Rundveehouderij

Foto & video 8 reacties

Antibioticagebruik bijna 30 procent lager

Familie Back bouwde in 2012 een nieuwe vleeskalverstal en koos (noodgedwongen) voor het eerst voor een mechanisch geventileerde stal. Hoe zijn de ervaringen daarmee na twee jaar?

Foto

 • Arjan Back (36) zit in vof met zijn vrouw Leonie (34) en ouders Gradus (68) en Truus (69). De vof heeft in Hertme (Ov.) een vleeskalverbedrijf met 2.400 jongrosékalveren. Twee jaar geleden liet Back een nieuwe stal voor 960 kalveren bouwen.

  Arjan Back (36) zit in vof met zijn vrouw Leonie (34) en ouders Gradus (68) en Truus (69). De vof heeft in Hertme (Ov.) een vleeskalverbedrijf met 2.400 jongrosékalveren. Twee jaar geleden liet Back een nieuwe stal voor 960 kalveren bouwen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het bedrijf ligt op nog geen 3 kilometer afstand van de stad Hengelo en is netjes ontsloten. De kalveren staan in drie stallen. De middelste stal is de meest recente en wordt als enige mechanisch geventileerd.

  Het bedrijf ligt op nog geen 3 kilometer afstand van de stad Hengelo en is netjes ontsloten. De kalveren staan in drie stallen. De middelste stal is de meest recente en wordt als enige mechanisch geventileerd.

  Foto: Ronald Hissink
 • Boerderij bezocht eind 2012 voor het eerst het rosékalverbedrijf van Back.

  Boerderij bezocht eind 2012 voor het eerst het rosékalverbedrijf van Back.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van de mechanisch geventileerde stal uit 2012. Aan de stal hing indertijd een prijskaartje van €1,2 miljoen. Ter vergelijking: de enige natuurlijk geventileerde stal met vergelijkbare capaciteit op dit erf kostte ‘slechts’ €735.000. Vanwege dat grote prijsverschil wilde Back ook in de jongste stal natuurlijk ventileren. Zijn ervaringen met dat systeem waren ook goed. Dat was door een nabijgelegen Natura 2000-gebied echter geen serieuze optie meer.

  Een overzicht van de mechanisch geventileerde stal uit 2012. Aan de stal hing indertijd een prijskaartje van €1,2 miljoen. Ter vergelijking: de enige natuurlijk geventileerde stal met vergelijkbare capaciteit op dit erf kostte ‘slechts’ €735.000. Vanwege dat grote prijsverschil wilde Back ook in de jongste stal natuurlijk ventileren. Zijn ervaringen met dat systeem waren ook goed. Dat was door een nabijgelegen Natura 2000-gebied echter geen serieuze optie meer.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht in de mechanisch geventileerde vleeskalverstal. Back koos voor ventilatie op onderdruk. De zijkanten zijn volledig dicht en voorzien van geelzwarte Flash-luchtinlaatventielen. In de nok hangen zes grote ventilatoren die de ruimte vacuüm zuigen. Voor een dichte stal oogt de ruimte opvallend licht. Dat komt ook door het lichtgrijze, brandwerende Powerline -isolatiemateriaal in het dak. Dat materiaal bevalt Back sowieso erg goed. Hij heeft het pas één keer hoeven schoonmaken.

  Een overzicht in de mechanisch geventileerde vleeskalverstal. Back koos voor ventilatie op onderdruk. De zijkanten zijn volledig dicht en voorzien van geelzwarte Flash-luchtinlaatventielen. In de nok hangen zes grote ventilatoren die de ruimte vacuüm zuigen. Voor een dichte stal oogt de ruimte opvallend licht. Dat komt ook door het lichtgrijze, brandwerende Powerline -isolatiemateriaal in het dak. Dat materiaal bevalt Back sowieso erg goed. Hij heeft het pas één keer hoeven schoonmaken.

  Foto: Ronald Hissink
 • De lichtstraat in de nok van de stal is 2,5 meter breed en 80 centimeter breder dan in de twee oudere stallen. De ventilatoren zuigen de ruimte dus vacuüm. Als de temperatuur te veel stijgt, gaan de inlaatventielen aan beide zijkanten van de stal verder open.

  De lichtstraat in de nok van de stal is 2,5 meter breed en 80 centimeter breder dan in de twee oudere stallen. De ventilatoren zuigen de ruimte dus vacuüm. Als de temperatuur te veel stijgt, gaan de inlaatventielen aan beide zijkanten van de stal verder open.

  Foto: Ronald Hissink
 • De mechanische ventilatie is in totaal drie keer bijgesteld. Alleen tijdens de eerste ronde. Zo gingen de Flash-inlaatventielen in het begin niet allemaal tegelijkertijd open. Een extra gewichtsblok van 40 kilo bood uitkomst. Sindsdien zijn er geen problemen meer.

  De mechanische ventilatie is in totaal drie keer bijgesteld. Alleen tijdens de eerste ronde. Zo gingen de Flash-inlaatventielen in het begin niet allemaal tegelijkertijd open. Een extra gewichtsblok van 40 kilo bood uitkomst. Sindsdien zijn er geen problemen meer.

  Foto: Ronald Hissink
 • Back veranderde ook de instelling van de klepjes in de inlaatventielen. Dat kwam de luchtstroom ten goede. Tijdens de eerste ronde daalde de lucht namelijk te snel, waardoor die op de kalveren terechtkwam. Aanpassing drie betrof de instelling van de groeicurve. Die stond te hoog ingesteld.

  Back veranderde ook de instelling van de klepjes in de inlaatventielen. Dat kwam de luchtstroom ten goede. Tijdens de eerste ronde daalde de lucht namelijk te snel, waardoor die op de kalveren terechtkwam. Aanpassing drie betrof de instelling van de groeicurve. Die stond te hoog ingesteld.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stalkosten waren dan wel hoog, het constantere klimaat door het mechanisch ventileren werpt wel zijn vruchten af. Dat is vooral te merken aan het medicijngebruik. Na vier mestrondes is het medicijngebruik met bijna 30 procent gedaald. De dierdagdosering ging in die periode van 15 naar 11. Per ronde spaart Back zo €4 tot €5 per kalf uit.

  De stalkosten waren dan wel hoog, het constantere klimaat door het mechanisch ventileren werpt wel zijn vruchten af. Dat is vooral te merken aan het medicijngebruik. Na vier mestrondes is het medicijngebruik met bijna 30 procent gedaald. De dierdagdosering ging in die periode van 15 naar 11. Per ronde spaart Back zo €4 tot €5 per kalf uit.

  Foto: Ronald Hissink
 • Gezondere kalveren dus in de mechanisch geventileerde stal. Dat is ook gunstig voor de groei. In deze stal ligt de gemiddelde daggroei 20 gram hoger dan in de twee natuurlijk geventileerde stallen: 1.390 gram. Per jaar scheelt dat toch €70 per kalf.

  Gezondere kalveren dus in de mechanisch geventileerde stal. Dat is ook gunstig voor de groei. In deze stal ligt de gemiddelde daggroei 20 gram hoger dan in de twee natuurlijk geventileerde stallen: 1.390 gram. Per jaar scheelt dat toch €70 per kalf.

  Foto: Ronald Hissink
 • De kalveren van Back krijgen geen standaard voerpakket. Het voer bestaat uit losse grondstoffen. Een dergelijk pakket is al gauw €30 tot €35 per kalf goedkoper, stelt de rosémester.

  De kalveren van Back krijgen geen standaard voerpakket. Het voer bestaat uit losse grondstoffen. Een dergelijk pakket is al gauw €30 tot €35 per kalf goedkoper, stelt de rosémester.

  Foto: Ronald Hissink
 • De rosékalveren worden consequent onder de acht maanden afgemest. Elk hok herbergt elf kalveren, elk dier heeft 1,8 vierkante meter ruimte. Dat is meer dan de norm.

  De rosékalveren worden consequent onder de acht maanden afgemest. Elk hok herbergt elf kalveren, elk dier heeft 1,8 vierkante meter ruimte. Dat is meer dan de norm.

  Foto: Ronald Hissink
 • Elk hok is voorzien van een automatische drinkbak.

  Elk hok is voorzien van een automatische drinkbak.

  Foto: Ronald Hissink
 • Praktisch: een extra gang aan de achterkant van de stal. Hier viel overigens wel de relatief sterkere ammoniaklucht op. Toch geven de cijfers een ander beeld. Tijdens het meten was het CO2-gehalte zelfs fors lager dan in een vergelijkbare natuurlijk geventileerde stal.

  Praktisch: een extra gang aan de achterkant van de stal. Hier viel overigens wel de relatief sterkere ammoniaklucht op. Toch geven de cijfers een ander beeld. Tijdens het meten was het CO2-gehalte zelfs fors lager dan in een vergelijkbare natuurlijk geventileerde stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • De kalveren staan op standaard roosters. Maar in één hok draait Back nu proef met een emissiearme welzijnsvloer. Hij merkt dat de kalveren daar veel schoner blijven. De rosémester zou ook graag in de hele stal zo’n welzijnsvloer leggen. Maar de kosten à €100.000 houden hem voorlopig tegen.

  De kalveren staan op standaard roosters. Maar in één hok draait Back nu proef met een emissiearme welzijnsvloer. Hij merkt dat de kalveren daar veel schoner blijven. De rosémester zou ook graag in de hele stal zo’n welzijnsvloer leggen. Maar de kosten à €100.000 houden hem voorlopig tegen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Vanwege het harde, zoute water koos Back voor een osmose-waterinstallatie in de stal. Back monstert het water iedere drie maanden. Het systeem werkt goed en bevalt de rosémester prima.

  Vanwege het harde, zoute water koos Back voor een osmose-waterinstallatie in de stal. Back monstert het water iedere drie maanden. Het systeem werkt goed en bevalt de rosémester prima.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht in één van de twee natuurlijk geventileerde stallen (de stal met vergelijkbare capaciteit). Behalve dat de stal nu net leegstaat, valt in vergelijking met de nieuwste stal vooral het gebrek aan licht op. Terwijl de zijkanten hier nog open zijn. De belangrijkste oorzaak is de lichtstraat, die slechts 1,70 meter breed is. Op termijn wil Back deze lichtstraat zeker gaan verbreden.

  Een overzicht in één van de twee natuurlijk geventileerde stallen (de stal met vergelijkbare capaciteit). Behalve dat de stal nu net leegstaat, valt in vergelijking met de nieuwste stal vooral het gebrek aan licht op. Terwijl de zijkanten hier nog open zijn. De belangrijkste oorzaak is de lichtstraat, die slechts 1,70 meter breed is. Op termijn wil Back deze lichtstraat zeker gaan verbreden.

  Foto: Ronald Hissink
 • Nog één keer terug naar de mechanisch geventileerde stal, die aan de zijkant wel ‘dichtgetimmerd’ is.

  Nog één keer terug naar de mechanisch geventileerde stal, die aan de zijkant wel ‘dichtgetimmerd’ is.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • ruben1979

  Goed bezig Fam. Back.
  Groet'n Fam Veldboer.

 • alco1

  Als oud buren van ouders wens ik de familie veel succes.
  Het lijkt een prachtig bedrijf. Proficiat.
  Het zal allemaal wel goed komen, het zijn harde werkers.
  Grades molk in de jaren '80 al 180 koeien in z'n uppie.

 • Vhouder

  Wat maakt het voor een natura 2000 gebied uit of de stal natuurlijk geventileerd word of mechanisch. De lucht gaat zo te zien niet door een luchtwasser.

 • Rosekalf 2012

  Ontzettend mooi bedrijf.! kalberenn rond de 170 kg als je een beetje telt. Nette gewichten.

 • Rosekalf 2012

  Kan iemand mij die 70 per plaats voortellen in verband met die 20 gram groei per dag meer?

 • Ossen

  4 tot 5 euro lagere medicijnkosten per kalf en dat is 30 procent. Dit betekent nog steeds 10 euro per kalf aan medicijnkosten ??
  465.000 euro hogere bouwkosten voor alleen mechanische ventilatie. Klopt dit wel?
  Waarom is de oppervlaktenorm voor deze stal lager dan 1,8 m².

 • koestal

  hele prestatie!,maar het medicijngebruik zal voor de overheid nooit laag genoeg zijn,de overheid is rupsje nooitgenoeg

 • johndeere6910forever

  mooie reportage net bedrijf

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.