Rundveehouderij

Foto & video 7257 x bekeken 44 reactieslaatste update:17 sep 2013

Melken ‘op stoom’ in Chili

De landbouw in Chili wordt zakelijk benaderd. Er is volop ontwikkeling in de zuivel in een gunstig klimaat. Het land telt zo’n 500.000 melkkoeien. In 2020 hoopt het de melkproductie te hebben verdubbeld tot vier miljard liter.

Foto

 • Chili is een agrarisch land, dat een sterke wijnbouw en zalmteelt kent. De melkveehouderij is volop in ontwikkeling naar grote bedrijven, vooral onder invloed van Nieuw-Zeelandse en Australische kennis. Het roodbonte MRIJ of Duitse Doppelnutzung is een populair ras.

  Chili is een agrarisch land, dat een sterke wijnbouw en zalmteelt kent. De melkveehouderij is volop in ontwikkeling naar grote bedrijven, vooral onder invloed van Nieuw-Zeelandse en Australische kennis. Het roodbonte MRIJ of Duitse Doppelnutzung is een populair ras.

  Foto: 'Gerbrich Andringa
 • Ook de Jersey krijgt als efficiënte graaskoe haar waardering. Enkele bedrijven hebben hun Holstein-koeien ingekruist met Jersey en nu heeft de kenmerkende bruine kleur de overhand. De Jersey is een prima ras in dit vochtige, mediterrane klimaat in midden-zuidelijk Chili.

  Ook de Jersey krijgt als efficiënte graaskoe haar waardering. Enkele bedrijven hebben hun Holstein-koeien ingekruist met Jersey en nu heeft de kenmerkende bruine kleur de overhand. De Jersey is een prima ras in dit vochtige, mediterrane klimaat in midden-zuidelijk Chili.

  Foto: Gerbrich Andringa
 • Grote bedrijven ontwikkelen zich. Veelal is de oversteeknok van de stallen zichtbaar. Dit duidt op één veelvoorkomende windrichting.

  Grote bedrijven ontwikkelen zich. Veelal is de oversteeknok van de stallen zichtbaar. Dit duidt op één veelvoorkomende windrichting.

  Foto: Gerbrich Andringa
 • Verschillende groepen staan achter elkaar in de wachtruimte voor de rotor-melkstal.

  Verschillende groepen staan achter elkaar in de wachtruimte voor de rotor-melkstal.

  Foto: Gerbrich Andringa
 • Niet op elk bedrijf zijn er zo veel en zulke grote melktanks, maar grond en regen dragen bij aan een stijging van de Chileense melkproductie en de export van melkproducten.

  Niet op elk bedrijf zijn er zo veel en zulke grote melktanks, maar grond en regen dragen bij aan een stijging van de Chileense melkproductie en de export van melkproducten.

  Foto: Gerbrich Andringa
 • Ook in Chili wordt arbeid in de landbouw al een probleem. Peruanen komen de grens over om in de agrarische sector te werken.

  Ook in Chili wordt arbeid in de landbouw al een probleem. Peruanen komen de grens over om in de agrarische sector te werken.

  Foto: Gerbrich Andringa
 • Bij de meeste grote bedrijven die Boerderij bezocht staan kalverdrinkautomaten. Maar op dit bedrijf, waar de kalveren er uitstekend uitzien, staat een emmer met veertien spenen in het strohok.

  Bij de meeste grote bedrijven die Boerderij bezocht staan kalverdrinkautomaten. Maar op dit bedrijf, waar de kalveren er uitstekend uitzien, staat een emmer met veertien spenen in het strohok.

  Foto: Gerbrich Andringa
 • Een voorbeeld van een meer traditionele schuur, die nog overal staan. Een hoog middenstuk en halverwege een dak met bijgebouwen.

  Een voorbeeld van een meer traditionele schuur, die nog overal staan. Een hoog middenstuk en halverwege een dak met bijgebouwen.

  Foto: Gerbrich Andringa
 • Een arbeiderswoning.

  Een arbeiderswoning.

  Foto: Gerbrich Andringa
 • Op het bedrijf wordt geëxperimenteerd met de kalveropfok. Lucht, ruimte, vocht, goedkoop en weinig werk is overal het devies.

  Op het bedrijf wordt geëxperimenteerd met de kalveropfok. Lucht, ruimte, vocht, goedkoop en weinig werk is overal het devies.

  Foto: Gerbrich Andringa
 • De kalveren zijn hier gehuisvest op een ondergrond van grote vierkante stropakken. Stro is niet duur en kan vocht opnemen. Toch bevalt dit systeem niet, het is te snel muf en de kwalijke ziekteverwekkers blijven in het stro zitten.

  De kalveren zijn hier gehuisvest op een ondergrond van grote vierkante stropakken. Stro is niet duur en kan vocht opnemen. Toch bevalt dit systeem niet, het is te snel muf en de kwalijke ziekteverwekkers blijven in het stro zitten.

  Foto: Gerbrich Andringa
 • Ook de ‘breastparlour’-melkstal is nog in gebruik. De koeien stappen op de verhoging, waar ze gemolken worden. Zodra de koe uit is, doen ze een stapje terug en gaan naar de uitgang. Ondertussen stapt de volgende koe weer op het plateau.

  Ook de ‘breastparlour’-melkstal is nog in gebruik. De koeien stappen op de verhoging, waar ze gemolken worden. Zodra de koe uit is, doen ze een stapje terug en gaan naar de uitgang. Ondertussen stapt de volgende koe weer op het plateau.

  Foto: Gerbrich Andringa
 • Voeren gebeurt buiten, de dakjes zijn er om het voer droog te houden. De koeien worden ’s winters drie maanden ’s nachts gestald en bijgevoerd.

  Voeren gebeurt buiten, de dakjes zijn er om het voer droog te houden. De koeien worden ’s winters drie maanden ’s nachts gestald en bijgevoerd.

  Foto: Gerbrich Andringa
 • Chili verdubbelde in tien jaar zijn zuivelexport, waarbij Mexico, Venezuela en Peru de belangrijkste afzetlanden zijn. Het land telt zo’n 500.000 melkkoeien. In 2020 hoopt het de melkproductie te hebben verdubbeld tot vier miljard liter.

  Chili verdubbelde in tien jaar zijn zuivelexport, waarbij Mexico, Venezuela en Peru de belangrijkste afzetlanden zijn. Het land telt zo’n 500.000 melkkoeien. In 2020 hoopt het de melkproductie te hebben verdubbeld tot vier miljard liter.

  Foto: Gerbrich Andringa
 • Voor de export van gecondenseerde melk, kaas en melkpoeder worden hoge gehalten gewaardeerd, evenals een hoge kwaliteit. Dat de koeien ook nog in een voor hun prettig klimaat gehouden kunnen worden, is zeker een plus.

  Voor de export van gecondenseerde melk, kaas en melkpoeder worden hoge gehalten gewaardeerd, evenals een hoge kwaliteit. Dat de koeien ook nog in een voor hun prettig klimaat gehouden kunnen worden, is zeker een plus.

  Foto: Gerbrich Andringa

Laatste reacties

 • jaapjo

  mooie repotage

 • koestal

  mooie foto

 • w1888

  Als je ziet dat het daar zo'n ideaal klimaat is om koeien te houden, snap je eigenlijk niet waar om ze in Amerika in sommige delen bijna in een woestijn zitten te martelen.

  Mooie reportage trouwens.

 • el

  Good old mrij!Infrastructuur @w1888.

 • Piet, Midden-Europa

  @w1888 U begrijpt het !!!... Het is het nederlandse denken oftewel tunnel-visionair !!!... Trouwens deze reportage maakt zeer duidelijk dat het in Chilie ook niet aan gedegen kennis ontbreekt !!!...

 • W Geverink

  Tja Piet dat is weer zo'n land met gigantisch ruimte en potentieel waar nederland over een paar jaar op de vrije wereldmarkt tegen moet concureren.

 • Mels

  En dat gaan de nederlanders met deze kostprijs en alle regelgeving niet redden.

 • abtje

  Tuurlijk wel Mels, gewoon nog eerder opstaan en nog harder werken en nog groter worden. Komt helemaal goed...:-)

 • Robert P

  Ach, Chili ligt natuurlijk ook niet direct om de hoek bij de consument.
  en ook daar worden er fouten gemaakt, is er een arbeidsprobleem.
  Wat doet de volgende generaties ? Landbouw ? Zelfs in NL waar er een sterke traditie is, kun je bijna geen 3 generaties met 'succesvolle' veehouders vinden.

  Chili heeft in ieder geval een streek met mooie omstandigheden voor de melkveehouderij.

 • LUCTOR

  @abtje ook al ga je helemaal niet meer slapen ook al doe je niet anders meer als werken het areaal landbouwgrond zal in Nederland niet toe nemen alleen maar afnemen de regelgeving heeft de kostprijs opgejaagd de schaalvergroting heeft hier geen enkele invloed op het beste jongetje van de klas staat over niet al te lange tijd achter in de rij.

 • agropak

  Klompjan het ooit beste jongetje de klas staat al lang achteraan, samen met de geitewollen sokken breiers uit wageningen. Beetje ondernemer met wijdere blik blijft niet knoeien in de achtertuin, om bij iedere scheet een emmer met kritiek over zich heen te krijgen

 • Piet, Midden-Europa

  Zo ziet ik het ook W Geverink !!!... Als de EU niet het zelfde gaat doen als bij voorbeeld Canada, zullen de zuid-Amerikanen en Aziaten---met name China en India--- het roer overnemen !!!... Ook in EUROPA !!!... De ondernemer van nu moet een lange termijn-denker zijn en alleen daar produceren waar de productiekosten laag zijn !!!... Bovendien investeren de Chinezen en Indie-ers al enkele jaren in Afrika !, daar werken de mensen graag voor een Dollar per uur !!!... Dat zal exportland NL sneller treffen dan menigeen denkt !!!...

 • agratax2

  Robert p. Ik denk dat China makkelijker te bereiken is vanuit Chili dan vanaf Rotterdam. De consumenten voor de Nederlandse boer zitten in China en niet in Amsterdam. Bij dit alled komt dat Nederland klein is en het merendeel van de mensen denkt vanuit een stedelijke visie. Daar past echt geen boerenbedrijf in met heel veel dieren en heel veel stront. Stront die met subsidei tot green energy gemaakt moet worden, daar zit de burger echt niet op te wacht. Ik vraag me al jaren af waarom de boeren die boer willen worden en blijven nog in Nederland zitten te prutsen tussen de steden waar ze gedoogd worden vanwege de landschaps aankleding (koeien in de weide) Doen jullie die dieren niet meer in de weide is voor de stedeling een reden minder om je nog te gedogen in ZIJN buitengeboed.

 • Piet, Midden-Europa

  @abtje, Mels is een realist die begrijpt het ! en ik denk dat uw reactie, een cynische of grappige ondertoon heeft. Of heb ik U verkeerd begrepen ?

 • Bison

  Het merendeel van hollanders zijn net postduiven,ze vliegen rond maar blijven wonen waar ze uitgebroed zijn ook al word het hok veel te klein.
  Honkvast noemen ze dat.

  Of is het weinig avontuurlust?

 • Robert P

  Nu kun je wel alle hoop op China hebben maar hun geschiedenis is er niet één die veel naar het buitenland is gericht.
  China moet de belofte nog maar waarmaken. Industrieën vertrekken alweer uit China. Made in China is voorlopig nog geen verkoopslogan.
  Nederlanders in de landbouw kom je overal tegen. In Nl is nog een boterham te verdienen en dat zal voorlopig ook nog wel zo zijn. Wellicht hard werken maar harder werken dan de geëmigreerde NL-ers in het buitenland doen?
  't leven in NL heeft zeker zijn voordelen en ik vind 't niet raar dat de postduiven graag weer naar huis gaan. Een foto van een arbeiderswoning is er niet voor niets bijgezet.

 • jaapjo

  Je kunt je geld wel steken in het buitenland maar wat heb je als het er een politiek instabiel klimaat is,in Afrika Zimbabwe ooit de graanschuur van Afrika,Zuid Amerika Brazillie en Argentinie met hoge inflatie

 • Piet, Midden-Europa

  Beste @Bison, het gaat ze nog tegoed in NL !!!... De koek is nog niet op !!!... Bovendien denk ik dat de pioniers en avonturiers niet meer voorkomen in de GENERATIE na ons !!!...

 • Bison

  Nou Piet M-E laat ze dan maar fijn doorprutsen daar op die mierenhoop,..des te meer ruimte voor ons.

  Beste Jaapje,..Beter arm en vrij dan rijk en slaaf..Die niet waagt die niet wint!.
  Niet geschoten is altijd mis!.
  It is better to try and fail than failing to try!
  En zo zijn er nog wel een paar van die gezegden :-)

  Grab the bull by the horns.

 • Mels

  Ja en dan? Grappenmaker! Zeker lig zit af roepen. Het buitenland,waar dan ook,zal zeker niet makkelijker zijn dan op die postzegel met voor elke scheet subsidie. Maar,en dat is de essentie,de vrijheid om te boeren,zonder gezeur en gezanik. Dan maar geen subsidie maar wel de vrijheid om te beslissen zoals je dat zelf goeddunkt. Ja en al betekent dat hard werken? Als de beloning evenzo is,wat zou dat. Als ik kijk naar mezelf dan is het verdomde lastig om tussen malloten met veel meer kapitaal een stap vooruit te komen en mijn ervaring is dat er landen zijn waar je ten eerste die malloten niet hebt omdat er meer ruimte is en ten tweede de stappen niet zo mega duur zijn of gemaakt worden.

 • NoordHollander

  chili is een erg duits georienteerd land een vrind van destijds orienteerde zuch daar al uitgebried maar ging niet..............

 • Piet, Midden-Europa

  De Agrarische sector in NL is de grootste CONCURENT van ZICHZELF !!!... De slogan KOSTPRIJSVERLAGING door SCHAALVERGROTING heeft nog een beetje OLIE op het VUUR geworpen !!!... Hebben jullie wel eens van de BRICS landen gehoord (Brazilie, Rusland, India, China, South-Afrika) die gaan de landen waar de lonen/kosten de PAN uit RIJZEN binnen 10 jaar een gevoelige klap uit delen. Goed de RENTE is nu LAAG, wij kunnen ons nu wat veroorloven. Maar alles wat wij lenen moeten wij ook terug betalen !!!...

 • Mels

  Juist piet maar wie wil dat zien? Als je nu goed draait hier wat zou jeje druk maken? Eerst die nieuwe stal maar es vol. Op korte termijn is het nog vol te houden maar de lange termijn prognoses moet je wereldwijd zien te bepalen en dan kunnen we niet anders concluderen dan dat hetin Nederland verloren wordt op kostprijs. Dat de fabrieken en handel hier zitten doet daar niets aan af. Ook het wegennet niet. Het meeste gaat over water en dat gaat altijd.

 • abtje

  Mensen zien wat ze willen zien. Zo zalig is het buitenland nu ook weer niet, legio voorbeelden dat het misging (v. Bakel).
  Als je hier een leuk bedrijf hebt en je blijft onrustig, ga inderdaad lekker naar het buitenland.
  Heb je hier een leuk bedrijf en leuke kennissen, familie en vrienden. Dan zie ik geen enkele reden om te vertrekken. Dan maar geen ondernemer die de wereld wil veroveren, dat doen mijn produkten maar...
  Laat mij maar lekker klooien op onze postzegel hier en wie dat niet wil, heel veel succes in het buitenland.
  Ik zie ondanks de regelgeving en alle toestanden nog steeds geen mooier land dan dit miniatuur landje, precies groot genoeg voor de ondernemer die ook wil leven.

 • alco1

  Mee eens abtje. Doen wat je niet laten kunt, maar ook accepteren op de blaren te moeten zitten.

 • Robert P

  1/3 van de emigranten komt weer naar NL. Om welke reden dan ook.
  De buitenland deskundigen hoor ik mopperen over NL maar ze vergeten opmerkingen te plaatsen bij enkele foto's en teksten die er niet voor niets instaan.

  Chili maakt wel duidelijk dat in andere delen van de wereld waar voorheen mondjesmaat melk werd geproduceerd nu tot (veel) meer produceren. En de groei is er nog niet uit.

 • abtje

  Laat die landen lekker groeien. Wij hebben een systeem in het leven geroepen dat de halve kostprijs van de melk bepaald. Schrap je deze kostenpost dan kan de Nederlandse melk wereldwijd de concurrentie aan.

 • Piet, Midden-Europa

  Succes @abtje , blijf maar in DROOMLAND !!!... Goed als iemand het goed voor elkaar heeft in NL en gelukkig is met haar/zijn omstandigheden, blijf waar u bent !!!... En wees verstandig ; zorg ervoor dat u baas blijft op uw bedrijf !!!... Ik bedoel ; financier met eigen middelen !!!...

 • abtje

  Jij uiteraard ook succes Piet. Jij hebt de stap schijnbaar wel genomen om je heil in het buitenland te zoeken. Niks mis mee als je dat wilt.
  Maar het kwam onderhand een beetje over als dat een ondernemer altijd alleen maar meer en groter moet om zich nog ondernemer te kunnen zijn.
  Een ondernemer mag toch ook wel eens een keer tevreden zijn zonder altijd maar meer, meer, meer?
  Wat dat met DROOMLAND te maken heeft?

 • Piet, Midden-Europa

  Sorry @abtje, k'heb dat niet zo negatief bedoeld als u het opvat denk ik ??? Ik krijg nu een betere indruk van u, u laat zich niet gek maken, dat vind ik zeer verstandig !!!... Een jaar of wat geleden hoorde je ''stilstand is achteruitgang'' en ''kostprijsverlaging door schaalvergroting'' en in 2015 kunnen wij melk produceren zonder grenzen !!!... Bijna elke melkveehouder was daar razend enthousiast over !!!...Velen zijn het nog steeds !!!... Daarom vind ik dat u ''de UITZONDERING bent die de REGELMAAT bevestigd'' Dit was BRANDPUNT, goedenavond !!!...

 • groot7731

  @Piet, in de zogenaamde BRICS landen gaan de lonen ook omhoog op het moment dat ze meer gaan produceren en dus meer verdienen. Kijk maar naar de voormalige Oostbloklanden, u zult daar zelf ongetwijfeld al mee te maken hebben.

 • Piet, Midden-Europa

  Dat is ook waar @groot7731, maar in de BRICS landen zullen zij nooit zo gek worden als in de EU met het sociale systeem wat in veel landen al onbetaalbaar is !!!... Ook NL heeft boven z'n stand geleefd ; de boer de burger en de buitenlui !!!... In het bijzonder de BANKEN met hun CERTIFICATEN !!!... Waarvoor de staat der Nederlanden flink moest bloeden !!!... Goed wij mogen niet doemdenken !!!... Maar de GLOBALISERING zal consequenties veroorzaken, daar ben ik van overtuigd. Het sociale systeem van de BRICS landen zal misschien over enkele tientallen jaren de stand van de USA evenaren, maar dat van de EU waarschijnlijk NOOIT !!!... Daarom denk ik dat de Melkveehouder zich niet zo gek moet laten maken als sommige Glas-tuinders en Varkens-houders (?).

 • Mels

  Dat laatste is deels al gebeurd Piet. Ik vind het knap dat je als ondernemer een bank zo ver krijgt dat ze eigenlijk de stekker er niet meer uit kunnen trekken. Vergeet ook niet dat die stallen van nu geheel waardeloos zijn over pakweg 10jaar waar de oudere kleine stallen nog wel eens voor paarden of andere doeleinden gebruikt kunnen worden. Kapitaal is dus bij oplevering al verpampt.

 • W Geverink

  Ik vind het zowieso knap dat boeren naar de bank gaan en het maximale lenen zonder dat er een echt plan is. Geen leveringsgarantie, geen prijsgarantie geen niks. Er wordt helemaal van uit gegaan dat het allemaal wel goed komt. In Nederland kan hetzelfde gebeuren als waar in Denemarken de bodem mee uit de grond markt gevallen is. Grote zwaar gefinancierde bedrijven met weinig of geen buffer die geen zuchtje tegenwind kunnen verdragen.

 • W Geverink

  Je wil er geen grappen over maken maar een stal zonder palen is veel beter om te toveren tot caravan stalling of paarde bak

 • Piet, Midden-Europa

  Gelukkig ben ik niet de enigste die de zeepbel boven NL ziet. Geverink heeft gelijk, in DK is de zeepbel reeds uit elkaar gespat !!!... De onroerendgoed markt heeft in DK reeds een zeer gevoelige klap opgelopen !!!... Het behoeft slechts een kleine kink in de kabel en in NL gebeurt hetzelfde !!!... Ik bedoel dit geachte Melkveehouders : de RABO-Bank is reeds de grootste Glas-tuinder en Varkens-houder !!!... Moet de Rabobank nu ook de grootste Melkveehouder worden ???...

 • alco1

  Men wil nu een nationale hypotheek fonds oprichten. O.a. met geld van de pensioenfondsen, die bulken van het geld wil men de economie uit het slop trekken, vooral ten gunste van de woningmarkt. Ze doen net of dat geld ergens in een hoekje van een kantoor ligt. Nee hoor, dat zit vooral in aandelen en als dit geld een andere doelstelling krijgt, zal er weer wat anders in elkaar klappen.

 • Sylke

  Bij de titel, Chili 'op stoom'dacht ik dat ze daar een stoommachine gebruiken om een vacuumpomp of generator aan te drijven voor de melkmachine
  Maar dit ziet er professioneel uit
  Daar gaan we het als concurrent nog moeilijk mee krijgen

 • Khalid en zijn maten

  Zoals ik in een ander topic op dit forum al aangaf,er komen meer en meer landen die op grote schaal melk kunnen produceren,voor een lagere kostprijs dan hier in NL. Wat ik niet snap dat veel melkveehouders in NL dat niet als een toekomstige 'bedreiging'zien,en met zijn allen eens actie ondernemen om de kostprijs te verlagen...

 • abtje

  @Khalid Als de quotumkosten wegvallen scheelt dat al de helft van de kosten.
  En, misschien arrogant, melk en melk zit echt wel verschil in. De kwaliteit van de Nederlandse melk is een van de betere die niet snel ingehaald is.
  De Nederlandse boeren zijn al meer dan dertig jaar bang gemaakt voor de Amerikaanse of andere landen, die konden wel eens het gevaar zijn voor onze toekomst. Echter in die andere landen vertelde de melkverwerkers precies hetzelfde over de Hollandse boeren, wij konden wel eens het einde betekenen voor hun. Nu laten de meeste melkveehouders zich niet zo snel meer gekmaken, varen hun eigen koers en als het misgaat hou je dat toch niet tegen
  Doemdenken is net zo nutteloos als te enthousiast zijn, alleen bij het laatste heb je zelf nog een beetje schik. Het eerste niet en laat je je eigen leven.

 • jaapjo

  Kweenie of je wel eens in Frankrijk geweest bent abtje,maar daar gelden strengere eisen voor boerderijmelk als in Nederland
  Wat betreft de qoutumkosten;die gelden alleen over de laatste liters

 • abtje

  In California gelden, als je tot de beste wilt behoren, ook veel strengere regels.
  Maar is dat een concurrent voor de Nederlandse boer? Het gebruik van melkhormoon doet de kwaliteit weer geen goed.
  En de quotumkosten bedoel ik niet de laatste liters mee, maar de aanschaf en huurkosten van melkproduktierechten. De meeste melkproducenten zijn sinds de invoering van de quota gegroeid, moesten dus ook bijkopen of leasen. Tel die kosten er eens af. Dat scheelt vaak echt een derde tot de helft van de kostprijs.
  Frankrijk is een land apart en bijna nergens mee te vergelijken. Een schoolvriend is daar gaan melken en verbaasd zich nog steeds over het land.
  Als wij een brief krijgen van DR of wat dan ook kost het weer geld. Daar is het iedere keer weer subsidie, dan weer voor compensatie voor diesel, dan weer voor het onderhoud van het landschap, dan weer voor de machinecoop die je met meerdere boeren zo opricht, dan weer om het platteland bewoond te houden. Hij zegt dat de melk bijna een bijverdienste is.
  Nu zal dat wel iets genuanceerder zijn, maar het is in ieder geval anders dan hier.

 • mau

  kheb al 2 x eerder gezegd dat je veel onzin uitkraamt
  en nu weet ik het zeker
  mau , frankrijk

 • abtje

  Fijn voor je, ook briljant weerlegt.

Laad alle reacties (40)

Of registreer je om te kunnen reageren.