Rundveehouderij

Foto & video 15542 x bekeken 22 reacties

Groeispurt van 60 naar 480 koeien (3)

Boerderij volgt de stalbouw van de familie Jonkman in Mariënheem (Ov.). Ze bouwen een stal voor 480 koeien. Dit is deel drie.

Foto

 • Jan (56) en Jurgen (26) Jonkman in Mariënheem (Ov.) zijn afgelopen voorjaar begonnen aan de bouw van een stal voor 480 koeien. Dit betekent een forse groeisprong voor het bedrijf. Ze melken nu 60 koeien.

  Jan (56) en Jurgen (26) Jonkman in Mariënheem (Ov.) zijn afgelopen voorjaar begonnen aan de bouw van een stal voor 480 koeien. Dit betekent een forse groeisprong voor het bedrijf. Ze melken nu 60 koeien.

  Foto: Ronald Hissink
 • De bedoeling is dat de stal aan het eind van dit jaar klaar is. Aan het begin van de herfst ligt de bouw iets voor op schema. Boerderij volgt de veranderingen bij Jonkman in meerdere reportages.

  De bedoeling is dat de stal aan het eind van dit jaar klaar is. Aan het begin van de herfst ligt de bouw iets voor op schema. Boerderij volgt de veranderingen bij Jonkman in meerdere reportages.

  Foto: Ronald Hissink
 • In augustus heeft aannemer Bajo Bouw de spanten geplaatst van de 144 m lange stal. Nu kun je pas goed zien hoe groot een stal voor 480 koeien is.

  In augustus heeft aannemer Bajo Bouw de spanten geplaatst van de 144 m lange stal. Nu kun je pas goed zien hoe groot een stal voor 480 koeien is.

  Foto: Ronald Hissink
 • De kale aanneemprijs voor de stal blijft onder de 2.500 euro per koeplaats. Dit is wel exclusief de emissiearme Groene Vlagroostervloer die de prijs met zo’n 550 euro per plaats verhoogt.

  De kale aanneemprijs voor de stal blijft onder de 2.500 euro per koeplaats. Dit is wel exclusief de emissiearme Groene Vlagroostervloer die de prijs met zo’n 550 euro per plaats verhoogt.

  Foto: Ronald Hissink
 • “De kosten per koeplaats zijn relatief laag omdat we zo praktisch mogelijk werken en eenvoudig bouwen”, zegt Wout Jansen Holleboom, een van de eigenaren van Bajo Bouw. ,,Het meest opvallende van deze stal is dat luxe en franje ontbreken. We bouwen sober maar wel degelijk.”

  “De kosten per koeplaats zijn relatief laag omdat we zo praktisch mogelijk werken en eenvoudig bouwen”, zegt Wout Jansen Holleboom, een van de eigenaren van Bajo Bouw. ,,Het meest opvallende van deze stal is dat luxe en franje ontbreken. We bouwen sober maar wel degelijk.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Een van de manieren om de kosten te beperken was het kiezen voor een spantafstand van 8 meter in plaats van de gebruikelijke 4 - 5 meter. “Als we zouden kiezen voor stalen gordingen, was een nog grotere spantafstand mogelijk. Maar dat zou weer voor hogere kosten zorgen. Dit is de maximale afstand die met houten gordingen te overbruggen is”, zegt Jan Jonkman. ,,Een spantafstand van 8 meter heeft in vergelijking met de gebruikelijke 5 meter ook als voordeel dat je minder steunpalen in de stal krijgt, waardoor het overzicht verbetert.”

  Een van de manieren om de kosten te beperken was het kiezen voor een spantafstand van 8 meter in plaats van de gebruikelijke 4 - 5 meter. “Als we zouden kiezen voor stalen gordingen, was een nog grotere spantafstand mogelijk. Maar dat zou weer voor hogere kosten zorgen. Dit is de maximale afstand die met houten gordingen te overbruggen is”, zegt Jan Jonkman. ,,Een spantafstand van 8 meter heeft in vergelijking met de gebruikelijke 5 meter ook als voordeel dat je minder steunpalen in de stal krijgt, waardoor het overzicht verbetert.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Jonkman heeft de onderste meter van alle steunpalen in de stal voorzien van een stuk pvc-pijp. Een simpele en goedkope manier om het ijzer te beschermen tegen aantasting door de droge mest die in de ligboxen komt te liggen.

  Jonkman heeft de onderste meter van alle steunpalen in de stal voorzien van een stuk pvc-pijp. Een simpele en goedkope manier om het ijzer te beschermen tegen aantasting door de droge mest die in de ligboxen komt te liggen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Tussen de ligboxen zijn de standpalen voor de boxen in een verhoogde betonstrook gestort. Simpel en effectief.

  Tussen de ligboxen zijn de standpalen voor de boxen in een verhoogde betonstrook gestort. Simpel en effectief.

  Foto: Ronald Hissink
 • Ook simpel is de tafelnok die bovenop de stal komt.

  Ook simpel is de tafelnok die bovenop de stal komt.

  Foto: Ronald Hissink
 • Metalen bokjes die op de bovenste gordingen komen te staan, vormen de basis voor de nok. Bovenop de bokjes wordt een lichtplaat gemonteerd. De nok is een eigen vinding van Bajo Bouw. Jonkman: “Op deze manier maken we een stalnok die vele malen voordeliger is dan diverse kant-en-klare prefab nokken die op de markt zijn.”

  Metalen bokjes die op de bovenste gordingen komen te staan, vormen de basis voor de nok. Bovenop de bokjes wordt een lichtplaat gemonteerd. De nok is een eigen vinding van Bajo Bouw. Jonkman: “Op deze manier maken we een stalnok die vele malen voordeliger is dan diverse kant-en-klare prefab nokken die op de markt zijn.”

  Foto: Ronald Hissink
 • De stal krijgt prefab wanden en gevels. In tegenstelling tot wat je bij melkveestallen vaak ziet, komt de onderzijde van de prefab elementen niet gelijk te liggen met het peil van de stal. De wanden verdwijnen zo’n 50 cm onder de grond. Ook dit is het gevolg van een kostenoverweging. Door de wanden te laten zakken, kan een strokenfundering of een vorstrand achterwege blijven.

  De stal krijgt prefab wanden en gevels. In tegenstelling tot wat je bij melkveestallen vaak ziet, komt de onderzijde van de prefab elementen niet gelijk te liggen met het peil van de stal. De wanden verdwijnen zo’n 50 cm onder de grond. Ook dit is het gevolg van een kostenoverweging. Door de wanden te laten zakken, kan een strokenfundering of een vorstrand achterwege blijven.

  Foto: Ronald Hissink
 • Door de regels voor brandveiligheid kreeg Jonkman te maken met de verplichting om de stal op vier plekken van nooddeuren te voorzien. Dit is onder meer een gevolg van het feit dat straks met personeel gewerkt gaat worden.

  Door de regels voor brandveiligheid kreeg Jonkman te maken met de verplichting om de stal op vier plekken van nooddeuren te voorzien. Dit is onder meer een gevolg van het feit dat straks met personeel gewerkt gaat worden.

  Foto: Ronald Hissink
 • Zowel bij de voorgevel als bij de achtergevel komt een gangetje waardoor de Jonkmannen en hun medewerkers van de ene naar de andere voergang kunnen wandelen zonder door de mest te hoeven lopen.

  Zowel bij de voorgevel als bij de achtergevel komt een gangetje waardoor de Jonkmannen en hun medewerkers van de ene naar de andere voergang kunnen wandelen zonder door de mest te hoeven lopen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Op de stal komt een isolerende dakbedekking: sandwichplaten van 20 m lang. Het zijn zogenoemde Brandklasse B Panelen.

  Op de stal komt een isolerende dakbedekking: sandwichplaten van 20 m lang. Het zijn zogenoemde Brandklasse B Panelen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De onderzijde van de sandwichplaten is van metaal. Een kunststof onderlaagje zou goedkoper zijn geweest, maar deze keuze was vanwege regels rond brandveiligheid niet mogelijk. Een voordeeltje van de metalen onderlaag is dat er nu geen ijzeren banden aan de gordingen bevestigd hoeven te worden om te voorkomen dat de dakplaten kromtrekken.

  De onderzijde van de sandwichplaten is van metaal. Een kunststof onderlaagje zou goedkoper zijn geweest, maar deze keuze was vanwege regels rond brandveiligheid niet mogelijk. Een voordeeltje van de metalen onderlaag is dat er nu geen ijzeren banden aan de gordingen bevestigd hoeven te worden om te voorkomen dat de dakplaten kromtrekken.

  Foto: Ronald Hissink
 • De hoekwielen voor de mestschuiven zijn al op de roosters gemonteerd.

  De hoekwielen voor de mestschuiven zijn al op de roosters gemonteerd.

  Foto: Ronald Hissink
 • In een van de zijwanden, ter hoogte van de melkstal die zich middenin het gebouw bevindt, komt een deur. Vanaf die ingang kan Jonkman makkelijk de strohokken nabij de melkstal bereiken. Bijvoorbeeld om met de shovel de mest te verwijderen.

  In een van de zijwanden, ter hoogte van de melkstal die zich middenin het gebouw bevindt, komt een deur. Vanaf die ingang kan Jonkman makkelijk de strohokken nabij de melkstal bereiken. Bijvoorbeeld om met de shovel de mest te verwijderen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het kostte twee dagen om de dakplaten op de stal te leggen.

  Het kostte twee dagen om de dakplaten op de stal te leggen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Met geavanceerde hefapparatuur is het verplaatsen van de immense dakplaten een fluitje van een cent.

  Met geavanceerde hefapparatuur is het verplaatsen van de immense dakplaten een fluitje van een cent.

  Foto: Ronald Hissink
 • De lengte van de dakplaten is zo gekozen dat er aan beide zijden van de nok twee meter overblijft voor lichtplaten. Op die manier ontstaat er over de lengte van de stal een lichtstraat van bijna 4 meter breed.

  De lengte van de dakplaten is zo gekozen dat er aan beide zijden van de nok twee meter overblijft voor lichtplaten. Op die manier ontstaat er over de lengte van de stal een lichtstraat van bijna 4 meter breed.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • j.verstraten1

  Nu de 2e kamer zich uitgesproken heeft voor grondgebonden groei: toekomstig knelgeval? ( zoals zovelen)

 • aline

  spantafstand 8 m? welke afmetingen van hout wordt gebruikt ? ( hoogte x breedte ) + soort hout
  hoe wordt dit gedaan met de prefab betonelementen want standaard lengte gaat normaal tot maximaal 7m in belgie ?

  Met vriendelijke groeten

 • gvleemingh1

  Biedt voor grondeigenaren in de buurt wel mogelijkheden tot samenwerking....

 • geen boer

  het zou interessant zijn om naast het bouwverslag ook een idee te geven hoe deze uitbreiding in allerlei wetgeving gepast is. Er bestaan namelijk bij menigeen nogal wat onduidelijkheid omtrent vooral de PAS regelgeving, welke enorme uitbreidingen als deze in de weg lijkt te gaan staan.

 • info58

  @Brigitte
  8.5 cm dik
  36 cm hoog
  gelamineerde gordingen

 • boerke brabant

  leuk dat ondernemers willen ondernemen, maar vindt dit gezien de maatschappelijk discussies die gaande zijn over de sector totaal buiten enige proportie.

 • Sjaak

  Bij iedere bouw moeten constructieberekeningen aangeleverd worden, dus waarom is het gebruikelijk om een spantafstand van 5m te hanteren als deze afstand, van 8m, toereikend is...?
  Voor zover ik op de hoogte wás, is deze afstand alleen toegestaan bij staalconstructies.

  @j.verstraten1
  Dijksma heeft toegezegd, dat anticiperend gedrag zeer zeker niet beloond zal worden, dus er komt géén knelgevallenregeling!
  Dergelijke ondernemers namen het risico en moeten dit ook dapper ondergaan....dat hoort bij het ondernemerschap!

  Dat de Kamer zich uitgesproken heeft voor grondgebonden groei, komt vooral door dergelijke ondernemers. Het zou niet reëel zijn tegenover ondernemers, die zich niet tot dergelijke wanondernemerschap laten verleiden!

 • j.verstraten1

  Sjaak, nu ga je echt te ver om ondernemers die anticiperen te veroordelen tot wanondernemerschap. Daarbij zijn het de excessen die de kamer tot deze uitspraak laat verleiden, waar de ondernemer die beperkt groeit maar zo dadelijk wellicht te weinig grond blijkt te hebben achteraf mee wordt geconfronteerd. Daarbij kon je altijd en overal quotum kopen, maar grond is niet overal beschikbaar en niet mobiel.
  Ik weet trouwens niet of Dijksma heeft toegezegd dat anticiperend gedrag niet beloond zal worden, maar dat wil ik best geloven. Dijksma heeft ook gezegd dat groei middels 100% verwerking moest kunnen.....

 • pietertie

  Achteraf regels aanpassen is een beetje raar, je mag groeien mits je je overschot 100 % verwerkt. Dan kies je hiervoor. Moet nu niet ineens veranderen in grondgebonden boeren met een referentiejaar?? Typisch holland

 • marco-vdb

  Mooi project. Wanneer iemand 40 jaar geleden 120 koeien zou zijn gaan houden, stond ook de hele buurt (en sector) op zijn kop. Geloof maar gerust dat er over 20 jaar bijna geen boeren meer zijn met minder dan 200 koeien en is 400+ de standaard.Deze ondernemers zijn hun tijd vooruit. Zag onlangs een tv-programma over hoe er na de tweede wereldoorlog in Nederland een paar voorbeeldbedrijven met Marshalhulp werden opgezet met Amerikaanse kennisoverdracht. In VS is iemand met 480 koeien nu al geen grote boer. Daar gaan we in Europa ook naar toe, we lopen alleen een beetje achter bij de schaalvergroting die in andere landen plaatsvindt.

 • marco-vdb

  Ik kom graag eens kijken. Heb ook weer bouwplannen.

 • dommelje

  sandwichpanelen gaan roesten hier in de buurt eerste na 8 jaar al vervangen, je boort van boven een gat om de platen te bevestigen en daardoor beschadig de onderplaat waardoor deze gaat roesten de amoniak kruip tussen de stalen plaat en gording door

 • Sjaak

  @j. verstraten1
  Zonder hier een discussie te gaan voeren over slecht of goed ondernemerschap, vind ik dat in beide gevallen het nemen van risico's bij het 'spel' hoort. De mate waarin men dat doet bepaalt ieder voor zich. De één vindt iets wel verantwoord en de ander niet.
  Het ondergaan van een risico siert de échte ondernemer... daar past géén knelgevallenregeling bij!
  Een ondernemer die goed anticipeert, zowel op macro- als micro-niveau, dus rekening houdend met bedrijf én omgeving, neemt bewust bepaalde risico's en durft die ook te ondergaan!
  In het kader van het mestbeleid, cq. grondgebondenheid was ieder risicico van te voren bekend.
  Overigens hoor ik zelf bij die 'prutsers', die investeren met de mogelijkheid tot beperkte groei...
  Gelukkig ben ik niet afhankelijk van die groei, bewust!

 • aarthamstra1

  Geloof me maar gerust ???,,, dat er over 20 jaar er alleen werkslaven zijn en multinationals. Wel grondgebonden of niet ,huren bij de buren zal niet helpen. Simpel omdat niet de multinationals maar boeren zich zelf uitroeien
  .

 • farmerbn

  Hoeveel cm sneeuw kan dat dak dragen?

 • bb40

  Altijd makkelijk hakken op ondernemers die het anders doen!
  Ben vooral benieuwd hoe het verwachte rendement uitgerekend is.

 • alco1

  VERWACHTE rendement zal wel goed zijn! Maar of dit ook zo zal zijn, is nog maar de vraag. Vooral zo'n bedrijf is wel van zeer veel factoren afhankelijk.

 • koestal

  hoeveel grond is er bij ?

 • BO(skabout)ER

  ach ja een aanneemprijs van 2500 exclusief vloer. Reken daar een melkstal bij op, installatie kosten van alle elektronica + boxen, voerhekken etc. Dan is het nog een hele dure stal.

  Melkstal 2,5 ton
  tank 0,5 ton
  boxen, voerhekken etc 1 ton
  elektronica inclusief licht etc 1 ton

  heb je er weer 1000 euro bij. Ik vergeet vast wat.

  Maar het lijkt zo een mooie stal te worden!

 • BO(skabout)ER

  overigens is dat natuurlijk altijd goedkoper als voor 120 koeien bouwen dus ze hebben al een groot voordeel te pakken! Ik denk dat als er voerhekken inkomen ipv buizen het nog wel een stuk duurder word als 1 ton. Maar ik gok maar wat natuurlijk..

 • info58

  @ geen boer
  de basis waarop we uiteindelijk een Nb vergunning hebben verkregen is de oude milieuvergunning met daarbij een kalkoenentak. De provincie wou niet anders vergunnen dat de kalkoenen nh3 eerst emissiearm zou worden en daarna deze nh3 te gebruiken voor de melkveetak.
  De uitspraak van 7 sept 2011 RVS dat de vergunde rechten welke voor aanwijzing habitatgebieden gelden als basis heeft ons enorm geholpen.
  Wij hebben door snel te handelen binnen 3 maanden een Nb vergunning verkregen.
  Door nog wat aankoop van NH3 rechten en gebruik te maken van bepaalde rekenmethodes is het met een nieuwe Nb aanvraag gelukt om de huidige aantallen te verkrijgen

 • info58

  @BO(skabout)ER
  er komen voerhekken in. Verder vergeet je nog de gordijnen en mestschuiven. Door op deze manier te begroten krijg je de exploitatie niet rond dus het kan alleen maar met een korting op alle onderdelen.
  Door te bouwen voor grotere aantallen heb je wel de mogelijkheid om de investering per koeplaats te reduceren en dat gaat best hard.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.