Rundveehouderij

Foto & video 11164 x bekeken 17 reacties

Politiecontrole op landbouwmachines

Boerderij reed woensdagochtend mee met de politie in Barneveld. Die controleerde landbouwmachines tijdens de maisoogst. En zulke controles gaan vaker gebeuren.

Foto

 • Het woensdagochtendlot van Boerderij: op het verdachtenbankje in een politiewagen bij het bureau in Barneveld (Gld.). Samen met agenten Michel van den Berg (links) en Roel de Vries op pad om het landbouwverkeer tijdens de maisoogst in de regio te controleren. In de regio Oost-Nederland (waartoe ook Barneveld behoort) wordt hier vanaf 2014 meer accent op gelegd. Dat betekent niet alleen meer boetes. De politie kiest zeker ook voor een preventieve aanpak en wil meer voorlichten. Niet omdat het aantal ongevallen met landbouwvoertuigen toeneemt (dat wordt niet apart geregistreerd), wel omdat de impact (letsel) ervan vaak erg groot is.

  Het woensdagochtendlot van Boerderij: op het verdachtenbankje in een politiewagen bij het bureau in Barneveld (Gld.). Samen met agenten Michel van den Berg (links) en Roel de Vries op pad om het landbouwverkeer tijdens de maisoogst in de regio te controleren. In de regio Oost-Nederland (waartoe ook Barneveld behoort) wordt hier vanaf 2014 meer accent op gelegd. Dat betekent niet alleen meer boetes. De politie kiest zeker ook voor een preventieve aanpak en wil meer voorlichten. Niet omdat het aantal ongevallen met landbouwvoertuigen toeneemt (dat wordt niet apart geregistreerd), wel omdat de impact (letsel) ervan vaak erg groot is.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Tussen Barneveld en Voorthuizen wordt de bestuurder van deze machine staande gehouden. Roel de Vries controleert de stootbalk achter de uitstekende delen. Alles blijkt prima in orde.

  Tussen Barneveld en Voorthuizen wordt de bestuurder van deze machine staande gehouden. Roel de Vries controleert de stootbalk achter de uitstekende delen. Alles blijkt prima in orde.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Ook het oranje zwaailicht ontbreekt niet op de trekker. De bestuurder heeft sowieso (bijna) alles goed voor elkaar. Enig minpuntje: een ontheffing ontbreekt voor de machine die 15 centimeter te breed is. De grens is 3 meter. De bestuurder heeft wel zo'n ontheffing, maar heeft die niet op zak. Hij komt er mee weg, omdat Van den Berg nog van een eerdere controle weet dat hij er inderdaad één heeft. "Een boete kan, maar zou kinderachtig zijn."

  Ook het oranje zwaailicht ontbreekt niet op de trekker. De bestuurder heeft sowieso (bijna) alles goed voor elkaar. Enig minpuntje: een ontheffing ontbreekt voor de machine die 15 centimeter te breed is. De grens is 3 meter. De bestuurder heeft wel zo'n ontheffing, maar heeft die niet op zak. Hij komt er mee weg, omdat Van den Berg nog van een eerdere controle weet dat hij er inderdaad één heeft. "Een boete kan, maar zou kinderachtig zijn."

  Foto: Theo Brummelaar
 • De Vries werpt nog een laatste blik op de machine. Hier is goed te zien dat alle uitstekende delen afgeschermd zijn.

  De Vries werpt nog een laatste blik op de machine. Hier is goed te zien dat alle uitstekende delen afgeschermd zijn.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Iets verderop volgen Van den Berg en De Vries deze maissilagewagen. De wagen valt op omdat de lading er bovenuit steekt en er mais vanaf waait. In zo'n geval moet de lading met een zeil afgedekt worden. Vaak wordt dat tijdens de hectische oogstperiode niet gedaan. De boer heeft dan andere prioriteiten. Maar de boete is fors.

  Iets verderop volgen Van den Berg en De Vries deze maissilagewagen. De wagen valt op omdat de lading er bovenuit steekt en er mais vanaf waait. In zo'n geval moet de lading met een zeil afgedekt worden. Vaak wordt dat tijdens de hectische oogstperiode niet gedaan. De boer heeft dan andere prioriteiten. Maar de boete is fors.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Hier legt De Vries de bestuurder uit wat er aan schort. De boete voor een niet afgedekte lading (als die boven de wagen uitsteekt) is aanzienlijk: €370. Ondertussen controleert Van den Berg de trekker en de silagewagen.

  Hier legt De Vries de bestuurder uit wat er aan schort. De boete voor een niet afgedekte lading (als die boven de wagen uitsteekt) is aanzienlijk: €370. Ondertussen controleert Van den Berg de trekker en de silagewagen.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Een belangrijk veiligheids- en controlepunt: spiegels. Zijn ze goed afgesteld? Kan de bestuurder langs de lading kijken? Dat blijkt hier niet het geval. De spiegel links staat te ver naar binnen, de spiegel aan de andere kant is net bijgesteld en staat weer goed.

  Een belangrijk veiligheids- en controlepunt: spiegels. Zijn ze goed afgesteld? Kan de bestuurder langs de lading kijken? Dat blijkt hier niet het geval. De spiegel links staat te ver naar binnen, de spiegel aan de andere kant is net bijgesteld en staat weer goed.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Het zicht vanaf de achterkant van de silagewagen. De nog altijd verkeerd staande spiegel is bijna niet te zien. De foto is genomen vanuit de dode hoek die hiervan het gevolg is. Dat kan erg gevaarlijk zijn.

  Het zicht vanaf de achterkant van de silagewagen. De nog altijd verkeerd staande spiegel is bijna niet te zien. De foto is genomen vanuit de dode hoek die hiervan het gevolg is. Dat kan erg gevaarlijk zijn.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Om de tweede spiegel ook goed af te stellen meten de agenten de afstand tussen beide spiegels op. Die moet minimaal even breed zijn als de silagewagen.

  Om de tweede spiegel ook goed af te stellen meten de agenten de afstand tussen beide spiegels op. Die moet minimaal even breed zijn als de silagewagen.

  Foto: Theo Brummelaar
 • De bestuurder stelt de spiegel vervolgens weer bij. Hij kwam er tijdens deze fotoreportage vanaf zonder boete. Ook omdat de fotoserie onnodig tijd in beslag nam, legt De Vries uit. "Maar anders hadden deze verkeerd afgestelde spiegels hem sowieso €140 gekost. Het is een slordigheid die grote gevolgen kan hebben."

  De bestuurder stelt de spiegel vervolgens weer bij. Hij kwam er tijdens deze fotoreportage vanaf zonder boete. Ook omdat de fotoserie onnodig tijd in beslag nam, legt De Vries uit. "Maar anders hadden deze verkeerd afgestelde spiegels hem sowieso €140 gekost. Het is een slordigheid die grote gevolgen kan hebben."

  Foto: Theo Brummelaar
 • Wat opviel, was dat tussen Barneveld en Kootwijkerbroek nog relatief veel mais stond. Meer naar het noorden was de mais vaak al weg. Hier wordt de mais nog volop gehakseld.

  Wat opviel, was dat tussen Barneveld en Kootwijkerbroek nog relatief veel mais stond. Meer naar het noorden was de mais vaak al weg. Hier wordt de mais nog volop gehakseld.

  Foto: Theo Brummelaar
 • De boer en loonwerker hebben hun zaken goed voor elkaar. Langs de weg zijn waarschuwingsbordjes zoals deze geplaatst.

  De boer en loonwerker hebben hun zaken goed voor elkaar. Langs de weg zijn waarschuwingsbordjes zoals deze geplaatst.

  Foto: Theo Brummelaar
 • In de buurt van Voorthuizen is het tijd voor de derde controle van de ochtend. De spiegels zijn goed afgesteld, want op het bord 'stop, politie' wordt direct gereageerd.

  In de buurt van Voorthuizen is het tijd voor de derde controle van de ochtend. De spiegels zijn goed afgesteld, want op het bord 'stop, politie' wordt direct gereageerd.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Ook hier gaat het om een maissilagewagen. Op een iets bredere weg wordt de combinatie aan de kant gezet.

  Ook hier gaat het om een maissilagewagen. Op een iets bredere weg wordt de combinatie aan de kant gezet.

  Foto: Theo Brummelaar
 • De lading hoeft in dit geval niet afgedekt te worden.

  De lading hoeft in dit geval niet afgedekt te worden.

  Foto: Theo Brummelaar
 • De Vries begint aan zijn controleronde. De verlichting is in orde. De wagen is ook niet te lang. Het maximum is 18 meter.

  De Vries begint aan zijn controleronde. De verlichting is in orde. De wagen is ook niet te lang. Het maximum is 18 meter.

  Foto: Theo Brummelaar
 • De banden blijken ook prima in orde.

  De banden blijken ook prima in orde.

  Foto: Theo Brummelaar
 • De voorkant van de trekker mag maximaal 1 meter uitsteken. Ook hier: geen problemen.

  De voorkant van de trekker mag maximaal 1 meter uitsteken. Ook hier: geen problemen.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Een boer of loonwerker die een agent qua regelgeving wil overbluffen, gaat het waarschijnlijk niet redden. Met deze speciale app kunnen de agenten de regels precies nalezen.

  Een boer of loonwerker die een agent qua regelgeving wil overbluffen, gaat het waarschijnlijk niet redden. Met deze speciale app kunnen de agenten de regels precies nalezen.

  Foto: Theo Brummelaar
 • En dat gebeurt heel specifiek. 

Tijdens deze controles komt de technische staat van de voertuigen (vooralsnog) minder in de orde. Dat gebeurt vooral op het oog. De reden: gebrek aan tijd. In Oost-Nederland gaat de politie straks wel aparte dagen organiseren waarop dit gaat gebeuren. Het past in de lijn van strengere regelgeving voor het landbouwverkeer. Denk aan: theorie- en praktijkexamen, verplicht kenteken, apk-keuring, rijbewijs enzovoort.

  En dat gebeurt heel specifiek. Tijdens deze controles komt de technische staat van de voertuigen (vooralsnog) minder in de orde. Dat gebeurt vooral op het oog. De reden: gebrek aan tijd. In Oost-Nederland gaat de politie straks wel aparte dagen organiseren waarop dit gaat gebeuren. Het past in de lijn van strengere regelgeving voor het landbouwverkeer. Denk aan: theorie- en praktijkexamen, verplicht kenteken, apk-keuring, rijbewijs enzovoort.

  Foto: Theo Brummelaar

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Ben benieuwd waar de wijsheid vandaan komt dat de voorkant van de trekker maximaal 1 met mag uitsteken. Het enige dat het voertuigreglement daarover meldt is nl. het volgende: 'de verwisselbare uitrustingsstukken die voor of meer dan 1,00 m achter het voertuig uitsteken, aan de voorzijde dan wel de achterzijde moeten zijn voorzien van een markering die voldoet aan het bepaalde in bijlage VIII, artikelen 130 tot en met 133.'(Artikel 5.18.21a).

 • abtje

  Er zal toch wel meer zijn Pinkeltje, kijk maar naar de machines die gebruikt worden bij wegonderhoud en de bermen maaien. Illegaal in Nederland omdat de zuigmaai combi meer uitsteekt is het allemaal op Duits kenteken.

 • kleine boer

  Als dat zo is kan elke frontmaaier niet meer op de openbare weg ....of we lassen hem er vast aan dan mag het weer wel zeker....

 • abtje

  Dat het gedoogd wordt omdat er een wettelijk kader ontbreekt is wat anders. Hetzelfde voor de zelfrijdende mengvoerwagens, ook een uitstekende frees voor zich. Duitsland wel geregeld, Nederland niet.

 • pinkeltje

  Is in Nederland ook geregeld. Een uitwisselbaar uitrustingsstuk mag ook voor de trekker zijn gemonteerd. Een frees op een voermengwagen is geen uitwisselbaar uitrustingsstuk maar onderdeel van het voertuig. Daar mag je gewoon mee rondrijden. De enige beperking is een totale lengte van het voertuig en als een werktuig meer dan een meter voor de trekker uitsteekt moeten er markeringsborden op. Dat er voertuigen op Duits kenteken rijden zoals de Vredo Kantonnier is omdat die een toelating hebben voor de snelweg. Daar zit dus ook een chauffeur met groot rijbewijs op. Dat ze geen Nederlands kenteken hebben is omdat het voertuig niet aan de Nederlandse eisen voldoet en er in Duitsland wel een mogelijkheid is om ze op kenteken te zetten via een uitzondering in de Duitse wetgeving.

 • abtje

  Had ik het bijna goed en toch dus helemaal fout.

 • info36

  Zouden ze in de schilderswijk van Den Haag ook zo goed controleren?

 • henrimiddelveld

  Info36: Nee tuurlijk niet, daar rijden niet zo veel maishakselaars....

 • info36

  Nee maar wel gevaarlijker situaties.

 • juur

  Ze zijn alleen bezig met de kassa. Ook in het verleden bekeuringen opgelopen voor bijna niks. Een ding hebben nog niet gezien. waar ze de kassa nog bij kunnen laten ringkelen. Waar ze in Duitsland acht op geven.

 • weerd1962

  waar vind je die app over de verkeersregels?

 • wiljo

  De maisbek hangt ook meer dan 1 meter voor het voertuig. Dat vind bromsnor dus wel oké.
  Of staat er géén maisbek in de app?

 • Timmermans1234

  daarom zitten er markeringen op de maisbek.

 • pinkeltje

  Nogmaals voor de duidelijkheid, het enige waar het om gaat is dat wanneer een verwisselbaar uitrustingsstuk - zo is dat in de wet omschreven - meer dan een meter voor het voertuig uitsteekt, er een markering moet zijn aangebracht. De enige beperking is dat de totale lengte maximaal 12 meter mag zijn. Er is nergens bepaald hoever het uitrustingsstuk voor het voertuig uit mag steken.


  Afdeling 1. Begripsbepalingen
  Artikel 1.1

  • verwisselbaar uitrustingsstuk: inrichting die is ontworpen om door een voertuig te worden gedragen of aan een voertuig te worden gekoppeld en waarmee aan het voertuig een extra functie wordt gegeven;

  Artikel 5.18.21a
  • 1. De lengte van een motorrijtuig met beperkte snelheid of een landbouw- of bosbouwtrekker met inbegrip van één of meer verwisselbare uitrustingsstukken mag niet meer bedragen dan in de artikelen 5.7.6, eerste lid, onderdeel a, en 5.8.6, eerste lid, onderdeel a,

 • Wiegehts

  hoe is dat nu met wel of niet afdekken van de mais?

  Bij ons zie je dat niemand doen en controle is er ook niet?

  Ook nieuwe wagens zitten er geen kleden op

 • pinkeltje

  Mais hoeft niet te worden afgedekt. Lading hoeft zowiezo niet te worden afgedekt. Tegenwoordig denkt iedereen dat je met een aanhanger achter de auto ook altijd een netje over de lading moet trekken. Dat is nergens bepaald. Wat wel is bepaald is dat er geen kans mag zijn op afvallende lading. Het is aan de dienstdoende agent ter plaatse te beoordelen of die kans zich voordoet. Maïs en ook gehakseld gras verwaait nogal snel dus dan heb je meteen de poppen aan het dansen. Trek je er een afdekking overheen dan is iedereen weer blij en zijn de meeste discussies meteen ten einde. Net als met het netje op de aanhanger achter de auto. Trek er maar gewoon een netje overheen, dan is iedereen blij. Punt is en blijft vooral gewoon je verstand te gebruiken. En dat is waar het in de praktijk nogal eens aan ontbreekt.

  Artikel 5.18.6
  • 1.De lading of delen daarvan moeten zodanig zijn gezekerd dat deze onder normale verkeerssituaties, waaronder begrepen volle remmingen, plotselinge uitwijkmanoeuvres en slecht wegdek, niet van het voertuig kunnen vallen.
  • 2.Losse lading ten aanzien waarvan het gevaar bestaat dat deze of delen daarvan tijdens het rijden van het voertuig vallen, moet deugdelijk zijn afgedekt.

 • joohoo

  afgelopen week bieten gerooid , borden geplaatst en met de rolbezem en de bats de weg schoongehouden tijdens het rooien . 3 x van een motorkap afgerold 4 de x reed de auto over de schep steel geknakt, was een agent in vrije tijd . ben gestopt!!!!!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.