Rundveehouderij

Foto & video 34 reacties

Anders geld verdienen

De Britse melkveehouderij heeft slechte jaren doorgemaakt. Dat maakt de sector creatief, want melkveehouders proberen toch een boterham te verdienen met smalle marges. Een team van Agrifirm Feed ging eens kijken en zag dat veel verschillende bedrijfstypen met interessante oplossingen kwamen.

Foto

 • Gluren bij de buren is altijd interessant, zelfs voor adviseurs van een mengvoerfabriek. De Britse melkveehouderij lijkt wel op de Nederlandse, maar de eerste aanblik is direct anders. Lage, zeer eenvoudige stallen met dichte vloeren wijken af van nieuwbouw in de polders.

  Gluren bij de buren is altijd interessant, zelfs voor adviseurs van een mengvoerfabriek. De Britse melkveehouderij lijkt wel op de Nederlandse, maar de eerste aanblik is direct anders. Lage, zeer eenvoudige stallen met dichte vloeren wijken af van nieuwbouw in de polders.

  Foto: Robert Prins
 • De jonge veehouder Will Glen (de kleine man in het midden) huurt 45 hectare plus boerderij voor vijftien jaar, dan moet hij weg. Verlenging is niet mogelijk of de gemeente (eigenaar) moet de grond willen verkopen. Glen melkt 90 koeien.

  De jonge veehouder Will Glen (de kleine man in het midden) huurt 45 hectare plus boerderij voor vijftien jaar, dan moet hij weg. Verlenging is niet mogelijk of de gemeente (eigenaar) moet de grond willen verkopen. Glen melkt 90 koeien.

  Foto: Robert Prins
 • In het Verenigd Koninkrijk worden veel natte graskuilen gemaakt met een drogestofgehalte van circa 27 procent. Onder het gras ligt een laagje wholecrop of geheleplantsilage.

  In het Verenigd Koninkrijk worden veel natte graskuilen gemaakt met een drogestofgehalte van circa 27 procent. Onder het gras ligt een laagje wholecrop of geheleplantsilage.

  Foto: Robert Prins
 • Hier wordt geroken aan iets nieuws voor de bezoekers. De basis bestaat uit geperste soja en raap, doordrenkt met NH3. De ammonia ontsluit de laat geoogste geheleplantsilage met harde korrels.

  Hier wordt geroken aan iets nieuws voor de bezoekers. De basis bestaat uit geperste soja en raap, doordrenkt met NH3. De ammonia ontsluit de laat geoogste geheleplantsilage met harde korrels.

  Foto: Robert Prins
 • Grote brokken voor de droogstaande koeien.

  Grote brokken voor de droogstaande koeien.

  Foto: Robert Prins
 • Voor Nederlandse begrippen zijn er ook grote en intensieve bedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Hier worden 650 koeien gemolken in een stal met een 60-stands rotor, zand in de boxen en flushsysteem

  Voor Nederlandse begrippen zijn er ook grote en intensieve bedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Hier worden 650 koeien gemolken in een stal met een 60-stands rotor, zand in de boxen en flushsysteem

  Foto: Robert Prins
 • Er werd vreemd gekeken naar een buiten opgeslagen product. Het leek op CCM. Het bleek om vochtige geplette maiskorrels uit Frankrijk te gaan.

  Er werd vreemd gekeken naar een buiten opgeslagen product. Het leek op CCM. Het bleek om vochtige geplette maiskorrels uit Frankrijk te gaan.

  Foto: Robert Prins
 • De Agrifirm-adviseurs snuiven, proeven en knijpen in deze wholecrop om de kwaliteit en smakelijkheid te beoordelen

  De Agrifirm-adviseurs snuiven, proeven en knijpen in deze wholecrop om de kwaliteit en smakelijkheid te beoordelen

  Foto: Robert Prins
 • 2012 was een erg nat jaar in het Verenigd Koninkrijk en voedingsadviseurs nemen graag een veiligheidje op in het rantsoen, zoals toxinebinders.

  2012 was een erg nat jaar in het Verenigd Koninkrijk en voedingsadviseurs nemen graag een veiligheidje op in het rantsoen, zoals toxinebinders.

  Foto: Robert Prins
 • De tweede dag werd een groot melkveebedrijf bezocht met 1.200 koeien en 1.000 kalveren. 
Ervaring met kalverdrinkautomaten was aanwezig en met de handterminal was het rantsoen en afstelling snel voor iedereen duidelijk.

  De tweede dag werd een groot melkveebedrijf bezocht met 1.200 koeien en 1.000 kalveren. Ervaring met kalverdrinkautomaten was aanwezig en met de handterminal was het rantsoen en afstelling snel voor iedereen duidelijk.

  Foto: Robert Prins
 • Ook de kalvermelkpoeder werd op ingrediënten beoordeeld. Een groot gedeelte bestond uit weipoeder met plantaardig eiwit.

  Ook de kalvermelkpoeder werd op ingrediënten beoordeeld. Een groot gedeelte bestond uit weipoeder met plantaardig eiwit.

  Foto: Robert Prins
 • Het jongvee loopt in groepen van twintig dieren en krijgt veel stro.

  Het jongvee loopt in groepen van twintig dieren en krijgt veel stro.

  Foto: Robert Prins
 • Een handje van het kalverkrachtvoermengsel. Tarwe, soja en raap. Na het zien van voer en kalveren werd geopperd dat een aanvulling met meer eiwit positief kon werken voor de groei en conditie

  Een handje van het kalverkrachtvoermengsel. Tarwe, soja en raap. Na het zien van voer en kalveren werd geopperd dat een aanvulling met meer eiwit positief kon werken voor de groei en conditie

  Foto: Robert Prins
 • De hele opzet van het jongveebedrijf was prachtig en de behandelstraat al helemaal. 
Hierin worden de dieren gewogen, gevaccineerd of behandeld in een voetbad.

  De hele opzet van het jongveebedrijf was prachtig en de behandelstraat al helemaal. Hierin worden de dieren gewogen, gevaccineerd of behandeld in een voetbad.

  Foto: Robert Prins
 • Een draaideur met zaagtandvergrendeling zorgt ervoor dat de kalveren zonder veel moeite opgesloten worden.

  Een draaideur met zaagtandvergrendeling zorgt ervoor dat de kalveren zonder veel moeite opgesloten worden.

  Foto: Robert Prins
 • Als kalveren niet in de ligboxen gaan liggen worden ze opgesloten. De vloer wordt enkele centimeters onder water gezet. Kalveren kiezen dan voor de droge ligplek in de boxen.

  Als kalveren niet in de ligboxen gaan liggen worden ze opgesloten. De vloer wordt enkele centimeters onder water gezet. Kalveren kiezen dan voor de droge ligplek in de boxen.

  Foto: Robert Prins
 • Verder was er een bezoek aan een melkveebedrijf. Grote, zware en diepe koeien met beste conditie.

  Verder was er een bezoek aan een melkveebedrijf. Grote, zware en diepe koeien met beste conditie.

  Foto: Robert Prins
 • Zichtbaar was de klauwverzorging die goed werd uitgevoerd. Ondanks vochtige vloeren stonden de koeien goed op de benen.

  Zichtbaar was de klauwverzorging die goed werd uitgevoerd. Ondanks vochtige vloeren stonden de koeien goed op de benen.

  Foto: Robert Prins
 • Eén product waar de adviseurs niet veel ervaring mee hadden is oud en verwerkt brood. 
Dat brood snelle energie levert lag voor de hand.

  Eén product waar de adviseurs niet veel ervaring mee hadden is oud en verwerkt brood. Dat brood snelle energie levert lag voor de hand.

  Foto: Robert Prins
 • Op het melkveebedrijf waren klachten over de productie, de mest en voedingsproblemen bij de koeien. Het rantsoen was al een paar keer aangepast, maar het werkte nog niet.

  Op het melkveebedrijf waren klachten over de productie, de mest en voedingsproblemen bij de koeien. Het rantsoen was al een paar keer aangepast, maar het werkte nog niet.

  Foto: Robert Prins
 • Met elf adviseurs krijg je elf meningen, maar als snel waren de adviseurs het erover eens dat de juiste structuur, aanpassing van snelle energie en de laadvolgorde voor een beter rantsoen en vertering zou zorgen. De volgende dag was het rantsoen al aangepast met gehakseld koolzaadstro en minder suikersiroop.

  Met elf adviseurs krijg je elf meningen, maar als snel waren de adviseurs het erover eens dat de juiste structuur, aanpassing van snelle energie en de laadvolgorde voor een beter rantsoen en vertering zou zorgen. De volgende dag was het rantsoen al aangepast met gehakseld koolzaadstro en minder suikersiroop.

  Foto: Robert Prins
 • Ten slotte een bezoek aan een graasbedrijf in Nieuw-Zeeland-stijl. Gras staat centraal bij deze voorjaarskalvende veestapel. De koeien grazen iedere dag op een nieuw perceel van circa 4 hectare, afgestemd in omvang op het aantal koeien en de graslengte.

  Ten slotte een bezoek aan een graasbedrijf in Nieuw-Zeeland-stijl. Gras staat centraal bij deze voorjaarskalvende veestapel. De koeien grazen iedere dag op een nieuw perceel van circa 4 hectare, afgestemd in omvang op het aantal koeien en de graslengte.

  Foto: Robert Prins
 • Een eenvoudige stal voor 650 koeien en jongvee. Tijdens de drie wintermaanden staan de dieren binnen. Opvallend voor de Nederlandse bezoekers waren de erg dikke stalen spanten.

  Een eenvoudige stal voor 650 koeien en jongvee. Tijdens de drie wintermaanden staan de dieren binnen. Opvallend voor de Nederlandse bezoekers waren de erg dikke stalen spanten.

  Foto: Robert Prins
 • De 27-jarige Richard Archer heeft in Nieuw-Zeeland op de universiteit gezeten en daar het vak geleerd voor een graasbedrijf. Met een hoge melkprijs voert hij 1.000 kilo krachtvoer per koe per jaar en haalt hij een productie van 7.000 kilo melk met 4,5 procent vet en 3,5 procent eiwit.

  De 27-jarige Richard Archer heeft in Nieuw-Zeeland op de universiteit gezeten en daar het vak geleerd voor een graasbedrijf. Met een hoge melkprijs voert hij 1.000 kilo krachtvoer per koe per jaar en haalt hij een productie van 7.000 kilo melk met 4,5 procent vet en 3,5 procent eiwit.

  Foto: Robert Prins
 • De 50-stands rotor is heel eenvoudig en zonder automatische afname. De draaisnelheid van het plateau wordt afgestemd op de melkhoeveelheid. Nu kunnen de koeien in ruim twee uur door de melkput.

  De 50-stands rotor is heel eenvoudig en zonder automatische afname. De draaisnelheid van het plateau wordt afgestemd op de melkhoeveelheid. Nu kunnen de koeien in ruim twee uur door de melkput.

  Foto: Robert Prins
 • Doel is om 14 ton droge stof gras te halen met 170 kilo drijfmest en maximaal 250 kilo kunstmest. Aan het eind van de lactatie waren de Holstein-Jersey-Friesian-kruislingen in goede conditie.

  Doel is om 14 ton droge stof gras te halen met 170 kilo drijfmest en maximaal 250 kilo kunstmest. Aan het eind van de lactatie waren de Holstein-Jersey-Friesian-kruislingen in goede conditie.

  Foto: Robert Prins
 • Het bord ‘verboden de renbaan te betreden’ laat zien dat hier op een andere manier geld verdiend wordt dan in Nederland.

  Het bord ‘verboden de renbaan te betreden’ laat zien dat hier op een andere manier geld verdiend wordt dan in Nederland.

  Foto: Robert Prins

Laatste reacties

 • jaapjo

  mooie repo

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • jamiemf

  jammer dat je de fotos niet door kan drukken zeg!!

 • Beheerder
  Redactie

  @jamiemf: Momenteel zijn wij hard aan het werk om de website te verbeteren. Hierdoor kan het zijn dat sommige reportages niet (volledig) zichtbaar zijn.

  Het doorklikken is verder iets veranderd: Klik op de rode bolletjes (safari/chrome) of de rode vierkantjes (Internet Explorer) onderaan de reportage om door te kunnen klikken naar de volgende foto.

 • koestal

  slechte jaren voor de Britse melkveehouder door de grote macht van de Britse supermarkten

 • alco1

  Gemakkelijk gezegd @koestal. Zulke opmerkingen hoor je heel veel. Maar de oplossingen blijven altijd in nevelen gehuld, of zijn niet als serieus te beschouwen.

 • Flyinghollander

  En hun vorige generaties hebben de cooperaties toen duur verkocht, dus 'vrije' markt

 • JeuAbsil

  Na het quotumtijdperk kon het in Nederland ook wel eens de kant van Engeland op gaan, met lage melkprijzen. Interessant om te zien hoe deze boeren hier mee omgaan.

 • W Geverink

  Ik vind het machtig interessant hoe anders een bedrijf er uit gaat zien als men gedwongen is de nadruk te leggen op de economische resultaten. De bedrijfsvoering wordt professioneel, hard en zakelijk. Niks mag wat kosten en alles wat er is MOET geld opbrengen en/of de kostprijs verlagen. Het hobbygehalte is minimaal. Dat is heel anders boeren dan in Nederland waar uitstraling van het bedrijf en mooie technische resultaten nog steeds heel belangrijk zijn en ook geld mogen kosten.

 • abtje

  W Geverink Degene die 'vroeger 'al hard en zakelijk waren zijn op een of andere manier ook verdwenen. Die waren ook zo kien om in te zien dat als je ziet hoeveel kapitaal je inzet met wat voor rendement, dat de landbouw niet hun ding was.
  Je moet toch ook een stukje gestoord zijn om te boeren. Altijd werken tegen minimale beloning en het bijna nooit gioed kunnen doen. Toch zou ik niets anders willen.:-)

 • W Geverink

  Dat is een heel 'Nederlandse' insteek abtje. Als het varkens houden in Nederland niet uit kan gaat men uitbreiden in de hoop de kosten te verlagen. Men is al weer vergeten dat met de vorige uitbreiding het probleem van te lage opbrengstprijzen niet weggegaan is. Er wordt dus gebouwd want stoppen is geen optie. Hier in Canada hebben heel veel varkenshouders ijskoud de stallen leeggedraaid omdat het teveel werk is voor te weinig geld. Het geeft gewoon te weinig rendement om investeringswaardig te zijn. Mijn stallen zijn aan een grote beurt toe en ik heb om een hele reeks redenen besloten dat het mooi is geweest en dat het tijd is om er een punt achter te zetten. Mijn stallen zijn me niets meer verschuldigd en ik ga wel wat anders doen.

 • abtje

  Als je de keuze hebt is dat makkelijker. Hier een stuk verderop zit een oudere boer, trotse varkenshouder. Altijd kwaliteit geleverd. wil nu stoppen, al een paar jaar, vrouw ziek, wil toch nog leuke dingen doen. Altijd gewerkt, het bedrijf was het pensioen. Nu met de nieuwe huisvestingseisen heeft hij niet meer meegedaan en nu staat zijn pensioen te koop. Echter, een leuk huis, oude stallen met asbest op het dak en geen grond om de deur. Succes, onverkoopbaar. In en in triest.

 • Venstra

  Mooi snoepreisje voor die coöperatiemannen.

 • W Geverink

  Nou abtje, niet zo lang geleden hebben we bekeken om thuis uit te breiden met een nieuwe stal. Daar hebben we van af gezien en in plaats daarvan hebben we stallen gehuurd in de buurt. Hadden we nieuw gebouwd hadden we ook door gemoeten want een varkensstal is 0.0 waard. Nu kunnen we gewoon alles leeg draaien en krijgen die mensen volgend jaar hun stallen terug.

 • abtje

  Bedrijfstechnisch zal je uiteraard het prachtig uitgedokterd hebben en je hebt ook gelijk om het zo te doen, heel verstandig.
  Maar (die is er bijna altijd) Je zal er toch ook niet gelukkig mee zijn met deze ontwikkeling. Je zit in de varkensbranche niet omdat het zo lekker ruikt. Ik neem aan dat jouw ziel en zaligheid ook of juist ligt in een gezonde koppel varkens perfect te begeleiden. Anders begon je er nooit aan. Dan is het gewoon triest dat het beter is om de stallen leeg te draaien. Hoop voor jouw en al je collega's in de varkens dat de tijden gauw weer normaliseren. Dit is gewoon ziek zo.

 • W Geverink

  Ik zat net te denken abtje dat als jullie in Brabant wonen zouden bestaande varkenshouderij locaties weer geld op kunnen gaan leveren vanwege de bouwstop. Dat voorkomt ook dat de Rabo waardeloos onroerend goed zeepbel uit elkaar spat.

 • de vos

  Wat een irritante Fotoslide.

 • abtje

  Geverink wij zitten niet in varkens en niet in Brabant ;-) Bovendien is het hier wettelijk zo dat als een stal drie jaar leeg staat, de vergunningen ambshalve verlopen en je dus geen vee meer mag houden in je stal.
  dan moet je weer opnieuw alles aanvragen.
  En de Rabo is wel de laatste waar ik over inzit. Tuinderijen hebben ze al jaren lang aan de wurgketting liggen en nu komen daar de intensieven bij. Gewoon als zetbaas doordraaien om te voorkomen dat het de bank anders teveel gaat kosten. Wachten op of een bestemmingswijziging of een uitgekochte die er weer intrapt en dan moet je zelf even opdonderen met je restschuld.

 • W Geverink

  Je wil ze de kost niet geven die zichzelf uit vrije wil aan de ketting leggen en hun toekomstkansen verspelen in plaats van klaar te zijn voor de toekomst. Kijk naar de reportages van al die dure nieuwe ligboxenstallen. De meesten spenderen een fortuin per koe aan hun nieuwe stal! De oude stal oplappen en voor 1500 of 2000 Euro per koeplaats een eventuele nieuwe stal zoals in foto 1 hierboven voor de uitbreiding is wel de manier om zelf baas te blijven. Zoeken we een nieuwe melkstal erbij op marktplaats en klaar is klara. Het is mischien geen plaatje maar wat heb je aan een dure stal en 7 ton quotum als er als het mee zit maar 11000 Eurotjes voor jezelf over blijven.

 • abtje

  Het is maar net wat je zelf wilt, zelf baas blijven is toch altijd een illusie.
  Je leeft maar een keer en als het je leven is om het te doen, dan ga je ervoor. Zo simpel mag je het ook stellen. Als je nooit niets gokt, win je ook nooit wat. En als je weet wat je doet en het probeert hoef je daar later nooit spijt van te hebben. De enigste zekerheid is dat Magere Hein je op een dag te grazen neemt. Dus leef je leven...

 • W Geverink

  Dat is waar abtje. Mijn bedrijfsverzorger is met pensioen gegaan. Hij wil wel achter mijn varkens aankijken als ik mijn poot breek maar anders liever niet. Als je het een en ander van de wereld wil verkennen moet je wel weg kunnen. Dat was iets wat ook zeer zeker zwaar mee gewogen heeft in de beslissing om te stoppen.

 • abtje

  Juist, er zitten meerdere facetten aan een diamant. Wij hebben wel een mooie stal gebouwd en hoeven de eerste tien jaar niet iedere ochtend en avond de melkput in te kruipen om te melken.
  Ieder maakt zijn eigen afweging en doet op zijn manier wat ie wil.
  Als eind van het jaar alle rekeningen dan betaald zijn en hebik het hele jaar lekker met plezier gewerkt, wat kan mij het dan schelen of de boekhouder meld dat het eigen vermogen toegenomen is of juist niet.

 • W Geverink

  Als aan het eind van het jaar de rekeningen betaald zijn… Dat klinkt alsof het 'hobby' gehalte dan toch best redelijk hoog is. Zolang het bedrijf zich zelf bedruipt en je kunt lekker je eigen ding doen in een mooie stal dan neemt men met heel weinig genoegen. Ik denk dat er veel geinvesteerd wordt op basis dat de melkprijs in de toekomst ook wel boven de dertig cent blijft en dat de inkomenssteun uit Brussel wel blijft komen. Ik denk dat bovenstaande getuigt van bedrijven die uit alle macht proberen een gezond financieel resultaat te halen omdat ze moeten. Ik denk dat het nu op dit moment al super belangrijk is om het bedrijf te baseren op economische cijvers en iets anders te zoeken om te doen als hobby.

 • abtje

  Kom je weer op hetzelfde punt terecht. Wat wil je bereiken in je leven?
  Een leuke hobby die je voorziet in een leuke boterham met een mooie stal en melkrobot, of ben jij het type van zes keer zo groot met lage kostprijs en wat voor andere keuzes je wilt. Voor iedereen is dat weer anders. En gelukkig maar.

 • W Geverink

  Als je genoeg eigen vermogen achter de hand hebt en je kostprijs is onder de dertig cent is zit er voorlopig nog wel een boterham in. Boeren met een kostprijs van boven de dertig cent die ook nog zwaar gefinancierd zijn krijgen het na 2015 denk ik toch wel heel erg moeilijk. Ik denk dat Boerderij veel reportages laat zien van nieuwe stallen vooral om boeren aan te porren wat nieuws te bouwen en te groeien zodat de adverteerders in hun blad veel spullen kunnen verkopen.

 • abtje

  Dat is hun boterham, en wees eerlijk, het is ook leuk om te zien dat de ontwikkelingen verder gaan. Je kan voor jezelf wel invullen of je er zelf aan toe bent of niet. Het is ook leuk om jezelf scherp te houden, zijn er dingen voor verbetering vatbaar. Het hoeft niet altijd meteen nieuw, nieuw , nieuw te zijn. Als je het tussen je oren maar up to date houd.

 • JeuAbsil

  @ W Geverink. Dat zie je nu al in de glastuinbouw. Veel bedrijven zijn veel te zwaar gefinancierd(mede op voorspraak van de Rabobank), en hebben daardoor een te hoge kostprijs. Het was altijd maar groot/groter/grootst, zonder te kijken naar vraag en aanbod. Ik hoop niet dat de melkveehouderij na 2015 diezelfde kant opgaat. Ook de gedachte dat de Rabobank de grote bedrijven toch wel overeind houdt, is voorbij.

 • W Geverink

  De melkveehouderij is voor banken de laatste decennia een doodzekere investering geweest. Na 2015 wordt de melkveehouderij op dezelfde rails gezet als de varkenshouderij en de tuinbouw. Ook uit eigen ervaring weten we dat als het een paar jaar slecht is bankiers van die hele nare bliksems kunnen worden. Oppassen dus! De Nederlandse melkveehouders bv, die de afgelopen tien jaar naar Texas gegaan zijn weten daar alles van. Stuk voor stuk hele mooie bedrijven die de zaken pico bello voor elkaar hadden maar ze hadden niet genoeg kapitaal gereserveerd voor slechte tijden. Voor zover ik weet boert er niet een meer van.

 • Robert P

  in GB is een schuld van 2 euro per kg quotum (bij eigendomsbedrijf) de uiterste top. Komt eigenlijk niet voor.

  Kengetal in GB, voor goede bedrijven
  intensief bedrijf 1000 pond per koe 'winst'
  extensief bedrijf 750 pond per koe 'winst'
  Directe veekosten, onderhoud, arbeid (incl ondernemer) betaald. Gebouwen, rente, aflossing moet van de 'winst' betaald worden.

  Aangezien de bedrijven, volledig pacht en eigendom betroffen waren de verschillen aardig om te zien.
  Temeer omdat de pacht bedrijven (erg) weinig investeringen deden en de eigendomsbedrijven meer voor intensieve (USA) bedrijfsvoering kozen.

 • Robert P

  Het aardige is dat er nu circa 37 ct / kg binnen komt.
  Ruim 10 jaar terug was dat circa 22 ct /kg.

  Ook onder een lage melkprijs, moet de onderneming nog quitte draaien !!!
  't was aardig om te zien hoe ondernemers daar op inspelen.

 • W Geverink

  @ Robert P. Op welke melkprijs zijn de kengetallen(#30) gebaseerd. Wat is de kostprijs per kg van een gem GB melkveebedrijf. Wat zijn de vergelijkbare kengetallen (#30) voor een Nederlands bedrijf. Verder mijn complimenten voor deze reportage.

 • sonnevanck1

  wat een irritant gepruts met die bolletjes

 • Kleine Schaars

  De bolletjes vind ik geen verbetering,.........of ligt het er aan dat ik niet meer zo snel kan lezen. Overigens, ik geniet nog steeds van de reportages en de reacties

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.