Rundveehouderij

Foto & video 14294 x bekeken 22 reacties

Nieuwe vrijloopstal voor 120 melkkoeien

Maatschap Langenkamp in Dalfsen (Ov.) heeft een nieuwe vrijloopstal gebouwd. Dierenwelzijn, rust en ruimte (12 vierkante meter ligruimte per dier) zijn de belangrijkste trefwoorden.

Foto

 • Karin (40) en Marco (44) Langenkamp zitten in maatschap en hebben in Dalfsen (Ov.) een melkveebedrijf. Het bedrijf telt 80 melkkoeien, 60 stuks jongvee en 38 hectare land. Het quotum bedraagt 650.000 kilo. Hier staan ze voor hun nieuwe vrijloopstal, die capaciteit heeft voor 120 melkkoeien. De huidige 80 dieren zitten inmiddels al vier maanden in de stal.

  Karin (40) en Marco (44) Langenkamp zitten in maatschap en hebben in Dalfsen (Ov.) een melkveebedrijf. Het bedrijf telt 80 melkkoeien, 60 stuks jongvee en 38 hectare land. Het quotum bedraagt 650.000 kilo. Hier staan ze voor hun nieuwe vrijloopstal, die capaciteit heeft voor 120 melkkoeien. De huidige 80 dieren zitten inmiddels al vier maanden in de stal.

  Foto: Michel Velderman
 • Langenkamp wilde graag een mooie stal, waarbij werkplezier voorop staat. Bovendien moest de stal landschappelijk inpasbaar zijn. Om de stal een mooie uitstraling te geven heeft Langenkamp veel hout gebruikt. De reden dat de veehouder voor een vrijloopstal koos, was een beperkte huiskavel. Toen hij wilde bouwen, was de huiskavel maar 8 hectare groot, terwijl hij juist graag wilde weiden en veel welzijn voor de koeien wilde. "Een vrijloopstal was het ideale alternatief: geen belemmeringen, nergens obstakels voor de dieren."

  Langenkamp wilde graag een mooie stal, waarbij werkplezier voorop staat. Bovendien moest de stal landschappelijk inpasbaar zijn. Om de stal een mooie uitstraling te geven heeft Langenkamp veel hout gebruikt. De reden dat de veehouder voor een vrijloopstal koos, was een beperkte huiskavel. Toen hij wilde bouwen, was de huiskavel maar 8 hectare groot, terwijl hij juist graag wilde weiden en veel welzijn voor de koeien wilde. "Een vrijloopstal was het ideale alternatief: geen belemmeringen, nergens obstakels voor de dieren."

  Foto: Michel Velderman
 • De vrijloopstal gezien vanaf de ‘open’ achterkant. Naast ruimte was ook ventilatie een belangrijk uitgangspunt tijdens de stalbouw. Het principe van de vrijloopstal brengt wel meerkosten met zich mee. De stal kost inclusief melkrobots €7.000 per ligplaats. Dat zit 'm vooral in de extra benodigde vierkante meters (12 vierkante mteter per dier bij volledige bezetting). In een reguliere stal van deze grootte kunnen wel 200 melkkoeien, maar zo'n groot aantal past niet bij het gezinsbedrijf.

  De vrijloopstal gezien vanaf de ‘open’ achterkant. Naast ruimte was ook ventilatie een belangrijk uitgangspunt tijdens de stalbouw. Het principe van de vrijloopstal brengt wel meerkosten met zich mee. De stal kost inclusief melkrobots €7.000 per ligplaats. Dat zit 'm vooral in de extra benodigde vierkante meters (12 vierkante mteter per dier bij volledige bezetting). In een reguliere stal van deze grootte kunnen wel 200 melkkoeien, maar zo'n groot aantal past niet bij het gezinsbedrijf.

  Foto: Michel Velderman
 • Een overzicht van de vrijloopstal, gezien vanaf de melkrobots voorin de stal. Links van de bak bevindt zich het roostergedeelte en de voergang. Voor het vrijloopdeel strooit Langenkamp het eerste halfjaar ruwweg 80 kuub houtsnippers per maand. Aan de hand van een beluchtingssysteem wordt vervolgens gecomposteerd. Daarnaast freest hij de bak dagelijks 15 tot 20 centimeter diep. Dit duurt 20 minuten en doet hij standaard na het voeren.

  Een overzicht van de vrijloopstal, gezien vanaf de melkrobots voorin de stal. Links van de bak bevindt zich het roostergedeelte en de voergang. Voor het vrijloopdeel strooit Langenkamp het eerste halfjaar ruwweg 80 kuub houtsnippers per maand. Aan de hand van een beluchtingssysteem wordt vervolgens gecomposteerd. Daarnaast freest hij de bak dagelijks 15 tot 20 centimeter diep. Dit duurt 20 minuten en doet hij standaard na het voeren.

  Foto: Michel Velderman
 • Door middel van een tijdklok is de frequentie en de tijd van het beluchten makkelijk in te stellen. Op dit moment gebeurt dit zes keer per dag gedurende 10 minuten.

  Door middel van een tijdklok is de frequentie en de tijd van het beluchten makkelijk in te stellen. Op dit moment gebeurt dit zes keer per dag gedurende 10 minuten.

  Foto: Michel Velderman
 • Op dit moment gebruikt Langenkamp houtsnippers van beuken of eiken. Eén keer koos hij voor dennenhoutsnippers. Dat pakte verkeerd uit. Het leidde tot een kleine uitbraak van uierontstekingen. Een vervelend leermoment.

  Op dit moment gebruikt Langenkamp houtsnippers van beuken of eiken. Eén keer koos hij voor dennenhoutsnippers. Dat pakte verkeerd uit. Het leidde tot een kleine uitbraak van uierontstekingen. Een vervelend leermoment.

  Foto: Michel Velderman
 • Het koeverkeer is overzichtelijk in deze stal. Vanaf de zijkant gezien is het achterste deel volledig vrijloop en bestaat het voorste deel uit voergang en roosters. Dit roosterdeel is achter het voerhek 4,5 meter breed. Van hieruit kunnen de koeien vlot doorlopen naar de melkrobots op de achtergrond. Daar is het roosterdeel zelfs 5,5 meter breed.

  Het koeverkeer is overzichtelijk in deze stal. Vanaf de zijkant gezien is het achterste deel volledig vrijloop en bestaat het voorste deel uit voergang en roosters. Dit roosterdeel is achter het voerhek 4,5 meter breed. Van hieruit kunnen de koeien vlot doorlopen naar de melkrobots op de achtergrond. Daar is het roosterdeel zelfs 5,5 meter breed.

  Foto: Michel Velderman
 • De stal telt twee van deze melkrobots. Langenkamp koos hiervoor omdat het vrije koeverkeer bij zijn vrijloopstal past en hij zo flexibeler is qua tijdsindeling.

  De stal telt twee van deze melkrobots. Langenkamp koos hiervoor omdat het vrije koeverkeer bij zijn vrijloopstal past en hij zo flexibeler is qua tijdsindeling.

  Foto: Michel Velderman
 • Doordat mest en urine in de vrijloopstal goed gescheiden worden (de mest blijft bovenop liggen en de urine loopt tussen de snippers door), verwacht Langenkamp een zeer lage ammoniakuitstoot. In deze stal zijn geen metingen verricht, maar in vergelijkbare stallen was de uitstoot nihil.

  Doordat mest en urine in de vrijloopstal goed gescheiden worden (de mest blijft bovenop liggen en de urine loopt tussen de snippers door), verwacht Langenkamp een zeer lage ammoniakuitstoot. In deze stal zijn geen metingen verricht, maar in vergelijkbare stallen was de uitstoot nihil.

  Foto: Michel Velderman
 • Opvallend is de rust in de stal. De koeien liggen op hun gemak.

  Opvallend is de rust in de stal. De koeien liggen op hun gemak.

  Foto: Michel Velderman
 • Langenkamp verwacht zeker verbeterpunten qua diergezondheid. "Denk aan beenwerk, het hele functioneren van de koe. Ze zitten er pas vier maanden in, maar ik merk nu al dat de mindere koeien opknappen."

  Langenkamp verwacht zeker verbeterpunten qua diergezondheid. "Denk aan beenwerk, het hele functioneren van de koe. Ze zitten er pas vier maanden in, maar ik merk nu al dat de mindere koeien opknappen."

  Foto: Michel Velderman
 • Een punt van verbetering is de lage drempel tussen het vrijloopgedeelte en de roosters. Die drempel is nu 5 centimeter hoog, waar 15 centimeter beter zou zijn. "De houtsnippers komen nu te vaak in de mest op het roostergedeelte terecht. Hierdoor ontstaan er problemen bij het zodebemesten.

  Een punt van verbetering is de lage drempel tussen het vrijloopgedeelte en de roosters. Die drempel is nu 5 centimeter hoog, waar 15 centimeter beter zou zijn. "De houtsnippers komen nu te vaak in de mest op het roostergedeelte terecht. Hierdoor ontstaan er problemen bij het zodebemesten.

  Foto: Michel Velderman
 • De koeien lopen overigens op emissiearme roosters (Veld-V). Half beton, half rubber. Dat was ongeveer drie keer zo duur als traditionele roosters, maar toch twijfelde Langenkamp niet. "Het is beter voor de koe en bovendien verwacht ik dat het straks toch verplicht wordt. Als je dan nieuw bouwt, kun je het beter voor zijn."

  De koeien lopen overigens op emissiearme roosters (Veld-V). Half beton, half rubber. Dat was ongeveer drie keer zo duur als traditionele roosters, maar toch twijfelde Langenkamp niet. "Het is beter voor de koe en bovendien verwacht ik dat het straks toch verplicht wordt. Als je dan nieuw bouwt, kun je het beter voor zijn."

  Foto: Michel Velderman
 • In de stal draait deze mestrobot zijn rondjes. Maar die is nog niet helemaal goed afgesteld. Bovendien heeft de robot het soms nog te zwaar. Langenkamp overweegt om die reden om sproeiers op de robot te zetten.

  In de stal draait deze mestrobot zijn rondjes. Maar die is nog niet helemaal goed afgesteld. Bovendien heeft de robot het soms nog te zwaar. Langenkamp overweegt om die reden om sproeiers op de robot te zetten.

  Foto: Michel Velderman
 • De zijkanten van de stal zijn voorzien van ventilatiegordijnen met transparant zwart doek.Die kunnen 3,5 meter open of dicht. Daarboven is nog 60 centimeter ventilatieruimte. Let ook op het vele gebruik van hout.

  De zijkanten van de stal zijn voorzien van ventilatiegordijnen met transparant zwart doek.Die kunnen 3,5 meter open of dicht. Daarboven is nog 60 centimeter ventilatieruimte. Let ook op het vele gebruik van hout.

  Foto: Michel Velderman
 • Omdat de stal al een behoorlijk open karakter heeft, koos Langenkamp niet voor extra lichtplaten in het dak. Wel is er een ruime lichtstraat van 4 meter breed.

  Omdat de stal al een behoorlijk open karakter heeft, koos Langenkamp niet voor extra lichtplaten in het dak. Wel is er een ruime lichtstraat van 4 meter breed.

  Foto: Michel Velderman
 • In de stal hangen veertien klokarmaturen (LED 150W High Bay). Langenkamp koos voor LED-verlichting omdat die lampen energiezuiniger zijn en mooi wit licht geven.

  In de stal hangen veertien klokarmaturen (LED 150W High Bay). Langenkamp koos voor LED-verlichting omdat die lampen energiezuiniger zijn en mooi wit licht geven.

  Foto: Michel Velderman
 • Voor extra koecomfort hangen er twee van deze dubbele koeborstels.

  Voor extra koecomfort hangen er twee van deze dubbele koeborstels.

  Foto: Michel Velderman
 • De eerste 1,70 meter van de voergang is gecoat. Zo blijft het voer schoon en fris. De 1,70 meter lijkt vrij fors, maar de ervaring leert dat die breedte toch echt wel nodig is.

  De eerste 1,70 meter van de voergang is gecoat. Zo blijft het voer schoon en fris. De 1,70 meter lijkt vrij fors, maar de ervaring leert dat die breedte toch echt wel nodig is.

  Foto: Michel Velderman
 • Familie Langenkamp hield 24 augustus al een open dag. Deze werd druk bezocht en trok maar liefst 3.000 bezoekers.

  Familie Langenkamp hield 24 augustus al een open dag. Deze werd druk bezocht en trok maar liefst 3.000 bezoekers.

  Foto: Michel Velderman

Laatste reacties

 • hillmanje

  Prachtige stal! Heel mooi in het landschap geïntegreerd met het vele hout. Zal jammer genoeg wel een stuk duurder zijn dan metalen spanten, denk ik.

 • vladeuze

  Mooie stal......., bij een ander.

 • Achterland

  SCHITTERENDE STAL !!! Veel succes !

 • boerepower

  erg mooie stal! gefeliciteerd

 • hillmanje

  De eerste zes maand 80 kuub bijstrooien. Stel 8m2 vrijloopgedeelte/koe , dan komt er een halve meter compost bij. Zo wordt de drempel tussen vrijloopgedeelte en roosters wel heel klein! Of zakt de compost zoveel in tijdens die eerste periode.
  En wat dan na die eerste 6 maand? Blijft de compost er dan nog een hele tijd inzitten of wordt die snel vervangen?

 • Sjaak

  Het ziet er prachtig uit!
  Hoop dat het in de praktijk ook zo uitpakt, zoals het eruit ziet...
  Als het rendabel was om zo te bouwen, deed ik het op slag!

  Het is toch wel een dilemma, dat er enerzijds beweerd wordt, het is emissie arm en anderzijds zijn de metingen schijnbaar niet significant betrouwbaar om het systeem officieel op de RAV-lijst te plaatsen.
  Hier in Brabant mág zo, voor melkvee, niet gebouwd worden!

 • JeuAbsil

  Met de huidige melkprijzen is zo'n stal prima te betalen. Maar ik ben benieuwd na het quotumtijdperk met eerder lagere prijzen dan hogere prijzen dan nu, hoe deze stal te betalen is. Dan zie ik liever een stal met een lage kostprijs per kilo melk dan zo'n overigens prachtige stal.

 • Khalid en zijn maten

  Mooie oplossing voor de maneges die onverkoopbaar zijn,zo'n manege rijbak is een mooie vrijloop ruimte,heb je alleen nog een voerhek en melkinstallatie in te bouwen...

 • el

  Prachtig!Veel succes.

 • hendrikusgrunn

  geweldig mooi om te zien. Vind ik toch vele malen mooier als de ''hardemann'' stallen die overal maar neer geplant worden.
  En er word inderdaad gepraat over meerkosten, maar als jij hier in gelooft en het er voor over hebt is er niks mis mee. En als je op deze manier gezondere koeien krijgt met minder gezondheidsproblemen, betaalt dit zich ook weer terug.

  Zeker als een dergelijke stal dan ook mooier in het landschap past en je als gezin geen behoefte hebt om honderden koeien te melken kan dit inderdaad prima werken. Zoals al gemeld werd wou de melkveehouder ook een mooie stal en dat is zeker gelukt. Je kunt wel zo goedkoop mogenlijk willen, maar als je hier dan eigenlijk 30 jaar met tegenzin tegenaan moet kijken sla je je toch ook voor de kop...

 • ariefritz

  Mooie stal!!!, diervriendelijk concept, goede PR, veel succes toegewenst.

 • bella

  diervriendelijk??? in een paar maand tijd al meer dan 10 koeien met mastitis lijkt mij niet erg diervriendelijk.

 • trijnie

  Voor de verandering,eens een stal die je mooi kunt noemen.
  Wel erg hoog. Maar erg mooi met dat hout. En de dieren hebben de ruimte.

 • hendrikusgrunn

  @bella:

  waar lees jij een precies aantal koeien met mastitis in dit verhaal? Volgens mij word dit nergen vernoemd nl.

  Ik denk dat het liggen op droge houtsnippers beter voor een koe is als een vochtige box.

 • arnekootstra

  ik was op de opendag en heb ook gehoord dat tien koeien klebsiella hebben gehad en dat daarvan een paar waren opgeruimd, maar om dan direct te roepen dat het niet diervriendelijk is, is ook dikke onzin!

 • abtje

  Hout en zaagsel, hoe droog ook is altijd klebsiella. dat is de standaard bacterie die hoort bij hout en zaagsel. Wordt het natter, dan gaat deze bacterie verder woekeren.

 • Sjaak

  Wiersma uit Groningen had de eerste vrijloopstal met houtsnippers en een beluchtingssysteem. Hij is dik tevreden en haalt topresultaten....
  Het laatste wat ik ervan gehoord heb, is dat hij stopt met houtsnippers en overgaat op stro....weet iemand waarom?

 • alco1

  Het is geweldig dat mensen innovatief zijn. Maar een verhaal is pas compleet met jaren ervaring met een volle stal en niet voor twee derde gevuld zoals nu en slechts ervaring gedurende vier zeer zomerse drogende dagen. En dan nu ook nog verhalen over mastites.

 • raika

  prima stal lijkt me zo en voor de dieren veel beter dan in de boxen liggen!!
  veel succes ermee!!

 • Pis

  Inderdaad prachtige stal. Maar ook bij mij kwam direct de gedachte bij Wiersma. Hij had hetzelfde idee, houtsnippers en beluchting. Vrij kort na ingebruikneming ben ik bij hem geweest. Het ligbed was toen al zo warm dat de koeien eigenlijk niet wilden gaan liggen. Laatst las ik ergens dat hij alweer gestopt was met dit systeem omdat hij teveel hitte resistente bacteriën in de melk kreeg waar met name de melkfabriek niet blij mee was. Ben benieuwd hoe het met dit experiment zal vergaan. Heel veel succes en het blijft een prachtige stal.

 • Venstra

  Prachtige stal en syteem, maar ik laat deze experimenten liever aan een ander over.

 • boerjaco

  ik ben daar geweest met oajk ,
  mooie stal mooi overzichtelijk. in mijn ogen leek het mee tevallen met de hout snippers naar de put, maar de loonwerker was er niet blij mee.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.