Rundveehouderij

Foto & video 13593 x bekeken 15 reactieslaatste update:21 aug 2013

Strak koemanagement in nieuwe stal

Nabuurs bouwde een zeer open stal met 240 plaatsen. Het gezin werkt aan tools voor optimaal koe- en arbeidsmanagement.

Foto

 • Emiel Nabuurs (29) melkt samen zijn broer Jeroen (21, niet op de foto) en ouders Mari (59) en Mientje (57) 140 koeien in Sint Hubert (N.-Br.). Bij het bedrijf hoort 1,1 miljoen kilo quotum. Het rollend jaargemiddelde bedraagt 8.990 kilo bij 4,18 % vet en 3,18 % eiwit. Er is een kleine 50 hectare grond in gebruik waarvan 18 hectare eigendom, de rest is losse pacht.

  Emiel Nabuurs (29) melkt samen zijn broer Jeroen (21, niet op de foto) en ouders Mari (59) en Mientje (57) 140 koeien in Sint Hubert (N.-Br.). Bij het bedrijf hoort 1,1 miljoen kilo quotum. Het rollend jaargemiddelde bedraagt 8.990 kilo bij 4,18 % vet en 3,18 % eiwit. Er is een kleine 50 hectare grond in gebruik waarvan 18 hectare eigendom, de rest is losse pacht.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Sinds zes weken staan de koeien in een nieuwe stal met 180 ligboxplaatsen. Het strohok biedt nog eens plaats aan 60 koeien. De gebroken eindgevel is een welstand-‘dingetje’. Zo oogt de stal minder log.

  Sinds zes weken staan de koeien in een nieuwe stal met 180 ligboxplaatsen. Het strohok biedt nog eens plaats aan 60 koeien. De gebroken eindgevel is een welstand-‘dingetje’. Zo oogt de stal minder log.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Om in aanmerking te komen voor een IDS-subsidie koos het gezin noodgedwongen voor een voerbuis in plaats van voerhek. Dat zijn de eisen. Emiel had liever een voerhek gezien. Enten tegen BVD is een stuk lastiger nu hij de koeien niet kan vastzetten. Ook ligt er meer voer op de mestgang en heeft hij het idee dat sommige vaarzen worden verdrongen.

  Om in aanmerking te komen voor een IDS-subsidie koos het gezin noodgedwongen voor een voerbuis in plaats van voerhek. Dat zijn de eisen. Emiel had liever een voerhek gezien. Enten tegen BVD is een stuk lastiger nu hij de koeien niet kan vastzetten. Ook ligt er meer voer op de mestgang en heeft hij het idee dat sommige vaarzen worden verdrongen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De stal heeft een open karakter dankzij de ventilatiegordijnen rondom. Dat komt volgens Emiel het klimaat ten goede. Om warmte buiten te houden zijn zowel het dak als – bijzonder – beide eindgevels geïsoleerd.

  De stal heeft een open karakter dankzij de ventilatiegordijnen rondom. Dat komt volgens Emiel het klimaat ten goede. Om warmte buiten te houden zijn zowel het dak als – bijzonder – beide eindgevels geïsoleerd.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De stal is met de 140 koeien die nu aan de melk zijn, slechts half in gebruik. Ook blijven de droogstaande koeien en hoogcelgetalkoeien voorlopig gehuisvest in de bestaande ligboxenstal. Daar wordt de veestapel momenteel ook nog gemolken, hierover later meer.

  De stal is met de 140 koeien die nu aan de melk zijn, slechts half in gebruik. Ook blijven de droogstaande koeien en hoogcelgetalkoeien voorlopig gehuisvest in de bestaande ligboxenstal. Daar wordt de veestapel momenteel ook nog gemolken, hierover later meer.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Nabuurs koos voor diepstrooiselboxen. De emissie-arme vloerplaten zijn van Swaans.

  Nabuurs koos voor diepstrooiselboxen. De emissie-arme vloerplaten zijn van Swaans.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een kwart van de stal is nu strohok. Afhankelijk van de groeiplannen kan het, volledig onderkelderde, strohok op termijn ruimte maken voor ligboxen. Dan biedt de nieuwe stal onderdak aan 240 koeien.

  Een kwart van de stal is nu strohok. Afhankelijk van de groeiplannen kan het, volledig onderkelderde, strohok op termijn ruimte maken voor ligboxen. Dan biedt de nieuwe stal onderdak aan 240 koeien.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De stal is al volledig voorbereid op de komst van drie melkrobots. Het gezin wil over op robots, maar de financiering voor de melkrobots was tegelijk met de bouw van de nieuwe stal niet rond te krijgen.

  De stal is al volledig voorbereid op de komst van drie melkrobots. Het gezin wil over op robots, maar de financiering voor de melkrobots was tegelijk met de bouw van de nieuwe stal niet rond te krijgen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het kunststof omhulsel herbergt nu een pc voor het managementprogramma. Alle leidingwerk is al voorbereid op de komst van robots.

  Het kunststof omhulsel herbergt nu een pc voor het managementprogramma. Alle leidingwerk is al voorbereid op de komst van robots.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De stal voldoet zoals vermeld aan de IDS-eisen. Ook de zonnepanelen op de stal vallen binnen deze regeling. Zo kreeg het gezin 40 procent van de aanschafkosten vergoed. De panelen wekken maximaal 33.000 kW van de 55.000 energiebehoefte op het bedrijf op.

  De stal voldoet zoals vermeld aan de IDS-eisen. Ook de zonnepanelen op de stal vallen binnen deze regeling. Zo kreeg het gezin 40 procent van de aanschafkosten vergoed. De panelen wekken maximaal 33.000 kW van de 55.000 energiebehoefte op het bedrijf op.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Bij de bouw was veel aandacht voor energieverbruik en arbeidsgemak. In de stal hangen 24 Aniled-lampen. Deze sparen 70 procent energie ten opzichte van conventionele verlichting.

  Bij de bouw was veel aandacht voor energieverbruik en arbeidsgemak. In de stal hangen 24 Aniled-lampen. Deze sparen 70 procent energie ten opzichte van conventionele verlichting.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De Hotraco-computer stuurt licht en klimaat aan. Die combinatie is handig. Gaan de gordijnen dicht, dan gaan vanzelf de lampen feller branden. De led-lampen zijn variabel te dimmen, zodat altijd voldoende licht beschikbaar is. Om 23.00 uur gaan de lampen overigens uit.

  De Hotraco-computer stuurt licht en klimaat aan. Die combinatie is handig. Gaan de gordijnen dicht, dan gaan vanzelf de lampen feller branden. De led-lampen zijn variabel te dimmen, zodat altijd voldoende licht beschikbaar is. Om 23.00 uur gaan de lampen overigens uit.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De computer stuurt tevens de MaxFan-nokventilatoren aan. Deze hebben een spanwijdte van 6 meter. Gordijnen dicht betekent automatisch meer ventileren.

  De computer stuurt tevens de MaxFan-nokventilatoren aan. Deze hebben een spanwijdte van 6 meter. Gordijnen dicht betekent automatisch meer ventileren.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Zowel aan de linker- als aan de rechterzijde van de voergang staat een nieuwe klauwbekapbox met uitgebreide functies. Emiel: “Bekappen moet makkelijk en snel gaan, anders heb je de neiging om het een dag te laat te doen. Dat kost altijd geld.”

  Zowel aan de linker- als aan de rechterzijde van de voergang staat een nieuwe klauwbekapbox met uitgebreide functies. Emiel: “Bekappen moet makkelijk en snel gaan, anders heb je de neiging om het een dag te laat te doen. Dat kost altijd geld.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een Lely Juno schuift het voer aan. Die draaide ook al een tijdje in de vorige stal en bevalt best.

  Een Lely Juno schuift het voer aan. Die draaide ook al een tijdje in de vorige stal en bevalt best.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Centraal in de stal hangt een camera. De beelden zijn op een tv in de keuken te bekijken.

  Centraal in de stal hangt een camera. De beelden zijn op een tv in de keuken te bekijken.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het gezin heeft een app op de smartphones. Hiermee kunnen de gezinsleden, waar ook ter wereld, realtime thuis in de stal kijken.

  Het gezin heeft een app op de smartphones. Hiermee kunnen de gezinsleden, waar ook ter wereld, realtime thuis in de stal kijken.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De camera is bovendien via de app 360 graden te draaien en zoomt in en uit.

  De camera is bovendien via de app 360 graden te draaien en zoomt in en uit.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De open voorzijde is een bewuste keuze. “Goed voor het imago”, vindt Emiel. “De koeien staan hier jaarrond op stal. We laten burgers graag zien dat ze het op stal prima hebben.” Dankzij de open eindgevels kunnen passanten zo binnenkijken.

  De open voorzijde is een bewuste keuze. “Goed voor het imago”, vindt Emiel. “De koeien staan hier jaarrond op stal. We laten burgers graag zien dat ze het op stal prima hebben.” Dankzij de open eindgevels kunnen passanten zo binnenkijken.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De diepstrooiselboxen zijn gevuld met dikke fractie. Nabuurs laat een loonwerker komen die met een grote installatie dikke fractie op voorraad draait. Dat kuilt Nabuurs in en dekt hij af met plastic en zand.

  De diepstrooiselboxen zijn gevuld met dikke fractie. Nabuurs laat een loonwerker komen die met een grote installatie dikke fractie op voorraad draait. Dat kuilt Nabuurs in en dekt hij af met plastic en zand.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In de oude stal met rubbermatten hadden de ondernemers veel last van koeien met dikke hakken. Dat is nu veel minder. Het meerwerk van diepstrooisel valt hen mee. Vanwege de overstap naar de nieuwe stal, en dus lege putten, was er geen mest om te scheiden. Daardoor zit er te weinig dikke fractie in de boxen. Dat resulteert nu wel in extra werk om ze schoon te houden. Vooral kleinere vaarzen mesten in de box.

  In de oude stal met rubbermatten hadden de ondernemers veel last van koeien met dikke hakken. Dat is nu veel minder. Het meerwerk van diepstrooisel valt hen mee. Vanwege de overstap naar de nieuwe stal, en dus lege putten, was er geen mest om te scheiden. Daardoor zit er te weinig dikke fractie in de boxen. Dat resulteert nu wel in extra werk om ze schoon te houden. Vooral kleinere vaarzen mesten in de box.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Instrooien doet Nabuurs met de vijftons Atlas-shovel.

  Instrooien doet Nabuurs met de vijftons Atlas-shovel.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De instrooibak maakt de vastgereden en ingekuilde dikke fractie weer los.

  De instrooibak maakt de vastgereden en ingekuilde dikke fractie weer los.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Na het schoonkrabben van de boxen laat Emiel de Lely-mestrobot direct een extra route rijden om de mest te verwijderen. Dan gaat dat goed. Wel heeft de robot problemen met het kuilvoer dat door het vee op de mestgang wordt gegooid. De robot loopt er op vast. De veehouders zagen deze bui al hangen en lieten bij het opstorten van het muurtje een uitsparing maken. Hierin monteren ze binnenkort een tyleenslang met sproeiers om de vloer nat te houden. De problemen moeten dan opgelost zijn.

  Na het schoonkrabben van de boxen laat Emiel de Lely-mestrobot direct een extra route rijden om de mest te verwijderen. Dan gaat dat goed. Wel heeft de robot problemen met het kuilvoer dat door het vee op de mestgang wordt gegooid. De robot loopt er op vast. De veehouders zagen deze bui al hangen en lieten bij het opstorten van het muurtje een uitsparing maken. Hierin monteren ze binnenkort een tyleenslang met sproeiers om de vloer nat te houden. De problemen moeten dan opgelost zijn.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Via een looppad vertrekken de koeien voor hun melkbeurt nu nog naar de bestaande stal.

  Via een looppad vertrekken de koeien voor hun melkbeurt nu nog naar de bestaande stal.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het gezin Nabuurs wacht 2015 af. De ondernemers willen geen groeistrategie hanteren die gebaseerd is op onzekerheden. Afhankelijk van de gerealiseerde melkprijs komen er dan snel of minder snel robots in de stal. Emiel: “We zijn met ons vieren, dus rouleren we de melkbeurten. De kosten zullen nooit lager worden dan ze nu zijn.” Daarmee doelt Emiel op het melken in de melkstal die al lang en breed afgeschreven is.

  Het gezin Nabuurs wacht 2015 af. De ondernemers willen geen groeistrategie hanteren die gebaseerd is op onzekerheden. Afhankelijk van de gerealiseerde melkprijs komen er dan snel of minder snel robots in de stal. Emiel: “We zijn met ons vieren, dus rouleren we de melkbeurten. De kosten zullen nooit lager worden dan ze nu zijn.” Daarmee doelt Emiel op het melken in de melkstal die al lang en breed afgeschreven is.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Nabuurs melkt nu nog in de 28 jaar bestaande 2x7 visgraat. Deze stal is wel voorzien van automatische afname. Dat kost met twee personen zo’n twee uur per melkbeurt.

  Nabuurs melkt nu nog in de 28 jaar bestaande 2x7 visgraat. Deze stal is wel voorzien van automatische afname. Dat kost met twee personen zo’n twee uur per melkbeurt.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De bestaande stal doet nu vooral dienst als wachtstal.

  De bestaande stal doet nu vooral dienst als wachtstal.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Sinds de overstap naar de nieuwe stal steeg de dagproductie met 4 liter, zonder rantsoenwijziging. Dat was flink meer dan verwacht.

  Sinds de overstap naar de nieuwe stal steeg de dagproductie met 4 liter, zonder rantsoenwijziging. Dat was flink meer dan verwacht.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De nieuwe generatie Nabuurs staat te springen om meer data te verzamelen en daarop het bedrijf aan te sturen. Werken zoals in de varkenshouderij is daarbij de leidraad. Aan de inputkant heeft Nabuurs al veel in beeld dankzij een TMR-tracker op de voermengwagen.

  De nieuwe generatie Nabuurs staat te springen om meer data te verzamelen en daarop het bedrijf aan te sturen. Werken zoals in de varkenshouderij is daarbij de leidraad. Aan de inputkant heeft Nabuurs al veel in beeld dankzij een TMR-tracker op de voermengwagen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het programma slaat op hoeveel er daadwerkelijk van elk component is gevoerd. Met de komst van robots kunnen die data gekoppeld worden aan de individuele melkproductie om zo te komen tot een voerefficiëntie.

  Het programma slaat op hoeveel er daadwerkelijk van elk component is gevoerd. Met de komst van robots kunnen die data gekoppeld worden aan de individuele melkproductie om zo te komen tot een voerefficiëntie.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Daarnaast is het gezin bezig alle werkzaamheden op het bedrijf te protocolleren. Zo moet in een oogopslag duidelijk zijn welke klussen er bij welke koe of welke installatie op een bepaalde dag of in een bepaalde week moeten gebeuren. Van droogzetten tot bekappen tot het doorsmeren van de mestschuif. Lees hier binnenkort meer over in Boerderij.

  Daarnaast is het gezin bezig alle werkzaamheden op het bedrijf te protocolleren. Zo moet in een oogopslag duidelijk zijn welke klussen er bij welke koe of welke installatie op een bepaalde dag of in een bepaalde week moeten gebeuren. Van droogzetten tot bekappen tot het doorsmeren van de mestschuif. Lees hier binnenkort meer over in Boerderij.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Op zaterdag 17 augustus is er open dag van 11.00 tot 16.00 uur aan de Kwekerijweg 15 in
Sint Hubert.

  Op zaterdag 17 augustus is er open dag van 11.00 tot 16.00 uur aan de Kwekerijweg 15 in Sint Hubert.

  Foto: Matthijs Verhagen

Laatste reacties

 • Zuperboer

  De ondergrond is 18 ha eigendom, waarop straks 240 dieren van voer dienen te worden voorzien. Losse pacht is geen onderpand, maar levert wel voer op en er kan voorlopig mest op, da's OK. Nieuwe financiering 180 plaatsen a 4000 Euro? Dan praat je al over 40 000 Euro/ha nieuwe financiering. IK ben erg benieuwd naar het antwoord op de vraag: 'Op welke basis stapt een bank anno 2013 in een financieringsopzet voor dit bedrijf?'. Met welke melkprijzen reken je dit rond en met welke aankoopprijzen voor voer en voor mestafzet moet je in zo'n situatie rekenen? Misschien een mooie voorbeeldcase voor de Boerderij van volgende week. Ik denk dat er meer mensen interesse hebben.

 • Zuperboer

  Mooie stal overigens, dat is duidelijk als je de foto's bekijkt.

 • Flyinghollander

  Interessante vraag inderdaad zuperboer.
  Mooie stal, vind hem erg luxe, maar ja je moet ook met plezier werken.

 • schoenmakers1

  mooie stal, mooie bedrijfsopzet, heel wat beter als aanmodderen met weidegang

 • BO(skabout)ER

  @schoenmakers1

  Wat een onzin, aanmodderen met weidegang. Als je goed kunt weiden en je hebt er het juiste land voor is weiden een genot voor boer en dier.

 • BO(skabout)ER

  en wat is IDS subsidie? Misschien een domme vraag maar ik heb er nog nooit van gehoord. (mooie stal, nog wat weinig land, maar dat komt vast goed;)

 • minasblunders1

  Hij zal wel gek zijn om er meer grond bij te nemen. Dan gaat de aanwending van mest naar beneden, dus minder opbrengst per ha. Hij zit straks met 240 koeien op 50 ha. zeer gunstig voor de mestwet.

 • Mozes

  Jij stelt de juiste vragen @Zuperboer.

 • evert-jan

  als iedereen 240 koeien op 50 ha gaat houden na 2015 is er geen voer te koop of melkprijs 20 cent

 • dutch kiwi

  effe een vraag ,is dat marie nabuurs van middelbare landbouw school in cuijk ongeveer 1977 goede vriend van Thijs M
  Mooie stal ,lekker luchtig klimaat

 • ...............

  en van Ali B?

 • dutch kiwi

  de palen waaraan de voerbuis is bevestigd staan die toevallig ook met een goede tussenafstand om er straks toch een voerhek aan te hangen?

 • Gullef

  IDS Subsidie is volgens mij integraal duurzame stallen

 • Broer

  Beste familie Nabuurs,
  Waarom past u in deze diepstrooiselboxen nog een boxafscheiding met achterpoot toe ? Naar ik meen achterhaald en sterk belemmerend voor eventuele mechanisch onderhoud aan het ligbed.

 • koestal

  kunnen nu zo wel weer jaren vooruit

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.