Rundveehouderij

Foto & video 6468 x bekeken 11 reactieslaatste update:1 aug 2013

Embryotransplantatie in beeld

Embryotransplantatie (ET) wordt toegepast om in korte tijd interessant genetisch materiaal te fokken. Koeien met een goed exterieur en productiekoeien worden geïnsemineerd met de nieuwste lichting potentiële topstieren in de hoop dat daar net die ene vaars of stier uit komt.

Stel uw vragen over vruchtbaarheid en discussier mee op www.boerderijconnect.nl/vruchtbaarheid.

Foto

 • Hans Hurkmans uit Milheeze (N.-Br.) is sinds 1989 OPU/ET-specialist en voert jaarlijks 350 tot 400 embryotransplantaties uit. José van Rixtel assisteert hem bij zijn werkzaamheden op de veebedrijven en op kantoor.

  Hans Hurkmans uit Milheeze (N.-Br.) is sinds 1989 OPU/ET-specialist en voert jaarlijks 350 tot 400 embryotransplantaties uit. José van Rixtel assisteert hem bij zijn werkzaamheden op de veebedrijven en op kantoor.

  Foto: Koos Groenewold
 • Op het bedrijf van Erik Manders in Venhorst (N.-Br.) wordt koe Dellia 5 (v. ManOMan) klaargemaakt voor het spoelen van de embryo’s. Dellia is geïnsemineerd met de jonge Amerikaanse stier Coyne-Farms SRock Mack. De koe staat met haar voorpoten op een kleine verhoging, zodat Hans Hurkmans zijn werk goed kan doen. De koe krijgt eerst een epidurale anesthesie. Zo voelt ze weinig van de behandeling en houdt ze haar staart stil.

  Op het bedrijf van Erik Manders in Venhorst (N.-Br.) wordt koe Dellia 5 (v. ManOMan) klaargemaakt voor het spoelen van de embryo’s. Dellia is geïnsemineerd met de jonge Amerikaanse stier Coyne-Farms SRock Mack. De koe staat met haar voorpoten op een kleine verhoging, zodat Hans Hurkmans zijn werk goed kan doen. De koe krijgt eerst een epidurale anesthesie. Zo voelt ze weinig van de behandeling en houdt ze haar staart stil.

  Foto: Koos Groenewold
 • Hurkmans brengt de katheter in en schuift deze in de rechter baarmoederhoorn.

  Hurkmans brengt de katheter in en schuift deze in de rechter baarmoederhoorn.

  Foto: Koos Groenewold
 • Aan het eind van de katheter zit een ballonnetje dat met wat water wordt opgeblazen. Zo kan de katheter tijdens het spoelen niet uit de baarmoeder schuiven.

  Aan het eind van de katheter zit een ballonnetje dat met wat water wordt opgeblazen. Zo kan de katheter tijdens het spoelen niet uit de baarmoeder schuiven.

  Foto: Koos Groenewold
 • Hurkmans laat de spoelvloeistof in porties van 50 tot 100 ml inlopen. Intussen voelt hij of hij de vloeistof in de punt van de baarmoeder voelt. Dan draait hij het tweede kraantje aan de infuusslang open en loopt de vloeistof met embryo’s in een opvangfles.

  Hurkmans laat de spoelvloeistof in porties van 50 tot 100 ml inlopen. Intussen voelt hij of hij de vloeistof in de punt van de baarmoeder voelt. Dan draait hij het tweede kraantje aan de infuusslang open en loopt de vloeistof met embryo’s in een opvangfles.

  Foto: Koos Groenewold
 • Tussendoor controleert José van Rixtel of de vloeistof goed in de opvangfles loopt. De koe trekt zich niets van de behandeling aan, zij heeft meer oog voor een lekkere hap hooi.

  Tussendoor controleert José van Rixtel of de vloeistof goed in de opvangfles loopt. De koe trekt zich niets van de behandeling aan, zij heeft meer oog voor een lekkere hap hooi.

  Foto: Koos Groenewold
 • Het spoelen van de rechter baarmoederhoorn is klaar. Van Rixtel hangt een nieuwe fles spoelvloeistof op en zet een lege opvangfles neer.

  Het spoelen van de rechter baarmoederhoorn is klaar. Van Rixtel hangt een nieuwe fles spoelvloeistof op en zet een lege opvangfles neer.

  Foto: Koos Groenewold
 • Van Rixtel trekt de katheter terug tot voor de splitsing van de baarmoederhoorns, en schuift deze met een stillet in de linkerbaarmoederhoorn.

  Van Rixtel trekt de katheter terug tot voor de splitsing van de baarmoederhoorns, en schuift deze met een stillet in de linkerbaarmoederhoorn.

  Foto: Koos Groenewold
 • Het laatste restje vloeistof loopt in de fles. Als het goed is, komt de volledige hoeveelheid terug. ‘Het is de bedoeling dat alles terugkomt, maar het komt wel eens voor dat het baarmoederslijmvlies wat poreus is en dan blijft er wat achter’, legt Hurkmans uit.

  Het laatste restje vloeistof loopt in de fles. Als het goed is, komt de volledige hoeveelheid terug. ‘Het is de bedoeling dat alles terugkomt, maar het komt wel eens voor dat het baarmoederslijmvlies wat poreus is en dan blijft er wat achter’, legt Hurkmans uit.

  Foto: Koos Groenewold
 • Omdat Erik Manders een aantal embryo’s gelijk laat terugplaatsen, zoekt José van Rixtel in de keuken de embryo’s uit. Om de embryo’s niet te hoeven zoeken in zo’n grote hoeveelheid vloeistof filtreert ze de spoelvloeistof in een speciale filter.

  Omdat Erik Manders een aantal embryo’s gelijk laat terugplaatsen, zoekt José van Rixtel in de keuken de embryo’s uit. Om de embryo’s niet te hoeven zoeken in zo’n grote hoeveelheid vloeistof filtreert ze de spoelvloeistof in een speciale filter.

  Foto: Koos Groenewold
 • Na het zeven blijft er een goed te bewerken hoeveelheid over. Deze vloeistof zuigt Van Rixtel in een spuit om onder de microscoop te onderzoeken.

  Na het zeven blijft er een goed te bewerken hoeveelheid over. Deze vloeistof zuigt Van Rixtel in een spuit om onder de microscoop te onderzoeken.

  Foto: Koos Groenewold
 • Dan begint het zoeken en opzuigen van de embryo’s.

  Dan begint het zoeken en opzuigen van de embryo’s.

  Foto: Koos Groenewold
 • Ze legt de embryo’s op een zogenoemde 4-well dish.

  Ze legt de embryo’s op een zogenoemde 4-well dish.

  Foto: Koos Groenewold
 • De ‘oogst’ van deze spoeling: in totaal achttien embryo’s.

  De ‘oogst’ van deze spoeling: in totaal achttien embryo’s.

  Foto: Koos Groenewold
 • Hurkmans controleert de spoelvloeistof nog een keer: ‘Je kunt altijd een paar embryo’s missen. Die zakken na een paar minuten naar de bodem en dan heb je ze alsnog te pakken.’ En ja hoor; Hans vindt nummer 19. Een goede spoeling, gemiddeld levert een spoeling zeven tot acht bruikbare embryo’s op. Voor Erik Manders staat de teller van deze spoeling nu op zeventien eersteklas en twee tweedeklas embryo’s. Ondertussen maakt Van Rixtel de transplantatieapparaten klaar voor het terugplaatsen van de embryo’s.

  Hurkmans controleert de spoelvloeistof nog een keer: ‘Je kunt altijd een paar embryo’s missen. Die zakken na een paar minuten naar de bodem en dan heb je ze alsnog te pakken.’ En ja hoor; Hans vindt nummer 19. Een goede spoeling, gemiddeld levert een spoeling zeven tot acht bruikbare embryo’s op. Voor Erik Manders staat de teller van deze spoeling nu op zeventien eersteklas en twee tweedeklas embryo’s. Ondertussen maakt Van Rixtel de transplantatieapparaten klaar voor het terugplaatsen van de embryo’s.

  Foto: Koos Groenewold
 • De transplantatieapparaten worden in een hete vlam gesteriliseerd.

  De transplantatieapparaten worden in een hete vlam gesteriliseerd.

  Foto: Koos Groenewold
 • Vervolgens schuift Van Rixtel de rietjes met embryo’s in de transplantatieapparaten.

  Vervolgens schuift Van Rixtel de rietjes met embryo’s in de transplantatieapparaten.

  Foto: Koos Groenewold
 • Naast een koe op het eigen bedrijf laat Manders vijf embryo’s bij een collega-veehouder in de buurt transplanteren. Hurkmans controleert of de koe geschikt is voor het transplanteren. Vervolgens maakt hij de kling schoon met een droge doek, zodat hij geen vuil mee de baarmoeder in kan schuiven.

  Naast een koe op het eigen bedrijf laat Manders vijf embryo’s bij een collega-veehouder in de buurt transplanteren. Hurkmans controleert of de koe geschikt is voor het transplanteren. Vervolgens maakt hij de kling schoon met een droge doek, zodat hij geen vuil mee de baarmoeder in kan schuiven.

  Foto: Koos Groenewold
 • Het embryo wordt getransplanteerd.

  Het embryo wordt getransplanteerd.

  Foto: Koos Groenewold
 • De overige dertien eersteklas embryo’s gaan mee naar het laboratorium. Hurkmans controleert ze en wast ze met trypsine. Trypsine is een enzym dat onrechtmatigheden van de buitenkant van de embryo’s haalt. Daarna worden de embryo’s in invriesvloeistof gelegd en in rietjes verpakt.

  De overige dertien eersteklas embryo’s gaan mee naar het laboratorium. Hurkmans controleert ze en wast ze met trypsine. Trypsine is een enzym dat onrechtmatigheden van de buitenkant van de embryo’s haalt. Daarna worden de embryo’s in invriesvloeistof gelegd en in rietjes verpakt.

  Foto: Koos Groenewold
 • Ondertussen maakt Van Rixtel de administratie van de rietjes in orde.

  Ondertussen maakt Van Rixtel de administratie van de rietjes in orde.

  Foto: Koos Groenewold
 • Een rietje met embryo.

  Een rietje met embryo.

  Foto: Koos Groenewold
 • Hurkmans plaatst de rietjes in een invriesmachine. Daarin worden ze in anderhalf uur ingevroren.

  Hurkmans plaatst de rietjes in een invriesmachine. Daarin worden ze in anderhalf uur ingevroren.

  Foto: Koos Groenewold
 • Het induceren van kristallisatie van invriesvloeistof om te voorkomen dat de embryo’s kapotvriezen. Daarna worden de embryo’s geleidelijk afgekoeld tot min 35 graden.

  Het induceren van kristallisatie van invriesvloeistof om te voorkomen dat de embryo’s kapotvriezen. Daarna worden de embryo’s geleidelijk afgekoeld tot min 35 graden.

  Foto: Koos Groenewold
 • Als de embryo’s zijn afgekoeld, worden ze in een vat met vloeibare stikstof opgeslagen totdat veehouder Erik Manders ze wil verkopen of terugplaatsen in een van zijn koeien.

  Als de embryo’s zijn afgekoeld, worden ze in een vat met vloeibare stikstof opgeslagen totdat veehouder Erik Manders ze wil verkopen of terugplaatsen in een van zijn koeien.

  Foto: Koos Groenewold

Laatste reacties

 • tikka

  Hallo,

  Jammer dat er geen kostenplaatje bij staat!

  Gegroet.

  Tikka!

 • jamiemf

  kijk maar op de site van hurkmans ze zijn niet duur!!

 • LouiseB

  WALGELIJK dat we zo met dieren omgaan om een stukje vlees te kunnen vreten. Walgelijk.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • jordi 1455

  LouiseB het klinkt raar maar sommige mensen zijn ook via een embryo transplantatie ter wereld gebracht.

  Dit zij iemand een keer ''die dierenactivisten zijn onmenselijk, zij willen kapot maken wat een ander (in dit geval de boeren) hebben opgebouwd en dat is 1 van de ergste misdaden wat een mens kan plegen.

 • Mozes

  LouiseB, ieder volk krijgt de regering die het verdient maar krijgt ook de boeren die het verdient.
  Er schijnt geen volk in de wereld te zijn die minder voor voedsel betaald dan het Nederlandse volk. Tegelijk is er geen volk in de wereld die hogere eisen stelt aan voedsel dan het Nederlandse volk.

 • el

  Mooie reportage.

 • w1888

  Haha mag ook wel gezegd worden ja

 • Mels

  En dat je dan niet snapt dat het om melkvee gaat is nog het allerdomste.a ha die Louise,kom maar op. Hurkmans spoelt jou wel even maar reken niet op terugplaatsing....

 • DenDuuster

  Hallo LouiseB,

  Het lijkt erop dat je ver van de praktijk staat. Dat is niet erg maar het is wel jammer om zo'n ongenuanceerde reacties te plaatsen.

  Allereerst betreft het hier om melkvee en niet vleesvee. Ten tweede zie ik persoonlijk niet in wat er mis is met ET. Zoals Jordi ook al zei gebeurt het bij mensen ook. Bovendien is het helemaal niet pijnlijk voor de koe.

  De reden dat ET gedaan wordt is om vaak extra nakomelingen te krijgen van je beste koe op stal. Welke melkveehouder wil dat nu niet, zijn eigen succesvolle koefamilie waar je jarenlang mee werkt naar een hoger plan tillen.

 • Anne-Marie van der Linde

  Nog even een aanvulling over de kosten: €1.100 -€1.200, is afhankelijk van het aantal embryo's, hoeveel er worden terug geplaatst en ingevroren.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.