Rundveehouderij

Foto & video 23 reacties

4.000 ton hakselen in twee dagen

Sibirskaya Niva werkt met grote machines. 76 uur nadat drie zwadmaaiers startten is 430 hectare gras-klavermengsel, zo’n 4.000 ton product, gehakseld en ingekuild.

Foto

 • Sergey Batartsev (52) is hoofdagronoom van Sibirskaya Niva. Hij is verantwoordelijk voor de teelt en oogst van zo’n 17.000 hectare voedergewassen en 19.500 hectare akkerbouw. De voedergewassen zijn voor de 3.600 melkkoeien en 3.000 stuks jongvee op vijf locaties in de regio Maslyaninsky, 150 kilometer ten zuiden van Novosibirsk, de hoofdstad van Siberië.

  Sergey Batartsev (52) is hoofdagronoom van Sibirskaya Niva. Hij is verantwoordelijk voor de teelt en oogst van zo’n 17.000 hectare voedergewassen en 19.500 hectare akkerbouw. De voedergewassen zijn voor de 3.600 melkkoeien en 3.000 stuks jongvee op vijf locaties in de regio Maslyaninsky, 150 kilometer ten zuiden van Novosibirsk, de hoofdstad van Siberië.

  Foto: Henk Riswick
 • Vrijdag 5 juli is rond het middaguur gestart met het maaien van 430 hectare eerste snede timothee-klaver. Drie zelfrijdende John Deere R450-zwadmaaiers met 995 maaibord (werkbreedte krap 5 meter) hebben er net geen dag werk aan.

  Vrijdag 5 juli is rond het middaguur gestart met het maaien van 430 hectare eerste snede timothee-klaver. Drie zelfrijdende John Deere R450-zwadmaaiers met 995 maaibord (werkbreedte krap 5 meter) hebben er net geen dag werk aan.

  Foto: Henk Riswick
 • De hoge capaciteit is mogelijk door de grootte van de percelen. Een perceel is dik 340 hectare, het andere lijkt in deze regio met immense percelen wel een verloren hoekje van slechts 90 hectare. De twee percelen liggen 4 kilometer uit elkaar, op ongeveer 5 kilometer van het melkveebedrijf en de sleufsilo.

  De hoge capaciteit is mogelijk door de grootte van de percelen. Een perceel is dik 340 hectare, het andere lijkt in deze regio met immense percelen wel een verloren hoekje van slechts 90 hectare. De twee percelen liggen 4 kilometer uit elkaar, op ongeveer 5 kilometer van het melkveebedrijf en de sleufsilo.

  Foto: Henk Riswick
 • Het product is grof van structuur. Het droogt snel.

  Het product is grof van structuur. Het droogt snel.

  Foto: Henk Riswick
 • In de oogsttijd wordt dag en nacht gewerkt, in twee ploegen. De chauffeurs stappen, zodra het zwadmaaien gedaan is, op een van de transportwagens.

  In de oogsttijd wordt dag en nacht gewerkt, in twee ploegen. De chauffeurs stappen, zodra het zwadmaaien gedaan is, op een van de transportwagens.

  Foto: Henk Riswick
 • Om bij het tweede perceel te kunnen komen, moeten de transportwagens over een zandpad. Dat ligt over 5 kilometer langs een roggeveld. Om makkelijk te kunnen werken, is een baan rogge gemaaid. Heengaand en terugkerend verkeer krijgt daarmee een eigen baan. De dik 2 hectare gemaaide rogge gaat ook de kuil in. “Liever snel en vooral risicoloos werken dan een paar ton graan meer”, stelt Batartsev.

  Om bij het tweede perceel te kunnen komen, moeten de transportwagens over een zandpad. Dat ligt over 5 kilometer langs een roggeveld. Om makkelijk te kunnen werken, is een baan rogge gemaaid. Heengaand en terugkerend verkeer krijgt daarmee een eigen baan. De dik 2 hectare gemaaide rogge gaat ook de kuil in. “Liever snel en vooral risicoloos werken dan een paar ton graan meer”, stelt Batartsev.

  Foto: Henk Riswick
 • De rogge is bijna manshoog, fotograaf Henk Riswick is 1,75 meter lang. Er wordt bewust langstrorogge geteeld om maar zo veel mogelijk stro te hebben voor gebruik in de stallen.

  De rogge is bijna manshoog, fotograaf Henk Riswick is 1,75 meter lang. Er wordt bewust langstrorogge geteeld om maar zo veel mogelijk stro te hebben voor gebruik in de stallen.

  Foto: Robert Bodde
 • Er staan dit keer twee JD 7280-hakselaars (elk 323 kW, 440 pk) in het veld. Er is namelijk geen haast. Bij topdrukte zijn alle vier de hakselaars van het bedrijf tegelijk actief. “Ons record is 3.650 ton hakselen in 24 uur”, zegt Batartsev niet zonder trots.

  Er staan dit keer twee JD 7280-hakselaars (elk 323 kW, 440 pk) in het veld. Er is namelijk geen haast. Bij topdrukte zijn alle vier de hakselaars van het bedrijf tegelijk actief. “Ons record is 3.650 ton hakselen in 24 uur”, zegt Batartsev niet zonder trots.

  Foto: Henk Riswick
 • Het transport van de silage van het veld naar de silo gaat met twaalf Kamaz-vrachtwagens met aanhanger en vier John Deere’s 8320R’s met 30 tonskipwagens.

  Het transport van de silage van het veld naar de silo gaat met twaalf Kamaz-vrachtwagens met aanhanger en vier John Deere’s 8320R’s met 30 tonskipwagens.

  Foto: Henk Riswick
 • Het hakselen van de 430 hectare, 4.000 ton product, neemt nog geen twee dagen. Het gras-klavermengsel heeft ongeveer 35 procent droge stof.

  Het hakselen van de 430 hectare, 4.000 ton product, neemt nog geen twee dagen. Het gras-klavermengsel heeft ongeveer 35 procent droge stof.

  Foto: Henk Riswick
 • De sleufsilo, waarin 4.500 ton product kan, is bijna 25 meter breed. De Kamaz-vrachtwagens lossen er eerst hun aanhanger, dan de voorwagen. Ze komen niet op de kuil, ze lossen alles ervoor. Het draaien gaat makkelijk op zo’n brede plek.

  De sleufsilo, waarin 4.500 ton product kan, is bijna 25 meter breed. De Kamaz-vrachtwagens lossen er eerst hun aanhanger, dan de voorwagen. Ze komen niet op de kuil, ze lossen alles ervoor. Het draaien gaat makkelijk op zo’n brede plek.

  Foto: Henk Riswick
 • Vervolgens drukken twee John Deere 8320R’s met een zwaar stalen Degelman-blad in de fronthef de silage op de kuil.

  Vervolgens drukken twee John Deere 8320R’s met een zwaar stalen Degelman-blad in de fronthef de silage op de kuil.

  Foto: Henk Riswick
 • Met 197 kW (268 pk) kun je heel makkelijk een halve vrachtwagen silage ineens naar boven werken. Een imposant gezicht!

  Met 197 kW (268 pk) kun je heel makkelijk een halve vrachtwagen silage ineens naar boven werken. Een imposant gezicht!

 • Nog imposanter zijn de twee John Deere 9420-kniktrekkers die de kuil vastrijden. Ze hebben daar ruim de tijd voor, Batartsev vindt vastrijden het belangrijkste onderdeel van de silagetrein. “Daar staat of valt de kuil mee.”

  Nog imposanter zijn de twee John Deere 9420-kniktrekkers die de kuil vastrijden. Ze hebben daar ruim de tijd voor, Batartsev vindt vastrijden het belangrijkste onderdeel van de silagetrein. “Daar staat of valt de kuil mee.”

 • Deze kniktrekkers hebben 312 kW (425 pk) en wegen krap 16 ton. Daarmee kun je de 100 ton silage per uur makkelijk vastrijden!

  Deze kniktrekkers hebben 312 kW (425 pk) en wegen krap 16 ton. Daarmee kun je de 100 ton silage per uur makkelijk vastrijden!

 • In totaal staat er bijna 1.029 kW (1.400 pk) op de kuil. Dat is voor wie van trekkers en machines houdt een prachtig gezicht.

  In totaal staat er bijna 1.029 kW (1.400 pk) op de kuil. Dat is voor wie van trekkers en machines houdt een prachtig gezicht.

 • Tussen de start van het maaien en het laatste vastrijden zit slechts 76 uur. In totaal is zo’n 4000 ton ingekuild. Het dient als winterrantsoen voor de 450 melkkoeien op deze locatie. Veertig mannen hebben de klus geklaard in twee twaalfuursploegen.

  Tussen de start van het maaien en het laatste vastrijden zit slechts 76 uur. In totaal is zo’n 4000 ton ingekuild. Het dient als winterrantsoen voor de 450 melkkoeien op deze locatie. Veertig mannen hebben de klus geklaard in twee twaalfuursploegen.

Laatste reacties

 • geen boer

  wordt er geschud? Spul lijkt nog best groen na drie dagen. Welke bewerkingen doen ze nu precies, en welke gehalten zitten er dan in de bult? Een volgende keer wellicht wat meer info ipv 5 identieke plaatjes van grote trekkers op een grote bult?

 • Mels

  En dan nog vragen of men hier in NL aan het prutsen is op een postzegel????

 • Wffokker

  Opmerking...... Er word gezegd dat vastrijden het belangrijkste is, maar 3 van de trekkers op de built hebben een hef maar bij geen een hangt er gewicht aan. Achter de 9420 een 8 ton beton blok en achter de 8320R's een 6 ton gewicht en de 9420 zonder hef kan thuisblijven en men krijgt een betere verdichting.

 • sikke

  En de beste stuurlui staan aan wal

 • bonnevogelzang

  man vermoiend zou mijn oom zeggen

 • Flyinghollander

  Er word normaal niet geschud,indien nodig ja. DS weet ik niet, kan wel naar vragen, maar hier is het 35%.
  Wffokker aanrijden gebeurd goed, weinig verliezen.
  Geen boer, eiwit was vorig jaar 22% in onze region (hier kan je nog geen uitslag van hebben, was 2 weken geleden gekuild).

 • rick verheijen

  mooi waar is dat, en hebben jullie nog meer foto´s. Groetjes rick

 • Flyinghollander

  Siberie regio

 • Piet, Midden-Europa

  Wat een spullen he, ik vind dat het er goed uitziet. dat het product groen op de kuil gaat is verstandig anders valt het blad van de klaver/lucerne. Uiteindelijk moet in een Landklimaat anders gewerkt worden als in een zee-klimaat !!!...

 • el

  Mooie reportage,hoe lang is het groeiseizoen daar in de buurt van Siberie?

 • gerjan slingenbergh

  Gras in een landklimaat gaat dood als er miet aktief wordt beregend.
  Lucerne is een veel betere teelt in landklimaten.

 • ljdekker

  76 uur inkuilen, dat is nog is wat anders dan de 15 uurs spinaziekuilen waar anderen bij zweren.

 • Sjaak

  Lijkt me een lollige man, die Rus...;)
  Alles gaat van een leien dakje en er kan nog geen lachje af.

  17000 ha voor 6500 stuks vee. Ben benieuwd naar de kosten per liter melk en de uiteindelijke marge. Is daar iets meer over bekend?

 • Wffokker

  sikke, Mischien staan de beste stuurlui wel aan wal. ik zeg zeker niet dat we het better kunnen maar bij ons op het erf rijd net zulk materiaal. En ook al is het materiaal van een loonwerker rijd ik zelf altijd op de build om ervan verzekered te zijn dat het naar wens verloopt. Van het voorjaar was het een jd 9520 met net zo'n degelman blad en 7 ton beton achterop.
  Flying Hollander, het was ook niet als kritiek bedoelt maar alleen maar als een mogelijke verbetering and/ of kosten besparing in mijn ogen. Maargoed het is nog altijd better en goedkoper om de built helemaal goed te hebben met vier trekkers dan net niet goed met drie.

 • Wffokker

  sikke, Mischien staan de beste stuurlui wel aan wal. ik zeg zeker niet dat we het better kunnen maar bij ons op het erf rijd net zulk materiaal. En ook al is het materiaal van een loonwerker rijd ik zelf altijd op de build om ervan verzekered te zijn dat het naar wens verloopt. Van het voorjaar was het een jd 9520 met net zo'n degelman blad en 7 ton beton achterop.
  Flying Hollander, het was ook niet als kritiek bedoelt maar alleen maar als een mogelijke verbetering and/ of kosten besparing in mijn ogen. Maargoed het is nog altijd better en goedkoper om de built helemaal goed te hebben met vier trekkers dan net niet goed met drie.

 • info162

  Tymothe is geen lucerne.

 • W Geverink

  Klopt info162. @Gerjan. Er wordt luzerne verbouwd onder irrigatie drogere gebieden. Gras gaat in een landklimaat bijna altijd wel goed. Sommige gebieden zijn geschikter dan andere en het is zaak dat je grassen kiest die geschikt zijn voor de omstandigheden in een gebied. Er zijn gebieden die zo gort droog zijn dat er zelfs heel veel luzerne in de wegbermen staat maar dat zijn uitzonderingen. .

 • hondwafwaf

  Veel groen, ook op de kuil... maar dat krijg je als je (een van de) grootste JD dealers van Rusland bent natuurlijk! http://ekoniva-apk.ru/en/sibirskaya-niva

 • @meelmuisje

  Eten de koeien daar zoveel of groeit er daar zo weinig? Wat is eigenlijk de kostprijs?

 • Khalid en zijn maten

  Lucerne kun je niet schudden want dan valt het blad eraf,je kunt het wel keren met een speciale machine die ik in de USA veel heb gezien ,maar in Europa zelden , in de voormalige DDR wel soortgelijke. @ Gerjan in een landklimaat groeit wel degelijk gras,maar alleen bepaalde soorten net als Geverink aangeeft. In Texas groeit bijvoorbeeld een gras dat 'Coastal bermuda' genoemd word, dat mits op tijd gemaaid best een redelijke voederwaarde heeft en ook smakelijk is voor de runderen. Je kunt natuurlijk ook in het najaar je land doorzaaien met een raaigras ,waarvan je dan in het voorjaar een paar snedes kunt maaien en inkuilen ,totdat de grote droogte weer aanbreekt,er zijn er veel die dat zo doen,behalve de luie boeren dan....

 • remcobrummel1990

  veel plezier met afdekken ervan

 • Flyinghollander

  Remcobrummel afdekken is misschien nog minder werk in verhouding als de bult in NL ;>

 • johndeere6910forever

  wat een spullen mooiwerk zo aleen wie maakt de kuil dicht haha

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.