Rundveehouderij

Foto & video 10816 x bekeken 13 reacties

Ronde vrijloopstal voor familiekudde (1)

Boerderij volgt de komende maanden een in het oog springende stalbouw van biologisch melkveehouder Albert Blommestijn. Hij kiest namelijk voor een roundhouse, een ronde stal met open nok en open zijkanten. Dit is deel 1: de onderkeldering van de melkstal.

Foto

 • Albert Blommestijn (48) in De Kwakel (N.-H.) laat een bijzondere, nieuwe melkveestal bouwen: een roundhouse. Dat concept komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en was eerst bedoeld voor vleesvee. Blommestijn is de eerste Nederlandse melkveehouder die het nu ook probeert. Kenmerkend voor de roundhouse is de ronde vorm, de complete vrijloop, het open karakter, de ventilatie (nok en zijkanten) en het principe van de familiekudde. Melkkoeien, droge koeien als jongvee lopen bij elkaar.<BR><I>Foto: Fotopersburo Dijkstra bv, tekst: Theo Brummelaar</i>

  Albert Blommestijn (48) in De Kwakel (N.-H.) laat een bijzondere, nieuwe melkveestal bouwen: een roundhouse. Dat concept komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en was eerst bedoeld voor vleesvee. Blommestijn is de eerste Nederlandse melkveehouder die het nu ook probeert. Kenmerkend voor de roundhouse is de ronde vorm, de complete vrijloop, het open karakter, de ventilatie (nok en zijkanten) en het principe van de familiekudde. Melkkoeien, droge koeien als jongvee lopen bij elkaar.<BR><I>Foto: Fotopersburo Dijkstra bv, tekst: Theo Brummelaar</i>

 • De plaats (rechts) waar de nieuwe melkveestal moet verrijzen. Blommestijn heeft naast een biologisch melkveebedrijf ook een recreatietak, die jaarlijks 30.000 bezoekers trekt. De melkveetak is kleiner. De veehouder heeft nu 32 melkkoeien, 25 stuks jongvee, 28 hectare land en 215.000 kilo quotum.

  De plaats (rechts) waar de nieuwe melkveestal moet verrijzen. Blommestijn heeft naast een biologisch melkveebedrijf ook een recreatietak, die jaarlijks 30.000 bezoekers trekt. De melkveetak is kleiner. De veehouder heeft nu 32 melkkoeien, 25 stuks jongvee, 28 hectare land en 215.000 kilo quotum.

 • Hier gaat straks gebouwd worden en wordt dan de familiekudde gehuisvest. De stalbouw bestaat naast een roundhouse uit een open voerruimte en een melkstal. Dat laatste rechthoekige gebouw wordt pal naast de ronde stal gebouwd. De totale kosten zijn inclusief onderheiing van de verharding rondom de stal berekend op net geen €500.000. Heien is nodig, omdat het bedrijf op veengrond staat.

  Hier gaat straks gebouwd worden en wordt dan de familiekudde gehuisvest. De stalbouw bestaat naast een roundhouse uit een open voerruimte en een melkstal. Dat laatste rechthoekige gebouw wordt pal naast de ronde stal gebouwd. De totale kosten zijn inclusief onderheiing van de verharding rondom de stal berekend op net geen €500.000. Heien is nodig, omdat het bedrijf op veengrond staat.

 • Een overzicht van het nu nog relatief kleine bouwterrein. De stalbouw van de roundhouse zelf moet nog beginnen. Dat geldt niet voor de melkstal (zie achtergrond). Die ruimte meet 25 bij 10 meter. Het voorste gedeelte wordt straks ingericht als tanklokaal en wachtruimte. Die wachtruimte biedt straks plaats aan ongeveer twintig koeien.

  Een overzicht van het nu nog relatief kleine bouwterrein. De stalbouw van de roundhouse zelf moet nog beginnen. Dat geldt niet voor de melkstal (zie achtergrond). Die ruimte meet 25 bij 10 meter. Het voorste gedeelte wordt straks ingericht als tanklokaal en wachtruimte. Die wachtruimte biedt straks plaats aan ongeveer twintig koeien.

 • Dit wordt straks de melkput. Blommestijn gaat zijn koeien melken in een 2x4 open tandem. Een melkrobot was voor de veehouder geen optie. De hele dag koeverkeer ziet hij in combinatie met zijn recreatietak niet zitten. Dit geeft duidelijkheid en rust, vindt hij.

  Dit wordt straks de melkput. Blommestijn gaat zijn koeien melken in een 2x4 open tandem. Een melkrobot was voor de veehouder geen optie. De hele dag koeverkeer ziet hij in combinatie met zijn recreatietak niet zitten. Dit geeft duidelijkheid en rust, vindt hij.

 • De melkstal gezien vanaf de andere kant. Het melkgedeelte is overigens bijna net zo duur als de roundhouse, als je de kosten van de voerhekken niet meerekent: €60.000 om €72.000.

  De melkstal gezien vanaf de andere kant. Het melkgedeelte is overigens bijna net zo duur als de roundhouse, als je de kosten van de voerhekken niet meerekent: €60.000 om €72.000.

 • De grond hier is veengrond. Dat betekent dat Blommestijn extra kosten maakt voor het onderheien van de verharding rondom de stal. Belangrijk voor de RMO en de voerwagen.

  De grond hier is veengrond. Dat betekent dat Blommestijn extra kosten maakt voor het onderheien van de verharding rondom de stal. Belangrijk voor de RMO en de voerwagen.

 • Blommestijn heeft een biologisch melkveebedrijf en dus lopen zijn koeien de helft van het jaar buiten. Ook buiten vormen de dieren een familiekudde, zoals hier is te zien.

  Blommestijn heeft een biologisch melkveebedrijf en dus lopen zijn koeien de helft van het jaar buiten. Ook buiten vormen de dieren een familiekudde, zoals hier is te zien.

 • Hier liggen alvast de vloeren van de wachtruimte voor de melkstal klaar. Dit zijn gewone roosters.

  Hier liggen alvast de vloeren van de wachtruimte voor de melkstal klaar. Dit zijn gewone roosters.

 • Blommestijn (rechts) en Anton de Groot van betonbouwbedrijf D. Kroeze bv in Vinkeveen bekijken de tekening van de melkstal en overleggen over de laatste details.

  Blommestijn (rechts) en Anton de Groot van betonbouwbedrijf D. Kroeze bv in Vinkeveen bekijken de tekening van de melkstal en overleggen over de laatste details.

 • Niet veel later komt een vrachtwagen van De Bedijking bv in Mijdrecht aanrijden met de laatste bouwmaterialen.

  Niet veel later komt een vrachtwagen van De Bedijking bv in Mijdrecht aanrijden met de laatste bouwmaterialen.

 • Met een kraan worden de materialen naar hun plek gebracht.

  Met een kraan worden de materialen naar hun plek gebracht.

 • De nieuwe toegangsweg vanaf de weg naar de toekomstige roundhouse en melkstal/voerruimte.

  De nieuwe toegangsweg vanaf de weg naar de toekomstige roundhouse en melkstal/voerruimte.

 • De oude situatie. De melkkoeien van Blommestijn stonden afgelopen winter voor het laatst in deze grupstal. De koeien gaan er straks dus behoorlijk op vooruit. Deze stal stamt oorspronkelijk uit 1894 (zie volgende foto), en is in de loop der jaren wel een paar keer aangepast of verlengd. De laatste keer dat dit gebeurde, was in 1977. De koeien staan in deze grup overigens met de koppen naar elkaar toe.

  De oude situatie. De melkkoeien van Blommestijn stonden afgelopen winter voor het laatst in deze grupstal. De koeien gaan er straks dus behoorlijk op vooruit. Deze stal stamt oorspronkelijk uit 1894 (zie volgende foto), en is in de loop der jaren wel een paar keer aangepast of verlengd. De laatste keer dat dit gebeurde, was in 1977. De koeien staan in deze grup overigens met de koppen naar elkaar toe.

 • Dat de grupstal niet helemaal ‘piep’ meer is, is te zien aan het houtwerk.

  Dat de grupstal niet helemaal ‘piep’ meer is, is te zien aan het houtwerk.

 • De jongveestal is eenvoudig van opzet. Blommestijn past het principe van veel ventilatie en een open karakter hier ook toe. De stal heeft namelijk geen zijmuren.

  De jongveestal is eenvoudig van opzet. Blommestijn past het principe van veel ventilatie en een open karakter hier ook toe. De stal heeft namelijk geen zijmuren.

 • Het jongvee stond in de oude situatie in een andere stal dan de melkkoeien. Daar komt in de roundhouse verandering in. De dieren tussen zes weken en zes maanden blijven hier overigens wél staan.

  Het jongvee stond in de oude situatie in een andere stal dan de melkkoeien. Daar komt in de roundhouse verandering in. De dieren tussen zes weken en zes maanden blijven hier overigens wél staan.

 • De recreatietak van Blommestijn: poldersport (www.poldersport.com). Het recreatiegedeelte bevindt zich letterlijk op een steenworp afstand van de roundhouse. Ook in dat kader past de ronde, natuurlijk ogende stal goed bij het imago van de biologische bedrijfsvoering van Blommestijn.

  De recreatietak van Blommestijn: poldersport (www.poldersport.com). Het recreatiegedeelte bevindt zich letterlijk op een steenworp afstand van de roundhouse. Ook in dat kader past de ronde, natuurlijk ogende stal goed bij het imago van de biologische bedrijfsvoering van Blommestijn.

Laatste reacties

 • boerke brabant

  misschien een overzichtsplaatje / tekening van de te bouwen stal. Voor wat meer duidelijkheid wat ze aan het bouwen zijn

 • Johnnie

  Ik vindt dat die grupstal d'r nog best uitziet, met geisoleerd dak. Maar 30.000 bezoekers per jaar, Met deze inkomsten kun je waarschijnlijk mooi hobby'en op het melkveehouderijgedeelte.
  Ook wel grappig dat er in deze tijd voor een 2x4 open tandem systeem is gekozen.

 • trijnie

  Alle dieren, koeien , kalveren, pinken door elkaar. Hoe doe je dat dan met de melk?
  Ik neem aan dat die kalveren er niet vanzelf mee ophouden.

 • Mozes

  Er is waarschijnlijk voor een open tandem gekozen omdat de kalveren met de koe meelopen. In de open tandem kunnen ze in de achtergang blijven staan terwijl de koe gemolken wordt.
  Verder heb ik de indruk dat de melkveehouderij tak in dienst staat van de recreatie tak.

 • Flyinghollander

  Johnnie kuipers heeft dus die stal niet gebouwd neem ik aan?

 • trijnie

  @Mozes, valt er nog wat te melken als die kalveren zich al te goed hebben gedaan aan de melk?

 • Bison

  Goeie manier om 2 of 3 speners te krijgen als die kalveren vrij kunnen zuigen en kon wel problemen met melken geven ook als die machine zit te pompen aan een leeg kwartier terwijl de andere 3 nog volop geven.
  En mischien ook niet.

 • mau

  Gaaf !
  Een aantal niet-alledaagse keuzes die dan toch een coherent geheel vormen .

 • Mozes

  Trijnie, een koe geeft veel meer melk dan een kalf kan opdrinken.

 • Yanco Blankers

  ja en na zes weken gaan de kalfjes daar weg tot 6 maanden goed lezen helpt veel

 • trijnie

  Yanco, ik ben geen boer maar ik weet wel dat de kalfjes meestal direct bij de koe weg gaan, vandaar dat ik het vreemd vond dat ze hier wel de eerste 6 wkn mogen zogen. Want het is toch de bedoeling om zoveel mogelijk opbrengst te hebben?

 • boerjaco


  Flyinghollander16 aug  Johnnie kuipers heeft dus die stal niet gebouwd neem ik aan?.
  -----------------------------------------------------------------

  nee, die stal is nog niet gebouwd die stal zal bij mijn in de buurt komen maar hoe het nu zit weet ik niet gem dalfsen zal wel dwas zijn staan ze bekent om , behalfe als de vrouw in de raad zit dan lukt van alles

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.