Rundveehouderij

Foto & video 4491 x bekeken 9 reacties

Debutant gaat voor de winst

Johan en Jolanda Schilder fokken amper twee jaar Blonde d’Aquitaines. Vorig jaar won hun stier Han de nationale titel. Aanstaande zaterdag is Schilder met 12 dieren de grootste inzender in Mariënheem.

Foto

 • Het nieuwe bedrijf van Johan (38) en Jolanda (38) Schilder in Hoogwoud (N.-H.) telt 70 dieren; zoogkoeien met bijbehorend jongvee. De veestapel staat verspreid over verschillende stallen, thuis staan de koeien.

  Het nieuwe bedrijf van Johan (38) en Jolanda (38) Schilder in Hoogwoud (N.-H.) telt 70 dieren; zoogkoeien met bijbehorend jongvee. De veestapel staat verspreid over verschillende stallen, thuis staan de koeien.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Johan en Jolanda met twee keuringsfavorieten. Links de 2,5 jarige vaars Guiness (DiskoxCandy), ingeschreven met 88 punten AV. Rechts de in Frankrijk gefokte stier Index (v. Albine).

  Johan en Jolanda met twee keuringsfavorieten. Links de 2,5 jarige vaars Guiness (DiskoxCandy), ingeschreven met 88 punten AV. Rechts de in Frankrijk gefokte stier Index (v. Albine).

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De keuringgangers staan dagelijks aangebonden op stal om ze te laten wennen aan het halster. Op deze manier pakken ze het lopen aan het halster veel makkelijker op.

  De keuringgangers staan dagelijks aangebonden op stal om ze te laten wennen aan het halster. Op deze manier pakken ze het lopen aan het halster veel makkelijker op.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Index laat zich eenvoudig meenemen naar de weegbox. De eerste Blondes die Schilder kocht, kwamen uit de stallen van Henk Spaansen. Henk helpt Johan op het bedrijf en is een van de leermeesters waar de nieuwbakken fokker het fokkersvak van leert.

  Index laat zich eenvoudig meenemen naar de weegbox. De eerste Blondes die Schilder kocht, kwamen uit de stallen van Henk Spaansen. Henk helpt Johan op het bedrijf en is een van de leermeesters waar de nieuwbakken fokker het fokkersvak van leert.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Johan weegt de keuringgangers in de aanloop naar Mariënheem wekelijks. Index woog twee weken voor de keuring 818 kg, in een week tijd groeide de stier 20 kg. De overige dieren worden op 3 en 6 weken na geboorte al gewogen, vervolgens op 3, 6 en 12 maanden om de ontwikkeling te volgen.

  Johan weegt de keuringgangers in de aanloop naar Mariënheem wekelijks. Index woog twee weken voor de keuring 818 kg, in een week tijd groeide de stier 20 kg. De overige dieren worden op 3 en 6 weken na geboorte al gewogen, vervolgens op 3, 6 en 12 maanden om de ontwikkeling te volgen.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De veestapel komt van gerenommeerde Franse en Nederlandse fokkers. Dit tweetal is begin oktober samen met nog een paar pinken en een zoogstel gekocht van stamboekvoorzitter Ed en Marjan Neerincx. Een ervan is Javeline, een dochter van de topvaars Garfield. Neerincx wilde onder geen beding afscheid nemen van Garfield.

  De veestapel komt van gerenommeerde Franse en Nederlandse fokkers. Dit tweetal is begin oktober samen met nog een paar pinken en een zoogstel gekocht van stamboekvoorzitter Ed en Marjan Neerincx. Een ervan is Javeline, een dochter van de topvaars Garfield. Neerincx wilde onder geen beding afscheid nemen van Garfield.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Dit ArlequinxRichelieu-kalf is een van de kampioenskandidaten. Bij het aankopen van dieren vraagt Johan naast Henk Spaansen ook Hans Spekenbrink om advies. Samen met de Twentse topfokker kocht hij deze zomer een stierkalf van de Franse kampioene Jasmin (bambixDomy).

  Dit ArlequinxRichelieu-kalf is een van de kampioenskandidaten. Bij het aankopen van dieren vraagt Johan naast Henk Spaansen ook Hans Spekenbrink om advies. Samen met de Twentse topfokker kocht hij deze zomer een stierkalf van de Franse kampioene Jasmin (bambixDomy).

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Boven de trap naar de kantine hangt een nog bescheiden lijntje rozetten. Gezien de ambitie van Schilder worden dat er snel meer. Hij wil namelijk maar één ding: de top van de Nederlandse Blonde-fokkerij bereiken met een veestapel die met minstens 87 punten AV.

  Boven de trap naar de kantine hangt een nog bescheiden lijntje rozetten. Gezien de ambitie van Schilder worden dat er snel meer. Hij wil namelijk maar één ding: de top van de Nederlandse Blonde-fokkerij bereiken met een veestapel die met minstens 87 punten AV.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv

Laatste reacties

 • boerke brabant

  heeft niet zoveel met topfok te maken, puur met geld.

 • tinus888

  Kzie op de eerste foto een kruiwagen met 2 wielen staan

 • cocoma

  Een stier groeide 20kg in 1 week? Dat is bijna 3 kg per dag, ik zal eens gaan kijken bij de keuring.

 • beenackers

  die 20 kg zegt me niks, als hij ze maar 1 keer weegt. Net voor of na het mesten kan al meer dan 20 kg schelen binnen 5 minuten.

 • gert jan

  hij koopt alleen maar hoe gaat het als het geld op is, eerst zelf maar eens een topper fokken

 • floseman1

  20kg is wel ruw gewicht min 35%is ongeveer 12kg geslacht dat moet kunnen met goed voeren en goede huis vesting met een stier van 2 1/2 jaar oud

 • farmerbn

  Eerste foto is een plaatje.Tweede ook. Denk niet dat hij met een gewone bedrijfsvoering en 70 dieren de kost kan verdienen. Wel slim om bij de voorzitter dieren te kopen, de volgende jury op de fokdag zal dat niet vergeten.

 • kschouten

  Mooi om in noordholland een top blonde fokker er bij te hebben . In onze provincie lopen weinig toppers dus wij moeten altijd 100 km rijden om een dekstiertje te kopen . Dus hr Schilder als je een jong stiertje te verkopen hebt niet voor de mesterij aanbieden maar op marktplaats zetten.

 • de denker

  slimme fokker; als je begint kun je ook beter goed materiaal kopen als je de middelen hebt en je de top wilt bereiken.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.