Rundveehouderij

Foto & video 11083 x bekeken 10 reactieslaatste update:21 aug 2013

Witvuilen, zo behandel je dat

Vijf procent van de koeien krijgt na het kalven een acute baarmoederontsteking, tussen de 5 en 20 procent een chronische ontsteking. Tijdige herkenning en juiste behandeling voorkomt veel problemen.

Stel uw vragen over vruchtbaarheid en discussieer mee op www.boerderijconnect.nl/vruchtbaarheid.

Foto

 • Een acute baarmoederontsteking doet zich binnen 14 dagen na afkalven voor. Oorzaak is vaak een zware bevalling, tweelingdracht, melkziekte en leververvetting. Deze vaars wierp een tweeling en er was een stukje nageboorte achtergebleven. De koe staat zoals behandelend dierenarts Niels Groot Nibbelink het noemt ‘met de staart van huis’.

  Een acute baarmoederontsteking doet zich binnen 14 dagen na afkalven voor. Oorzaak is vaak een zware bevalling, tweelingdracht, melkziekte en leververvetting. Deze vaars wierp een tweeling en er was een stukje nageboorte achtergebleven. De koe staat zoals behandelend dierenarts Niels Groot Nibbelink het noemt ‘met de staart van huis’.

  Foto: Bert Jansen
 • Bij acute baarmoederontsteking is de koe plotseling ziek, scheidt roodbruine vaginale afscheiding uit, heeft koorts (>39,5oC) en vreet slecht. Temperatuur opnemen biedt veel inzicht in de situatie van zo’n koe.

  Bij acute baarmoederontsteking is de koe plotseling ziek, scheidt roodbruine vaginale afscheiding uit, heeft koorts (>39,5oC) en vreet slecht. Temperatuur opnemen biedt veel inzicht in de situatie van zo’n koe.

  Foto: Bert Jansen
 • Als de temperatuur onder de 39,5oC is, de koe is fit en vertoont geen verdere afwijkingen dan is antibiotica niet per se nodig, stelt Groot Nibbelink.

  Als de temperatuur onder de 39,5oC is, de koe is fit en vertoont geen verdere afwijkingen dan is antibiotica niet per se nodig, stelt Groot Nibbelink.

  Foto: Bert Jansen
 • Dierenarts Paul van den Oord maakt een spuit Aristal klaar, een ontstekingsremmer die ook pijnstillend werkt, zorgt dat de koe zich beter voelt, blijft vreten en de baarmoederontsteking zelf kan oplossen.

  Dierenarts Paul van den Oord maakt een spuit Aristal klaar, een ontstekingsremmer die ook pijnstillend werkt, zorgt dat de koe zich beter voelt, blijft vreten en de baarmoederontsteking zelf kan oplossen.

  Foto: Bert Jansen
 • Naast de injectie met onstekingsremmer/pijnstiller kan een koe ook propyleenglycol ingegeven worden om haar goed aan het vreten te houden. Deze koe moet voor de rest goed gemonitord en dagelijks getemperatuurd worden.

  Naast de injectie met onstekingsremmer/pijnstiller kan een koe ook propyleenglycol ingegeven worden om haar goed aan het vreten te houden. Deze koe moet voor de rest goed gemonitord en dagelijks getemperatuurd worden.

  Foto: Bert Jansen
 • Bij een chronische baarmoederontsteking heeft een koe veelal slijmerige pusachtige uitvloeiing. Ze is verder niet zichtbaar ziek. Een chronische ontsteking treedt na 14 dagen na afkalven op, bij deze koe kwam het 30 dagen na kalven aan het licht.

  Bij een chronische baarmoederontsteking heeft een koe veelal slijmerige pusachtige uitvloeiing. Ze is verder niet zichtbaar ziek. Een chronische ontsteking treedt na 14 dagen na afkalven op, bij deze koe kwam het 30 dagen na kalven aan het licht.

  Foto: Bert Jansen
 • Voor een eventuele behandeling moet de koe eerst gecontroleerd worden. Met de scanner kunnen Van den Oord (l.) en Groot Nibbelink (r.) zien of de baarmoeder vergroot is. En vervolgens kijken of er een geel lichaam op de eierstokken zit.

  Voor een eventuele behandeling moet de koe eerst gecontroleerd worden. Met de scanner kunnen Van den Oord (l.) en Groot Nibbelink (r.) zien of de baarmoeder vergroot is. En vervolgens kijken of er een geel lichaam op de eierstokken zit.

  Foto: Bert Jansen
 • Op de echo was de baarmoeder vergroot te zien en bevatte nog witvuil.

  Op de echo was de baarmoeder vergroot te zien en bevatte nog witvuil.

  Foto: Bert Jansen
 • Tochtig spuiten, in dit geval Prosolvin, heeft de voorkeur. Een tochtige koe heeft namelijk een hogere weerstand in de baarmoeder. Bovendien wordt door de tocht het samentrekken van de baarmoeder gestimuleerd wat een opschonende werking heeft. De koeien worden bij het volgende bedrijfsbezoek gecontroleerd, 95 % van de koeien is dan goed schoon.

  Tochtig spuiten, in dit geval Prosolvin, heeft de voorkeur. Een tochtige koe heeft namelijk een hogere weerstand in de baarmoeder. Bovendien wordt door de tocht het samentrekken van de baarmoeder gestimuleerd wat een opschonende werking heeft. De koeien worden bij het volgende bedrijfsbezoek gecontroleerd, 95 % van de koeien is dan goed schoon.

  Foto: Bert Jansen
 • Het beleid van Veterinair Centrum Someren is dat een koe zoveel mogelijk zelf een baarmoederontsteking kan oplossen. Mits zo’n koe goed gemonitord wordt. Off label use van oxytetracycline zoals het rechtstreeks in de baarmoeder spuiten raadt Groot Nibbelink af. “Tenzij zo’n koe zwaar ziek is, maar dan ben je al te laat. Door goed te monitoren merk je dat het antibioticagebruik gerichter wordt en duidelijk daalt.”

  Het beleid van Veterinair Centrum Someren is dat een koe zoveel mogelijk zelf een baarmoederontsteking kan oplossen. Mits zo’n koe goed gemonitord wordt. Off label use van oxytetracycline zoals het rechtstreeks in de baarmoeder spuiten raadt Groot Nibbelink af. “Tenzij zo’n koe zwaar ziek is, maar dan ben je al te laat. Door goed te monitoren merk je dat het antibioticagebruik gerichter wordt en duidelijk daalt.”

  Foto: Bert Jansen

Laatste reacties

 • koestal

  het gebeurt bij elke veehouder

 • snip

  helemaal niet spoelen ? waarom niet ?

 • udn704002

  koe met acute baarmoederonsteking heeft vaak ook leververvetting en daarom is aristartoediening (contraindicatie leverafwijking) in de hals vlak na afkalveren helemaal niet goed voor de gezondheid van de koe die toch al zwaar heeft na het afkalveren

 • snip

  waarom is een pijnstiller en ontstekingsremmer niet goed ?

 • udn704002

  het staat in de bijsluiter (niet bij leveraandoeningen oa leververvetting)

 • snip

  dan is dat wel een hele domme fout.. wij gebruiken rimadyl of ketofen. bij rimadyl staat ook leveraandoeningen. bij ketofen Niet gebruiken bij: ernstige nierinsufficiëntie. leververvetting beschadigt de nier toch niet zo erg dat ie ernstig sufficiënt wordt ?

 • n.grootnibbelink

  Is het fout om een dier met pijn te behandelen met een pijnstiller? Voor bijna alle medicijnen geldt dat ze niet bij ernstig lever of nierfalen mogen worden toegediend. Kijk maar eens op een bijsluiter voor paracetamol voor mensen. Maar heeft iemand ook al op de bijsluiter van oxytetracycline gekeken? Juist ja, ook niet toe te dienen bij leverinsufficiëntie. Door de bijsluiterdiscussie en de foutieve voorstelling van zaken door dierenarts Romme (iedere verse koe is een zieke koe met leverfalen???), gaat de essentie van dit artikel verloren. Heeft deze koe een leverfalen (nee), een baarmoederontsteking (mild) of heeft deze koe pijn (JA)? We willen veehouders de ogen openen, dus niet meer standaard een nageboortecapsule of oxytetraspoeling bij een vuilende koe. Door deze aanpak is er een aanzienlijke afname van antibioticagebruik. De veehouders hebben geleerd de koe goed te bekijken en te onderzoeken alvorens een medicijn toe te dienen. Belangrijkste is de monitoring vd verse koeien door bijvoorbeeld dagelijks temperaturen en de koe goed bekijken (pensvulling, herkauwactiviteit, mestkwaliteit, uitvloeiing). Wij spreken duidelijk af bij welke symptomen een koe een pijnstiller/ontstekingsremmer toegediend krijgt, wanneer een injectie met antibiotica nodig is en in uiterste gevallen wanneer de baarmoeder gespoeld moet worden. Deze koe had in onze ogen veel ongemak. Na behandeling is de koe beter gaan eten en daags na behandeling was ze al goed fit en produceerde ze al meer!

 • udn704002

  In de reportage staat vermeld dat de koe een tweeling gehad heeft. Deze koeien hebben bijna altijd leververvetting (zelf vaak getest met nefas) Als de koe ziek van de baarmoederonsteking kun je beter antibiotica in de baarmoeder geven en voreen in de hals geven Voreen is goed voor de negatieve energiebalans en voor de eetlust Oxytetra in de baarmoeder wordt niet zo goed opgenomen in het bloed en komt bijna niet bij de lever en dus wordt de lever niet overbelast
  wanneer krijgt de koe antibiotica en wanneer aristar?
  Zelf heb ik slechte ervaringen met pijnstillers (oa aristar) bij koeien net na afkalveren Ook ik adviseer om zo weinig mogelijk antibiotica te gebruiken maar als de koe het nodig heeft dan wel

 • Anne-Marie van der Linde

  @udn704002: u blijft op leververvetting en leverfalen hameren. Niels Groot Nibbelink geeft aan dat bij de betreffende koe van geen van beide sprake was, we mogen aannemen dat die diagnose goed was. Het is goed dat dierenartsen verschillen van mening over een behandeling maar respecteer elkaar in die beslissing en ga er niet op zo’n manier mee om. Uw collega heeft juist wel goede ervaringen met pijnstillers en is daar niet de enige in.

 • udn704002

  Er is veel variatie in acute baarmoederonsteking van de koe en deze kunnen op vele methodes behandeld worden maar de meeste hebben eigen voorkeur Met de titel zo behandel je baarmoederontsteking heb ik moeite Sommige koeien zijn zo ziek dat ze antibiotica en andere medicijnen en behandelingen (niet alleen pijnstiller) nodig hebben
  anders redden ze het niet

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.