Rundveehouderij

Foto & video 6123 x bekeken 4 reacties

Vooruitgeschoten qua arbeidsgemak

Vof Velzeboer in Middenbeemster (N.-H.) werkt nu bijna anderhalf jaar in de nieuwe ligboxenstal met capaciteit voor 380 melkkoeien. Hoe zijn de ervaringen?

Foto

 • Martijn (40 en Wendy (37) Velzeboer hebben 195 melkkoeien, 165 stuks jongvee en 167 hectare land. Ze lieten begin vorig jaar een nieuwe ligboxenstal bouwen. Die heeft capaciteit voor 380 melkkoeien. Tijdens de stalbouw stonden lage kosten, arbeidsgemak én arbeidsplezier voorop. "Ik wil veel koeien op een eenvoudige manier kunnen melken", aldus Velzeboer, die veel gebruikt maakt van automatisering en landwerk voor het grootste deel uitbesteedt.<BR><I>Foto: Fotostudio Wick Natzijl, tekst: Theo Brummelaar</i>

  Martijn (40 en Wendy (37) Velzeboer hebben 195 melkkoeien, 165 stuks jongvee en 167 hectare land. Ze lieten begin vorig jaar een nieuwe ligboxenstal bouwen. Die heeft capaciteit voor 380 melkkoeien. Tijdens de stalbouw stonden lage kosten, arbeidsgemak én arbeidsplezier voorop. "Ik wil veel koeien op een eenvoudige manier kunnen melken", aldus Velzeboer, die veel gebruikt maakt van automatisering en landwerk voor het grootste deel uitbesteedt.<BR><I>Foto: Fotostudio Wick Natzijl, tekst: Theo Brummelaar</i>

 • De grote ligboxenstal is vanaf de weg niet te missen. Bijzonder is dat de stal in een werelderfgoed ligt (Beemsterpolder). Ook op zo’n locatie is groei naar bijna 400 melkkoeien dus een mogelijkheid.

  De grote ligboxenstal is vanaf de weg niet te missen. Bijzonder is dat de stal in een werelderfgoed ligt (Beemsterpolder). Ook op zo’n locatie is groei naar bijna 400 melkkoeien dus een mogelijkheid.

 • Opvallend is dit stroomaggregaat. Het melken in de stal gebeurt niet met vaste stroom. Die aansluiting laat nog even op zich wachten. Het aggregaat staat er op kosten (€70.000) van de elektriciteitsbeheerder. Die doet ook het onderhoud. Velzeboer wacht al een tijdje op vaste stroom en is tot die tijd afhankelijk van dit aggregaat. “Alleen dit ding houdt de stal draaiende, maar het wordt goed bijgehouden hoor”, zegt Velzeboer. “Maar ideaal is het niet.”

  Opvallend is dit stroomaggregaat. Het melken in de stal gebeurt niet met vaste stroom. Die aansluiting laat nog even op zich wachten. Het aggregaat staat er op kosten (€70.000) van de elektriciteitsbeheerder. Die doet ook het onderhoud. Velzeboer wacht al een tijdje op vaste stroom en is tot die tijd afhankelijk van dit aggregaat. “Alleen dit ding houdt de stal draaiende, maar het wordt goed bijgehouden hoor”, zegt Velzeboer. “Maar ideaal is het niet.”

 • Een overzicht in de 0+6+0-stal, die licht oogt. De stal is met 195 melkkoeien nog lang niet vol, ondanks dat Velzeboer het afgelopen jaar flink is gegroeid. In die periode kwamen er 45 koeien bij (deels eigen opfok, deels aangekocht). Tot het quotumeinde in 2015 wil de veehouder het rustig aan doen om daarna gestaag verder te groeien. Al hangt veel van de hoogte van de melkprijs af.

  Een overzicht in de 0+6+0-stal, die licht oogt. De stal is met 195 melkkoeien nog lang niet vol, ondanks dat Velzeboer het afgelopen jaar flink is gegroeid. In die periode kwamen er 45 koeien bij (deels eigen opfok, deels aangekocht). Tot het quotumeinde in 2015 wil de veehouder het rustig aan doen om daarna gestaag verder te groeien. Al hangt veel van de hoogte van de melkprijs af.

 • De ligboxenstal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Dat betekent onder meer veel licht, lucht, een geïsoleerd dak en extra ruimte. Dat laatste is te merken aan de boxen (2,50 × 1,15 meter), maar zeker ook aan de looppaden. Naast de voergangen zijn ze 4 meter breed en in het midden (zoals hier op de foto) zelfs 5 meter breed.

  De ligboxenstal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Dat betekent onder meer veel licht, lucht, een geïsoleerd dak en extra ruimte. Dat laatste is te merken aan de boxen (2,50 × 1,15 meter), maar zeker ook aan de looppaden. Naast de voergangen zijn ze 4 meter breed en in het midden (zoals hier op de foto) zelfs 5 meter breed.

 • Qua licht koos Velzeboer voor een 3 meter brede lichtstraat en twee topgevels aan de voor- en de achterkant van de stal. Ook die topgevels zijn 3 meter breed. Daardoor komt er veel extra licht binnen. Een groot voordeel, merkt Velzeboer. Het was bovendien een plus voor de Maatlat Duurzame Veehouderij.

  Qua licht koos Velzeboer voor een 3 meter brede lichtstraat en twee topgevels aan de voor- en de achterkant van de stal. Ook die topgevels zijn 3 meter breed. Daardoor komt er veel extra licht binnen. Een groot voordeel, merkt Velzeboer. Het was bovendien een plus voor de Maatlat Duurzame Veehouderij.

 • Een andere vereiste voor de Maatlat Duurzame Veehouderij was voldoende verlichting. Boven de ligboxen en looppaden hangen deze hoogfrequente natriumhalogeenlampen.

  Een andere vereiste voor de Maatlat Duurzame Veehouderij was voldoende verlichting. Boven de ligboxen en looppaden hangen deze hoogfrequente natriumhalogeenlampen.

 • In de stal hangen daarnaast nog tl-lampen. Die bevinden zich boven de voergangen aan de zijkanten van de stal.

  In de stal hangen daarnaast nog tl-lampen. Die bevinden zich boven de voergangen aan de zijkanten van de stal.

 • Financieel gezien had Velzeboer geluk met zijn vloer. Tijdens de bouw was een dure, emissiearme vloer nog net geen vereiste. Hij viel precies binnen de maatlatrichtlijn uit 2010. De koeien lopen nu op een gewone roostervloer. “En dat gaat prima”, stelt de veehouder.

  Financieel gezien had Velzeboer geluk met zijn vloer. Tijdens de bouw was een dure, emissiearme vloer nog net geen vereiste. Hij viel precies binnen de maatlatrichtlijn uit 2010. De koeien lopen nu op een gewone roostervloer. “En dat gaat prima”, stelt de veehouder.

 • Velzeboer melkt zijn koeien in een 50-stands buitenmelker. Het werkt snel en geeft veel arbeidsgemak, merkt hij. “Het melken kost me een uur, schoonmaken duurt hooguit tien minuten. En de koeien waren er vrij snel aan gewend.” De melkproductie is overigens ongeveer gelijk aan die in de oude stal: gemiddeld 25 liter per koe per dag. De voordelen van de nieuwe stal moeten zich in dat opzicht nog gaan uitbetalen.

  Velzeboer melkt zijn koeien in een 50-stands buitenmelker. Het werkt snel en geeft veel arbeidsgemak, merkt hij. “Het melken kost me een uur, schoonmaken duurt hooguit tien minuten. En de koeien waren er vrij snel aan gewend.” De melkproductie is overigens ongeveer gelijk aan die in de oude stal: gemiddeld 25 liter per koe per dag. De voordelen van de nieuwe stal moeten zich in dat opzicht nog gaan uitbetalen.

 • De eerste drie maanden werkte de koeherkenning voor de carrousel nog niet optimaal. Dat was in het begin lastig, omdat de koeien hun krachtvoer in de melkstal krijgen. Ze kregen daardoor soms te weinig voer. Die storingen werden echter relatief snel verholpen.

  De eerste drie maanden werkte de koeherkenning voor de carrousel nog niet optimaal. Dat was in het begin lastig, omdat de koeien hun krachtvoer in de melkstal krijgen. Ze kregen daardoor soms te weinig voer. Die storingen werden echter relatief snel verholpen.

 • In de melkstal koos Velzeboer heel bewust voor een beweegbare putvloer. “Mijn vader Wim is 71 jaar en werkt nog steeds volop mee, maar dat wordt een keer minder. Bovendien gaan we groeien. In de toekomst zal er dan vreemd personeel op het bedrijf moeten komen. Dan is het wel zo prettig dat je de putvloer in hoogte kunt stellen.”

  In de melkstal koos Velzeboer heel bewust voor een beweegbare putvloer. “Mijn vader Wim is 71 jaar en werkt nog steeds volop mee, maar dat wordt een keer minder. Bovendien gaan we groeien. In de toekomst zal er dan vreemd personeel op het bedrijf moeten komen. Dan is het wel zo prettig dat je de putvloer in hoogte kunt stellen.”

 • De stro/afkalfhokken bevinden zich niet in de nieuwe stal. Velzeboer hoeft dus niet veel te separeren. Via deze selectiebox worden de koeien na het melken óf naar het reguliere stalgedeelte óf naar het separatiehok gedirigeerd.

  De stro/afkalfhokken bevinden zich niet in de nieuwe stal. Velzeboer hoeft dus niet veel te separeren. Via deze selectiebox worden de koeien na het melken óf naar het reguliere stalgedeelte óf naar het separatiehok gedirigeerd.

 • Dit is dat separatiehok. Rechts ervan, achter de muur, bevindt zich de carrousel. De separatieruimte telt in totaal twintig ligboxen.

  Dit is dat separatiehok. Rechts ervan, achter de muur, bevindt zich de carrousel. De separatieruimte telt in totaal twintig ligboxen.

 • Alle koeien zijn voorzien van een transponder met activiteitenmeting. Na het melken worden tochtige koeien bijvoorbeeld direct apart gezet. Velzeboer hoeft dan zelf de stal niet meer in. Ook dat scheelt weer werk en geeft extra gemak.

  Alle koeien zijn voorzien van een transponder met activiteitenmeting. Na het melken worden tochtige koeien bijvoorbeeld direct apart gezet. Velzeboer hoeft dan zelf de stal niet meer in. Ook dat scheelt weer werk en geeft extra gemak.

 • Een ander voorbeeld daarvan is het ligbed van de koeien. De dieren liggen op koematrassen met een laag zaagsel eroverheen. Diepstrooisel zou volgens Velzeboer zeker met deze schaalgrootte te veel werk geven. Bovendien zou het een erg hoge kostenpost worden. Dat was geen optie.

  Een ander voorbeeld daarvan is het ligbed van de koeien. De dieren liggen op koematrassen met een laag zaagsel eroverheen. Diepstrooisel zou volgens Velzeboer zeker met deze schaalgrootte te veel werk geven. Bovendien zou het een erg hoge kostenpost worden. Dat was geen optie.

 • Over de koematrassen is Velzeboer tevreden, maar de diergezondheid is in de nieuwe stal nog niet met sprongen vooruit gegaan. Het aantal mastitisgevallen daalde licht.

  Over de koematrassen is Velzeboer tevreden, maar de diergezondheid is in de nieuwe stal nog niet met sprongen vooruit gegaan. Het aantal mastitisgevallen daalde licht.

 • Datzelfde geldt ook voor de klauwen en de hakken. Het is niet aantoonbaar beter. Maar Velzeboer vindt het ook lastig om aan te geven wat hij moet verwachten.

  Datzelfde geldt ook voor de klauwen en de hakken. Het is niet aantoonbaar beter. Maar Velzeboer vindt het ook lastig om aan te geven wat hij moet verwachten.

 • In de stal maakt één mestrobot dagelijks zijn rondjes. Dat gaat vooralsnog zonder problemen. Ook de langere vorstperiode tijdens de laatste winter gooide geen roet in het eten. De robot loopt volgens Velzeboer ook zelden vast, omdat de ligboxen niet met diepstrooisel gevuld zijn. Dat scheelt toch.

  In de stal maakt één mestrobot dagelijks zijn rondjes. Dat gaat vooralsnog zonder problemen. Ook de langere vorstperiode tijdens de laatste winter gooide geen roet in het eten. De robot loopt volgens Velzeboer ook zelden vast, omdat de ligboxen niet met diepstrooisel gevuld zijn. Dat scheelt toch.

 • In de stal hangen meerdere koeborstels voor extra dierenwelzijn.

  In de stal hangen meerdere koeborstels voor extra dierenwelzijn.

 • Velzeboer heeft het voerganggedeelte waar het voer ligt, laten coaten. Dat voorkomt broei. Het voer schuift hij aan met een shovel. Weer een voorbeeld van arbeidsgemak.

  Velzeboer heeft het voerganggedeelte waar het voer ligt, laten coaten. Dat voorkomt broei. Het voer schuift hij aan met een shovel. Weer een voorbeeld van arbeidsgemak.

 • Even rust in de tent na een explosieve groei van de veestapel. Na 2015 wil Velzeboer de capaciteit van de ligboxenstal gestaag steeds verder gaan benutten.

Voor meer informatie: www.beemsterkoeien.nl

  Even rust in de tent na een explosieve groei van de veestapel. Na 2015 wil Velzeboer de capaciteit van de ligboxenstal gestaag steeds verder gaan benutten. Voor meer informatie: www.beemsterkoeien.nl

Laatste reacties

 • Tonnis

  Dat melken moet toch best werk zijn, een stal bouwen en niet vol zetten.
  Moet je als pluimvee of varkenshouder eens doen.

 • jornwijthmen

  'het melken kost me een uur' hij komt er nog wel achter straks sta je weer 4 uur in de put dagelijks en dan is alle appartigheid nog niet meegerekend. dan mag je wel een volwaardige arbeidskracht erbij hebben lopen maar die is savonds ook naar huis en dan kun je het weer zelf doen. en bij 380 koeien is elke dag een kalf en dat kan ook snachts gebeuren. en dan zul je er toch het bed voor uit moeten. succes met de stal maar mij niet gezien.

 • variofarmer

  @jornwijthmen
  'grote boeren' laten de koe gewoon hun werk doen en gaan 's nacht's echt hun bed niet uit hoor. hou je nooit vol 365 dagen per jaar.
  dan maar zorgen dat koeien optimaal makkelijk afkalven en geen zware stieren gebruiken.
  je zou dan misschien 5-6 dooie kalveren extra per jaar hebben. maar dat is dan jammer.

 • abtje

  Inderdaad was 2010 een prachtig jaar nog voor de Maatlat. Lekker op roosters.
  Arbeidsgemak en aanschuiven met shovel? Hier noem ik dat een Juno. Met een shovel doe je dat een of twee keer per dag, een Juno acht keer, steeds 20 cm verder.

Of registreer je om te kunnen reageren.