Rundveehouderij

Foto & video 11647 x bekeken 15 reactieslaatste update:21 aug 2013

Nieuwbouw voor jongvee tot één jaar

Marjan Stegink en Rudie Haarman in Bathmen (Ov.) bouwden een nieuwe stal voor jongvee tot 1 jaar. Ze hopen met de nieuwe stal de kalveren betere leefomstandigheden te kunnen bieden, en zelf makkelijker te kunnen werken.

Foto

 • De melkveehouders Marjan Stegink (41) en Rudie Haarman (45) in Bathmen (Ov.) bouwden een nieuwe stal voor jongvee tot één jaar. Ze hopen met de nieuwe stal de kalveren betere leefomstandigheden te kunnen bieden, en zelf makkelijker te kunnen werken.
Marjan neemt bijna alle werkzaamheden rond de jongvee-opfok voor haar rekening.
 Stel uw vragen over vruchtbaarheid en discussieer mee op www.boerderijconnect.nl/vruchtbaarheid.

  De melkveehouders Marjan Stegink (41) en Rudie Haarman (45) in Bathmen (Ov.) bouwden een nieuwe stal voor jongvee tot één jaar. Ze hopen met de nieuwe stal de kalveren betere leefomstandigheden te kunnen bieden, en zelf makkelijker te kunnen werken. Marjan neemt bijna alle werkzaamheden rond de jongvee-opfok voor haar rekening. Stel uw vragen over vruchtbaarheid en discussieer mee op www.boerderijconnect.nl/vruchtbaarheid.

  Foto: Ronald Hissink
 • De nieuwe stal biedt ruimte aan tachtig stuks jongvee, verdeeld over drie afdelingen: kalveren in eenlingboxen tot twee weken leeftijd; kalveren van twee weken tot vijf maanden in groepshokken op stro; en kalveren vanaf vijf maanden in ligboxen.

  De nieuwe stal biedt ruimte aan tachtig stuks jongvee, verdeeld over drie afdelingen: kalveren in eenlingboxen tot twee weken leeftijd; kalveren van twee weken tot vijf maanden in groepshokken op stro; en kalveren vanaf vijf maanden in ligboxen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Na de geboorte komen de vaarskalveren in de nieuwe stal in eenlingboxen. Stierkalveren krijgen een plek in eenlingboxen elders op het erf. Boven de kalverboxen is extra verlichting geïnstalleerd om de kalveren altijd goed te kunnen bekijken.

  Na de geboorte komen de vaarskalveren in de nieuwe stal in eenlingboxen. Stierkalveren krijgen een plek in eenlingboxen elders op het erf. Boven de kalverboxen is extra verlichting geïnstalleerd om de kalveren altijd goed te kunnen bekijken.

  Foto: Ronald Hissink
 • De kalverboxjes zijn van kunststof. Ook de bodem. ,,Die weegt daardoor weinig, en is bij het schoonmaken eenvoudig te verwijderen”, zegt Marjan, die makkelijk werken hoog in het vaandel heeft staan.

  De kalverboxjes zijn van kunststof. Ook de bodem. ,,Die weegt daardoor weinig, en is bij het schoonmaken eenvoudig te verwijderen”, zegt Marjan, die makkelijk werken hoog in het vaandel heeft staan.

  Foto: Ronald Hissink
 • Soms verkopen de melkveehouders vaarskalveren. Voor deze kalveren is een afleverhokje met buitendeur aanwezig. Een veehandelaar die kalveren komt halen, hoeft daardoor niet in de afdeling te komen.

  Soms verkopen de melkveehouders vaarskalveren. Voor deze kalveren is een afleverhokje met buitendeur aanwezig. Een veehandelaar die kalveren komt halen, hoeft daardoor niet in de afdeling te komen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Vanaf twee weken leeftijd leven de kalveren in een afdeling met groepshokken op stro. Het stro ligt opgeslagen op de betonnen zolder boven de afdeling met eenlingboxjes. Bijstrooien van de groepshokken is hierdoor goed te doen. De stroopslag is met luiken afsluitbaar om ‘valse trek’ in de mechanisch geventileerde afdeling te voorkomen.

  Vanaf twee weken leeftijd leven de kalveren in een afdeling met groepshokken op stro. Het stro ligt opgeslagen op de betonnen zolder boven de afdeling met eenlingboxjes. Bijstrooien van de groepshokken is hierdoor goed te doen. De stroopslag is met luiken afsluitbaar om ‘valse trek’ in de mechanisch geventileerde afdeling te voorkomen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Bij de bouw en inrichting van de stal hebben de melkveehouders goed nagedacht over looplijnen en praktisch werken. Door de laarzenreiniger kan Marjan met schone laarzen weer terug naar de voergang als ze bij de kalveren in het groepshok is geweest, bijvoorbeeld om kalveren te leren drinken bij de kalverdrinkautomaat.

  Bij de bouw en inrichting van de stal hebben de melkveehouders goed nagedacht over looplijnen en praktisch werken. Door de laarzenreiniger kan Marjan met schone laarzen weer terug naar de voergang als ze bij de kalveren in het groepshok is geweest, bijvoorbeeld om kalveren te leren drinken bij de kalverdrinkautomaat.

  Foto: Ronald Hissink
 • Bij de allerjongste kalveren in het groepshok bestaat de afscheiding met het volgende hok niet uit een traliehek, maar uit een dichte wand. Marjan en Rudie kozen hiervoor om tocht bij de jongste kalveren zo veel mogelijk te voorkomen. Eventueel kunnen ze tijdens koude winterdagen het liggedeelte van de kalveren aan de bovenzijde afdekken met een isolatieplaat, waardoor een beschutte ruimte ontstaat.

  Bij de allerjongste kalveren in het groepshok bestaat de afscheiding met het volgende hok niet uit een traliehek, maar uit een dichte wand. Marjan en Rudie kozen hiervoor om tocht bij de jongste kalveren zo veel mogelijk te voorkomen. Eventueel kunnen ze tijdens koude winterdagen het liggedeelte van de kalveren aan de bovenzijde afdekken met een isolatieplaat, waardoor een beschutte ruimte ontstaat.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het liggedeelte in de groepshokken voor jonge kalveren ligt aan de muurzijde 20 centimeter onder het niveau van de roostervloer. Aan de kant van de betonroosters is dat 30 centimeter. Adviseur Albert Hilbrands van ForFarmers Hendrix had liever een wat minder diep liggedeelte gezien: “Nu kunnen we in de verleiding komen om enkele maanden te wachten met het verwijderen van de stromest. Dat is niet goed voor het stalklimaat en de stalhygiëne”, lacht Marjan. “Overigens zijn we van plan om de mest iedere maand te verwijderen. We hebben inmiddels ervaren dat dit met de shovel een klein klusje is.”

  Het liggedeelte in de groepshokken voor jonge kalveren ligt aan de muurzijde 20 centimeter onder het niveau van de roostervloer. Aan de kant van de betonroosters is dat 30 centimeter. Adviseur Albert Hilbrands van ForFarmers Hendrix had liever een wat minder diep liggedeelte gezien: “Nu kunnen we in de verleiding komen om enkele maanden te wachten met het verwijderen van de stromest. Dat is niet goed voor het stalklimaat en de stalhygiëne”, lacht Marjan. “Overigens zijn we van plan om de mest iedere maand te verwijderen. We hebben inmiddels ervaren dat dit met de shovel een klein klusje is.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Vanaf een week leeftijd kunnen de kalveren beschikken over een mengsel van kalverenbrok en luzerne. Marjan en Rudie vinden dat de makkelijkste en meest doeltreffende manier om de kalveren snel vertrouwd te maken met ruwvoer, waarbij ze energie en eiwit in de juiste verhoudingen opnemen.

  Vanaf een week leeftijd kunnen de kalveren beschikken over een mengsel van kalverenbrok en luzerne. Marjan en Rudie vinden dat de makkelijkste en meest doeltreffende manier om de kalveren snel vertrouwd te maken met ruwvoer, waarbij ze energie en eiwit in de juiste verhoudingen opnemen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Stalinrichter Greutink uit Lochem hielp bij het slim inrichten van de stal, bijvoorbeeld door te adviseren over tussenhekjes. Hier kan Marjan makkelijk kalveren van het ene naar het andere hok doorschuiven.

  Stalinrichter Greutink uit Lochem hielp bij het slim inrichten van de stal, bijvoorbeeld door te adviseren over tussenhekjes. Hier kan Marjan makkelijk kalveren van het ene naar het andere hok doorschuiven.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het verwijderen van de stromest is in de nieuwe stal een fluitje van een cent. Na het opsluiten van de kalveren op de roostervloer kan Rudie de laag stromest snel oppakken.

  Het verwijderen van de stromest is in de nieuwe stal een fluitje van een cent. Na het opsluiten van de kalveren op de roostervloer kan Rudie de laag stromest snel oppakken.

  Foto: Ronald Hissink
 • Met een oprolschuif is de opening van de luchtinlaat in de mechanisch geventileerde kalverafdeling te verkleinen. Daarmee bereiken de melkveehouders dat ook bij minimumventilatie de lucht nog met voldoende snelheid de afdeling binnenstroomt.

  Met een oprolschuif is de opening van de luchtinlaat in de mechanisch geventileerde kalverafdeling te verkleinen. Daarmee bereiken de melkveehouders dat ook bij minimumventilatie de lucht nog met voldoende snelheid de afdeling binnenstroomt.

  Foto: Ronald Hissink
 • De kalverafdeling is naast de nok aan één zijde voorzien van een rij lichtplaten. Rudie: “Om warmte-instraling te voorkomen hebben we aan de zonzijde van het dak geen lichtplaten geplaatst. Eén rij lichtplaten blijkt ruim voldoende om voldoende daglicht in de ruimte te krijgen.”

  De kalverafdeling is naast de nok aan één zijde voorzien van een rij lichtplaten. Rudie: “Om warmte-instraling te voorkomen hebben we aan de zonzijde van het dak geen lichtplaten geplaatst. Eén rij lichtplaten blijkt ruim voldoende om voldoende daglicht in de ruimte te krijgen.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Als de kalveren ongeveer vier maanden zijn, schuiven ze door van de strohokken naar een afdeling met ligboxen. Ook in dit geval kan Marjan de kalveren verplaatsen zonder al te veel inspanningen, en zonder dat ze met de kalveren naar buiten hoeft.

  Als de kalveren ongeveer vier maanden zijn, schuiven ze door van de strohokken naar een afdeling met ligboxen. Ook in dit geval kan Marjan de kalveren verplaatsen zonder al te veel inspanningen, en zonder dat ze met de kalveren naar buiten hoeft.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • jaapjo

  Mooie stal,vraagje waar komen de eenlingboxjes vandaan?

 • Wink

  prachtstal en goed over nagedacht !!

 • Venstra

  Precies, goed doordacht, zo weinig mogelijk (dom) werk, zo kan men de aandacht aan belangrijker zaken richten.

 • rub2

  Mooie stal, wat zijn de kosten van de totale bouw geweest?

 • breestuk6

  heel goed over nagedacht ! prachtige stal, daar mogen jullie trots op zijn !

 • g.aanstoot

  Mooie stal, waar staan die kalveren niet gewoon buiten, vol frisse lucht en nog geen 10% van de bouwkosten, en altijd gezonde kalveren?
  Ik weet sommige mensen schrikken daar van, maar er zijn veel onderzoeken die aantonen dat het kalf het best groeid en zich ontwikkeld in buiten lucht, wel een dagje er boven. Zie bv www.holm-Laue.de.
  Maar inderdaad mooie stal, succes

 • Achterland

  Mooie stal en over alles goed nagedacht zeker voor wat betreft de looplijnen. Ik wil wel een tip geven over de inlaat van de kalverstal ==> maak voor de inlaat van deze kalverstal ook een frame met windbreekgaas (kleinste maas) het kan namelijk zijn in de herfst en winter dat de koude lucht te snel binnen komt dit voorkom je niet door de opening te verkleinen, dan komt de wind nl. NOG sneller binnen. Dit is onze ervaring en met een frame van windbreekgaas is de kalverstal in herfst en winter ook PERFECT te ventileren. Veel succes !

 • deer123

  Te duur bestaat niet , duurzaam wel, dat is dit zeker... ;-)

 • richtr

  10% van de bouw kosten voor een systeem zoals bj holm-laue? Goedkoper geloof ik wel maar echt wel een stuk meer dan 10%... Die iglo's worden echt niet weg gegeven en dan moet je alsnog betonnen ondervloeren hebben (en hoe zit dat met de afwatering que regelgeving bij jullie in NL?)

 • middelveld klauwverzorging

  Ziet er goed uit hoor rudi en marjan

 • michrob

  rudi wil je een grondplan met de verdelingen en afmetingen van de stal geven?

 • joz

  rudi kan ik een grondplan met de verdelingen en de afmetingen van de stal krijgen mvg joz

 • Dekker51

  Zeker zeer mooie jongvee stal! Succes er mee.

 • hillmanje

  Mooie stal. Iemand een idee welk merk/type van éénlingboxen dit zijn?

 • jaapjo

  @hillmanje:Greutink

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.