een efficiënt en flexibel systeem. Daarvoor worden onder meer drieweg-selectiepoorten gebruikt. Ook de twee strohokken maken onderdeel uit van deze ruimte.

  De ondernemer heeft lang en goed nagedacht over het koeverkeer rondom de robots. Hij wilde een efficiënt en flexibel systeem. Daarvoor worden onder meer drieweg-selectiepoorten gebruikt. Ook de twee strohokken maken onderdeel uit van deze ruimte.

  Foto: Bert Jansen
 • Verdere automatisering zit in het schoonhouden van de emissiearme Swaans-vloer. Dat gebeurt door een mestrobot die voorzien is van een sproei-installatie.

  Verdere automatisering zit in het schoonhouden van de emissiearme Swaans-vloer. Dat gebeurt door een mestrobot die voorzien is van een sproei-installatie.

  Foto: Bert Jansen
 • Opvallend is de nokconstructie. Ketelaars wilde geen open nok omwille van de koude trek in de winter. Hij installeerde een oprolbaar zeil in de staande nok, dat in de winter de kou moet buitenhouden. Vanwege de grote inhoud en het niet potdicht afsluiten verwacht hij geen probleem met de ventilatie.

  Opvallend is de nokconstructie. Ketelaars wilde geen open nok omwille van de koude trek in de winter. Hij installeerde een oprolbaar zeil in de staande nok, dat in de winter de kou moet buitenhouden. Vanwege de grote inhoud en het niet potdicht afsluiten verwacht hij geen probleem met de ventilatie.

  Foto: Bert Jansen
 • De stal van familie Ketelaars is vrijdag 7 en zaterdag 8 november te bezichtigen van 10.00 tot 16.00 uur. Het adres is Rukven 5a in Heeswijk-Dinther.

  De stal van familie Ketelaars is vrijdag 7 en zaterdag 8 november te bezichtigen van 10.00 tot 16.00 uur. Het adres is Rukven 5a in Heeswijk-Dinther.

  Foto: Bert Jansen

Rene Stevens

Laatste reacties

 • Sjaak

  Ziet er prachtig uit en goed over nagedacht...!

  Er wordt niks vermeld over de hoeveelheid land of het gebruik daarvan, maar ik mag aannemen dat dat geen probleem op zal leveren voor deze ondernemer. Toch ben ik benieuwd naar hoe hij de toekomstige voorwaarde van grondgebondenheid in zal vullen......

  Veel succes!

 • boerke brabant

  kijk een eerlijk verhaal, weggekocht en dan zoiets terug bouwen. Hoeven we het niet te hebben over kostprijs en rendabiliteit van de investering. Mooi bedrijf, goed over nagedacht en bewuste keuzes.
  Leuk boeren zo ! veel plezier

 • jaap69

  mooi bedrijf.
  nog 1 tip, zet de mineralen bunkers minimaal 1 meter omhoog op een platform. De feeders werken op deze manier niet correct, de buis mag maximaal een helling van ruim 30 % hebben om goed te functioneren.
  Tijdens het kalibreren lijkt het alsof de feeders goed werken, maar onder gewone omstandigheden is dit niet zo. De mineralen zakken door trillingen terug in de feeder waardoor met name kleine toevoegingen grote afwijkingen vertonen. ik spreek hier uit ervaring en een hoop problemen die opgelost zijn na het omhoog plaatsen van de feeders.

 • De Waard

  Mooi eerlijk verhaal! Zo hoeft niemand te denken: 'Waar doen ze het van??'
  Geweldig om zo het geld nuttig te besteden, jammer dat niet iedereen hiertoe in staat is...Prachtig bedrijf, succes!!

 • ham 1972

  bedankt voor de reacties en bedankt voor de mineralenbunkertip.
  Ik heb 24 ha in eigendom en 49 totaal in gebruik ongeveer mais-gras half-half

 • geen boer

  lijkt heel weldoordacht en goed opgezet. Succes met de schaalvergroting binnenkort!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.