Rundveehouderij

Foto & video 11477 x bekeken 12 reacties

V-stal biedt diercomfort en arbeidsgemak

Maatschap Bom Wessels bouwde een 0+6+0-ligboxental voor 240 koeien en zette in op optimaal diercomfort en arbeidsgemak.

Foto

 • Maatschap Bom Wessels in Emmer-Compascuum (Dr.) bouwde onlangs een nieuwe V-stal. Op de foto Herbert (25), Anjo (52), Janneke Bom (51) en Jos (17). Anjo runt het bedrijf met zijn vrouw Janneke en de kinderen. “De jongste zit nog op school. Later zal hij ook bij het bedrijf in komen”, vertelt Anjo. Het bedrijf heeft 165 melkkoeien en bijbehorend jongvee en 75 hectare grond, waarvan 25 hectare mais en 50 hectare gras. Het melkquotum bedraagt 1,2 miljoen kilo melk. De gemiddelde productie zit op 9.500 liter per koe met 4,35 procent vet en 3,50 procent eiwit.

  Maatschap Bom Wessels in Emmer-Compascuum (Dr.) bouwde onlangs een nieuwe V-stal. Op de foto Herbert (25), Anjo (52), Janneke Bom (51) en Jos (17). Anjo runt het bedrijf met zijn vrouw Janneke en de kinderen. “De jongste zit nog op school. Later zal hij ook bij het bedrijf in komen”, vertelt Anjo. Het bedrijf heeft 165 melkkoeien en bijbehorend jongvee en 75 hectare grond, waarvan 25 hectare mais en 50 hectare gras. Het melkquotum bedraagt 1,2 miljoen kilo melk. De gemiddelde productie zit op 9.500 liter per koe met 4,35 procent vet en 3,50 procent eiwit.

  Foto: Theo Galama
 • Bomen bepalen het vooraanzicht van het bedrijf. Rechts is een deel van de nieuwe V-stal te zien, in het midden het woonhuis en links een werktuigenloods.

  Bomen bepalen het vooraanzicht van het bedrijf. Rechts is een deel van de nieuwe V-stal te zien, in het midden het woonhuis en links een werktuigenloods.

  Foto: Theo Galama
 • In september vorig jaar begonnen de melkveehouders met de stalbouw. Op 14 mei gingen de koeien over naar de nieuwe stal. “De stal is gebouwd voor optimaal diercomfort en arbeidsgemak en voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij 2013”, vertelt Anjo.

  In september vorig jaar begonnen de melkveehouders met de stalbouw. Op 14 mei gingen de koeien over naar de nieuwe stal. “De stal is gebouwd voor optimaal diercomfort en arbeidsgemak en voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij 2013”, vertelt Anjo.

  Foto: Theo Galama
 • “De oude stal was te klein en de melkstal versleten. Die wordt nu gebruikt voor het jongvee en de droge koeien”, vertelt Janneke. De oude melkstal is nu ingericht als kalverstal.

  “De oude stal was te klein en de melkstal versleten. Die wordt nu gebruikt voor het jongvee en de droge koeien”, vertelt Janneke. De oude melkstal is nu ingericht als kalverstal.

  Foto: Theo Galama
 • Alle melkkoeien liggen achter de melkstal. De opstartgroep ligt voorin de stal, zodat daar de meeste aandacht naar uitgaat. De 0-6-0-verhouding tussen het aantal vreetplaatsen en ligboxen is het meest economisch, volgens Anjo. De koe in het midden centraal, geen koeien over de voergang en geen regeninslag in de ligboxen, terwijl de ventilatie maximaal kan zijn. De stal telt in totaal 240 boxen.

  Alle melkkoeien liggen achter de melkstal. De opstartgroep ligt voorin de stal, zodat daar de meeste aandacht naar uitgaat. De 0-6-0-verhouding tussen het aantal vreetplaatsen en ligboxen is het meest economisch, volgens Anjo. De koe in het midden centraal, geen koeien over de voergang en geen regeninslag in de ligboxen, terwijl de ventilatie maximaal kan zijn. De stal telt in totaal 240 boxen.

  Foto: Theo Galama
 • De rapid exit-melkstal (met 28-stands standsswing) is voorzien van onder meer het Cluster Cleanse-systeem. Dit systeem maakt het mogelijk de melkstellen tussen iedere melkbeurt te reinigen. Dit bevordert de hygiëne. Verder zijn automatische melkseparatie, koeherkenning, een geluidsmeldingssysteem, driewegselectie en een up&over-opdrijfhek aanwezig. Ook wordt gebruik gemaakt van MooMonitor-activiteitsmeting. “De melkstellen van de Dairymaster blijven in onze ogen beter hangen en uitmelken dan andere merken. Ook was Dairymaster de enige met automatische melkseparatie en Cluster Cleanse”, vertelt Anjo.

  De rapid exit-melkstal (met 28-stands standsswing) is voorzien van onder meer het Cluster Cleanse-systeem. Dit systeem maakt het mogelijk de melkstellen tussen iedere melkbeurt te reinigen. Dit bevordert de hygiëne. Verder zijn automatische melkseparatie, koeherkenning, een geluidsmeldingssysteem, driewegselectie en een up&over-opdrijfhek aanwezig. Ook wordt gebruik gemaakt van MooMonitor-activiteitsmeting. “De melkstellen van de Dairymaster blijven in onze ogen beter hangen en uitmelken dan andere merken. Ook was Dairymaster de enige met automatische melkseparatie en Cluster Cleanse”, vertelt Anjo.

  Foto: Theo Galama
 • “In totaal hebben we vijf groepen. Ze worden uitgeselecteerd na het melken aan de hand van koeherkening”, vertelt Herbert. De vijf groepen: strohok, behandelstraat, opstartgroep, hoogproductief en laagproductief.

  “In totaal hebben we vijf groepen. Ze worden uitgeselecteerd na het melken aan de hand van koeherkening”, vertelt Herbert. De vijf groepen: strohok, behandelstraat, opstartgroep, hoogproductief en laagproductief.

  Foto: Theo Galama
 • De separatiebox met terugloopgang.

  De separatiebox met terugloopgang.

  Foto: Theo Galama
 • De stal is voorzien van een HCI W5-vloer. Met deze vloer kan de urine apart van de dikke mest worden afgevoerd. “Met het oog op de toekomst heeft deze vloer veel mogelijkheden. Er is een lage emissie van ammoniak”, zegt Herbert.

  De stal is voorzien van een HCI W5-vloer. Met deze vloer kan de urine apart van de dikke mest worden afgevoerd. “Met het oog op de toekomst heeft deze vloer veel mogelijkheden. Er is een lage emissie van ammoniak”, zegt Herbert.

  Foto: Theo Galama
 • Anjo: “Dit is de dunne fractie die we kunnen afvoeren. Later kunnen we die gebruiken voor het grasland.”

  Anjo: “Dit is de dunne fractie die we kunnen afvoeren. Later kunnen we die gebruiken voor het grasland.”

  Foto: Theo Galama
 • Maatschap Bom Wessels is in het bezit van een Sepcom-mestscheider op een zelfgebouwde trailer. “Toen we de eerste keer de weg opgingen met de mestscheider werden we gelijk aangehouden door de politie. De afmetingen vielen binnen de toegestane regels, dus er was niks aan de hand”, vertelt Janneke. De mestscheider wordt verhuurd aan veehouders die ‘een goed ligbed voor de koeien willen voor een betaalbare prijs’. “Er zijn veehouders die het eerst willen proberen voordat ze een machine aanschaffen”, legt Janneke uit. Volgens de melkveehouders blijft de biobedding veel beter liggen dan zaagsel of andere producten.

  Maatschap Bom Wessels is in het bezit van een Sepcom-mestscheider op een zelfgebouwde trailer. “Toen we de eerste keer de weg opgingen met de mestscheider werden we gelijk aangehouden door de politie. De afmetingen vielen binnen de toegestane regels, dus er was niks aan de hand”, vertelt Janneke. De mestscheider wordt verhuurd aan veehouders die ‘een goed ligbed voor de koeien willen voor een betaalbare prijs’. “Er zijn veehouders die het eerst willen proberen voordat ze een machine aanschaffen”, legt Janneke uit. Volgens de melkveehouders blijft de biobedding veel beter liggen dan zaagsel of andere producten.

  Foto: Theo Galama
 • De stal is voorzien van Zimmerman-ligboxen met een boxbreedte van 1,20 meter en een flexibele schoftboom. De koeien liggen nergens tegen het ijzer en door de hoge box kan de shovel het ligbed goed vlakken. Er is gekozen voor een diepstrooiselbed om het koecomfort te verhogen. De keuze viel op biobedding als boxvulling, omdat dit een betaalbaar systeem is en je geen risico loopt door aankoop van andere producten.

  De stal is voorzien van Zimmerman-ligboxen met een boxbreedte van 1,20 meter en een flexibele schoftboom. De koeien liggen nergens tegen het ijzer en door de hoge box kan de shovel het ligbed goed vlakken. Er is gekozen voor een diepstrooiselbed om het koecomfort te verhogen. De keuze viel op biobedding als boxvulling, omdat dit een betaalbaar systeem is en je geen risico loopt door aankoop van andere producten.

  Foto: Theo Galama
 • De voorpoten staan op een verhoging van 5 centimeter. De koeien hoeven dan alleen de achterpoten op te tillen als de mestschuif langskomt.

  De voorpoten staan op een verhoging van 5 centimeter. De koeien hoeven dan alleen de achterpoten op te tillen als de mestschuif langskomt.

  Foto: Theo Galama
 • De stal heeft een lichtdoorlatend dak met instelbare nokluchting voor goede ventilatie en diffuus licht.

  De stal heeft een lichtdoorlatend dak met instelbare nokluchting voor goede ventilatie en diffuus licht.

  Foto: Theo Galama
 • Het is ’s zomers koel en ’s winters warm met deze zijwand die open en dicht kan.

  Het is ’s zomers koel en ’s winters warm met deze zijwand die open en dicht kan.

  Foto: Theo Galama
 • De separatieleiding brengt de melk naar de melktaxi. Het doseerpistool is in te stellen op vijf verschillende standen.

  De separatieleiding brengt de melk naar de melktaxi. Het doseerpistool is in te stellen op vijf verschillende standen.

  Foto: Theo Galama
 • Het kantoor is prachtig aangelegd en geeft een panoramisch uitzicht over de stal. De koeien worden zo goed in de gaten gehouden.

  Het kantoor is prachtig aangelegd en geeft een panoramisch uitzicht over de stal. De koeien worden zo goed in de gaten gehouden.

  Foto: Theo Galama
 • Het bedrijf heeft een ontvangstruimte, die voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. Er wordt onder meer vergaderd, en er kan ook les gegeven worden. De oudste zoon Herbert is bevoegd om hier les te geven aan mbo-leerlingen.

  Het bedrijf heeft een ontvangstruimte, die voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. Er wordt onder meer vergaderd, en er kan ook les gegeven worden. De oudste zoon Herbert is bevoegd om hier les te geven aan mbo-leerlingen.

  Foto: Theo Galama
 • “We willen binnen een korte periode doorgroeien naar 200 koeien om voorbereid te zijn op eventuele dierrechten”, zegt Anjo.

  “We willen binnen een korte periode doorgroeien naar 200 koeien om voorbereid te zijn op eventuele dierrechten”, zegt Anjo.

  Foto: Theo Galama
 • Op vrijdag 6 september werd een open dag op het bedrijf gehouden. “De bedrijven die meegewerkt hebben aan de stal wilden dit graag. Ook wij wilden graag belangstellenden uit de buurt een kijkje laten nemen op ons bedrijf”, besluit Anjo.

  Op vrijdag 6 september werd een open dag op het bedrijf gehouden. “De bedrijven die meegewerkt hebben aan de stal wilden dit graag. Ook wij wilden graag belangstellenden uit de buurt een kijkje laten nemen op ons bedrijf”, besluit Anjo.

  Foto: Theo Galama

Laatste reacties

 • janlookamp

  netjes veel succes!

 • Kuipers

  Ziet er mooi uit, succes.

 • VDWAL

  V-stal? vroeger noemden we zoiets gewoon een vee-stal
  lol

 • BO(skabout)ER

  mooie boerderij, lijkt me wel wat sterk dat het in de winter warm is. Dat staat bij 1 van de laatste foto's over het gordijn.

 • hervé

  die melkstand zomaar midden in de stal ? Als het binnen 5 ° vriest zorgt dat toch voor problemen ?

 • janboerderij

  1,2 miljoen kg melk/165 dan komt bij mij de produktie niet verder dan een 7300 kg ipv 9600

 • willem jan

  het leuke van deze stal bouw is dat je he gebouw kan spiegelen naar 2 kanten dan kun je naar de 700 melk koeien
  en word de melkstal goed benut

 • Wink

  Als je hem dan nog een keer uitklapt heb je er 1400. Waar gaat dit over?
  Mooie stal overigens.

 • BO(skabout)ER

  @janboerderij Misschien bedoelen ze niet 9600 liter in 305 dagen maar in wat meer .. haha of er is een foutje gemaakt

 • W Geverink

  Waar het over gaat Wink is dat is dat in nederland heel onefficient wordt omgegaan met kapitaal om tijd te besparen op een bedrijf waar arbeid en tijd over is. Hier ook wordt een hele grote melkstal gebouwd waar een kwart van de hele melkveestapel in past. Dan wordt er met swingover bezuinigd op het aantal melkstellen om vervolgens te investeren in de extra ruimte en en duur materiaal om toch ook nog rapid exit te kunnen toepassen… Ik kan me helemaal voorstellen dat mensen denken 'heb ik iets gemist'? Zelf heb ik om die reden het stuk meerdere keren gelezen.

 • willem jan

  ja ik dacht ook dit is om te beginnen
  als alles strakst goed werkt komen de rest van de koeien er
  en gaan ze de melkstal en het kantoor echt gebruiken

 • gertroelofs

  Mooie stal met een strak bedrijfskundige opzet - geschikt om vrij eenvoudig uit te breiden. We gaan graag een keer van het uitzicht binnen genieten.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.