Rundveehouderij

Foto & video 5 reacties

Degelijke stal met warmte weerkaatsende lichtstraat

Maatschap Vruggink heeft in Ruurlo (Gld.) een degelijke ligboxenstal gebouwd voor 120 melkkoeien. Opvallend is de 16 meter brede lichtstraat in de nok van de stal. Die laat veel daglicht toe en weerkaatst de warmte.

Foto

 • Jan (53), Frank (24) en Ineke (48) Vruggink hebben in Ruurlo een nieuwe stal gebouwd voor 120 melkkoeien. Momenteel hebben de maten 88 koeien aan de melk. Bij het bedrijf hoort 42 hectare grond, waarvan 32 hectare in eigendom. Het quotum is 680.000 kilo melk. Het rollendjaargemiddelde is 8.500 liter, met 4,95 procent vet en 3,35 procent eiwit.

  Jan (53), Frank (24) en Ineke (48) Vruggink hebben in Ruurlo een nieuwe stal gebouwd voor 120 melkkoeien. Momenteel hebben de maten 88 koeien aan de melk. Bij het bedrijf hoort 42 hectare grond, waarvan 32 hectare in eigendom. Het quotum is 680.000 kilo melk. Het rollendjaargemiddelde is 8.500 liter, met 4,95 procent vet en 3,35 procent eiwit.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het melkveebedrijf is al jarenlang familiebezit. Frank – die al deel uitmaakt van de maatschap – is de vierde generatie Vruggink op het bedrijf.

  Het melkveebedrijf is al jarenlang familiebezit. Frank – die al deel uitmaakt van de maatschap – is de vierde generatie Vruggink op het bedrijf.

  Foto: Ronald Hissink
 • De nieuwe stal is tegen de 35 jaar oude ligboxenstal aangebouwd. De voergang is doorgetrokken. “Die is nu 85 meter lang”, vertelt Jan Vruggink.

  De nieuwe stal is tegen de 35 jaar oude ligboxenstal aangebouwd. De voergang is doorgetrokken. “Die is nu 85 meter lang”, vertelt Jan Vruggink.

  Foto: Ronald Hissink
 • De nieuwe stal heeft een opvallend brede lichtstraat in de nok. “Omwonenden en voorbijgangers denken bijna allemaal dat we zonnepanelen op het dak hebben liggen”, zegt Jan Vruggink met een grijns.

  De nieuwe stal heeft een opvallend brede lichtstraat in de nok. “Omwonenden en voorbijgangers denken bijna allemaal dat we zonnepanelen op het dak hebben liggen”, zegt Jan Vruggink met een grijns.

  Foto: Ronald Hissink
 • De lichtstraat is aan beide zijden 8 meter breed. “Het gaat om dubbelwandige dakplaten. In de platen is aluminiumstof verwerkt. De platen laten wel licht binnen, maar weerkaatsen de warmte. Een kaseffect blijft uit”, vertelt Vruggink. Stalbouwer Altez-Noord heeft de speciale lichtstraat ontwikkeld. Het bedrijf heeft er patent op aangevraagd. Vruggink is de eerste die dit type dakplaten op zijn stal heeft liggen. De warmtewerende en lichtdoorlatende dakplaten hebben de naam Heat Guard 100 meegekregen.

  De lichtstraat is aan beide zijden 8 meter breed. “Het gaat om dubbelwandige dakplaten. In de platen is aluminiumstof verwerkt. De platen laten wel licht binnen, maar weerkaatsen de warmte. Een kaseffect blijft uit”, vertelt Vruggink. Stalbouwer Altez-Noord heeft de speciale lichtstraat ontwikkeld. Het bedrijf heeft er patent op aangevraagd. Vruggink is de eerste die dit type dakplaten op zijn stal heeft liggen. De warmtewerende en lichtdoorlatende dakplaten hebben de naam Heat Guard 100 meegekregen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Maatschap Vruggink koos voor een 4+0-rijige stal, voor een goed overzicht. “We hebben een 0+6+0-rijige stal overwogen. Maar we waren bang dat we geen overzicht zouden hebben op de middelste rij boxen”, vertelt Frank Vruggink. “Het nadeel van deze indeling is dat we nu wel wat minder vreetplekken hebben”, vult vader Jan aan.

  Maatschap Vruggink koos voor een 4+0-rijige stal, voor een goed overzicht. “We hebben een 0+6+0-rijige stal overwogen. Maar we waren bang dat we geen overzicht zouden hebben op de middelste rij boxen”, vertelt Frank Vruggink. “Het nadeel van deze indeling is dat we nu wel wat minder vreetplekken hebben”, vult vader Jan aan.

  Foto: Ronald Hissink
 • Op deze foto is goed te zien dat de voergang van de oude stal is doorgetrokken. De nieuwe stal is 55 meter lang en 30 meter breed. De voergang is 5 meter breed en is niet onderkelderd. De rest van de stal is dat wel. De opslagcapaciteit onder de nieuwbouw is 2.200 kuub.

  Op deze foto is goed te zien dat de voergang van de oude stal is doorgetrokken. De nieuwe stal is 55 meter lang en 30 meter breed. De voergang is 5 meter breed en is niet onderkelderd. De rest van de stal is dat wel. De opslagcapaciteit onder de nieuwbouw is 2.200 kuub.

  Foto: Ronald Hissink
 • Detail van het ventilatiegordijn. Vruggink koos voor twee weerstations. Die sturen de ventilatiegordijnen afzonderlijk van elkaar aan. “De wind staat er soms dwars op. Dan moet het gordijn aan de ene kant dicht, maar kan het aan de andere kant open blijven”, aldus Jan Vruggink.

  Detail van het ventilatiegordijn. Vruggink koos voor twee weerstations. Die sturen de ventilatiegordijnen afzonderlijk van elkaar aan. “De wind staat er soms dwars op. Dan moet het gordijn aan de ene kant dicht, maar kan het aan de andere kant open blijven”, aldus Jan Vruggink.

  Foto: Ronald Hissink
 • Detail van de aansturing van het ventilatiegordijn.

  Detail van de aansturing van het ventilatiegordijn.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het ventilatiegordijn aan de andere stalzijde wordt beschermd met betongaas. Vruggink vreest dat de koeien in afwachting van hun melkbeurt schade toebrengen aan het gordijn. “De vloer achter de melkstal doet dienst als wachtruimte. De koeien lopen langs de stalmuur naar de melkstal. Als ze moeten wachten willen ze nog wel eens vervelend worden”, aldus Jan Vruggink.

  Het ventilatiegordijn aan de andere stalzijde wordt beschermd met betongaas. Vruggink vreest dat de koeien in afwachting van hun melkbeurt schade toebrengen aan het gordijn. “De vloer achter de melkstal doet dienst als wachtruimte. De koeien lopen langs de stalmuur naar de melkstal. Als ze moeten wachten willen ze nog wel eens vervelend worden”, aldus Jan Vruggink.

  Foto: Ronald Hissink
 • Op deze foto is te zien hoe de aanloop naar de melkstal eruit ziet. Rechts is nog net de stalmuur te zien, met het betongaas langs het ventilatiegordijn. De foto’s zijn gemaakt op woensdag 24 september. Het opdrijfhek was toen nog niet geplaatst.

  Op deze foto is te zien hoe de aanloop naar de melkstal eruit ziet. Rechts is nog net de stalmuur te zien, met het betongaas langs het ventilatiegordijn. De foto’s zijn gemaakt op woensdag 24 september. Het opdrijfhek was toen nog niet geplaatst.

  Foto: Ronald Hissink
 • Maatschap Vruggink koos voor een 2x18-stands Swingover-melkstal, met 60 graden opstelling. “We hebben nog gedacht aan een 90 graden opstelling. Maar omdat we zo weinig mogelijk bewegende delen wilden, hebben we daar niet voor gekozen. Alles wat beweegt kan kapot”, aldus Jan Vruggink. Robots waren geen optie. “We willen alle koeien tijdens het melken zien. In zo’n melkstal sluit je het melken bovendien ook echt af”, zegt Frank Vruggink.

  Maatschap Vruggink koos voor een 2x18-stands Swingover-melkstal, met 60 graden opstelling. “We hebben nog gedacht aan een 90 graden opstelling. Maar omdat we zo weinig mogelijk bewegende delen wilden, hebben we daar niet voor gekozen. Alles wat beweegt kan kapot”, aldus Jan Vruggink. Robots waren geen optie. “We willen alle koeien tijdens het melken zien. In zo’n melkstal sluit je het melken bovendien ook echt af”, zegt Frank Vruggink.

  Foto: Ronald Hissink
 • Beeld van het tanklokaal. Frank Vruggink werkt 25 uur per week buiten de deur. Bij een legpluimveehouder in Doetinchem (Gld.) doet hij het controlewerk. “Dat is mooi te combineren met het werk op het eigen melkveebedrijf. ’s Ochtends ben ik weg, ’s middags ben ik thuis aan het werk”, zegt hij.

  Beeld van het tanklokaal. Frank Vruggink werkt 25 uur per week buiten de deur. Bij een legpluimveehouder in Doetinchem (Gld.) doet hij het controlewerk. “Dat is mooi te combineren met het werk op het eigen melkveebedrijf. ’s Ochtends ben ik weg, ’s middags ben ik thuis aan het werk”, zegt hij.

  Foto: Ronald Hissink
 • Degelijkheid was een belangrijk uitgangspunt bij de bouw. “We hebben zoveel mogelijk voor stevige en degelijke materialen gekozen. Alles kan natuurlijk kapot, maar we willen er zo weinig mogelijk naar om hoeven kijken”, aldus Jan Vruggink. De waterbakken zijn rvs-uitgevoerd. De koeien krijgen ’s winters lauw water aangeboden. In de ruimte naast het tanklokaal staat een buffervat (5.000 liter) waar het water in wordt opgeslagen.

  Degelijkheid was een belangrijk uitgangspunt bij de bouw. “We hebben zoveel mogelijk voor stevige en degelijke materialen gekozen. Alles kan natuurlijk kapot, maar we willen er zo weinig mogelijk naar om hoeven kijken”, aldus Jan Vruggink. De waterbakken zijn rvs-uitgevoerd. De koeien krijgen ’s winters lauw water aangeboden. In de ruimte naast het tanklokaal staat een buffervat (5.000 liter) waar het water in wordt opgeslagen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Overzicht van de stal, die €5.000 per koeplaats kostte. Als het melkvee straks overgaat naar de nieuwe stal, wordt de oude stal ingericht voor de huisvesting van droge koeien en jongvee. De jongveehuisvesting is nu niet optimaal. “De dieren staan nu op verschillende plekken. Dat is niet ideaal. We moeten de dieren met de hand voeren.” De jongveeopfok is ook deels uitbesteed. Momenteel staan zo’n 30 stuks jongvee op een nabijgelegen locatie.

  Overzicht van de stal, die €5.000 per koeplaats kostte. Als het melkvee straks overgaat naar de nieuwe stal, wordt de oude stal ingericht voor de huisvesting van droge koeien en jongvee. De jongveehuisvesting is nu niet optimaal. “De dieren staan nu op verschillende plekken. Dat is niet ideaal. We moeten de dieren met de hand voeren.” De jongveeopfok is ook deels uitbesteed. Momenteel staan zo’n 30 stuks jongvee op een nabijgelegen locatie.

  Foto: Ronald Hissink
 • De zwevende boxen zijn gemonteerd op voetjes, op een trottoirband. “Een degelijke uitvoering. We hebben niet gekozen voor kniebomen. Je hoort nog wel eens dat die buizen een schuilplaats zijn van ongedierte”, aldus Jan Vruggink.

  De zwevende boxen zijn gemonteerd op voetjes, op een trottoirband. “Een degelijke uitvoering. We hebben niet gekozen voor kniebomen. Je hoort nog wel eens dat die buizen een schuilplaats zijn van ongedierte”, aldus Jan Vruggink.

  Foto: Ronald Hissink
 • De ligboxen zijn bedekt met biobedding, de dikke fractie die overblijft na mestscheiding. Het scheiden van de mest wordt gedaan door de loonwerker.

  De ligboxen zijn bedekt met biobedding, de dikke fractie die overblijft na mestscheiding. Het scheiden van de mest wordt gedaan door de loonwerker.

  Foto: Ronald Hissink
 • Met behulp van een minishovel en een strooiselbak vult Frank Vruggink de boxen bij.

  Met behulp van een minishovel en een strooiselbak vult Frank Vruggink de boxen bij.

  Foto: Ronald Hissink
 • De emissiearme betonvloer is van Altez. “We hebben deze vloer gezien op een ander melkveebedrijf. De dieren liepen er vlot op en waren niet bang. De vloer had toen nog een proefstatus. Inmiddels staat deze vloer op de RAV-lijst met goedgekeurde vloersystemen”, vertelt Jan Vruggink.

  De emissiearme betonvloer is van Altez. “We hebben deze vloer gezien op een ander melkveebedrijf. De dieren liepen er vlot op en waren niet bang. De vloer had toen nog een proefstatus. Inmiddels staat deze vloer op de RAV-lijst met goedgekeurde vloersystemen”, vertelt Jan Vruggink.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de doorsteken koos maatschap Vruggink voor de Zwaans G3-vloer, met meer en ruimere openingen voor het afvoeren van de mest.

  In de doorsteken koos maatschap Vruggink voor de Zwaans G3-vloer, met meer en ruimere openingen voor het afvoeren van de mest.

  Foto: Ronald Hissink
 • Na de melkbeurt gaan de koeien via een drieweg selectiepoort terug naar de stal, naar het strohok of naar de ruimte met de klauwbekapbox. Ook de te insemineren koeien gaan daar naartoe.

  Na de melkbeurt gaan de koeien via een drieweg selectiepoort terug naar de stal, naar het strohok of naar de ruimte met de klauwbekapbox. Ook de te insemineren koeien gaan daar naartoe.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hier wordt een strohok gerealiseerd voor afkalfkoeien.

  Hier wordt een strohok gerealiseerd voor afkalfkoeien.

  Foto: Ronald Hissink
 • Op de voorgrond is de box te zien waar de mestrobot (met sproeisysteem) straks wordt opgeladen.

  Op de voorgrond is de box te zien waar de mestrobot (met sproeisysteem) straks wordt opgeladen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Maatschap Vruggink koos voor tl-verlichting. De lampen – 800 watt in totaal – hangen slechts een paar meter boven de boxen. “Het licht komt waar het moet zijn: bij de koeien. Laat de mussen in de nok maar in het donker zitten”, grapt Jan Vruggink. Volgens de melkveehouder zorgen de tl-lampen voor voldoende licht.

  Maatschap Vruggink koos voor tl-verlichting. De lampen – 800 watt in totaal – hangen slechts een paar meter boven de boxen. “Het licht komt waar het moet zijn: bij de koeien. Laat de mussen in de nok maar in het donker zitten”, grapt Jan Vruggink. Volgens de melkveehouder zorgen de tl-lampen voor voldoende licht.

  Foto: Ronald Hissink
 • De tl-lampen zijn bevestigd aan twee balken, die boven de twee dubbele boxrijen zijn geplaatst. “De hoogte is ideaal. Als we een lamp moeten vervangen kunnen we er gemakkelijk bij. Het is een crime om een kapotte lamp in de nok van de stal te vervangen”, zegt Jan Vruggink.

  De tl-lampen zijn bevestigd aan twee balken, die boven de twee dubbele boxrijen zijn geplaatst. “De hoogte is ideaal. Als we een lamp moeten vervangen kunnen we er gemakkelijk bij. Het is een crime om een kapotte lamp in de nok van de stal te vervangen”, zegt Jan Vruggink.

  Foto: Ronald Hissink
 • Detail van de koeborstels. Op 6 oktober wordt de stal in gebruik genomen. Dan staat ook de eerste melkbeurt in de Swingover-melkstal op het programma. Nu worden de koeien nog gemolken in een 2x6 visgraat.

  Detail van de koeborstels. Op 6 oktober wordt de stal in gebruik genomen. Dan staat ook de eerste melkbeurt in de Swingover-melkstal op het programma. Nu worden de koeien nog gemolken in een 2x6 visgraat.

  Foto: Ronald Hissink
 • Activiteitsmeting is nieuw op het bedrijf. “De gemiddelde tussenkalftijd is nu 401 dagen. We willen terug naar 370 tot 375 dagen. Activiteitsmeting moet ons helpen de stiekeme, tochtige koeien eruit te pikken”, zegt Jan Vruggink. De melkveehouder verwacht door de activiteitsmeting ook eerder zieke koeien te kunnen traceren. “Een lage activiteit kan wijzen op een klauwontsteking of een lebmaagverplaatsing.”

  Activiteitsmeting is nieuw op het bedrijf. “De gemiddelde tussenkalftijd is nu 401 dagen. We willen terug naar 370 tot 375 dagen. Activiteitsmeting moet ons helpen de stiekeme, tochtige koeien eruit te pikken”, zegt Jan Vruggink. De melkveehouder verwacht door de activiteitsmeting ook eerder zieke koeien te kunnen traceren. “Een lage activiteit kan wijzen op een klauwontsteking of een lebmaagverplaatsing.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Het veiligheidsvoerhek van de oude stal wordt in de nieuwbouw gemonteerd. “Dat voerhek is nog maar een paar jaar oud. Voor het jongvee kopen we een nieuw voerhek”, aldus Jan Vruggink. Op vrijdag 3 oktober is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 10.00 en 16.00 uur welkom aan de Vellerdijk 1a in Ruurlo.

  Het veiligheidsvoerhek van de oude stal wordt in de nieuwbouw gemonteerd. “Dat voerhek is nog maar een paar jaar oud. Voor het jongvee kopen we een nieuw voerhek”, aldus Jan Vruggink. Op vrijdag 3 oktober is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 10.00 en 16.00 uur welkom aan de Vellerdijk 1a in Ruurlo.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • farmerdude

  Beetje jammer dat je bij nieuwbouw kiest voor zo weinig vreetplaatsen.

 • timo

  Wat een scheve verhouding van de gehalten, slepende melkziekte??

 • voer

  Ziet er netjes uit, wat is echter de reden van de opstelling van de boxen ?, wat is de reden dat jullie de dubbele rij boxen niet in het midden hebben ?

 • landboer

  Makkelijk uitbreiden stuk bij de spant aan rij boxen er in en klaar!

 • rub2

  @ landboer: en dan 5 rijen boxen met 1 voerhek? Weet je iig zeker dat de vaarzen en de ranglage dieren te weinig 'goed' ruwvoer krijgen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.