Rundveehouderij

Foto & video 24 reacties

Hooien op klassieke wijze in snikheet Oostenrijk

Hooien in Oostenrijk gebeurt veelal nog op de klassieke wijze: boer, boerin, kinderen en buren trekken gezamenlijk het weiland in om het gras te maaien, te keren, te rijen en binnen te halen.

Foto

 • Familie Lengauwer boert in de omgeving van het plaatsje Brandenberg in Tirol. De familieboerderij Riedhof ligt op 900 meter hoogte. Bij het bedrijf hoort 8,5 hectare grasland en 15,5 hectare bosgrond. Buiten het erf rondom de boerderij is vrijwel geen vlakke vierkante meter te vinden. De grashellingen lopen op tot boven 50 procent. Het bedrijf telt zo’n tien melkkoeien, acht vaarzen en negen vleeskalveren. De melk gaat naar de lokale coöperatie.

  Familie Lengauwer boert in de omgeving van het plaatsje Brandenberg in Tirol. De familieboerderij Riedhof ligt op 900 meter hoogte. Bij het bedrijf hoort 8,5 hectare grasland en 15,5 hectare bosgrond. Buiten het erf rondom de boerderij is vrijwel geen vlakke vierkante meter te vinden. De grashellingen lopen op tot boven 50 procent. Het bedrijf telt zo’n tien melkkoeien, acht vaarzen en negen vleeskalveren. De melk gaat naar de lokale coöperatie.

  Foto: Gert van Wijland
 • Op deze foto is te zien hoe de weide eruit ziet op de avond voor het maaien.

  Op deze foto is te zien hoe de weide eruit ziet op de avond voor het maaien.

  Foto: Gert van Wijland
 • Nog eenmaal dartelt een ree door het hoge gras en het fluitenkruid.

  Nog eenmaal dartelt een ree door het hoge gras en het fluitenkruid.

  Foto: Gert van Wijland
 • Op de helling achter de handmaaier, compleet met sneeuwkettingen.

  Op de helling achter de handmaaier, compleet met sneeuwkettingen.

  Foto: Gert van Wijland
 • Boer Norbert heeft zijn koeien in het hooggebergte achtergelaten om thuis te komen hooien. Norbert en zijn vrouw Christine zijn beiden ‘rond de zestig’. Hij bivakkeert in de zomermaanden dag en nacht met de koeien hoog in de bergen op een stuk gepachte grond met een kleine berghut. Tussen het melken door komt hij soms naar beneden om te helpen bij het hooien. Na twee ongelukken op het land, waarbij hij eenmaal met de trekker omkieperde, is hij deels arbeidsongeschikt.

  Boer Norbert heeft zijn koeien in het hooggebergte achtergelaten om thuis te komen hooien. Norbert en zijn vrouw Christine zijn beiden ‘rond de zestig’. Hij bivakkeert in de zomermaanden dag en nacht met de koeien hoog in de bergen op een stuk gepachte grond met een kleine berghut. Tussen het melken door komt hij soms naar beneden om te helpen bij het hooien. Na twee ongelukken op het land, waarbij hij eenmaal met de trekker omkieperde, is hij deels arbeidsongeschikt.

  Foto: Gert van Wijland
 • Het meeste werk wordt verricht door zoon Simon (25), die met zijn vriendin achterin de boerderij woont. In de zomer maait en hooit hij, in de herfst dunt hij de eigen bospercelen en ‘s winters werkt hij in een timmerfabriek. Hier zit hij op de maaier.

  Het meeste werk wordt verricht door zoon Simon (25), die met zijn vriendin achterin de boerderij woont. In de zomer maait en hooit hij, in de herfst dunt hij de eigen bospercelen en ‘s winters werkt hij in een timmerfabriek. Hier zit hij op de maaier.

  Foto: Gert van Wijland
 • Spil van het gezin op de Riedhof is boerin Christine. Ze runt het huishouden, helpt op het land en draagt zorg voor de gastenverblijven. Zowel in de zomer als in de winter wordt de tussenverdieping van de boerderij verhuurd aan wandelaars of skiërs.

  Spil van het gezin op de Riedhof is boerin Christine. Ze runt het huishouden, helpt op het land en draagt zorg voor de gastenverblijven. Zowel in de zomer als in de winter wordt de tussenverdieping van de boerderij verhuurd aan wandelaars of skiërs.

  Foto: Gert van Wijland
 • De familie krijgt €10.000 subsidie van de EU om het Oostenrijkse berglandschap in stand te houden. Voorwaarde is dat het al het grasland - hoe steil ook - minimaal tweemaal per jaar wordt gemaaid. Dankzij de vaak felle zon kan het gras na een half dagje drogen vaak al worden binnengehaald. Hier wordt het hooi gekeerd…

  De familie krijgt €10.000 subsidie van de EU om het Oostenrijkse berglandschap in stand te houden. Voorwaarde is dat het al het grasland - hoe steil ook - minimaal tweemaal per jaar wordt gemaaid. Dankzij de vaak felle zon kan het gras na een half dagje drogen vaak al worden binnengehaald. Hier wordt het hooi gekeerd…

  Foto: Gert van Wijland
 • …en op rijen gewerkt.

  …en op rijen gewerkt.

  Foto: Gert van Wijland
 • De foto’s zijn genomen op het weiland tegenover de boerderij, bij een voor Oostenrijk ongekende temperatuur van boven de 40 graden. Rond zeven uur ’s ochtends start Simon de handmaaier, waarmee hij de steilste hellingen te lijf gaat.

  De foto’s zijn genomen op het weiland tegenover de boerderij, bij een voor Oostenrijk ongekende temperatuur van boven de 40 graden. Rond zeven uur ’s ochtends start Simon de handmaaier, waarmee hij de steilste hellingen te lijf gaat.

  Foto: Gert van Wijland
 • Met zijwielen kan ook de trekker wel een hellinkje aan.

  Met zijwielen kan ook de trekker wel een hellinkje aan.

  Foto: Gert van Wijland
 • De laatste grassprietjes gaan van het land.

  De laatste grassprietjes gaan van het land.

  Foto: Gert van Wijland
 • De finishing touch.

  De finishing touch.

  Foto: Gert van Wijland
 • De machines zijn geparkeerd, het einde van de hooidag komt in zicht.

  De machines zijn geparkeerd, het einde van de hooidag komt in zicht.

  Foto: Gert van Wijland
 • Opperen gebeurt niet meer met de hand...

  Opperen gebeurt niet meer met de hand...

  Foto: Gert van Wijland
 • Zo ziet de gemaaide bergweide er uit.

  Zo ziet de gemaaide bergweide er uit.

  Foto: Gert van Wijland
 • Tegen tien uur ’s avonds zitten de familie en de buurman aan de schnaps en het bier. Norbert is dan al weer bij de koeien in het hooggebergte.

  Tegen tien uur ’s avonds zitten de familie en de buurman aan de schnaps en het bier. Norbert is dan al weer bij de koeien in het hooggebergte.

  Foto: Gert van Wijland

Gert van Wijland

Laatste reacties

 • huubjansen

  is dit ook écht droog of wordt het binnen nog mechanisch gedroogd?

 • tractorfan

  @huubjansen, dat gras is echt droog hooi. In de oostenrijkse bergen wordt niks mechanisch gedroogt. In de volle zon en een goed windje is gras in de bergen zo droog.

 • trijnie

  RESPECT!!!!!

 • Bison

  Dat is wel op erg scheve voet leven daar,ha
  .

 • Johnnie

  Dat ziet er über netjes uit daar

 • boerke brabant

  binnen 1 dag naar binnen als hooi ?
  dat gras heeft toch meer tijd nodig voor afsterven ? Wordt het binnen nog een aantal keren omgezet ?

 • Romeijn

  Als de samenstelling uit bijna alleen engels raaigras bestaat dan is de droogtijd langer dan bij hooi uit dit gemengd bloemrijk grasland. Fluitenkruid schijnt overigens een gunstig effect te hebben op kuilkwaliteit.

 • ed12345

  mooie reportage .Zijn er nog NL boeren met aspiraties in die richting

 • trijnie

  Romeijn, Zuring en Fluitekruid dat is het ergste wat je een boer aan kunt doen.
  Ze hebben het hier al voor elkaar gekregen om de bermen 2 x te maaien.
  Hindert trouwens niet want nu komt de Grote pimpernel nog tot wasdom.

 • fokk6725

  25 jaar geleden kwam ik regelmatig in Oostenrijk.Het hooien gaat nog precies op dezelfde manier

 • Jan van het Zand

  Alle burgers in Nederland gaan na deze reportage eisen stellen aan de Nederlandse boeren: Kijk naar Oostenrijk. Zo moet ook het romantische boeren weer terugkeren in Nederland. Kortom: werkgelegenheid zat in Nederland. Laat de Oosblokkers maar komen. Ze kunnen in de romantische landbouw zo aan de slag. Zij zijn het nog gewend, die verwende Nederlanders weten niet wat werken is. Die laten zelfs het melken over aan robots. Hoe verzinnen ze het. Mag je aan de tieten zitten, laten ze het een robot doen. Wat kan de landbouw toch mooi zijn als het met bloed, zweet en tranen wordt uitgeoefend. Vroeger was alles veel beter. En tegenwoordig is zelfs de natuur in Nederland gemaakt.

 • koestal

  wat brengt een liter melk daar op,ze melken daar ook toeristen ,anders heb je daar als boer geen bestaan

 • koestal

  wat is de kostprijs van een liter melk in Oostenrijk,of is allemaal hobby ?

 • Edje2

  schitterende reportage

 • cali-dew

  Die coöperatieve zal een plaatselijke kaasmakkerij in de buurt hebben dus zo ie zo ligt de basis prijs hoger dan bij ons, maar hoeveel,... daar heb ik geen idee van. Weet iemand wat die gemiddelde producties zijn in de bergen van oostenrijk?

 • cali-dew

  @deere-interfan en huubjansen, Er zijn zeker gras snedes die nog mechanisch worden gedroogd. Op één van de foto's is een grasdrooger te zien.

 • koestal

  zeker ronde balen ,die rollen zo van de berg af,hoef je ook niet op te halen

 • Bison

  Stal staat boven op de heuvel koestal.ha

 • Piet, Midden-Europa

  Voor alle omstandigheden blijft het de kunst een optimaal RESULTAAT te halen !!!... En dat doen deze mensen !!!... Zij weten ook drommels goed hoe zij met hun omstandigheden om moeten gaan !!!... In NL wordt eerst een leger van Adviseurs ingeschakeld om uiteindelijk het zelfde te doen wat de buurman ook al doet.

 • JVMvanKooten

  Petje af hoor! Dat is nog eens buffelen. Ik heb vroeger ook nog genoeg met de hand gehooid, maar niet zo extreem als hun.

 • 344412

  Piet, doe niet zo neerbuigend over Nederland, nog steeds top land om koeien te melken hoor!

 • Piet, Midden-Europa

  Dat zal ik niet ontkennen mister number @344412 !!!... Dat zal ook wel zo blijven, denk ik. Maar het blijft niet het beste land om er wat mee te verdienen !!! Knoop dat maar in uw oor !!!...

 • koestal

  ze laten de toeristen zeker hooien,werkvakantie

 • koestal

  zeker allemaal trekkers met dubbele montering ,tegen het omvallen

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.