Rundveehouderij

Foto & video 4 reacties

Fors hogere melkproductie, veel meer welzijn

Maatschap Braakman bouwde twee jaar geleden een nieuwe ligboxenstal voor 140 melkkoeien. Hoe zijn nu de ervaringen?

Foto

 • Geert Braakman (32) zit in Heino (Ov.) in maatschap met zijn ouders Johan (68) en Hanneke (60) en broer Hermen (30). De maatschap heeft een gemengd bedrijf met 110 melkkoeien, 70 stuks jongvee, 919.000 kilo quotum, 200 biologische fokzeugen en 60 hectare land. Twee jaar geleden liet de maatschap een ligboxenstal voor 140 melkkoeien bouwen. Boerderij ging opnieuw langs en vroeg naar de ervaringen.

  Geert Braakman (32) zit in Heino (Ov.) in maatschap met zijn ouders Johan (68) en Hanneke (60) en broer Hermen (30). De maatschap heeft een gemengd bedrijf met 110 melkkoeien, 70 stuks jongvee, 919.000 kilo quotum, 200 biologische fokzeugen en 60 hectare land. Twee jaar geleden liet de maatschap een ligboxenstal voor 140 melkkoeien bouwen. Boerderij ging opnieuw langs en vroeg naar de ervaringen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van de stal die op nog geen 500 meter afstand ligt van het dorp Heino en rijksweg N35. In de afgelopen twee jaar groeide de veestapel van 90 naar 110 melkkoeien. Braakman kiest voor gestage groei. Ook als het quotum straks verdwijnt. "We geven niet ineens vol gas."

  Een overzicht van de stal die op nog geen 500 meter afstand ligt van het dorp Heino en rijksweg N35. In de afgelopen twee jaar groeide de veestapel van 90 naar 110 melkkoeien. Braakman kiest voor gestage groei. Ook als het quotum straks verdwijnt. "We geven niet ineens vol gas."

  Foto: Ronald Hissink
 • Een fraai overzicht in de licht ogende stal. Licht, lucht en ruimte waren speerpunten tijdens de bouw. En de resultaten zijn er ook. De gemiddelde melkproductie nam met ruim 10 procent toe en het aantal gezondheidsproblemen daalde flink. Zeker die met de klauwen. Braakman bekapt nog maar 20 keer per jaar. In het begin was dat soms wel tien keer per week. Wat ook opvalt, is de rust in de stal.

  Een fraai overzicht in de licht ogende stal. Licht, lucht en ruimte waren speerpunten tijdens de bouw. En de resultaten zijn er ook. De gemiddelde melkproductie nam met ruim 10 procent toe en het aantal gezondheidsproblemen daalde flink. Zeker die met de klauwen. Braakman bekapt nog maar 20 keer per jaar. In het begin was dat soms wel tien keer per week. Wat ook opvalt, is de rust in de stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een ander overzicht. Links van de voergang staan de laagproductieve koeien, rechts de hoogproductieve. Elke kant heeft één melkrobot. Alle boxen staan achter de robots. Helemaal voorin de stal (van waar de foto genomen is) bevinden zich de separatieruimtes en het ruime strohok. De stal is overzichtelijk.

  Een ander overzicht. Links van de voergang staan de laagproductieve koeien, rechts de hoogproductieve. Elke kant heeft één melkrobot. Alle boxen staan achter de robots. Helemaal voorin de stal (van waar de foto genomen is) bevinden zich de separatieruimtes en het ruime strohok. De stal is overzichtelijk.

  Foto: Ronald Hissink
 • De koeien liggen in diepstrooiselboxen. En dat bevalt Braakman erg goed. Er zijn minder uierontstekingen en de koeien blijven mooi schoon. Het is wel iets arbeidsintensiever dan verwacht. Het instrooien neemt wekelijks 1,5 tot 2 uur in beslag. Braakman deed wel een aanpassing. Hij plaatste de kniebomen 10 centimeter naar achteren. Hierdoor smeren de koeien niet meer in de boxen. Ook staan ze gemakkelijker op.

  De koeien liggen in diepstrooiselboxen. En dat bevalt Braakman erg goed. Er zijn minder uierontstekingen en de koeien blijven mooi schoon. Het is wel iets arbeidsintensiever dan verwacht. Het instrooien neemt wekelijks 1,5 tot 2 uur in beslag. Braakman deed wel een aanpassing. Hij plaatste de kniebomen 10 centimeter naar achteren. Hierdoor smeren de koeien niet meer in de boxen. Ook staan ze gemakkelijker op.

  Foto: Ronald Hissink
 • De mestscheider bevindt zich aan de achterkant van de stal. Braakman gebruikte het systeem ook al in de oude stal en was één van de pioniers. De onderhoudskosten vielen hem niet helemaal mee. In drie jaar tijd kostte dit hem €3.200. De scheider is in die periode 2.000 uur gebruikt. Het gaat nu wel beter door enkele modificaties. Zo is de holle as gecoat, waardoor de mestscheider minder snel slijt.

  De mestscheider bevindt zich aan de achterkant van de stal. Braakman gebruikte het systeem ook al in de oude stal en was één van de pioniers. De onderhoudskosten vielen hem niet helemaal mee. In drie jaar tijd kostte dit hem €3.200. De scheider is in die periode 2.000 uur gebruikt. Het gaat nu wel beter door enkele modificaties. Zo is de holle as gecoat, waardoor de mestscheider minder snel slijt.

  Foto: Ronald Hissink
 • Eén van doorsteken in de stal. De koeien lopen op een gewone roostervloer met antislipprofiel. In de doorsteken hangen ook automatische koeborstels. Aan extra koecomfort is gedacht.

  Eén van doorsteken in de stal. De koeien lopen op een gewone roostervloer met antislipprofiel. In de doorsteken hangen ook automatische koeborstels. Aan extra koecomfort is gedacht.

  Foto: Ronald Hissink
 • De mestrobot draait nu beter, maar gaf vooral in het eerste jaar nog veel storingen. De robot had moeite met de routes. Er zit inmiddels een vierde band onder de mestrobot.

  De mestrobot draait nu beter, maar gaf vooral in het eerste jaar nog veel storingen. De robot had moeite met de routes. Er zit inmiddels een vierde band onder de mestrobot.

  Foto: Ronald Hissink
 • In het begin was er alleen een krachtvoerbox voor de hoogproductieve koeien. Dit jaar is er ook zo'n box in de laagproductieve groep geplaatst. Achteraf had Braakman de boxen liever tegelijkertijd geplaatst.

  In het begin was er alleen een krachtvoerbox voor de hoogproductieve koeien. Dit jaar is er ook zo'n box in de laagproductieve groep geplaatst. Achteraf had Braakman de boxen liever tegelijkertijd geplaatst.

  Foto: Ronald Hissink
 • Braakman melkt met twee DeLaval-melkrobots. Aan elke kant van de voergang staat er één. Het arbeidsgemak vindt Braakman ideaal. Tevreden is hij ook over het energieverbruik. Dat ligt lager dan verwacht. Het onderhoud valt tegen. Dat is 1,2 cent per liter. Terwijl die kosten op 1,0 cent per liter begroot waren. Daarbij komt dat er niet eens veel problemen met de robots waren.

  Braakman melkt met twee DeLaval-melkrobots. Aan elke kant van de voergang staat er één. Het arbeidsgemak vindt Braakman ideaal. Tevreden is hij ook over het energieverbruik. Dat ligt lager dan verwacht. Het onderhoud valt tegen. Dat is 1,2 cent per liter. Terwijl die kosten op 1,0 cent per liter begroot waren. Daarbij komt dat er niet eens veel problemen met de robots waren.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de nieuwe stal ging de melkproductie flink omhoog, van gemiddeld 8.500 tot 9.400 liter per jaar. De gehaltes gingen wel omlaag. Eiwit ging van 3,57 naar 3,50 procent en vet van 4,30 naar 4,12 procent. Qua voer valt er dus nog te optimaliseren. "Dat is het huiswerk voor de komende jaren", zegt Braakman.

  In de nieuwe stal ging de melkproductie flink omhoog, van gemiddeld 8.500 tot 9.400 liter per jaar. De gehaltes gingen wel omlaag. Eiwit ging van 3,57 naar 3,50 procent en vet van 4,30 naar 4,12 procent. Qua voer valt er dus nog te optimaliseren. "Dat is het huiswerk voor de komende jaren", zegt Braakman.

  Foto: Ronald Hissink
 • Achter de rechtermelkrobot bevindt zich het strohok. De zorggroep kan eenvoudig met deze melkrobot meedraaien. Ideaal, vindt Braakman.

  Achter de rechtermelkrobot bevindt zich het strohok. De zorggroep kan eenvoudig met deze melkrobot meedraaien. Ideaal, vindt Braakman.

  Foto: Ronald Hissink
 • Braakman koos er twee jaar geleden voor om de melktank buiten te plaatsen. Daarvan heeft hij geen spijt. Hij heeft de tank in die periode maar één keer schoon hoeven maken.

  Braakman koos er twee jaar geleden voor om de melktank buiten te plaatsen. Daarvan heeft hij geen spijt. Hij heeft de tank in die periode maar één keer schoon hoeven maken.

  Foto: Ronald Hissink
 • De voergang achter het voerhek is gecoat. Het voer blijft goed schoon.

  De voergang achter het voerhek is gecoat. Het voer blijft goed schoon.

  Foto: Ronald Hissink
 • Braakman heeft de rest van de voergang nog wel opgeruwd. In het begin was de gang toch te glad. Zo brak een koe in het eerste jaar een poot tijdens het oversteken.

  Braakman heeft de rest van de voergang nog wel opgeruwd. In het begin was de gang toch te glad. Zo brak een koe in het eerste jaar een poot tijdens het oversteken.

  Foto: Ronald Hissink
 • Braakman draait nu ruim een jaar proef met deze JOZ-voeraanschuifrobot. Na enkele kinderziektes in het begin merkt de veehouder nu al veel voordeel. Door het constante aanschuiven komen er veel extra koeien naar het voerhek. Hierdoor is er meer spreiding onder de dieren (vreten, melken, liggen). Dat heeft weer een positieve invloed op het aantal melkingen. Dat steeg van 2,7 naar 3,1 per dag.

  Braakman draait nu ruim een jaar proef met deze JOZ-voeraanschuifrobot. Na enkele kinderziektes in het begin merkt de veehouder nu al veel voordeel. Door het constante aanschuiven komen er veel extra koeien naar het voerhek. Hierdoor is er meer spreiding onder de dieren (vreten, melken, liggen). Dat heeft weer een positieve invloed op het aantal melkingen. Dat steeg van 2,7 naar 3,1 per dag.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is de ruimte waar de droge koeien staan. Deze ruimte bevindt zich ook helemaal voorin de stal, achter de linker melkrobot. Braakman maakte een extra doorstap in dit hok. In de rest van de stal bevinden zich overal al van deze handige doorstapjes.

  Dit is de ruimte waar de droge koeien staan. Deze ruimte bevindt zich ook helemaal voorin de stal, achter de linker melkrobot. Braakman maakte een extra doorstap in dit hok. In de rest van de stal bevinden zich overal al van deze handige doorstapjes.

  Foto: Ronald Hissink
 • De uitloop van de droge koeien. Ook eind november gingen ze nog naar buiten.

  De uitloop van de droge koeien. Ook eind november gingen ze nog naar buiten.

  Foto: Ronald Hissink
 • Braakman is erg tevreden over de led-verlichting in de stal. Het geeft veel licht en via een sensor gaat het licht automatisch aan en uit. Er waren wel veel lampen nodig: 52.

  Braakman is erg tevreden over de led-verlichting in de stal. Het geeft veel licht en via een sensor gaat het licht automatisch aan en uit. Er waren wel veel lampen nodig: 52.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de zijkanten van de stal hangen deze skywalls. Dat systeem werkt erg goed, stelt Braakman. Alleen op broeierige dagen met onweer op komst moet de veehouder ingrijpen. Als de eerste spetters voor het onweer vallen, gaan de skywalls automatisch dicht. Maar dan is het juist enorm benauwd. Braakman moet de skywalls dan zelf uitzetten. Maar dit gebeurt misschien twee keer in een jaar. Geen groot probleem dus.

  In de zijkanten van de stal hangen deze skywalls. Dat systeem werkt erg goed, stelt Braakman. Alleen op broeierige dagen met onweer op komst moet de veehouder ingrijpen. Als de eerste spetters voor het onweer vallen, gaan de skywalls automatisch dicht. Maar dan is het juist enorm benauwd. Braakman moet de skywalls dan zelf uitzetten. Maar dit gebeurt misschien twee keer in een jaar. Geen groot probleem dus.

  Foto: Ronald Hissink
 • Op het dak bevinden zich zonneboilers (links) en zonnepanelen (25 procent van deze dakzijde). Braakman komt tot 25.000 kilowatt per jaar. Dat is 1.000 kilowatt minder dan verwacht. Het bedrijf kan er voor 50 procent op draaien. Meer kan wel, maar dan is een dikkere kabel nodig.

  Op het dak bevinden zich zonneboilers (links) en zonnepanelen (25 procent van deze dakzijde). Braakman komt tot 25.000 kilowatt per jaar. Dat is 1.000 kilowatt minder dan verwacht. Het bedrijf kan er voor 50 procent op draaien. Meer kan wel, maar dan is een dikkere kabel nodig.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • dayo

  werd er in de oude stal ook met robots gemolken? zo niet dan is een produktie stijging toch niet vreemd als de koeien vaker gemolken worden door de robots

 • Demeter Griend

  Wat een mooi bedrijf met een jonge positieve ondernemer.
  Hartstikke netjes een voorbeeld hoe het kan.
  Heel veel succes

 • Khalid en zijn maten

  Voor het bijstellen van het voer komende jaren nodig?

 • josrodenburg

  wat is er met het voer aan de hand dan?

Of registreer je om te kunnen reageren.