Rundveehouderij

Foto & video 8 reactieslaatste update:21 nov 2014

Innovatieve vrijloopstal met proefstalstatus

Arjan Geenen koos voor een vrijloopstal-plus die voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. De koeien gingen er deze maand in.

Foto

 • Samen met partner Janneke Suij (38) heeft Arjan Geenen (41) in Bladel (N.-Br.) een melkveebedrijf met 70 melkkoeien en een zorgboerderij. De gemiddelde melkproductie bedraagt 8.900 kilo met 4,25 procent vet en 3,57 procent eiwit. Sinds begin november lopen de koeien in de nieuwe vrijloopstal-plus. Dat is een vrijloopstal met proefstalstatus die voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij.

  Samen met partner Janneke Suij (38) heeft Arjan Geenen (41) in Bladel (N.-Br.) een melkveebedrijf met 70 melkkoeien en een zorgboerderij. De gemiddelde melkproductie bedraagt 8.900 kilo met 4,25 procent vet en 3,57 procent eiwit. Sinds begin november lopen de koeien in de nieuwe vrijloopstal-plus. Dat is een vrijloopstal met proefstalstatus die voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij.

  Foto: Guus Queisen
 • Op vrijdag 21 november is deze vrijloopstal tijdens een open dag van 11.00 tot 16.00 uur te bezichtigen. Adres: Ten Vorsel 2, Bladel.

  Op vrijdag 21 november is deze vrijloopstal tijdens een open dag van 11.00 tot 16.00 uur te bezichtigen. Adres: Ten Vorsel 2, Bladel.

  Foto: Guus Queisen
 • Een dier moet zich vrij kunnen bewegen. Bij een bezetting van 120 dieren beschikt iedere koe over 18 vierkante meter ruimte.

  Een dier moet zich vrij kunnen bewegen. Bij een bezetting van 120 dieren beschikt iedere koe over 18 vierkante meter ruimte.

  Foto: Guus Queisen
 • Geen duur computersysteem in de stal voor de besturing van onder andere verlichting en stalklimaat; de installateur stemde een voor woningen bestemd domoticasysteem af op de stal. Volgens Geenen is dit een veel goedkoper, simpeler en makkelijker te programmeren systeem.

  Geen duur computersysteem in de stal voor de besturing van onder andere verlichting en stalklimaat; de installateur stemde een voor woningen bestemd domoticasysteem af op de stal. Volgens Geenen is dit een veel goedkoper, simpeler en makkelijker te programmeren systeem.

  Foto: Guus Queisen
 • Op basis van de lichtsterkte in de stal gaat de led-verlichting automatisch en gelijkmatig aan.

  Op basis van de lichtsterkte in de stal gaat de led-verlichting automatisch en gelijkmatig aan.

  Foto: Guus Queisen
 • Ondanks dat de koeien het robotmelken kenden, moesten ze wennen aan het zelf bepalen van het melkmoment. In de oude ligboxenstal staat nog de oude, ingeruilde AMS.

  Ondanks dat de koeien het robotmelken kenden, moesten ze wennen aan het zelf bepalen van het melkmoment. In de oude ligboxenstal staat nog de oude, ingeruilde AMS.

  Foto: Guus Queisen
 • Om de ammoniakemissie uit de stal te verminderen, wordt de stallucht via een ondergronds buizenstelsel afgezogen en naar de luchtwasser gebracht. Deze reduceert ammoniak, fijnstof en geur. Onderzoek moet uitwijzen hoeveel ammoniakreductie de luchtwasser daadwerkelijk realiseert. Voor deze innovatie heeft de stal een proefstalstatus verkregen. Dit was ook de enige manier om voor deze stal een vergunning te krijgen.

  Om de ammoniakemissie uit de stal te verminderen, wordt de stallucht via een ondergronds buizenstelsel afgezogen en naar de luchtwasser gebracht. Deze reduceert ammoniak, fijnstof en geur. Onderzoek moet uitwijzen hoeveel ammoniakreductie de luchtwasser daadwerkelijk realiseert. Voor deze innovatie heeft de stal een proefstalstatus verkregen. Dit was ook de enige manier om voor deze stal een vergunning te krijgen.

  Foto: Guus Queisen
 • Ondanks dat hij vanaf de weg onzichtbaar is, eiste de welstandscommissie een grijs-zwarte aankleding van de stal. Daarom geen (standaard) groene gordijnen maar grijze.

  Ondanks dat hij vanaf de weg onzichtbaar is, eiste de welstandscommissie een grijs-zwarte aankleding van de stal. Daarom geen (standaard) groene gordijnen maar grijze.

  Foto: Guus Queisen
 • De DeLaval-melksilo met een capaciteit van 15.000 liter.

  De DeLaval-melksilo met een capaciteit van 15.000 liter.

  Foto: Guus Queisen
 • Op de bodem van de vrijloopstal liggen aan elkaar gekoppelde kratten en om de vijf meter een luchtafvoerbuis. Daaroverheen is een soort worteldoek gelegd met daarbovenop een 15 centimeter dikke laag van gehakselde houtstukjes. De bovenste 40 centimeter bestaat uit houtkrullen.

  Op de bodem van de vrijloopstal liggen aan elkaar gekoppelde kratten en om de vijf meter een luchtafvoerbuis. Daaroverheen is een soort worteldoek gelegd met daarbovenop een 15 centimeter dikke laag van gehakselde houtstukjes. De bovenste 40 centimeter bestaat uit houtkrullen.

  Foto: Guus Queisen
 • In eerste instantie wilde Geenen een compostbodem. Na het verbod van onder andere FrieslandCampina op compostbodems in vrijloopstallen (in verband met de aanwezige thermofiele sporenvormers TAS en XTAS) koos de Brabander voor een 40 centimeter dikke laag houtkrullen. Geenen onderzoekt nog andere opties. Bijvoorbeeld gedroogd en verhakseld tomatenloof uit de glastuinbouw.

  In eerste instantie wilde Geenen een compostbodem. Na het verbod van onder andere FrieslandCampina op compostbodems in vrijloopstallen (in verband met de aanwezige thermofiele sporenvormers TAS en XTAS) koos de Brabander voor een 40 centimeter dikke laag houtkrullen. Geenen onderzoekt nog andere opties. Bijvoorbeeld gedroogd en verhakseld tomatenloof uit de glastuinbouw.

  Foto: Guus Queisen
 • Boven de twee melkrobots is een ontvangstruimte voor groepen.

  Boven de twee melkrobots is een ontvangstruimte voor groepen.

  Foto: Guus Queisen
 • Afhankelijk van windkracht, regenintensiteit en temperatuur gaat het dak automatisch open en dicht.

  Afhankelijk van windkracht, regenintensiteit en temperatuur gaat het dak automatisch open en dicht.

  Foto: Guus Queisen
 • De stal kenmerkt zich door veel licht en lucht.

  De stal kenmerkt zich door veel licht en lucht.

  Foto: Guus Queisen
 • Drie keer per week woelt Geenen de bovenste 20 centimeter van de bovenlaag los. Om te ervaren of een gangbare frees hiervoor geschikt is, stelde mechanisatiebedrijf Vissers uit Bladel een Kuhn EL 140 beschikbaar.

  Drie keer per week woelt Geenen de bovenste 20 centimeter van de bovenlaag los. Om te ervaren of een gangbare frees hiervoor geschikt is, stelde mechanisatiebedrijf Vissers uit Bladel een Kuhn EL 140 beschikbaar.

  Foto: Guus Queisen
 • Aan het voerhek en bij de twee melkrobots lopen de koeien op HCI W5-welzijnsroosters. Deze worden schoongehouden door JOZ-mestschuiven, die de vaste mest naar opvangbakken brengen.

  Aan het voerhek en bij de twee melkrobots lopen de koeien op HCI W5-welzijnsroosters. Deze worden schoongehouden door JOZ-mestschuiven, die de vaste mest naar opvangbakken brengen.

  Foto: Guus Queisen
 • De keuze voor twee DeLaval-melkrobots is enerzijds gemaakt na de goede ervaringen met dit systeem. Anderzijds is Geenen gecharmeerd van de mogelijkheden van de DeLaval Herd Navigator. Op basis van een melkmonster analyseert dit systeem iedere koe individueel en is Geenen steeds op de hoogte van de gezondheidstoestand van iedere koe.

  De keuze voor twee DeLaval-melkrobots is enerzijds gemaakt na de goede ervaringen met dit systeem. Anderzijds is Geenen gecharmeerd van de mogelijkheden van de DeLaval Herd Navigator. Op basis van een melkmonster analyseert dit systeem iedere koe individueel en is Geenen steeds op de hoogte van de gezondheidstoestand van iedere koe.

  Foto: Guus Queisen
 • Voor het voeren koos Geenen voor de Lely Vector. Deze is flexibel en het systeem werkt zonder rail en stortbunkers. Doordat de Vector regelmatig langs het voerhek gaat, hoeven de koeien zich niet te verdringen, wat zorgt voor rustig vretende koeien. De Vector voert ook in de oude ligboxenstal.

  Voor het voeren koos Geenen voor de Lely Vector. Deze is flexibel en het systeem werkt zonder rail en stortbunkers. Doordat de Vector regelmatig langs het voerhek gaat, hoeven de koeien zich niet te verdringen, wat zorgt voor rustig vretende koeien. De Vector voert ook in de oude ligboxenstal.

  Foto: Guus Queisen
 • Geenen zet de voerbestanddelen in de keuken gewoon op de vloer. Hij betitelt het als een groot voordeel dat hij niet is gebonden aan voerbunkers.

  Geenen zet de voerbestanddelen in de keuken gewoon op de vloer. Hij betitelt het als een groot voordeel dat hij niet is gebonden aan voerbunkers.

  Foto: Guus Queisen
 • Langs het voerhek is een 1 meter brede strook gecoat, zodat geen voer aan de bodem blijft plakken.

  Langs het voerhek is een 1 meter brede strook gecoat, zodat geen voer aan de bodem blijft plakken.

  Foto: Guus Queisen
 • Volgens Geenen liggen de koeien in de vrijloopstal aanzienlijk langer dan in de oude huisvesting. In het najaar zoeken ze de zonnige plekjes op.

  Volgens Geenen liggen de koeien in de vrijloopstal aanzienlijk langer dan in de oude huisvesting. In het najaar zoeken ze de zonnige plekjes op.

  Foto: Guus Queisen

Laatste reacties

 • frankrooi

  Mooie stal. Even zoeken met de bodem maar vanuit de koe bezien alle vrijheid en comfort.

 • dayo

  3,57 % vet en 4,25 % eiwit? denk dat ik ook maar snel zo'n vrijloopstal ga bouwen....

 • john.ramaker1

  @dayo voor de goede orde; dit moet andersom zijn. Is in de tekst inmiddels aangepast.

 • dayo

  dat dacht ik natuurlijk ook wel

 • rverheij

  mooie stal, zeker in combinatie met automatisch voeren en een luchtwasser,de koeien lopen nog wel wat moeizaam in het losse pakket snippers.er stonden er best veel op de beton ,dat had ik niet verwacht

 • timmer1

  mooie stal. veel vrijheid voor de koe. als bodem is misschien stalveen op optie. dat is ook zacht en veerkrachtig

 • arjangeenen

  Dag,

  Deze vrijloopstal staat bij ons. Een geslaagde open dag. Over het staan van de koeien op beton: We hebben net voor de openging de stal gevreesd waardoor de koeien op het beton gaan staan ivm het ontwijken van de tractor. Ook zien we meer kuddegedrag wat betekent dat ze wat meer massaal gaan liggen en eten. Ook is het passeren van 1400 bezoekers niet bevorderlijk voor de rust in de stal..

 • jwespo

  mooie stal had hem graag willen zien maar ik had pas maandag de boerderij op de computer staan dus te laat jammer

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.