Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

Onderhoudspunten aan schijvenmaaiers

Een simpele optische controle van uw maaier spaart onnodige herstelkosten. Ook bij jonge machines. Smeer, peil, let op lekkages en kijk naar voorspanning van veren en snaren.

Foto

 • Maaiers zijn geen ingewikkelde of onderhoudsgevoelige machines. Kleine gebreken stelt u vrij snel en eenvoudig zelf vast door de maaier op gezette tijden goed na te lopen. Zo spaart u dure reparaties. Onbalans op de kneuzeras, een tandwielkast met een lekke keerring of scheurtjes in het frame: het zijn veel voorkomende mankementjes aan een schijvenmaaier, die bij alert handelen al in een vroeg stadium te zien en te herstellen zijn. Onopgemerkt doorrijden resulteert in schade, stilstand en hogere kosten. Peil de olieniveaus in maaibalk en tandwielkasten. Smeer, let op lekkages en kijk naar voorspanning van veren en snaren.

  Maaiers zijn geen ingewikkelde of onderhoudsgevoelige machines. Kleine gebreken stelt u vrij snel en eenvoudig zelf vast door de maaier op gezette tijden goed na te lopen. Zo spaart u dure reparaties. Onbalans op de kneuzeras, een tandwielkast met een lekke keerring of scheurtjes in het frame: het zijn veel voorkomende mankementjes aan een schijvenmaaier, die bij alert handelen al in een vroeg stadium te zien en te herstellen zijn. Onopgemerkt doorrijden resulteert in schade, stilstand en hogere kosten. Peil de olieniveaus in maaibalk en tandwielkasten. Smeer, let op lekkages en kijk naar voorspanning van veren en snaren.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Kijk of alle kneusvingers of –klepels aanwezig en intact zijn. Ontbrekende klepels hebben niet alleen een negatief effect op de werking, maar veroorzaken onbalans op de kneuzeras, dat kan leiden tot trillingen gevolgd door schade aan de lagering.

  Kijk of alle kneusvingers of –klepels aanwezig en intact zijn. Ontbrekende klepels hebben niet alleen een negatief effect op de werking, maar veroorzaken onbalans op de kneuzeras, dat kan leiden tot trillingen gevolgd door schade aan de lagering.

 • Controleer lagers met een wrikijzer op speling. Laat de kneuzer draaien en controleer op onbalans, dat is funest.

  Controleer lagers met een wrikijzer op speling. Laat de kneuzer draaien en controleer op onbalans, dat is funest.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Controleer of de bodemdruk nog juist is en stel eventueel de spanveren na. De maaibalk moet je eenzijdig met de hand kunnen optillen. Te veel bodemdruk kost diesel en slijtage.

  Controleer of de bodemdruk nog juist is en stel eventueel de spanveren na. De maaibalk moet je eenzijdig met de hand kunnen optillen. Te veel bodemdruk kost diesel en slijtage.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Check het oliepeil in de tandwielkasten en maaibalk. Let op eventuele lekkages. Het correcte peil en oliesoort staat vermeld in de handleiding. Controleer of de ontluchting open is, dat spaart de keerringen.

  Check het oliepeil in de tandwielkasten en maaibalk. Let op eventuele lekkages. Het correcte peil en oliesoort staat vermeld in de handleiding. Controleer of de ontluchting open is, dat spaart de keerringen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Kijk onder de maaibalk en let ook hier op lekkages. Controleer de slijtplaten onder de balk.

  Kijk onder de maaibalk en let ook hier op lekkages. Controleer de slijtplaten onder de balk.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Controleer het frame, de scharnierpunten en bevestiging van de opklapcilinder op scheuren. Op tijd versterken of lassen is het behoud van de machine. Scheurt iets los, dan is er schade. Controleer ook jonge machines. Want maaiers groeien nog altijd in werkbreedte. Met name het framewerk van brede gedragen maaiers is door de forse torsiekrachten gevoelig voor scheuren.

  Controleer het frame, de scharnierpunten en bevestiging van de opklapcilinder op scheuren. Op tijd versterken of lassen is het behoud van de machine. Scheurt iets los, dan is er schade. Controleer ook jonge machines. Want maaiers groeien nog altijd in werkbreedte. Met name het framewerk van brede gedragen maaiers is door de forse torsiekrachten gevoelig voor scheuren.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Controleer de messen en meshouders op speling en slijtage en vervang waar nodig.

  Controleer de messen en meshouders op speling en slijtage en vervang waar nodig.

 • Controleer de staat en spanning van de V-snaren. Vervang ze eventueel allemaal tegelijk. Nu de beschermkap er toch af is: kijk meteen even naar de poelies, eventuele smeerpunten en lagering.

  Controleer de staat en spanning van de V-snaren. Vervang ze eventueel allemaal tegelijk. Nu de beschermkap er toch af is: kijk meteen even naar de poelies, eventuele smeerpunten en lagering.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Verlichting, markeringsborden, afschermdoeken, beschermkappen van de aftakas. Zorg dat het in orde is, dat voorkomt boetes en ellende. Let bij getrokken maaiers ook op banden en wiellagering.

  Verlichting, markeringsborden, afschermdoeken, beschermkappen van de aftakas. Zorg dat het in orde is, dat voorkomt boetes en ellende. Let bij getrokken maaiers ook op banden en wiellagering.

Laatste reacties

 • Bison

  foto 7,...Is dat een 'las' of is dat een stukkie kauwgum over die breuk,lol

 • l coumans

  gaten kaas bison

 • W Geverink

  Bros chocolade…

Of registreer je om te kunnen reageren.