Rundveehouderij

Foto & video 5547 x bekeken 1 reactie

Ronde vrijloopstal voor familiekudde (2)

Boerderij volgt de komende maanden een in het oog springende stalbouw van biologisch melkveehouder Albert Blommestijn. Hij kiest voor een roundhouse: een ronde stal met een open nok en open zijkanten. Dit is deel 2: het heien.

Foto

 • Albert Blommestijn (48) in De Kwakel (N.-H.) laat een bijzondere, nieuwe melkveestal bouwen: een roundhouse. Dat concept komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en was eerst bedoeld voor vleesvee. Blommestijn is de eerste Nederlandse melkveehouder die het concept nu ook probeert. Kenmerkend voor de roundhouse is de ronde vorm, de complete vrijloop, het open karakter, de ventilatie (nok en zijkanten) en het principe van de familiekudde. Zowel melkkoeien, droge koeien als jongvee lopen bij elkaar.<BR><I>Foto: Fotopersburo Dijkstra bv, tekst: Theo Brummelaar</i>

  Albert Blommestijn (48) in De Kwakel (N.-H.) laat een bijzondere, nieuwe melkveestal bouwen: een roundhouse. Dat concept komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en was eerst bedoeld voor vleesvee. Blommestijn is de eerste Nederlandse melkveehouder die het concept nu ook probeert. Kenmerkend voor de roundhouse is de ronde vorm, de complete vrijloop, het open karakter, de ventilatie (nok en zijkanten) en het principe van de familiekudde. Zowel melkkoeien, droge koeien als jongvee lopen bij elkaar.<BR><I>Foto: Fotopersburo Dijkstra bv, tekst: Theo Brummelaar</i>

 • Een overzicht van de bouwlocatie van de roundhouse, gezien vanaf de Boterdijk. Een klein deel van de dijk is tijdens de eerste werkzaamheden afgesloten. Linksachter bevinden zich de oude stallen van het melkveebedrijf.

  Een overzicht van de bouwlocatie van de roundhouse, gezien vanaf de Boterdijk. Een klein deel van de dijk is tijdens de eerste werkzaamheden afgesloten. Linksachter bevinden zich de oude stallen van het melkveebedrijf.

 • Op 30 augustus ging er even wat mis op dit deel van de dijk. Die dag sprong volgens RTV Noord-Holland een waterleiding, doordat er een te zware heimachine over reed. De bestuurder van de machine zag waarschijnlijk een verkeersbord over een gewichtsbeperking over het hoofd. De leiding scheurde op zes plaatsen en het water stroomde op het wegdek. Inmiddels is het probleem opgelost.

  Op 30 augustus ging er even wat mis op dit deel van de dijk. Die dag sprong volgens RTV Noord-Holland een waterleiding, doordat er een te zware heimachine over reed. De bestuurder van de machine zag waarschijnlijk een verkeersbord over een gewichtsbeperking over het hoofd. De leiding scheurde op zes plaatsen en het water stroomde op het wegdek. Inmiddels is het probleem opgelost.

 • In vijf dagen zijn in totaal 301 heipalen in de grond geslagen. Dat was inclusief de palen die nodig zijn voor het onderheien van de verharding rondom de roundhouse.

  In vijf dagen zijn in totaal 301 heipalen in de grond geslagen. Dat was inclusief de palen die nodig zijn voor het onderheien van de verharding rondom de roundhouse.

 • Nieuwe heipalen liggen klaar. De heimachine staat op houten schotten van 8 bij 1 meter. Die zijn elk 20 centimeter dik.

  Nieuwe heipalen liggen klaar. De heimachine staat op houten schotten van 8 bij 1 meter. Die zijn elk 20 centimeter dik.

 • Hier zet een van de bouwmedewerkers een heipaal recht, voordat die 12 meter diep de grond in wordt geslagen.

  Hier zet een van de bouwmedewerkers een heipaal recht, voordat die 12 meter diep de grond in wordt geslagen.

 • Het biologische melkveebedrijf van Blommestijn is niet zijn grootste inkomstenbron. Dat is de recreatietak Poldersport. Jaarlijks komen hiervoor 30.000 mensen naar zijn bedrijf. Veel nieuwsgierige gezichten dus tijdens de stalbouw.

  Het biologische melkveebedrijf van Blommestijn is niet zijn grootste inkomstenbron. Dat is de recreatietak Poldersport. Jaarlijks komen hiervoor 30.000 mensen naar zijn bedrijf. Veel nieuwsgierige gezichten dus tijdens de stalbouw.

 • Blommestijn laat ook de verharding rondom de stal onderheien. Dat is nodig, omdat het hier veengrond is. Het zijn extra kosten, maar die zijn straks wel nodig voor de RMO en de voerwagen.

  Blommestijn laat ook de verharding rondom de stal onderheien. Dat is nodig, omdat het hier veengrond is. Het zijn extra kosten, maar die zijn straks wel nodig voor de RMO en de voerwagen.

 • De heimedewerker zet de paal precies op zijn plaats.

  De heimedewerker zet de paal precies op zijn plaats.

 • De medewerker draait vervolgens de heipaal, zodat alle hoeken in dezelfde richting staan.

  De medewerker draait vervolgens de heipaal, zodat alle hoeken in dezelfde richting staan.

 • Stalbouw en recreatie gaan deze maanden hand in hand.

  Stalbouw en recreatie gaan deze maanden hand in hand.

 • De melkstal, wachtruimte en het tanklokaal zoals die er een kleine maand geleden uitzagen. Het is een 2x4 open tandem met wachtruimte voor twintig koeien. Dit melkgedeelte kost in totaal €60.000.

  De melkstal, wachtruimte en het tanklokaal zoals die er een kleine maand geleden uitzagen. Het is een 2x4 open tandem met wachtruimte voor twintig koeien. Dit melkgedeelte kost in totaal €60.000.

 • Inmiddels ziet het 25 bij 10 meter grote melkgedeelte er zo uit. De roostervloeren zijn geplaatst. De melkput in het midden is ook al duidelijk zichtbaar. De bovenbouw wordt over een kleine drie weken geplaatst.

  Inmiddels ziet het 25 bij 10 meter grote melkgedeelte er zo uit. De roostervloeren zijn geplaatst. De melkput in het midden is ook al duidelijk zichtbaar. De bovenbouw wordt over een kleine drie weken geplaatst.

 • De 32 melkkoeien en 25 stuks jongvee lopen nu nog buiten. Er is plek zat, want Blommestijn heeft 28 hectare land. Dat levert mooie plaatjes op, want ook buiten vormen de dieren een familiekudde.

  De 32 melkkoeien en 25 stuks jongvee lopen nu nog buiten. Er is plek zat, want Blommestijn heeft 28 hectare land. Dat levert mooie plaatjes op, want ook buiten vormen de dieren een familiekudde.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.