Rundveehouderij

Foto & video 4823 x bekeken 3 reacties

Arbeidsefficiëntie voorop in vleeskalverstallen

De broers Jos, Ton en Arie Delissen bouwden vorig jaar samen met hun ouders een nieuw vleeskalverbedrijf. In de twee stallen is volop gedacht aan arbeidsefficiëntie.

Foto

 • Arie (28), Ton (30) en Jos (32) Delissen hebben in Elsendorp (N.-Br.) een blank vleeskalverbedrijf met 2.080 plaatsen. Alle drie willen door in de vleeskalverhouderij, zodat er een nieuwe locatie werd aangekocht naast het ouderlijk bedrijf met 1.400 plaatsen in Erp. Deze nieuwbouw biedt weer vooruitgang. Beide bedrijven hebben Denkavit als contractgever.

  Arie (28), Ton (30) en Jos (32) Delissen hebben in Elsendorp (N.-Br.) een blank vleeskalverbedrijf met 2.080 plaatsen. Alle drie willen door in de vleeskalverhouderij, zodat er een nieuwe locatie werd aangekocht naast het ouderlijk bedrijf met 1.400 plaatsen in Erp. Deze nieuwbouw biedt weer vooruitgang. Beide bedrijven hebben Denkavit als contractgever.

  Foto: Henk Riswick
 • De broers hoefden geen ammoniakreducerende maatregelen te nemen.

  De broers hoefden geen ammoniakreducerende maatregelen te nemen.

  Foto: Henk Riswick
 • De stallen bieden plaats aan 1.280 en 800 kalveren met tien kalveren per hok. De hokken zijn voorzien van een droge trog voor het ruw- en krachtvoer en natte trog voor de kalvermelk, zodat er nooit ruwvoer uitgeschept hoeft te worden voor het melk verstrekken. De bouwkosten lagen rond de €1.000 per plaats.

  De stallen bieden plaats aan 1.280 en 800 kalveren met tien kalveren per hok. De hokken zijn voorzien van een droge trog voor het ruw- en krachtvoer en natte trog voor de kalvermelk, zodat er nooit ruwvoer uitgeschept hoeft te worden voor het melk verstrekken. De bouwkosten lagen rond de €1.000 per plaats.

  Foto: Henk Riswick
 • De voerkeuken is met een dubbele voerautomaat ingericht, zodat de broers de twee stallen in korte tijd kunnen voeren. Vanuit de keuken lopen er twee leidingen door elke stal, hiermee kunnen de 2.080 kalveren in anderhalf uur gevoerd worden.

  De voerkeuken is met een dubbele voerautomaat ingericht, zodat de broers de twee stallen in korte tijd kunnen voeren. Vanuit de keuken lopen er twee leidingen door elke stal, hiermee kunnen de 2.080 kalveren in anderhalf uur gevoerd worden.

  Foto: Henk Riswick
 • Tussen elke twee hokken is een aparte drinkbakje met nippel geplaatst. Dit voorkomt knoeien.

  Tussen elke twee hokken is een aparte drinkbakje met nippel geplaatst. Dit voorkomt knoeien.

  Foto: Henk Riswick
 • De stallen worden mechanisch geventileerd. “Dat is beter te regelen dan bij natuurlijke ventilatie”, stelt Jos Delissen.

  De stallen worden mechanisch geventileerd. “Dat is beter te regelen dan bij natuurlijke ventilatie”, stelt Jos Delissen.

  Foto: Henk Riswick
 • De ventilatoren zijn een maat groter dan nodig. Zo hoeven ze niet op volle capaciteit te draaien, wat scheelt in het energieverbruik. Verder zijn de ventilatoren voorzien van smoorkleppen en frequentieregelaars.

  De ventilatoren zijn een maat groter dan nodig. Zo hoeven ze niet op volle capaciteit te draaien, wat scheelt in het energieverbruik. Verder zijn de ventilatoren voorzien van smoorkleppen en frequentieregelaars.

  Foto: Henk Riswick
 • Voor in een stal is met een verplaatsbare hokafscheiding een strohok voor zieke kalveren te maken.

  Voor in een stal is met een verplaatsbare hokafscheiding een strohok voor zieke kalveren te maken.

  Foto: Henk Riswick
 • De hekken in centrale gangen zijn zowel links als rechts te hangen. Stallen zijn 125 meter lang, de linker is verdeeld in drie afdelingen en de rechter in twee.

  De hekken in centrale gangen zijn zowel links als rechts te hangen. Stallen zijn 125 meter lang, de linker is verdeeld in drie afdelingen en de rechter in twee.

  Foto: Henk Riswick
 • Elke gang boxen heeft een eigen deur naar de centrale gang. Hierdoor hoeft Delissen geen hokafscheidingen te verwijderen bij het opzetten en afleveren van kalveren.

  Elke gang boxen heeft een eigen deur naar de centrale gang. Hierdoor hoeft Delissen geen hokafscheidingen te verwijderen bij het opzetten en afleveren van kalveren.

  Foto: Henk Riswick
 • Tijdens de eerste weken worden de kalveren met een tappistool gevoerd. Om de slang gemakkelijk van het ene naar de andere voerpad te krijgen zijn onderaan de deurposten rollertjes geplaatst, zodat de slang makkelijk mee te slepen is.

  Tijdens de eerste weken worden de kalveren met een tappistool gevoerd. Om de slang gemakkelijk van het ene naar de andere voerpad te krijgen zijn onderaan de deurposten rollertjes geplaatst, zodat de slang makkelijk mee te slepen is.

  Foto: Henk Riswick
 • De voerbuizen zijn in hoogte verstelbaar.

  De voerbuizen zijn in hoogte verstelbaar.

  Foto: Henk Riswick
 • Over de hele lengte van de stallen zijn twee lichtstraten aangebracht die meer dan voldoende daglicht binnenlaten. Het dak is geïsoleerd met brandvertragende isolatie met een hoge R-waarde.

  Over de hele lengte van de stallen zijn twee lichtstraten aangebracht die meer dan voldoende daglicht binnenlaten. Het dak is geïsoleerd met brandvertragende isolatie met een hoge R-waarde.

  Foto: Henk Riswick
 • De ventilatie van alle afdelingen in een stal wordt centraal geregeld. De beugel onder de regelkasten voorkomt dat de voerwagen deze eventueel raakt.

  De ventilatie van alle afdelingen in een stal wordt centraal geregeld. De beugel onder de regelkasten voorkomt dat de voerwagen deze eventueel raakt.

  Foto: Henk Riswick
 • Op meerdere plaatsen in de centrale gangen zitten knoppen voor de verlichting. Zo kunnen alle lampen om en om aan of uit. Voordeel is dat de broers bij het vergeten van de verlichting voor in de stal niet de volle 125 meter per stal hoeven terug te lopen.

  Op meerdere plaatsen in de centrale gangen zitten knoppen voor de verlichting. Zo kunnen alle lampen om en om aan of uit. Voordeel is dat de broers bij het vergeten van de verlichting voor in de stal niet de volle 125 meter per stal hoeven terug te lopen.

  Foto: Henk Riswick
 • De luchtinlaat wordt automatisch geregeld. Ook de deuren van de stal zijn op afstand te bedienen.

  De luchtinlaat wordt automatisch geregeld. Ook de deuren van de stal zijn op afstand te bedienen.

  Foto: Henk Riswick
 • Op het erf liggen twee hopen houtsnippers van in totaal 1.000 kuub, de totale jaarvoorraad. Het hout kan niet in een sleufsilo omdat de lucht er dan niet door kan. De bovenste pakweg 5 centimeter is vochtig, daaronder zijn de snippers droog.

  Op het erf liggen twee hopen houtsnippers van in totaal 1.000 kuub, de totale jaarvoorraad. Het hout kan niet in een sleufsilo omdat de lucht er dan niet door kan. De bovenste pakweg 5 centimeter is vochtig, daaronder zijn de snippers droog.

  Foto: Henk Riswick
 • Achter in de rechter stal is de opslag en werktuigenberging.

  Achter in de rechter stal is de opslag en werktuigenberging.

  Foto: Henk Riswick
 • De ruwvoermenger met de 400 kilo zware voermengwagen. Er wordt een stro/brokmengsel gevoerd.

  De ruwvoermenger met de 400 kilo zware voermengwagen. Er wordt een stro/brokmengsel gevoerd.

  Foto: Henk Riswick
 • Bij de stortopening van de menger zijn vernevelaars geplaatst om stofvorming te beperken. Uit stro/brokmengsels kan tijdens het mengen en uitdoseren vrij veel stof vrijkomen.

  Bij de stortopening van de menger zijn vernevelaars geplaatst om stofvorming te beperken. Uit stro/brokmengsels kan tijdens het mengen en uitdoseren vrij veel stof vrijkomen.

  Foto: Henk Riswick
 • De houtkachel heeft een capaciteit van 200 kW. De broers zetten deze in voor zowel de warmwatervoorziening als de vloerverwarming.

  De houtkachel heeft een capaciteit van 200 kW. De broers zetten deze in voor zowel de warmwatervoorziening als de vloerverwarming.

  Foto: Henk Riswick
 • In de bunker past 40 kuub houtsnippers, hiermee kunnen de broers twee weken stoken.

  In de bunker past 40 kuub houtsnippers, hiermee kunnen de broers twee weken stoken.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • varkenshouder1

  Waarom geen GroenLabel systeem. Dit is toch nieuwbouw en geen saldering.
  Of stinken die kalveren niet ????

 • Anne-Marie van der Linde

  @varkenshouder: de locatie was een varkensbedrijf, de emissie van de kalveren blijft binnen het plafond dat er voor de varkens was.

 • katotje

  Deze Jongens denken goed na wat ze doen zoals met handmatig voederen met de slang op de hoeken geleiders gemaakt zeer slim en prakties zo gaat de slang langer mee en je hoeft niet zo hard te trekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.