Rundveehouderij

Foto & video 6898 x bekeken

Ronde vrijloopstal voor familiekudde (9, slot)

Boerderij volgt een in het oog springende stalbouw van biologisch melkveehouder Albert Blommestijn. Hij kiest voor een roundhouse, een ronde stal met open nok en open zijkanten. Dit is deel 9: jongvee in de roundhouse, afronden in de melkstal.

Foto

 • Albert Blommestijn (49) in De Kwakel (N.-H.) laat een bijzondere, nieuwe melkveestal bouwen: een roundhouse. Het concept komt uit Groot-Brittannië en was eerst bedoeld voor vleesvee. Blommestijn is de eerste Nederlandse melkveehouder die het probeert. Kenmerkend voor de roundhouse is de ronde vorm, de complete vrijloop, het open karakter, de ventilatie (nok en zijkanten) en het principe van de familiekudde. Melkkoeien, droge koeien en jongvee lopen bij elkaar.

  Albert Blommestijn (49) in De Kwakel (N.-H.) laat een bijzondere, nieuwe melkveestal bouwen: een roundhouse. Het concept komt uit Groot-Brittannië en was eerst bedoeld voor vleesvee. Blommestijn is de eerste Nederlandse melkveehouder die het probeert. Kenmerkend voor de roundhouse is de ronde vorm, de complete vrijloop, het open karakter, de ventilatie (nok en zijkanten) en het principe van de familiekudde. Melkkoeien, droge koeien en jongvee lopen bij elkaar.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Eind januari: een overzicht van de roundhouse met links daarachter de melkstal waarvan de bovenbouw nu echt klaar is. Buiten de roundhouse is een voergang met een 47 meter lang Zweeds voerhek met 76 voerplaatsen. De koeien kunnen hier vanuit de pot rechtstreeks naar toe. Alle toegangshekken kunnen open of dicht. Op twee derde van de roundhouse is een voerboom geplaatst. Vanuit de pot kan dan gevreten worden. Daar is ruimte voor ongeveer 100 vreetplekken. Ruimte genoeg dus.

  Eind januari: een overzicht van de roundhouse met links daarachter de melkstal waarvan de bovenbouw nu echt klaar is. Buiten de roundhouse is een voergang met een 47 meter lang Zweeds voerhek met 76 voerplaatsen. De koeien kunnen hier vanuit de pot rechtstreeks naar toe. Alle toegangshekken kunnen open of dicht. Op twee derde van de roundhouse is een voerboom geplaatst. Vanuit de pot kan dan gevreten worden. Daar is ruimte voor ongeveer 100 vreetplekken. Ruimte genoeg dus.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Het leidingwerk was niet inbegrepen tijdens de stalbouw. Dat moest Blommestijn dus zelf doen. Hij moest daarom sleuven graven voor 300 meter stroomkabel, 270 meter waterleiding en 300 meter glasvezelkabel. Daar kwamen nog eens een rioolleiding en mantelbuizen voor stroompaaltjes voor recreatietak Poldersport bij. In totaal zijn acht boogzinkers onder vijf sloten gemaakt. Inmiddels is alles overigens aangesloten.

  Het leidingwerk was niet inbegrepen tijdens de stalbouw. Dat moest Blommestijn dus zelf doen. Hij moest daarom sleuven graven voor 300 meter stroomkabel, 270 meter waterleiding en 300 meter glasvezelkabel. Daar kwamen nog eens een rioolleiding en mantelbuizen voor stroompaaltjes voor recreatietak Poldersport bij. In totaal zijn acht boogzinkers onder vijf sloten gemaakt. Inmiddels is alles overigens aangesloten.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Een overzicht in de roundhouse. De open nok en de open zijkanten zijn pluspunten die Blommestijn erg in dit stalconcept aanspraken. Aangezien hij straks een familiekudde met volledige vrijloop heeft, is er geen hekwerk in de stal.

  Een overzicht in de roundhouse. De open nok en de open zijkanten zijn pluspunten die Blommestijn erg in dit stalconcept aanspraken. Aangezien hij straks een familiekudde met volledige vrijloop heeft, is er geen hekwerk in de stal.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De roundhouse is onder meer gevuld met houtsnippers. Blommestijn koos voor een biobed met beluchtingssysteem. In de bak ligt een 30 centimeter dikke laag aan grove houtsnippers: 210 kuub. Die houtsnippers zijn dermate grof dat ze snel lucht kunnen doorlaten. Als van onderaf lucht wordt afgezogen, ontstaat in het hele pakket dezelfde onderdruk. Boven de grove snippers ligt nog 300 kuub aan fijnere snippers. Blommestijn merkt intussen dat de toplaag in de stal heel snel droogt. De wind heeft vrij spel in de roundhouse.

  De roundhouse is onder meer gevuld met houtsnippers. Blommestijn koos voor een biobed met beluchtingssysteem. In de bak ligt een 30 centimeter dikke laag aan grove houtsnippers: 210 kuub. Die houtsnippers zijn dermate grof dat ze snel lucht kunnen doorlaten. Als van onderaf lucht wordt afgezogen, ontstaat in het hele pakket dezelfde onderdruk. Boven de grove snippers ligt nog 300 kuub aan fijnere snippers. Blommestijn merkt intussen dat de toplaag in de stal heel snel droogt. De wind heeft vrij spel in de roundhouse.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Een foto van de ventilator voor het biobed (de gele pomp en het groene huisje voor zuigen of blazen. Het beluchtingssysteem moest hier nog geïnstalleerd worden. Straks composteren de houtsnippers vanzelf. Daarbij komt warmte vrij. Die warmte wordt vervolgens gebruikt voor het drooghouden van de toplaag. De temperatuur, 30 centimeter onder het oppervlak, varieert straks van 38 tot 48 graden.

  Een foto van de ventilator voor het biobed (de gele pomp en het groene huisje voor zuigen of blazen. Het beluchtingssysteem moest hier nog geïnstalleerd worden. Straks composteren de houtsnippers vanzelf. Daarbij komt warmte vrij. Die warmte wordt vervolgens gebruikt voor het drooghouden van de toplaag. De temperatuur, 30 centimeter onder het oppervlak, varieert straks van 38 tot 48 graden.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Het eerste jongvee staat inmiddels in de roundhouse. Echt druk is het nog niet. De melkkoeien verhuizen pas eind februari naar de nieuwe stal.

  Het eerste jongvee staat inmiddels in de roundhouse. Echt druk is het nog niet. De melkkoeien verhuizen pas eind februari naar de nieuwe stal.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Dit is een dubbele sneldrinker. Vanuit de pot en de voergang zijn deze drinkbakken bereikbaar. Er ligt langs een verwarmingsspiraal een dubbele waterleiding voor het rondpompen van drinkwater, zodat er ook bij strenge vorst geen problemen zijn.

  Dit is een dubbele sneldrinker. Vanuit de pot en de voergang zijn deze drinkbakken bereikbaar. Er ligt langs een verwarmingsspiraal een dubbele waterleiding voor het rondpompen van drinkwater, zodat er ook bij strenge vorst geen problemen zijn.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Tot de werkzaamheden aan de roundhouse helemaal zijn afgerond, heeft Blommestijn de stal deels afgezet met schrikdraad.

  Tot de werkzaamheden aan de roundhouse helemaal zijn afgerond, heeft Blommestijn de stal deels afgezet met schrikdraad.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De gehoornde koeien aan de rand van de bak met houtsnippers. Los van de afwezigheid van hekwerk is het voordeel van de ronde stal dat er nergens hoeken zijn. Deze koe vreet uit een voorraadbak met ongeraffineerd zeezout. Naast natrium en magnesium bevat dit zout nog 88 verschillende elementen. Een goedkope een makkelijke mineralenvoorziening, stelt Blommestijn.

  De gehoornde koeien aan de rand van de bak met houtsnippers. Los van de afwezigheid van hekwerk is het voordeel van de ronde stal dat er nergens hoeken zijn. Deze koe vreet uit een voorraadbak met ongeraffineerd zeezout. Naast natrium en magnesium bevat dit zout nog 88 verschillende elementen. Een goedkope een makkelijke mineralenvoorziening, stelt Blommestijn.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De muurtjes en de voerhekken zijn inmiddels ook geplaatst. De roundhouse is nu echt nagenoeg af.

  De muurtjes en de voerhekken zijn inmiddels ook geplaatst. De roundhouse is nu echt nagenoeg af.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De overgang van de roundhouse (links) naar de melkstal. Een kleine wachtruimte biedt plaats aan ongeveer twintig koeien. Let ook op het groene rolgordijn van 10 bij 3,5 meter. Zo kan de melkstal zomers open. Dat is fris en bovendien toegankelijk voor bezoekers. De rest van de zijkant(en) en achterkant bestaat uit prefab betonnen wanden.

  De overgang van de roundhouse (links) naar de melkstal. Een kleine wachtruimte biedt plaats aan ongeveer twintig koeien. Let ook op het groene rolgordijn van 10 bij 3,5 meter. Zo kan de melkstal zomers open. Dat is fris en bovendien toegankelijk voor bezoekers. De rest van de zijkant(en) en achterkant bestaat uit prefab betonnen wanden.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Een overzicht in de 25 bij 10 meter lange melkstal: een 2x4 open tandem. Ten opzichte van de laatste fotoreportage zijn nu ook de melkput en de vloeren in de melkstal gestort. Onder de putvloer is een kelder voor de opvang van riool(spoel)water. Via een dompelpomp gaat dit naar het riool. Het wachten is op de melkinstallaties en het hekwerk. Ook de vloeren moeten nog gecoat worden.

  Een overzicht in de 25 bij 10 meter lange melkstal: een 2x4 open tandem. Ten opzichte van de laatste fotoreportage zijn nu ook de melkput en de vloeren in de melkstal gestort. Onder de putvloer is een kelder voor de opvang van riool(spoel)water. Via een dompelpomp gaat dit naar het riool. Het wachten is op de melkinstallaties en het hekwerk. Ook de vloeren moeten nog gecoat worden.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Voor de melkstal bevindt zich de machinekamer. Hier komen de vacuümpomp, het spoelapparaat en de boiler te staan. Ook komt er een circulatiepomp voor de verwarming van het leidingwater. De melktank verhuist mee vanuit de oude bedrijfssituatie. Die tank heeft een capaciteit van 4.000 liter.

  Voor de melkstal bevindt zich de machinekamer. Hier komen de vacuümpomp, het spoelapparaat en de boiler te staan. Ook komt er een circulatiepomp voor de verwarming van het leidingwater. De melktank verhuist mee vanuit de oude bedrijfssituatie. Die tank heeft een capaciteit van 4.000 liter.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Dit wordt straks de voerruimte achter de roundhouse. Die krijgt een stroeve, gietasfaltvloer en zal niet overdekt zijn. Het voer kan dus nat worden, maar het open karakter, de zichtbare koeien én de lagere bouwkosten wegen voor Blommestijn zwaarder.

  Dit wordt straks de voerruimte achter de roundhouse. Die krijgt een stroeve, gietasfaltvloer en zal niet overdekt zijn. Het voer kan dus nat worden, maar het open karakter, de zichtbare koeien én de lagere bouwkosten wegen voor Blommestijn zwaarder.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Inmiddels is ook een deel van de erfverharding op deze veengrond klaar. Bovenop de melkstal bevindt zich een waterdicht, wit doek met daarboven een zwart schaduwdoek. Zoals is te zien, zijn de damwandplaten nu ook geplaatst.

  Inmiddels is ook een deel van de erfverharding op deze veengrond klaar. Bovenop de melkstal bevindt zich een waterdicht, wit doek met daarboven een zwart schaduwdoek. Zoals is te zien, zijn de damwandplaten nu ook geplaatst.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Een laatste overzicht van de melkstal en de roundhouse. Bijzonder is dat er boven in de roundhouse nog een kraaiennest komt. Dat biedt ruimte aan twintig bezoekers.

Eind februari/begin maart worden de melkkoeien van Blommestijn ook verhuisd. Daarna volgt ook een bedrijfsreportage in Boerderij.

  Een laatste overzicht van de melkstal en de roundhouse. Bijzonder is dat er boven in de roundhouse nog een kraaiennest komt. Dat biedt ruimte aan twintig bezoekers. Eind februari/begin maart worden de melkkoeien van Blommestijn ook verhuisd. Daarna volgt ook een bedrijfsreportage in Boerderij.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv

Of registreer je om te kunnen reageren.