Rundveehouderij

Foto & video 18208 x bekeken 23 reactieslaatste update:17 sep 2013

Met degelijke nieuwbouw naar 2,6 miljoen kilo melk

Liefst 43 plattelandsbedrijven in gemeente Steenwijkerland (Ov.) houden zaterdag 7 september open dag. Ook het melkveebedrijf van Peter Aalberts en Jeanet Brandsma doet mee aan ‘Over het Hek’. De ondernemers namen in november 2012 een nieuwe stal met 300 ligboxen in gebruik.

Foto

 • Peter Aalberts (47) en Jeanet Brandsma (42) hebben in Giethoorn (Ov.) een melkveebedrijf met 280 melk- en kalfkoeien. In november 2012 namen de melkveehouders een nieuwe 0+6+0-rijige ligboxenstal in gebruik. “De nieuwe stal is een vergrootte en verbeterde versie van de oude stal”, vertelt Peter Aalberts.

  Peter Aalberts (47) en Jeanet Brandsma (42) hebben in Giethoorn (Ov.) een melkveebedrijf met 280 melk- en kalfkoeien. In november 2012 namen de melkveehouders een nieuwe 0+6+0-rijige ligboxenstal in gebruik. “De nieuwe stal is een vergrootte en verbeterde versie van de oude stal”, vertelt Peter Aalberts.

  Foto: Mark Pasveer
 • Domeinenboerderij Batenburg is in 1938 gebouwd. “Mijn opa is hier destijds vanuit Zeeland naar toegekomen. Hij was akkerbouwer”, vertelt Aalberts.

  Domeinenboerderij Batenburg is in 1938 gebouwd. “Mijn opa is hier destijds vanuit Zeeland naar toegekomen. Hij was akkerbouwer”, vertelt Aalberts.

  Foto: Mark Pasveer
 • Melkveebedrijf Batenburg heeft al jaren geen akkerbouwtak meer. Peter Aalberts: “Mijn vader combineerde beide takken nog. Ik ben volledig overgegaan op melkvee.” Op dit moment hebben de ondernemers 250 koeien aan de melk. Het rollend jaargemiddelde is 9.463 kilo melk met 4,41 procent vet en 3,61 procent eiwit. De melkveehouders hebben 135 hectare in gebruik, waarvan 75 in eigendom. “We gaaan dit jaar richting 2,6 miljoen kilo melk”, zegt Aalberts.

  Melkveebedrijf Batenburg heeft al jaren geen akkerbouwtak meer. Peter Aalberts: “Mijn vader combineerde beide takken nog. Ik ben volledig overgegaan op melkvee.” Op dit moment hebben de ondernemers 250 koeien aan de melk. Het rollend jaargemiddelde is 9.463 kilo melk met 4,41 procent vet en 3,61 procent eiwit. De melkveehouders hebben 135 hectare in gebruik, waarvan 75 in eigendom. “We gaaan dit jaar richting 2,6 miljoen kilo melk”, zegt Aalberts.

  Foto: Mark Pasveer
 • De nieuwe stal is tegen de oude stal aangebouwd. De oude ligboxenstal heeft een centraal voerpad met drie rijen boxen aan weerskanten. De nieuwe stal heeft twee voerpaden aan de zijkanten. Het voerpad van de oude stal ligt in het verlengde van een van de voerpaden van de nieuwbouw.

  De nieuwe stal is tegen de oude stal aangebouwd. De oude ligboxenstal heeft een centraal voerpad met drie rijen boxen aan weerskanten. De nieuwe stal heeft twee voerpaden aan de zijkanten. Het voerpad van de oude stal ligt in het verlengde van een van de voerpaden van de nieuwbouw.

  Foto: Mark Pasveer
 • Dat is op deze foto goed te zien.

  Dat is op deze foto goed te zien.

  Foto: Mark Pasveer
 • Een overzicht van de nieuwbouw. De stal heeft veel volume. De nokhoogte is 13,5 meter. Een verschil met de oude situatie is het feit dat in de nieuwe stal geen krachtvoerboxen zijn te vinden. “Het komt de rust in de stal ten goede. Ik zag vaak koeien vechten om een plekje in de krachtvoerboxen. Dat vond ik geen prettig gezicht”, zegt Aalberts. Bijkomend voordeel van het weglaten van de krachtvoerboxen is het betere overzicht.

  Een overzicht van de nieuwbouw. De stal heeft veel volume. De nokhoogte is 13,5 meter. Een verschil met de oude situatie is het feit dat in de nieuwe stal geen krachtvoerboxen zijn te vinden. “Het komt de rust in de stal ten goede. Ik zag vaak koeien vechten om een plekje in de krachtvoerboxen. Dat vond ik geen prettig gezicht”, zegt Aalberts. Bijkomend voordeel van het weglaten van de krachtvoerboxen is het betere overzicht.

  Foto: Mark Pasveer
 • De melkveehouders kozen voor een 2x18 rapid exit-melkstal. Er is geen opdrijfhek. In de melkstal krijgen de dieren individueel krachtvoer toegediend. Voorheen werdende koeien gemolken in een 2x12 50 graden-melkstal zonder krachtvoer. “De inloop in deze melkput is beter gesitueerd en de uitloop is beter georganiseerd. Het voordeel van het voeren van krachtvoer in de melkstal is het feit dat je bijna geen koeien meer hoeft te halen. Ze komen als vanzelf. Een opdrijfhek zoals in de oude stal, zorgt toch voor stress, zeker bij de laatste dieren”, vertelt Aalberts.

  De melkveehouders kozen voor een 2x18 rapid exit-melkstal. Er is geen opdrijfhek. In de melkstal krijgen de dieren individueel krachtvoer toegediend. Voorheen werdende koeien gemolken in een 2x12 50 graden-melkstal zonder krachtvoer. “De inloop in deze melkput is beter gesitueerd en de uitloop is beter georganiseerd. Het voordeel van het voeren van krachtvoer in de melkstal is het feit dat je bijna geen koeien meer hoeft te halen. Ze komen als vanzelf. Een opdrijfhek zoals in de oude stal, zorgt toch voor stress, zeker bij de laatste dieren”, vertelt Aalberts.

  Foto: Mark Pasveer
 • De melkstal is via een schone route bereikbaar. De melkveehouders kunnen vanaf het erf onder het voerpad doorlopen naar de melkput. Een bijzondere constructie. Om zijn wensen duidelijk kenbaar te maken aan de aannemer bouwde Aalberts van Lego-blokjes een prototype van de door hem gewenste situatie. “Je kan hier gemakkelijk en schoon biest ophalen voor de kalfjes. Dat is gewoon prettig.”

  De melkstal is via een schone route bereikbaar. De melkveehouders kunnen vanaf het erf onder het voerpad doorlopen naar de melkput. Een bijzondere constructie. Om zijn wensen duidelijk kenbaar te maken aan de aannemer bouwde Aalberts van Lego-blokjes een prototype van de door hem gewenste situatie. “Je kan hier gemakkelijk en schoon biest ophalen voor de kalfjes. Dat is gewoon prettig.”

  Foto: Mark Pasveer
 • Het melken wordt door een arbeidskracht gedaan. Een volledige melkbeurt, inclusief schoonmaken, duurt 2,5 tot 3 uur. Peter en Jeanet zetten het werk op de boerderij grotendeels samen rond met behulp van vaste medewerker Gerjan Miggels (40 uur). De melkveehouders zitten nog in een maatschapconstructie met Henk de Lange. Hij is 67 jaar en is aan het afbouwen. Hij werkt nog wel mee op het bedrijf, maar niet meer volledig. “Nu we zijn gegroeid is het nog even aftasten hoe we de arbeid precies in willen en kunnen vullen”, zegt Peter Aalberts.

  Het melken wordt door een arbeidskracht gedaan. Een volledige melkbeurt, inclusief schoonmaken, duurt 2,5 tot 3 uur. Peter en Jeanet zetten het werk op de boerderij grotendeels samen rond met behulp van vaste medewerker Gerjan Miggels (40 uur). De melkveehouders zitten nog in een maatschapconstructie met Henk de Lange. Hij is 67 jaar en is aan het afbouwen. Hij werkt nog wel mee op het bedrijf, maar niet meer volledig. “Nu we zijn gegroeid is het nog even aftasten hoe we de arbeid precies in willen en kunnen vullen”, zegt Peter Aalberts.

  Foto: Mark Pasveer
 • De melk wordt opgeslagen in deze staande melktank. Die heeft een inhoud van 35 kuub. Dat is een volle tankwagen. De ondernemers werken toe naar 2015. Toch kochten ze dit jaar nog 750.000 kilo quotum aan. “We durfden het niet aan zonder quotum door te melken”, zegt Jeanet Brandsma. Richting 2015 doen ze er alles aan om hun bedrijfsvoering te optimaliseren, technisch goed te draaien en de stal vol te krijgen. “Dat laatste is nu het meest efficiënt. Maar het kan straks ook een keer zo zijn dat dit niet zo is. In de toekomst moeten we nog beter gaan kijken wat de voerprijzen gaan doen. Daar moeten we in onze bedrijfsvoering rekening mee houden”, aldus Brandsma.

  De melk wordt opgeslagen in deze staande melktank. Die heeft een inhoud van 35 kuub. Dat is een volle tankwagen. De ondernemers werken toe naar 2015. Toch kochten ze dit jaar nog 750.000 kilo quotum aan. “We durfden het niet aan zonder quotum door te melken”, zegt Jeanet Brandsma. Richting 2015 doen ze er alles aan om hun bedrijfsvoering te optimaliseren, technisch goed te draaien en de stal vol te krijgen. “Dat laatste is nu het meest efficiënt. Maar het kan straks ook een keer zo zijn dat dit niet zo is. In de toekomst moeten we nog beter gaan kijken wat de voerprijzen gaan doen. Daar moeten we in onze bedrijfsvoering rekening mee houden”, aldus Brandsma.

  Foto: Mark Pasveer
 • De ligboxen zijn gevuld met green bedding, beter bekend als de dikke fractie die overblijft na mestscheiding. “Een zacht bed, zonder scherpe randjes. Het is perfect voor de koeien”, aldus Aalberts. Ook in de oude ligboxenstal werkten de melkveehouders al met diepstrooiselboxen. Met 12,5 centimeter waren die niet diep genoeg, zegt hij. “De koeien lagen soms op het beton. De boxen in de nieuwe stal zijn 25 centimeter diep.”

  De ligboxen zijn gevuld met green bedding, beter bekend als de dikke fractie die overblijft na mestscheiding. “Een zacht bed, zonder scherpe randjes. Het is perfect voor de koeien”, aldus Aalberts. Ook in de oude ligboxenstal werkten de melkveehouders al met diepstrooiselboxen. Met 12,5 centimeter waren die niet diep genoeg, zegt hij. “De koeien lagen soms op het beton. De boxen in de nieuwe stal zijn 25 centimeter diep.”

  Foto: Mark Pasveer
 • De knieboom zit 45 centimeter boven de vloer. Dat is net te hoog. Doordat het niet altijd meevalt om het ligbed op de juiste hoogte te houden, hebben de koeien soms moeite met opstaan. “Dan komen ze met hun borst tegen de knieboom aan. Dat geeft een beperking in het opstaan. Het zorgt gelukkig niet voor wonden.”

  De knieboom zit 45 centimeter boven de vloer. Dat is net te hoog. Doordat het niet altijd meevalt om het ligbed op de juiste hoogte te houden, hebben de koeien soms moeite met opstaan. “Dan komen ze met hun borst tegen de knieboom aan. Dat geeft een beperking in het opstaan. Het zorgt gelukkig niet voor wonden.”

  Foto: Mark Pasveer
 • De boxen moeten eens in de week worden bijgevuld. De melkveehouders strooien 100 liter per box bij. Dat doen ze met een combinatie van een oude Steyr met een blokkenwagentje. Volgens Aalberts is het een arbeidsintensieve klus. “Er gaan iedere keer weer heel wat kuubs green bedding in. Het kost toch altijd weer 2,5 uur per keer.” Om de ligbedden in optimale conditie te houden en kuilvorming te voorkomen, worden de boxen tweemaal daags aangeharkt.

  De boxen moeten eens in de week worden bijgevuld. De melkveehouders strooien 100 liter per box bij. Dat doen ze met een combinatie van een oude Steyr met een blokkenwagentje. Volgens Aalberts is het een arbeidsintensieve klus. “Er gaan iedere keer weer heel wat kuubs green bedding in. Het kost toch altijd weer 2,5 uur per keer.” Om de ligbedden in optimale conditie te houden en kuilvorming te voorkomen, worden de boxen tweemaal daags aangeharkt.

  Foto: Mark Pasveer
 • Peter en Jeanet kozen voor een Sepcom-mestscheider. De installatie draait 24 uur per week.

  Peter en Jeanet kozen voor een Sepcom-mestscheider. De installatie draait 24 uur per week.

  Foto: Mark Pasveer
 • De melkveehouders kozen voor deze emissiearme W4-vloer. Punt van zorg is het opdrogen van de vloer, waardoor gladheid ontstaat. Vooral ’s zomers zorgt dat ervoor dat koeien niet altijd stabiel op hun poten staan. “De stalvloer droogt snel op omdat onze dieren ook worden geweid”, vertelt Jeanet Brandsma. Peter Aalberts vult aan: “Het is een lastig vraagstuk. Voor volgend jaar zomer willen we een goede oplossing bedacht hebben. Op dit moment heb ik die nog niet.”

  De melkveehouders kozen voor deze emissiearme W4-vloer. Punt van zorg is het opdrogen van de vloer, waardoor gladheid ontstaat. Vooral ’s zomers zorgt dat ervoor dat koeien niet altijd stabiel op hun poten staan. “De stalvloer droogt snel op omdat onze dieren ook worden geweid”, vertelt Jeanet Brandsma. Peter Aalberts vult aan: “Het is een lastig vraagstuk. Voor volgend jaar zomer willen we een goede oplossing bedacht hebben. Op dit moment heb ik die nog niet.”

  Foto: Mark Pasveer
 • Peter Aalberts heeft er een hekel aan om ’s winters de staldeuren te moeten openen. Hij koos er daarom voor om het voerpad aan de achterzijde van de stal door te trekken, zodat hij in de stal een half rondje kan rijden. “Wanneer ik het rantsoen van de dieren aanschuif, hoef ik niet naar buiten. Vooral ’s winters, als het erg koud is en hard waait, is dat heerlijk”, vertelt Aalberts.

  Peter Aalberts heeft er een hekel aan om ’s winters de staldeuren te moeten openen. Hij koos er daarom voor om het voerpad aan de achterzijde van de stal door te trekken, zodat hij in de stal een half rondje kan rijden. “Wanneer ik het rantsoen van de dieren aanschuif, hoef ik niet naar buiten. Vooral ’s winters, als het erg koud is en hard waait, is dat heerlijk”, vertelt Aalberts.

  Foto: Mark Pasveer
 • Een handigheidje bij de afkalfhokken. Wanneer Aalberts een kalf naar de eenlingboxen brengt, zorgt hij dat de koe het nakijken heeft. De kruiwagen met kalf past onder dit ijzeren hekje door, terwijl Aalberts er langs loopt. “De koe wil me vaak achterna. Zo kan ik haar op eenvoudige wijze tegenhouden.”

  Een handigheidje bij de afkalfhokken. Wanneer Aalberts een kalf naar de eenlingboxen brengt, zorgt hij dat de koe het nakijken heeft. De kruiwagen met kalf past onder dit ijzeren hekje door, terwijl Aalberts er langs loopt. “De koe wil me vaak achterna. Zo kan ik haar op eenvoudige wijze tegenhouden.”

  Foto: Mark Pasveer
 • Droge koeien zijn gehuisvest in de oude ligboxenstal, die in 1989 werd gebouwd. Het jongvee staat op stal in de voormalige akkerbouwschuur. Die is net na de oorlog gebouwd, vertelt Aalberts. “Begin jaren zestig was dit een vrijloopstal. Halverwege de jaren zestig is er een ligboxenstal van gemaakt, waarna in de jaren zeventig verder is gerenoveerd. Al met al heeft deze oude stal al een hele geschiedenis.”

  Droge koeien zijn gehuisvest in de oude ligboxenstal, die in 1989 werd gebouwd. Het jongvee staat op stal in de voormalige akkerbouwschuur. Die is net na de oorlog gebouwd, vertelt Aalberts. “Begin jaren zestig was dit een vrijloopstal. Halverwege de jaren zestig is er een ligboxenstal van gemaakt, waarna in de jaren zeventig verder is gerenoveerd. Al met al heeft deze oude stal al een hele geschiedenis.”

  Foto: Mark Pasveer
 • Peter Aalberts is een echte koeienman. Waar veel agrarische ondernemers in de omgeving van Giethoorn in de mooiste en nieuwste machines rondrijden, geeft Aalberts veel meer om zijn dieren. Het fokken van stieren is een hobby van Aalberts en vormt bovendien een mooie inkomstenbron. De stieren Jorik en Daan zijn bijvoorbeeld afkomstig van melkveebedrijf Batenburg. De melkveehouder poseert hier met Batenburg Marie 836, een dochter van Newhouse Ronald, die voortkomt uit Sunny Boy. “Simpel Nederlands bloed, dat goed functioneert”, aldus Aalberts. Batenburg Marie 836 leverde in haar leven al bijna 11.000 kilo vet en eiwit.

  Peter Aalberts is een echte koeienman. Waar veel agrarische ondernemers in de omgeving van Giethoorn in de mooiste en nieuwste machines rondrijden, geeft Aalberts veel meer om zijn dieren. Het fokken van stieren is een hobby van Aalberts en vormt bovendien een mooie inkomstenbron. De stieren Jorik en Daan zijn bijvoorbeeld afkomstig van melkveebedrijf Batenburg. De melkveehouder poseert hier met Batenburg Marie 836, een dochter van Newhouse Ronald, die voortkomt uit Sunny Boy. “Simpel Nederlands bloed, dat goed functioneert”, aldus Aalberts. Batenburg Marie 836 leverde in haar leven al bijna 11.000 kilo vet en eiwit.

  Foto: Mark Pasveer
 • Op dit moment lopen er vier 100.000 literkoeien op het bedrijf. Gezien het koppel koeien in het vensterbank is het de afgelopen jaren niet bij die vier dieren gebleven. “We hebben er nu 18 gehad”, zegt Aalberts. De melkveehouder zegt dat zijn ideaalbeeld van een koe niet veel afwijkt van dat van andere veehouders. “Een melkkoe moet goed, efficiënt en probleemloos produceren. In die volgorde. Daarbij is eiwitproductie ontzettend belangrijk.”

  Op dit moment lopen er vier 100.000 literkoeien op het bedrijf. Gezien het koppel koeien in het vensterbank is het de afgelopen jaren niet bij die vier dieren gebleven. “We hebben er nu 18 gehad”, zegt Aalberts. De melkveehouder zegt dat zijn ideaalbeeld van een koe niet veel afwijkt van dat van andere veehouders. “Een melkkoe moet goed, efficiënt en probleemloos produceren. In die volgorde. Daarbij is eiwitproductie ontzettend belangrijk.”

  Foto: Mark Pasveer
 • Koekeuringen zijn over het algemeen niet aan Aalberts besteed. “We fokken er niet op. Er gaat veel tijd in zitten”, zo zegt hij. “Maar wanneer er een mooie koe tussen zit dan wil hij daar nog wel eens wat mee doen hoor”, zegt Jeanet Brandsma glimlachend. De meest bijzondere dieren van het bedrijf worden op de open dag speciaal getoond.

  Koekeuringen zijn over het algemeen niet aan Aalberts besteed. “We fokken er niet op. Er gaat veel tijd in zitten”, zo zegt hij. “Maar wanneer er een mooie koe tussen zit dan wil hij daar nog wel eens wat mee doen hoor”, zegt Jeanet Brandsma glimlachend. De meest bijzondere dieren van het bedrijf worden op de open dag speciaal getoond.

  Foto: Mark Pasveer
 • Tussen de twee melkbeurten gaan de koeien ’s zomers naar buiten. Aan de andere kant van de Jan van Nassauweg ligt 30 hectare weidegrond. Ook nu het koppel een stuk groter is, blijft het bedrijf weiden. Dat vergt wel meer inspanning, zegt Aalberts. “Weiden is mooi, leuk en als je het goed doet kun je er ook wat aan verdienen. Met grote koppels wordt het wel moeilijker.” De grond (zand een veen) is prima geschikt voor weidegang. “Daar hoor je ons niet over klagen”, zegt Aalberts. “Maar als het nat is, dan stuur je toch ruim 160 ton naar buiten. Een heel verschil met de buurman, die met een 30 ton wegende machine aardappelen rooit, haha.”

  Tussen de twee melkbeurten gaan de koeien ’s zomers naar buiten. Aan de andere kant van de Jan van Nassauweg ligt 30 hectare weidegrond. Ook nu het koppel een stuk groter is, blijft het bedrijf weiden. Dat vergt wel meer inspanning, zegt Aalberts. “Weiden is mooi, leuk en als je het goed doet kun je er ook wat aan verdienen. Met grote koppels wordt het wel moeilijker.” De grond (zand een veen) is prima geschikt voor weidegang. “Daar hoor je ons niet over klagen”, zegt Aalberts. “Maar als het nat is, dan stuur je toch ruim 160 ton naar buiten. Een heel verschil met de buurman, die met een 30 ton wegende machine aardappelen rooit, haha.”

  Foto: Mark Pasveer
 • Nu het koppel is gegroeid, verandert ook de manier van weiden. Van modern standweiden gaan de melkveehouders over op een ander beweidingssysteem, zo vertelt Aalberts. “We gaan werken met verschillende kleine percelen, waar de koeien steeds een dag op lopen. Na een dag of 10-14 gaan we terug naar het eerste perceel. We gaan voor een hogere opbrengst per hectare. In Nieuw-Zeeland wordt ook veel op deze manier gewerkt, al duurt het daar vaak 21 dagen voordat de koeien terug zijn op het eerste perceel. Dat gaat bij ons niet zo lang duren, al is het nog even zoeker naar de juiste tijdspanne.”

  Nu het koppel is gegroeid, verandert ook de manier van weiden. Van modern standweiden gaan de melkveehouders over op een ander beweidingssysteem, zo vertelt Aalberts. “We gaan werken met verschillende kleine percelen, waar de koeien steeds een dag op lopen. Na een dag of 10-14 gaan we terug naar het eerste perceel. We gaan voor een hogere opbrengst per hectare. In Nieuw-Zeeland wordt ook veel op deze manier gewerkt, al duurt het daar vaak 21 dagen voordat de koeien terug zijn op het eerste perceel. Dat gaat bij ons niet zo lang duren, al is het nog even zoeker naar de juiste tijdspanne.”

 • Melkveebedrijf Batenburg houdt zaterdag 7 september open dag. Bezoekers zijn tussen 10.00 en 16.00 uur welkom aan de Jan van Nassauweg 12 in Giethoorn. Kijk op www.overhethek.nl voor meer informatie over andere plattelandsbedrijven die op dezelfde dag open huis houden.

  Melkveebedrijf Batenburg houdt zaterdag 7 september open dag. Bezoekers zijn tussen 10.00 en 16.00 uur welkom aan de Jan van Nassauweg 12 in Giethoorn. Kijk op www.overhethek.nl voor meer informatie over andere plattelandsbedrijven die op dezelfde dag open huis houden.

  Foto: Mark Pasveer

Laatste reacties

 • abtje

  Dat is zonde, bouw je nieuw, zit je nog met een gladde vloer.

 • wm

  Eindelijk weer eens een fotoreportage! Het worden er helaas steeds minder, terwijl dat het juist leuk en interessant maakt. Abtje, er zijn sowieso niet veel emissiearme vloeren die niet glad zijn of glad worden. PS mooie stal en praktische melkstal!

 • jaapjo

  Helder en duidelijk verhaal!

 • Bison

  Weggooi maatschappij,..een stal van 1989 en daarna 3 x verbouwd word een oude stal genoemd!
  Nieuwe stal 13.5 meter hoog!,..wou eerst vliegtuigen gaan bouwen zeker:-)

  Goeie klant voor de bank.

 • abtje

  @Bison Als jij vijfentwintig euro rood staat en je komt bij de bank denken ze ook, daar heb je die bokworst ook weer. Ze lachen vriendelijk en noemen je meneer, denkend anders betaald ie dat geeltje niet teug.
  Als zo'n meneer bij de bank komt, hahaha, moet je ze dan eens zien kruipen...:-)

 • gerben77

  Mooie stal een duidelijk verhaal !

 • KarelKerel

  Heb je een emissie-arme vloer die glad is. Hoeveel koeien hebben jullie daarop verloren? Komt er bij het uitrijden ook extra emissie vrij?

 • gerben ten Hoeve

  Die gladde vloeren moet je gewoon proberen nat te houden. Dat doen wij hier ook met onze dichte vloer. Die word erg glad bij de droge koeien. Bij ons (Iowa en erg heet in zomer) is het gewoon een kwestie van de sprinklers aan het voerhek aan te zetten.

 • Bas uit Zwolle

  Mooie reportage weer.

 • lauwen1

  Mooie stal en goede reportage. Kan iemand mij het merk van de melkstal geven?

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Baze

  Tja, nieuw bouwen en verkeerde vloer hebben is heel vervelend. Maar troost je volgens mij bij jij 1 van de 60 boeren die allemaal de vloeren zijn geschuurd of op geruwd. Zins 2010 hebben ze last van deze problemen, zit in de beton en niet in de toplaag zoals een vertegenwoordige van hun beweerde.
  Succes met boeren en melken.

 • W Geverink

  @abtje #5. Tegenwoordig kruipt een bankier alleen als je miljoenen in de bank hebt. Voor ieder duizendje kunnen ze er tien of zo uitlenen. Dan willen ze nog wel meneer zeggen. Als je boer bent met een miljoenen schuld ben je gewoon iemand die vermogen genereerd voor de bank.

 • Venstra

  Prachtige stal, maarre wat is 'Green Bedding'???

 • agricola64

  @Venstra: dikke fractie die overblijft na mestscheiden

 • Bison

  Green bedding,..politiek correct woord voor in je eigen stront liggen.ha.

  Bankiers!,toen ik ze nodig had kreeg ik de middel vinger.
  Nou ik ze niet meer nodig heb komen ze aan de deur bedelen.
  I just return the favor,..de middel vinger.

 • Venstra

  Welke pipo dat verzonnen heeft, zeg dan gewoon dikke mestfractie pff

 • Venstra

  Maar helemaal klaar voor 2015, 300 koeien 135 hectare 3 man personeel (de 3e=40 uur).

 • Abarth

  Erg goed verhaal over voeren in de melkstal, maar geen duidelijke foto ervan! Was wel benieuwd hoe deze constructie in elkaar steekt, een Rapid Exit met voeren. Veel veehouders denken namelijk dat dit niet/nauwelijks mogelijk is...

 • Hemink

  @Abarth op de site van bosmamelktechniek staan meer foto's
  http://www.bosmamelktechniek.nl/indexBMT.html

 • koestal

  indrukwekkend !

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.