Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

Levensduur met halfjaar toegenomen

Maatschap Lubbersen in Holten bouwde drie jaar geleden een nieuwe vrijloopstal, tegen de bestaande stal aan. Boerderij nam een kijkje en vroeg naar de ervaringen.

Foto

 • Els (46) en Wim (50) Lubbersen zitten in Holten (Ov.) in maatschap. Ze hebben een melkveebedrijf met 185 melkkoeien, 120 stuks jongvee (deels in een gehuurde stal op een ander bedrijf), 1,5 miljoen kilo quotum en 92 hectare land (in gebruik). Eind 2011 bouwde de maatschap een vrijloopstal voor 60 melkkoeien. Hoe zijn de ervaringen en wat is de grootste winst tot nu toe?

  Els (46) en Wim (50) Lubbersen zitten in Holten (Ov.) in maatschap. Ze hebben een melkveebedrijf met 185 melkkoeien, 120 stuks jongvee (deels in een gehuurde stal op een ander bedrijf), 1,5 miljoen kilo quotum en 92 hectare land (in gebruik). Eind 2011 bouwde de maatschap een vrijloopstal voor 60 melkkoeien. Hoe zijn de ervaringen en wat is de grootste winst tot nu toe?

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van het melkveebedrijf van de maatschap. Twee stallen zijn aan elkaar vast gebouwd. Links de vrijloopstal, rechts ervan de oudere, traditionele stal. Het vrijloopgedeelte is recentelijk uitgebreid en biedt nu plaats aan 20 extra melkkoeien: 80 in totaal.

  Een overzicht van het melkveebedrijf van de maatschap. Twee stallen zijn aan elkaar vast gebouwd. Links de vrijloopstal, rechts ervan de oudere, traditionele stal. Het vrijloopgedeelte is recentelijk uitgebreid en biedt nu plaats aan 20 extra melkkoeien: 80 in totaal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht in de gekoppelde stal. De voergang bevindt zich precies in het midden. De gewone ligboxenstal bevindt zich links, de vrijloop rechts. In de vrijloopstal staan hoofdzakelijk de oudere en droge koeien.

  Een overzicht in de gekoppelde stal. De voergang bevindt zich precies in het midden. De gewone ligboxenstal bevindt zich links, de vrijloop rechts. In de vrijloopstal staan hoofdzakelijk de oudere en droge koeien.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van de vrijloopstal. Ventilatie en licht zijn er ruim voldoende. De koeien hebben ook veel ruimte, liefst 15 vierkante meter per dier. En de resultaten zijn er ook. In drie jaar tijd is de gemiddelde levensduur van de koeien met een halfjaar omhooggegaan. Het antibioticagebruik is ook sterk verminderd, van 5,4 naar 3,4. Al wordt de helft van die afname door extra droogzetters verklaard.

  Een overzicht van de vrijloopstal. Ventilatie en licht zijn er ruim voldoende. De koeien hebben ook veel ruimte, liefst 15 vierkante meter per dier. En de resultaten zijn er ook. In drie jaar tijd is de gemiddelde levensduur van de koeien met een halfjaar omhooggegaan. Het antibioticagebruik is ook sterk verminderd, van 5,4 naar 3,4. Al wordt de helft van die afname door extra droogzetters verklaard.

  Foto: Ronald Hissink
 • De koeien liggen op een biobed met houtsnippers, dat van onderen via buizen onder de betonvloer wordt afgezogen. Het systeem bevalt Lubbersen erg goed, al is het een continu leerproces. De winter is de moeilijkste periode. Vooral met mist is het opletten. De mist trekt dan naar binnen en daar wordt het biobed wat vochtig van. Maar de ruwweg tien mistige dagen per jaar zijn niet onoverkomelijk.

  De koeien liggen op een biobed met houtsnippers, dat van onderen via buizen onder de betonvloer wordt afgezogen. Het systeem bevalt Lubbersen erg goed, al is het een continu leerproces. De winter is de moeilijkste periode. Vooral met mist is het opletten. De mist trekt dan naar binnen en daar wordt het biobed wat vochtig van. Maar de ruwweg tien mistige dagen per jaar zijn niet onoverkomelijk.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is het afzuigsysteem aan de rechterkant van de vrijloopstal. Na drie jaar begint Lubbersen de waardes van de compost steeds beter te kennen. Onlangs reed hij weer uit op aardappel- en grasland. Op de precieze resultaten is het echter nog even wachten. Wageningen UR Livestock Research doet nog altijd onderzoek.

  Dit is het afzuigsysteem aan de rechterkant van de vrijloopstal. Na drie jaar begint Lubbersen de waardes van de compost steeds beter te kennen. Onlangs reed hij weer uit op aardappel- en grasland. Op de precieze resultaten is het echter nog even wachten. Wageningen UR Livestock Research doet nog altijd onderzoek.

  Foto: Ronald Hissink
 • Tussen de voergang en het vrijloopgedeelte staan de koeien op Groene Vlag-roosters zónder de bekende flappen. Dat hoeft ook niet in deze stal met lagere ammoniakuitstoot. De vrijloop is inmiddels erkend en de emissie hoeft niet extra beperkt te worden. Tijdens het uitrijden wordt geen emissie uitgestoten, doordat de stikstof zich aan de koolstof bindt.

  Tussen de voergang en het vrijloopgedeelte staan de koeien op Groene Vlag-roosters zónder de bekende flappen. Dat hoeft ook niet in deze stal met lagere ammoniakuitstoot. De vrijloop is inmiddels erkend en de emissie hoeft niet extra beperkt te worden. Tijdens het uitrijden wordt geen emissie uitgestoten, doordat de stikstof zich aan de koolstof bindt.

  Foto: Ronald Hissink
 • Natuurlijk gedrag. In de vrijloopstal ziet Lubbersen het kuddegedrag ook weer terugkomen. De dieren hebben alle ruimte, maar ze liggen bijna allemaal bij elkaar. De vrijloopstal heeft één minpuntje. De veehouder moet een aantal koeien 's ochtends voor het melken nog wel eens ophalen. Ze starten wat langzamer op.

  Natuurlijk gedrag. In de vrijloopstal ziet Lubbersen het kuddegedrag ook weer terugkomen. De dieren hebben alle ruimte, maar ze liggen bijna allemaal bij elkaar. De vrijloopstal heeft één minpuntje. De veehouder moet een aantal koeien 's ochtends voor het melken nog wel eens ophalen. Ze starten wat langzamer op.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het kuddegedrag zorgt soms ook voor een halflege stal. Al moet gezegd dat Lubbersen de stal recentelijk verlengde met capaciteit voor nog eens twintig melkkoeien. Maar toch.

  Het kuddegedrag zorgt soms ook voor een halflege stal. Al moet gezegd dat Lubbersen de stal recentelijk verlengde met capaciteit voor nog eens twintig melkkoeien. Maar toch.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het dierenwelzijn is ook sterk verbeterd in de vrijloopstal. Klauwproblemen zijn er praktisch niet meer. Opvallend is ook dat de uiers erg goed schoon blijven.

  Het dierenwelzijn is ook sterk verbeterd in de vrijloopstal. Klauwproblemen zijn er praktisch niet meer. Opvallend is ook dat de uiers erg goed schoon blijven.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het grootste nadeel zijn de snippers die via de roosters in de put belanden. Lubbersen schafte daarom een extra pomp aan. Sindsdien is het probleem verholpen.

  Het grootste nadeel zijn de snippers die via de roosters in de put belanden. Lubbersen schafte daarom een extra pomp aan. Sindsdien is het probleem verholpen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Lubbersen kan in de vrijloopstal met één melkrobot uit. De combinatie met vrijloop verloopt probleemloos. Ondanks de groei van de laatste jaren en een groot aantal nieuwe vaarzen bleef de melkproductie ook op peil: 9.500 liter per jaar.

  Lubbersen kan in de vrijloopstal met één melkrobot uit. De combinatie met vrijloop verloopt probleemloos. Ondanks de groei van de laatste jaren en een groot aantal nieuwe vaarzen bleef de melkproductie ook op peil: 9.500 liter per jaar.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het vrijloopgedeelte en de roosters/melkrobot erachter zijn van elkaar afgesloten door verschillende hekken. Iedere keer staat een ander hek open. Zo hebben de dieren telkens een andere entree naar het voerhek en de melkrobot.

  Het vrijloopgedeelte en de roosters/melkrobot erachter zijn van elkaar afgesloten door verschillende hekken. Iedere keer staat een ander hek open. Zo hebben de dieren telkens een andere entree naar het voerhek en de melkrobot.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de ligboxenstal ernaast staan nog twee melkrobots.

  In de ligboxenstal ernaast staan nog twee melkrobots.

  Foto: Ronald Hissink
 • Lubbersen breidde de vrijloopstal onlangs nog uit. Daardoor gaat de capaciteit naar tachtig melkkoeien.

  Lubbersen breidde de vrijloopstal onlangs nog uit. Daardoor gaat de capaciteit naar tachtig melkkoeien.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hier is goed te zien dat er een deel bij is gebouwd.

  Hier is goed te zien dat er een deel bij is gebouwd.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het nieuwste deel van de stal is nu dus vrij open. Het gedeelte rechts van de roosters wordt straks als voergang doorgetrokken. Beide stallen lopen dan weer precies parallel.

  Het nieuwste deel van de stal is nu dus vrij open. Het gedeelte rechts van de roosters wordt straks als voergang doorgetrokken. Beide stallen lopen dan weer precies parallel.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is nu nog het laatste deel van de voergang tussen beide stallen. Met op het eind een strohok. Dat hok verdwijnt. De voergang wordt helemaal doorgetrokken.

  Dit is nu nog het laatste deel van de voergang tussen beide stallen. Met op het eind een strohok. Dat hok verdwijnt. De voergang wordt helemaal doorgetrokken.

  Foto: Ronald Hissink
 • Op het gemak, de voorpoot naar voren. De koeien liggen in de vrijloopstal als het ware op een elektrische deken. Het bed broeit. In de zomer raken ze die warmte echter goed kwijt. Met 15 m² per dier is er ruimte genoeg. De melkproductie daalt in de zomer ook niet harder dan in een traditionele stal.

  Op het gemak, de voorpoot naar voren. De koeien liggen in de vrijloopstal als het ware op een elektrische deken. Het bed broeit. In de zomer raken ze die warmte echter goed kwijt. Met 15 m² per dier is er ruimte genoeg. De melkproductie daalt in de zomer ook niet harder dan in een traditionele stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Veehouder Lubbersen koos voor witte verlichting.

  Veehouder Lubbersen koos voor witte verlichting.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • .....

  Mooi!

 • farmerbn

  Als je een forse investering doet en men vraagt of je tevreden bent, is het antwoord snel positief. Ga je over 5 jaar weer eens praten dan hoor je werkelijk of het een goede investering was. Ziet er allemaal prachtig uit en succes ermee.

 • arjangeenen

  Als je je afvraagt hoe de boer er over 5 jaar over denkt dan moet je bij Marc Havermans zijn. Hij heeft er al langer ervaring en is erg positief. Vooral de verhoging van de levensduur is een sterk argument. Daar moet je maar eens mee gaan rekenen..Vergeet dan het mest en voervoordeel niet mee te nemen door het kleinere koppel benodigd jongvee..

Of registreer je om te kunnen reageren.