Rundveehouderij

Foto & video 7305 x bekeken 20 reacties

Biologisch boeren tussen dijk, stad en IJssel (slot)

Boerderij volgde de afgelopen maanden een bijzondere stalbouw: die van een biologisch duurzaam melkveebedrijf midden in de uiterwaarden van de IJssel en vlakbij Deventer. Dit is het slot, deel 9: de stalbouw is afgerond.

Foto

 • Bioboerin Annette Harberink (34) ging samen met Stichting IJssellandschap, waarvan ze grond en gebouwen pacht, een bijzonder avontuur aan: de bouw van biologisch duurzaam melkveebedrijf Natuurderij Keizersrande. De locatie is zeer fraai en allesbehalve standaard: op een terp in de uiterwaarden van de IJssel en op steenworp afstand van Deventer. Op het nieuwe bedrijf doet Harberink zowel aan productie als beheer, want in dit unieke en innovatieve project komen landbouw (melkveehouderij), ecologie, recreatie, educatie én economie samen.<BR><I>Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar</i>

  Bioboerin Annette Harberink (34) ging samen met Stichting IJssellandschap, waarvan ze grond en gebouwen pacht, een bijzonder avontuur aan: de bouw van biologisch duurzaam melkveebedrijf Natuurderij Keizersrande. De locatie is zeer fraai en allesbehalve standaard: op een terp in de uiterwaarden van de IJssel en op steenworp afstand van Deventer. Op het nieuwe bedrijf doet Harberink zowel aan productie als beheer, want in dit unieke en innovatieve project komen landbouw (melkveehouderij), ecologie, recreatie, educatie én economie samen.<BR><I>Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar</i>

 • Een overzicht van de melkstal links en de potstal. De laatste weken is hard gewerkt aan de erfverharding. Ook dat werk is nu afgerond. Het biologische melkveebedrijf is nu écht in gebruik. Alleen het woonhuis is nog niet klaar. Die werkzaamheden duren nog ruim een maand.

  Een overzicht van de melkstal links en de potstal. De laatste weken is hard gewerkt aan de erfverharding. Ook dat werk is nu afgerond. Het biologische melkveebedrijf is nu écht in gebruik. Alleen het woonhuis is nog niet klaar. Die werkzaamheden duren nog ruim een maand.

 • Een overzicht van het interieur van de 48 meter lange en 30 meter brede potstal. De voergang is 4,5 meter breed. De strohokken bieden plaats aan 80 gehoornde koeien en 70 stuks jongvee. Let ook op de extra lichtplaten in het dak aan de linkerkant van de stal.

  Een overzicht van het interieur van de 48 meter lange en 30 meter brede potstal. De voergang is 4,5 meter breed. De strohokken bieden plaats aan 80 gehoornde koeien en 70 stuks jongvee. Let ook op de extra lichtplaten in het dak aan de linkerkant van de stal.

 • Een overzicht van één van de strohokken. De dieren liggen hier in een dikke laag stro. Tenminste, als ze binnen zijn. Eind juli lopen de koeien allemaal buiten. In het strohok hebben de dieren 14 vierkante meter per dier.

  Een overzicht van één van de strohokken. De dieren liggen hier in een dikke laag stro. Tenminste, als ze binnen zijn. Eind juli lopen de koeien allemaal buiten. In het strohok hebben de dieren 14 vierkante meter per dier.

 • Alleen de jongste dieren liepen tijdens het Boerderij-bezoek niet buiten.

  Alleen de jongste dieren liepen tijdens het Boerderij-bezoek niet buiten.

 • In de stal heeft Harberink een stroverdeler. De belangrijkste reden is arbeidsgemak.

  In de stal heeft Harberink een stroverdeler. De belangrijkste reden is arbeidsgemak.

 • De vloer van de mestgang is licht hellend. De ammoniakuitstoot in deze stal is berekend op 4,13 kilo per dierplaats.

  De vloer van de mestgang is licht hellend. De ammoniakuitstoot in deze stal is berekend op 4,13 kilo per dierplaats.

 • Een JOZ-vouwmestschuif schuift de mest naar de achterkant van de stal. Het is een compacte schuif, die goed kan omgaan met stro en ook goed bij een hellende vloer past. Links is nog net één van de vier gele drinkbakken in de stal te zien. Deze bakken hebben een groot drinkoppervlak, en zijn ondiep. Dat laatste heeft als voordeel dat stro snel te verwijderen is.

  Een JOZ-vouwmestschuif schuift de mest naar de achterkant van de stal. Het is een compacte schuif, die goed kan omgaan met stro en ook goed bij een hellende vloer past. Links is nog net één van de vier gele drinkbakken in de stal te zien. Deze bakken hebben een groot drinkoppervlak, en zijn ondiep. Dat laatste heeft als voordeel dat stro snel te verwijderen is.

 • De achterkant van de potstal. Hier eindigt de weg van de vouwschuif, bij de mestmixer.

  De achterkant van de potstal. Hier eindigt de weg van de vouwschuif, bij de mestmixer.

 • De mest wordt vervolgens afgestort boven een rondgaande ketting. De mest komt op een mestplaat van 600 vierkante meter terecht. De vaste mest valt op de plaat, de gier stroomt in de kelder eronder.

  De mest wordt vervolgens afgestort boven een rondgaande ketting. De mest komt op een mestplaat van 600 vierkante meter terecht. De vaste mest valt op de plaat, de gier stroomt in de kelder eronder.

 • Links de rondgaande ketting, op de voorgrond het stro en de mest op de plaat. Let vooral ook op de houten latten in de zijkant van de potstal. Daar hangen harmonicagordijnen in. Die gordijnen hebben geen buissysteem. Dat heeft als voordeel dat het stro op die plek niet gaat ophopen.

  Links de rondgaande ketting, op de voorgrond het stro en de mest op de plaat. Let vooral ook op de houten latten in de zijkant van de potstal. Daar hangen harmonicagordijnen in. Die gordijnen hebben geen buissysteem. Dat heeft als voordeel dat het stro op die plek niet gaat ophopen.

 • De zestienstands swingover-melkstal van Boumatic. Voor de melkstal bevindt zich een wachtruimte, die alle tachtig koeien aankan. Harberink maakt geen gebruik van een opdrijfhek. Ze verwacht dat de dieren uit zichzelf komen. Ze voert namelijk in de melkstal.

  De zestienstands swingover-melkstal van Boumatic. Voor de melkstal bevindt zich een wachtruimte, die alle tachtig koeien aankan. Harberink maakt geen gebruik van een opdrijfhek. Ze verwacht dat de dieren uit zichzelf komen. Ze voert namelijk in de melkstal.

 • Op het biologische melkveebedrijf van Harberink lopen de gehoornde koeien tussen april en oktober altijd buiten. Ze grazen in de uiterwaarden van de IJssel. Het kan slechter.

  Op het biologische melkveebedrijf van Harberink lopen de gehoornde koeien tussen april en oktober altijd buiten. Ze grazen in de uiterwaarden van de IJssel. Het kan slechter.

 • Ook de erfverharding voor de stro- en machineberging is afgerond. In het voorste, afgetimmerde gedeelte komen de machines. Het stro staat daarachter in het gedeelte met de open zijkant. Harberink kan 400 ton stro en hooi opslaan. De berging is 60 meter lang en 12 tot 18 meter breed. Het houtwerk bestaat uit planken van de eiken die op deze locatie hebben gestaan.

  Ook de erfverharding voor de stro- en machineberging is afgerond. In het voorste, afgetimmerde gedeelte komen de machines. Het stro staat daarachter in het gedeelte met de open zijkant. Harberink kan 400 ton stro en hooi opslaan. De berging is 60 meter lang en 12 tot 18 meter breed. Het houtwerk bestaat uit planken van de eiken die op deze locatie hebben gestaan.

 • Het woonhuis, bovenop de 3 meter hoge keermuur, is nog niet af. Begin september moet ook de woning helemaal klaar zijn.

  Het woonhuis, bovenop de 3 meter hoge keermuur, is nog niet af. Begin september moet ook de woning helemaal klaar zijn.

 • Een fraai overzicht van Natuurderij Keizersrande, gezien vanaf de IJssel en de uiterwaarden. 

Dit was de laatste aflevering van de fotoserie waarin de stalbouw van Natuurderij Keizersrande Deventer gevolgd werd. Dit najaar gaat Boerderij opnieuw polshoogte nemen. Dan volgt ook een uitgebreide bedrijfsreportage in Boerderij.

  Een fraai overzicht van Natuurderij Keizersrande, gezien vanaf de IJssel en de uiterwaarden. Dit was de laatste aflevering van de fotoserie waarin de stalbouw van Natuurderij Keizersrande Deventer gevolgd werd. Dit najaar gaat Boerderij opnieuw polshoogte nemen. Dan volgt ook een uitgebreide bedrijfsreportage in Boerderij.

Laatste reacties

 • v4nr33n

  melk je met mrij of holstein?

 • Mozes

  De kalveren zien er goed uit.

 • trijnie

  Prachtig, hier kun je wel koe zijn. En tevens boer, wat wordt er door de tecniek veel voor je gedaan. En ik zag dat je ook nog bomen hebt, mooi hoor!
  Werk ze, en met heel veel plezier!

 • Mozes

  Hou wel rekening met het ontstaan van een vliegenplaag met al die stalmest. Er zal voor volgend jaar een vliegenbestrijdingsplan opgesteld moeten worden. Ik vrees dat het gebruik van de nodige chemische middelen onvermijdelijk is.

 • DP007

  Mooi maar wel makkelijk als het financiele plaatje niet van belang is.

 • trijnie

  @Mozes, zwaluwen in de stal en je bent al heel veel vliegen kwijt, nog plekjes voor de grauwe vliegenvanger creëren en dan heb je het al aardig voor elkaar.
  Ik zou eigenlijk best wat van die mooie mest kunnen gebruiken, is tegenwoordig moeilijk aan te komen.

 • NwZwervel

  moet een machtig gezicht zijn als bij zeer hoog water (winter) het tegen de afscheidingsmuur staat: de woning als 'schiereiland'. hopelijk komt er bij ijsvorming geen kruiend ijs over de kademuur.
  blijf het onbegrijpelijk vinden dat hier vergunning voor is afgegeven: bomen slopen (o.a. voor de toegangsweg) en bij hoogwater de stroming belemmeren. elders zou beide niet mogen.

 • Jan Zonderland

  Ziet er allemaal prachtig uit (voor de liefhebber) maar hier is never nimmer nooit winst te behalen tenzij Annette het hele spul voor een scheet en drie knikkers huurt/pacht van de (waarschijnlijk zwaar gesubsidieerde) stichting IJssellandschap.
  Een 32 stands melkstal op 80 koeien ????????????????????????? en wle een ha erfverharding???????????? Ja het mag wat kosten bij die stichtingen.

 • denonze

  ze zijn gewoon jaloers hoor, ziet er netjes uit

 • el

  Een nieuw bedrijf daar droomt iedere boer van,veel sucses. Waar zijn de melkkoeien?

 • Bison

  Reactie # 8,....100% mee eens Jan

 • Romeijn

  Stichting IJssellandschap: daar kunnen de zwaar gesubsidieerde agrarische natuurverenigingen in de omgeving nog wat van leren...

 • dirk106288

  @ jan, 16 stands, tellende van 5 rondjes per uur, is ze in 1 uur tijd klaar met melken,

 • richtr

  16 stands swing over, dus 32 standen met 16 apparaten, blijft een grote melkstal voor 'maar' 80 koeien

 • NwZwervel

  en nog een bedenking tav de vergunning: in één gebouw (met veel hout) 400 ton stro-opslag direct grenzend aan het woonhuis?
  zie http://www.nu.nl/binnenland/3548079/grote-veeboerderij-drenthe-in-brand.html hoe erg brand kan zijn.
  heeft de Deventer brandweer niet meegepraat bij de bouwvergunning?
  nog afgezien van de aantrekkende werking voor muizen en wespen(nesten/ kan ook lastig zijn.

 • Huiskamer

  reacties inz. financien !? eerst op de hoogte zijn van de feiten dan pas oordelen !!

 • alco1

  Vragen en oordelen krijg je altijd als men ergens niet van op de hoogte gestelt wordt.

 • Bison

  Gooi de feiten en bedragen dan maar even op tafel .

 • Huiskamer

  ook bison is altijd welkom op de boerderij voor nadere info. normale erfpachtvoorwaarden en pachtersinvesteringen. welkom !

 • NwZwervel

  In De Boerderij van vandaag een stukje over hoe het ging deze zomer: haar eerste zomer hoogwater. Maar zegt Annette: gelukkig had ik nog 10 hectare buitendijks. Wellicht begrijpelijk als je in de uiterwaarden woont, dat je dat zo noemt, maar die 145 ha. uiterwaarden, net als het erf, is buitendijks en die 10 binnendijks. Misschien een goede ervaring nu de veestapel nog in opbouw is: ook de opbouw van een extra voer-buffer is nog goed te doen.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.