Rundveehouderij

Foto & video 8898 x bekeken 6 reactieslaatste update:17 jul 2013

Arbeidsefficiënte stal met veel koecomfort

Na jaren van voorbereiding is de nieuwe stal van Bert en Jolanda Zandman in Beerze (Ov.) gereed. Koecomfort, arbeidsefficiëntie, duurzaamheid en innovatie staan hierbij centraal. In de stal is in een boerderijwinkel, ontvangstruimte en loopbrug gebouwd. Op 5 en 6 juli hield boerderij Zandman open dagen.

Foto

 • De 3+3-ligboxenstal biedt ruimte aan 250 melkkoeien. De stal wordt nu gebruikt voor zo’n 130 dieren. Voorheen had Zandman geen plek om het jongvee op het eigen bedrijf kwijt te kunnen, maar daarin is verandering gekomen met deze stal. De stal heeft een geïntegreerde, afgesloten ruimte met mechanische ventilatie voor het jongvee tot en met vijf maanden. Droogstaande koeien worden gehuisvest met uitloopmogelijkheid in een zandbak buiten.

  De 3+3-ligboxenstal biedt ruimte aan 250 melkkoeien. De stal wordt nu gebruikt voor zo’n 130 dieren. Voorheen had Zandman geen plek om het jongvee op het eigen bedrijf kwijt te kunnen, maar daarin is verandering gekomen met deze stal. De stal heeft een geïntegreerde, afgesloten ruimte met mechanische ventilatie voor het jongvee tot en met vijf maanden. Droogstaande koeien worden gehuisvest met uitloopmogelijkheid in een zandbak buiten.

  Foto: Guido Kobessen
 • Koecomfort en arbeidsefficiëntie staan voorop in de stal. Twee Lely-mestrobots met sproeiinrichting houden de emissiearme roostervloer van Groene Vlag Plus schoon. Een Lely Juno-voeraanschuifsysteem schuift het voer aan. Boven in de stal hangen grote ventilatoren. De stal is voorzien van diepstrooiselboxen met stro, koeborstels en twee Lely Cosmix P-krachtvoerstations.

  Koecomfort en arbeidsefficiëntie staan voorop in de stal. Twee Lely-mestrobots met sproeiinrichting houden de emissiearme roostervloer van Groene Vlag Plus schoon. Een Lely Juno-voeraanschuifsysteem schuift het voer aan. Boven in de stal hangen grote ventilatoren. De stal is voorzien van diepstrooiselboxen met stro, koeborstels en twee Lely Cosmix P-krachtvoerstations.

  Foto: Guido Kobessen
 • De stal beschikt over drie Lely-melkrobots, met de mogelijkheid er nog een vierde bij te plaatsen. Eén robot is van twee kanten benaderbaar. Zo kan de zorggroep op stro ook vrij gebruik maken van de robot, zonder dat ze met de andere koeien in aanraking komt.

  De stal beschikt over drie Lely-melkrobots, met de mogelijkheid er nog een vierde bij te plaatsen. Eén robot is van twee kanten benaderbaar. Zo kan de zorggroep op stro ook vrij gebruik maken van de robot, zonder dat ze met de andere koeien in aanraking komt.

  Foto: Guido Kobessen
 • Zandman heeft een lange procedure doorlopen voordat hij de stal kon realiseren. De eerste plannen ontstonden negenenhalfjaar geleden. De stal staat nu op de rand van de es tegenover het al bestaande bedrijf. Om dit voor elkaar te krijgen moest Zandman aan een reeks voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld een donkere kleurstelling. Deze kleur past goed in de omgeving, want ook de stallen van de oudere boerderijen rondom Beerze zijn donkergekleurd.

  Zandman heeft een lange procedure doorlopen voordat hij de stal kon realiseren. De eerste plannen ontstonden negenenhalfjaar geleden. De stal staat nu op de rand van de es tegenover het al bestaande bedrijf. Om dit voor elkaar te krijgen moest Zandman aan een reeks voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld een donkere kleurstelling. Deze kleur past goed in de omgeving, want ook de stallen van de oudere boerderijen rondom Beerze zijn donkergekleurd.

  Foto: Guido Kobessen
 • De boerderijwinkel is naar de nieuwe stal verplaatst. In december 2012 nam Zandman, voormalig bestuurder van Cono, de boedel en klanten van de winkel van zuivelfabriek Hyproca in Ommen over.

  De boerderijwinkel is naar de nieuwe stal verplaatst. In december 2012 nam Zandman, voormalig bestuurder van Cono, de boedel en klanten van de winkel van zuivelfabriek Hyproca in Ommen over.

  Foto: Guido Kobessen
 • In de boerderijwinkel wordt onder meer Beemster Exclusief verkocht. Daarmee is Zandman de enige van Cono die ook het eindproduct verkoopt. Inmiddels komen klanten uit de wijde omtrek naar Beerze. Ook profiteert Zandman van de vele toeristen, op de eigen camping maar ook bij naburige grote campings als Beerze Bulten.

  In de boerderijwinkel wordt onder meer Beemster Exclusief verkocht. Daarmee is Zandman de enige van Cono die ook het eindproduct verkoopt. Inmiddels komen klanten uit de wijde omtrek naar Beerze. Ook profiteert Zandman van de vele toeristen, op de eigen camping maar ook bij naburige grote campings als Beerze Bulten.

  Foto: Guido Kobessen
 • Boven in de stal is een ruime ontvangstruimte. Gasten hebben er uitzicht op het leven in de stal. Deze ruimte biedt plaats aan circa vijftig gasten en kan worden gebruikt bij vergaderingen en feesten. De ruimte is voorzien van een keuken annex bar en extra ruim sanitair. Doordat ook aan een stoeltjeslift is gedacht, is de zaal toegankelijk voor minder validen.

  Boven in de stal is een ruime ontvangstruimte. Gasten hebben er uitzicht op het leven in de stal. Deze ruimte biedt plaats aan circa vijftig gasten en kan worden gebruikt bij vergaderingen en feesten. De ruimte is voorzien van een keuken annex bar en extra ruim sanitair. Doordat ook aan een stoeltjeslift is gedacht, is de zaal toegankelijk voor minder validen.

  Foto: Guido Kobessen
 • Om nog meer te kunnen genieten van de koeien is in de stal een loopbrug gebouwd. Zandman wil zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met het boerenleven en verzorgt daarom ook rondleidingen op zijn bedrijf. Klanten van de boerderijwinkel kunnen vrij gebruik maken van de loopbrug.

  Om nog meer te kunnen genieten van de koeien is in de stal een loopbrug gebouwd. Zandman wil zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met het boerenleven en verzorgt daarom ook rondleidingen op zijn bedrijf. Klanten van de boerderijwinkel kunnen vrij gebruik maken van de loopbrug.

  Foto: Guido Kobessen
 • Het ‘oude’ bedrijf van Zandman ligt vanuit de nieuwe stal gezien aan de overkant van de weg. Wat er met de oude stal gaat gebeuren, is nog niet bekend.

  Het ‘oude’ bedrijf van Zandman ligt vanuit de nieuwe stal gezien aan de overkant van de weg. Wat er met de oude stal gaat gebeuren, is nog niet bekend.

  Foto: Guido Kobessen

Guido Kobessen

Laatste reacties

 • groot boerdam

  Wat is de kostprijs van deze stal,ik denk zelf te hoog.

 • somporn

  Hoe kan een ondernemer nu 9,5 jaar aan het lijntje worden gehouden door de ambtelijke molens.Dit kan alleen maar in NL.
  Met zo een beleid jaag je toch elke ondernemer in het harnas,als dit zo door gaat is dit de doodsteek voor heel de NL economie en het einde van de BV NL.

 • koestal

  een goede melkprijs is wel noodzakelijk met zo,n stal,wel heel mooi !

 • BO(skabout)ER

  mooie stal zover als we kunnen zien! Verder heeft deze boer natuurlijk ook inkomsten uit zijn neventakken.

 • koestal

  Heeft hij dure grond aan de gemeente verkocht?,zo ken ik er meer,hoef je niet op een paar centen te kijken

 • bzandman

  Aan het einde van het jaar een paar reacties van onze kant de stal kunnen 250 koeien in en 150 stuks jongvee. de stal kost inclusief jongveeplaatsen , sleufsilos , erfverharding en de ruimtes voor in de stal(incl. kaaswinkel)
  € 5400.- per koeplaats dus valt reuze mee. Maar een ieder die er een andere mening over heeft nodigen wij graag uit om te komen kijken hoe slim kunt investeren. ps. wij zijn niet uitgekocht.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.