Rundveehouderij

Foto & video 4448 x bekeken 4 reacties

Ontwikkeling vloeibare meststoffen gaat verder

Op 6 september konden agrariërs zich laten informeren over bemesting met mineralenconcentraat en spuiwater. De ontwikkeling van nieuwe vloeibare meststoffen gaat door en fabrikanten ontwikkelen nieuwe machines voor loonwerkers en boeren voor toepassing van deze meststoffen.

Foto

 • Circa 25 agrariërs, met name akkerbouwers, zijn afgekomen op de demonstratie over kunstmestvervangers in Loppersum in het kader van het project Mineralen op Maat. Zij kregen informatie over de toepassing van mineralenconcentraten en spuiwater als goed bruikbare en goedkopere alternatieven voor kunstmest. Links is een schijvencultivator met zaaimachine voor groenbemesters met toediening van vloeibare meststof in de fronthef in actie.

  Circa 25 agrariërs, met name akkerbouwers, zijn afgekomen op de demonstratie over kunstmestvervangers in Loppersum in het kader van het project Mineralen op Maat. Zij kregen informatie over de toepassing van mineralenconcentraten en spuiwater als goed bruikbare en goedkopere alternatieven voor kunstmest. Links is een schijvencultivator met zaaimachine voor groenbemesters met toediening van vloeibare meststof in de fronthef in actie.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Richard Korver, adviseur van DLV Plant, vertelt over de verschillen tussen spuiwater en mineralenconcentraat. Beide zijn prima alternatieven voor kunstmest of vullen elkaar goed aan. Spuiwater is een afvalstof uit luchtwassers dat veel stikstof en zwavel bevat. Mineralenconcentraat ontstaat door industriële verwerking van dierlijke mest. Het bevat veel stikstof en kali. Fosfaat en organische stof zijn achtergebleven in de dikke mestfractie.

  Richard Korver, adviseur van DLV Plant, vertelt over de verschillen tussen spuiwater en mineralenconcentraat. Beide zijn prima alternatieven voor kunstmest of vullen elkaar goed aan. Spuiwater is een afvalstof uit luchtwassers dat veel stikstof en zwavel bevat. Mineralenconcentraat ontstaat door industriële verwerking van dierlijke mest. Het bevat veel stikstof en kali. Fosfaat en organische stof zijn achtergebleven in de dikke mestfractie.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Herre Bartlema, directeur van het Nederlands Centrum voor de Ontwikkeling van Rijenbemesting, voegt in een reageerbuisje urean toe aan spuiwater. Hij demonstreert hiermee dat door gerichte toevoegingen aan spuiwater nieuwe meststoffen op maat te maken zijn. In dit geval verbetert de verhouding stikstof-zwavel van de meststof. Fosfaattoevoeging kan bijdragen aan een goede beginontwikkeling van gewassen.

  Herre Bartlema, directeur van het Nederlands Centrum voor de Ontwikkeling van Rijenbemesting, voegt in een reageerbuisje urean toe aan spuiwater. Hij demonstreert hiermee dat door gerichte toevoegingen aan spuiwater nieuwe meststoffen op maat te maken zijn. In dit geval verbetert de verhouding stikstof-zwavel van de meststof. Fosfaattoevoeging kan bijdragen aan een goede beginontwikkeling van gewassen.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Jan Tamminga van Loonwerkbedrijf Tamminga in Harkstede heeft al jaren ervaring met het bemesten met vloeibare meststoffen met een spaakwielbemester. Stikstof toevoegen aan relatief zuur spuiwater zorgt niet alleen voor een meer effectieve meststof, maar ook voor minder corrosie van machines.

  Jan Tamminga van Loonwerkbedrijf Tamminga in Harkstede heeft al jaren ervaring met het bemesten met vloeibare meststoffen met een spaakwielbemester. Stikstof toevoegen aan relatief zuur spuiwater zorgt niet alleen voor een meer effectieve meststof, maar ook voor minder corrosie van machines.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Detail van de spaakwielbemester. Omdat de meststoffen via kleine gaatjes in de tanden van het wiel in de grond komen, zijn zuivere meststoffen nodig om verstoppingen van de spaakwielbemester te voorkomen.

  Detail van de spaakwielbemester. Omdat de meststoffen via kleine gaatjes in de tanden van het wiel in de grond komen, zijn zuivere meststoffen nodig om verstoppingen van de spaakwielbemester te voorkomen.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Jan Tamminga demonstreert de spaakwielbemester. Hij gebruikt de machine voor 80 procent op grasland, maar vloeibare meststoffen zijn ook geschikt voor de tarweteelt. Bij gewassen die minimaal 100 kg N per hectare nodig hebben zijn vloeibare meststoffen circa 20 tot 25 procent goedkoper dan KAS.

  Jan Tamminga demonstreert de spaakwielbemester. Hij gebruikt de machine voor 80 procent op grasland, maar vloeibare meststoffen zijn ook geschikt voor de tarweteelt. Bij gewassen die minimaal 100 kg N per hectare nodig hebben zijn vloeibare meststoffen circa 20 tot 25 procent goedkoper dan KAS.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • De drie meter brede Amazone Catros schijvencultivator met zaaimachine voor groenbemesters met toediening van vloeibare meststoffen in actie. Met deze combinatie kunnen boeren en loonwerkers in één werkgang groenbemesters zaaien en goedkoop bemesten met vloeibare meststoffen.

  De drie meter brede Amazone Catros schijvencultivator met zaaimachine voor groenbemesters met toediening van vloeibare meststoffen in actie. Met deze combinatie kunnen boeren en loonwerkers in één werkgang groenbemesters zaaien en goedkoop bemesten met vloeibare meststoffen.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • De tank met vloeibare meststoffen in de fronthef van de trekker. De hydraulische of elektrische pomp zorgt voor een gelijkmatige toediening van de meststoffen.

  De tank met vloeibare meststoffen in de fronthef van de trekker. De hydraulische of elektrische pomp zorgt voor een gelijkmatige toediening van de meststoffen.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • De tussenruimte tussen de slangetjes waardoor de vloeibare meststoffen lopen is 12,5 centimeter. Dat leidt nagenoeg tot een volvelds bemesting.

  De tussenruimte tussen de slangetjes waardoor de vloeibare meststoffen lopen is 12,5 centimeter. Dat leidt nagenoeg tot een volvelds bemesting.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • De Catros+-schijven met gekartelde randen en een grotere doorsnede zijn bijzonder geschikt voor het inwerken van grote hoeveelheden stro en oogstrestanten, zowel van mais als granen. Werkt ook goed bij het scheuren van grasland. De achterste rij schijven loopt precies tussen die van de voorste rij door, dat geeft een goede menging van grond en stoppelresten.

  De Catros+-schijven met gekartelde randen en een grotere doorsnede zijn bijzonder geschikt voor het inwerken van grote hoeveelheden stro en oogstrestanten, zowel van mais als granen. Werkt ook goed bij het scheuren van grasland. De achterste rij schijven loopt precies tussen die van de voorste rij door, dat geeft een goede menging van grond en stoppelresten.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • De boeren inspecteren hoe goed de Catros+-schijven op de Amazone Catros schijvencultivator hun werk hebben gedaan. Ze zien dat de graanstoppel flink is bewerkt en gemengd met de grond.

  De boeren inspecteren hoe goed de Catros+-schijven op de Amazone Catros schijvencultivator hun werk hebben gedaan. Ze zien dat de graanstoppel flink is bewerkt en gemengd met de grond.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • In Loppersum werd naast de spaakwielbemester en een combinatie voor inzaai van groenbemesters met toediening van vloeibare meststoffen de graaninzaaimachine Amazone AD-P 303 Special gedemonstreerd.

  In Loppersum werd naast de spaakwielbemester en een combinatie voor inzaai van groenbemesters met toediening van vloeibare meststoffen de graaninzaaimachine Amazone AD-P 303 Special gedemonstreerd.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Een detail van de rotorcultivator (naar keuze rotoreg) op de Amazone AD-P 303 Special graaninzaaimachine. Deze breekt ook harde, vast grond op en blijkt op de ingestelde werkdiepte omdat de tanden ‘op grip’ staan.

  Een detail van de rotorcultivator (naar keuze rotoreg) op de Amazone AD-P 303 Special graaninzaaimachine. Deze breekt ook harde, vast grond op en blijkt op de ingestelde werkdiepte omdat de tanden ‘op grip’ staan.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • De V-ringwals direct achter de cultivator zorgt voor gecontroleerd naverdichten. De rubberen ringen verdichten de grond in stroken, waarin het zaad wordt afgelegd. De daarop volgende toestrijker bedekt het zaad met losse aarde uit de niet aangedrukte zone. Achterop de machine zorgen de RoTec-Controlschijven er voor dat het zaad nauwkeurig in de naverdichte stroken valt.

  De V-ringwals direct achter de cultivator zorgt voor gecontroleerd naverdichten. De rubberen ringen verdichten de grond in stroken, waarin het zaad wordt afgelegd. De daarop volgende toestrijker bedekt het zaad met losse aarde uit de niet aangedrukte zone. Achterop de machine zorgen de RoTec-Controlschijven er voor dat het zaad nauwkeurig in de naverdichte stroken valt.

  Foto: Jan Willem van Vliet

Laatste reacties

 • Sjaak

  ' Bij gewassen die minimaal 100 kg N per hectare nodig hebben zijn vloeibare meststoffen circa 20 tot 25 procent goedkoper dan KAS.'

  Kan me niet voorstellen, dat deze meststof grote opgang zal maken...Het is slechts 20% goedkoper, dan KAS. Dit is te weinig, wanneer men de voordelen tegen de nadelen afweegt. De meststof heeft een sterk verzurende werking en de uiteindelijke werking en benutting is sterk weersafhankelijk, té wispelturig.
  De akkerbouw zal er sowieso niet voor warm lopen en de veehouderij alleen, omdat ze afhankelijk zijn van mestverwerking en de daarmee gepaard gaande mineralenafzet.

  De ontwikkeling zal nog veel beter moeten, voordat men deze meststoffen het predikaat 'kunstmest' toe kan kennen en waarschijnlijk is dan het kostenvoordeel helemaal verdwenen!

 • jan10

  Zou spuiwater ook gemengd kunnen worden met v.d.m. in de silo voor in het voorjaar met de sleepslang in graan toe te dienen?
  Jonge tarwe is gek op zwavel in het voorjaar!

 • Broer

  Ik gebruik al jaren alleen nog vloeibare kunstmest op grasland. In het voorjaar
  'Anasol' , geleverd en met de spaakwielbemester op het land aangebracht door lbr. Kastelijn uit Twijzel en na de 1e, 2e en 3e snede 'NTS', geleverd door Argifirm dat door de drijfmest gemengd wordt uitgebracht.
  vooral NTS is minder verzurend en vloeibaar is meestal goedkoper.
  De verdeling is perfect en voor mij arbeidbesparend.

 • n.rodenburg1

  Dit jaar had ik spuiwater willen toedienen i.c.m. inzaaien van groenbemester. Eigenlijk precies wat hierboven beschreven staat. Er wordt alleen niet vermeld dat levering van spuiwater in IBC's nogal kostbaar is. Je zult het zelf in bulk moeten ontvangen en overpompen in IBC's. Dus de praktische toepasbaarheid is nog niet helemaal op orde.

Of registreer je om te kunnen reageren.