Rundveehouderij

Foto & video 15566 x bekeken 8 reacties

Stal gebouwd op zand en mestraffinage

Maatschap Van Noord liet vorig jaar een nieuwe ligboxenstal met 142 ligplaatsen bouwen. Opvallend zijn het automatische voersysteem en de dichte, emissiearme gietasfalt vloer. 14 juni is er open dag.

Foto

 • Tonny (54), Jan-Wouter (26) en Berend (56) Van Noord in Wijster (Dr.) zitten samen in maatschap. Ze hebben 120 melkkoeien, 125 stuks jongvee (opfokbedrijf), 1,1 miljoen kg quotum en 45 hectare land. Vorig jaar lieten ze een nieuwe ligboxenstal met 142 ligplaatsen bouwen. In december gingen de eerste koeien erin.<BR><I>Foto: Marten Sandburg Fotografie, tekst: Theo Brummelaar</i>

  Tonny (54), Jan-Wouter (26) en Berend (56) Van Noord in Wijster (Dr.) zitten samen in maatschap. Ze hebben 120 melkkoeien, 125 stuks jongvee (opfokbedrijf), 1,1 miljoen kg quotum en 45 hectare land. Vorig jaar lieten ze een nieuwe ligboxenstal met 142 ligplaatsen bouwen. In december gingen de eerste koeien erin.<BR><I>Foto: Marten Sandburg Fotografie, tekst: Theo Brummelaar</i>

 • Een overzicht van de nieuwe (links) en de flink opgeknapte oude stal. De afstand tussen beide stallen is 6 meter. Van Noord blijft in de oude stal melken en daar bevinden zich ook een wachtruimte, een strohok en 24 boxen voor droge en zorgkoeien. De nieuwe stal kan in de toekomst overigens gespiegeld worden, maar dan moet de oude stal wél wijken.

  Een overzicht van de nieuwe (links) en de flink opgeknapte oude stal. De afstand tussen beide stallen is 6 meter. Van Noord blijft in de oude stal melken en daar bevinden zich ook een wachtruimte, een strohok en 24 boxen voor droge en zorgkoeien. De nieuwe stal kan in de toekomst overigens gespiegeld worden, maar dan moet de oude stal wél wijken.

 • Duurzaamheid, dierwelzijn en milieu(-eisen) stonden centraal tijdens de stalbouw. De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en dat is onder meer te merken aan ruim opgezette looppaden en boxen. Het hele bouwproject (nieuwe stal en opgeknapte oude stal) kostte €700.000. Dat geldt voor de 142 ligboxen in de nieuwe stal, maar óók voor 24 nieuwe boxen en een strohok in de oude stal. In totaal bedroegen de kosten €4.217 per ligplaats. Maar dat is inclusief een automatisch voersysteem à €125.000.

  Duurzaamheid, dierwelzijn en milieu(-eisen) stonden centraal tijdens de stalbouw. De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en dat is onder meer te merken aan ruim opgezette looppaden en boxen. Het hele bouwproject (nieuwe stal en opgeknapte oude stal) kostte €700.000. Dat geldt voor de 142 ligboxen in de nieuwe stal, maar óók voor 24 nieuwe boxen en een strohok in de oude stal. In totaal bedroegen de kosten €4.217 per ligplaats. Maar dat is inclusief een automatisch voersysteem à €125.000.

 • De stal heeft geen brede voergangen. Dat komt doordat Van Noord met een automatisch voersysteem werkt. Eén smalle gang, waardoor de voerrobot zijn ronde maakt, volstaat. Om toch te kunnen lopen, is een loopbrug aangelegd. Die loopt over de hele lengte van de stal. Let ook op de lichtstraat van 3,5 meter breed. Er komt voldoende licht de stal binnen.

  De stal heeft geen brede voergangen. Dat komt doordat Van Noord met een automatisch voersysteem werkt. Eén smalle gang, waardoor de voerrobot zijn ronde maakt, volstaat. Om toch te kunnen lopen, is een loopbrug aangelegd. Die loopt over de hele lengte van de stal. Let ook op de lichtstraat van 3,5 meter breed. Er komt voldoende licht de stal binnen.

 • Een overzicht van de rechterzijkant van de stal. Hier bevinden zich vier voerbunkers, gevuld met kuil, mais, graszaadhooi en bierbostel. De basis van het automatische voersysteem waarmee Van Noord werkt.

  Een overzicht van de rechterzijkant van de stal. Hier bevinden zich vier voerbunkers, gevuld met kuil, mais, graszaadhooi en bierbostel. De basis van het automatische voersysteem waarmee Van Noord werkt.

 • De voerrobot wordt vanuit de bunkers automatisch bijgevuld. Hierna kan de robot zijn ronde gaan maken. De stal telt één smalle voergang, onder de loopbrug. Van beide zijkanten van deze gang kunnen de koeien vreten.

  De voerrobot wordt vanuit de bunkers automatisch bijgevuld. Hierna kan de robot zijn ronde gaan maken. De stal telt één smalle voergang, onder de loopbrug. Van beide zijkanten van deze gang kunnen de koeien vreten.

 • Hier is dat goed te zien. De rails waaraan de voerrobot hangt, loopt ook door naar de oude stal. De droge en zorgkoeien kunnen dus ook snel en automatisch van voer worden voorzien.

  Hier is dat goed te zien. De rails waaraan de voerrobot hangt, loopt ook door naar de oude stal. De droge en zorgkoeien kunnen dus ook snel en automatisch van voer worden voorzien.

 • De koeien liggen comfortabel op zand. Dat geeft meer welzijn en zorgt voor extra stroefheid op het looppad. Een nadeel is dat de mestschuif het door het zand zwaarder heeft. Maar dat valt in de praktijk mee. Van Noord investeerde ook €8.000 extra in Amerikaanse schuiven, die minder snel slijten en van dikker staal zijn. Bovendien heeft de veehouder als extra hulpmiddel om de 3 meter achter de boxen sproeiers gemonteerd. Zo wordt de vloer niet glad bij sterk drogend weer. De stal is echt gebouwd op zand en mestraffinage, aldus Van Noord.

  De koeien liggen comfortabel op zand. Dat geeft meer welzijn en zorgt voor extra stroefheid op het looppad. Een nadeel is dat de mestschuif het door het zand zwaarder heeft. Maar dat valt in de praktijk mee. Van Noord investeerde ook €8.000 extra in Amerikaanse schuiven, die minder snel slijten en van dikker staal zijn. Bovendien heeft de veehouder als extra hulpmiddel om de 3 meter achter de boxen sproeiers gemonteerd. Zo wordt de vloer niet glad bij sterk drogend weer. De stal is echt gebouwd op zand en mestraffinage, aldus Van Noord.

 • Van Noord koos voor een dichte, emissiearme Herakles-vloer van gietasfalt. Die vloer heeft een trechtervorm met een hellingsgraad van 2 procent met in het midden een gierafvoergoot. De dieren lopen er op zonder uit te glijden. De jaarlijkse ammoniakuitstoot is berekend op 7,9 kg ammoniak per dier bij weidegang. Door de trechtervorm van de vloer belandt de meeste mest in het midden van de mestschuif. Zoals hier goed is te zien.

  Van Noord koos voor een dichte, emissiearme Herakles-vloer van gietasfalt. Die vloer heeft een trechtervorm met een hellingsgraad van 2 procent met in het midden een gierafvoergoot. De dieren lopen er op zonder uit te glijden. De jaarlijkse ammoniakuitstoot is berekend op 7,9 kg ammoniak per dier bij weidegang. Door de trechtervorm van de vloer belandt de meeste mest in het midden van de mestschuif. Zoals hier goed is te zien.

 • Een handigheidje: een opstap tussen de smalle voergang en de mestgang. Zo kunnen de koeien in ieder geval met hun voorpoten de mestschuif, als die in de buurt komt, ontwijken. Zo hoeven ze zich niet in allerlei bochten te wringen.

  Een handigheidje: een opstap tussen de smalle voergang en de mestgang. Zo kunnen de koeien in ieder geval met hun voorpoten de mestschuif, als die in de buurt komt, ontwijken. Zo hoeven ze zich niet in allerlei bochten te wringen.

 • Een van de vijf mestafstorten aan de achterkant van de stal. Hier wordt de mest tijdelijk opgevangen. Daarna wordt het op een andere plek opgeslagen.

  Een van de vijf mestafstorten aan de achterkant van de stal. Hier wordt de mest tijdelijk opgevangen. Daarna wordt het op een andere plek opgeslagen.

 • Doordat er meerdere afstorten zijn, zijn er ook meerdere deuren nodig.

  Doordat er meerdere afstorten zijn, zijn er ook meerdere deuren nodig.

 • Van Noord wil op termijn aan de slag met mestraffinage. Hij wil goed voorbereid zijn op strengere regelgeving. "Ons plan met raffinage is: mest erin, twee vloeibare kunstmeststromen (groen gas en compost) eruit. Die producten kunnen we vervolgens gebruiken voor bemesting en energie. Zodat we zelfvoorziend zijn. Er zijn alleen nog twee problemen. De overheid moet eerst de kunstmestvervangers erkennen en het systeem moet echt marktklaar zijn."

  Van Noord wil op termijn aan de slag met mestraffinage. Hij wil goed voorbereid zijn op strengere regelgeving. "Ons plan met raffinage is: mest erin, twee vloeibare kunstmeststromen (groen gas en compost) eruit. Die producten kunnen we vervolgens gebruiken voor bemesting en energie. Zodat we zelfvoorziend zijn. Er zijn alleen nog twee problemen. De overheid moet eerst de kunstmestvervangers erkennen en het systeem moet echt marktklaar zijn."

 • Tot die tijd gaat Van Noord deze mestscheider (hier nog in aanbouw) gebruiken om de dunne en de dikke mest te scheiden. Maar daarmee is de mest niet weg. En dat is toch het uiteindelijke doel van de veehouder.

  Tot die tijd gaat Van Noord deze mestscheider (hier nog in aanbouw) gebruiken om de dunne en de dikke mest te scheiden. Maar daarmee is de mest niet weg. En dat is toch het uiteindelijke doel van de veehouder.

 • Van Noord heeft geen ventilatiegordijnen, maar skywalls. Dit zijn een soort luchtzakken, die aan de hand van een weerstation automatisch opgeblazen worden. Het moet vooral in de winter een isolatievoordeel geven. De meerkosten waren volgens de veehouder minimaal: €2.000.

  Van Noord heeft geen ventilatiegordijnen, maar skywalls. Dit zijn een soort luchtzakken, die aan de hand van een weerstation automatisch opgeblazen worden. Het moet vooral in de winter een isolatievoordeel geven. De meerkosten waren volgens de veehouder minimaal: €2.000.

 • Een detail van de skywall. Het systeem is niet zo stormgevoelig als het lijkt, stelt Van Noord. De skywall zit ingeklemd tussen grof vogelgaas aan de binnen- en kunststof kokers aan de buitenkant.

  Een detail van de skywall. Het systeem is niet zo stormgevoelig als het lijkt, stelt Van Noord. De skywall zit ingeklemd tussen grof vogelgaas aan de binnen- en kunststof kokers aan de buitenkant.

 • In de stal hangen tien agrilights die een oranje licht geven. Zulke lampen had de veehouder ook al in de oude stal. Ze bevallen hem goed. Ze zijn energiezuinig en de koeien blijven rustig.

  In de stal hangen tien agrilights die een oranje licht geven. Zulke lampen had de veehouder ook al in de oude stal. Ze bevallen hem goed. Ze zijn energiezuinig en de koeien blijven rustig.

 • In de stal hangen meerdere automatische koeborstels.

  In de stal hangen meerdere automatische koeborstels.

 • Op meerdere plekken in de stal zijn ook kraantjes gemonteerd om de laarzen af te spoelen.

  Op meerdere plekken in de stal zijn ook kraantjes gemonteerd om de laarzen af te spoelen.

 • De oude stal (links) staat nu 6 meter achter de nieuwe. Aangezien de koeien in de oude stal gemolken worden, moeten ze deze afstand dagelijks dus twee keer overbruggen. De rails van de voerrobot is hier ook goed te zien.

  De oude stal (links) staat nu 6 meter achter de nieuwe. Aangezien de koeien in de oude stal gemolken worden, moeten ze deze afstand dagelijks dus twee keer overbruggen. De rails van de voerrobot is hier ook goed te zien.

 • De oude (ligboxen-)stal, die uit 1979 stamt, werd veel te klein en ging grondig op de schop. 95 ligboxen eruit en 24 boxen voor droge koeien, strohokken en deze ruime wachtruimte met automatisch opdrijfhek erin. De oude 2x6-visgraatmelkstal die zich hierachter bevindt, werd een paar jaar geleden al vervangen. Van Noord melkt nu in een 2x11-zij-aan-zijmelkstal.

  De oude (ligboxen-)stal, die uit 1979 stamt, werd veel te klein en ging grondig op de schop. 95 ligboxen eruit en 24 boxen voor droge koeien, strohokken en deze ruime wachtruimte met automatisch opdrijfhek erin. De oude 2x6-visgraatmelkstal die zich hierachter bevindt, werd een paar jaar geleden al vervangen. Van Noord melkt nu in een 2x11-zij-aan-zijmelkstal.

 • Dit is die 2x11-zij-aan-zijmelkstal. Van Noord melkt zijn huidige 120 koeien in 1,5 uur. Er is volgens hem voldoende capaciteit. Ook als het bedrijf doorgroeit.

  Dit is die 2x11-zij-aan-zijmelkstal. Van Noord melkt zijn huidige 120 koeien in 1,5 uur. Er is volgens hem voldoende capaciteit. Ook als het bedrijf doorgroeit.

 • Tussen de wachtruimte en de 24 ligboxen voor droge koeien bevindt zich dit langwerpige strohok.

  Tussen de wachtruimte en de 24 ligboxen voor droge koeien bevindt zich dit langwerpige strohok.

 • Tijdens het Boerderij-bezoek lag dit bord nog voor de stal, maar tijdens de open dag moet het bord toch echt vooraan het erf pronken.

Maatschap Van Noord houdt vrijdag 14 juni van 10.00 tot 16.00 uur een open dag aan de Nieuwe Es 9 in Wijster (Dr.).

  Tijdens het Boerderij-bezoek lag dit bord nog voor de stal, maar tijdens de open dag moet het bord toch echt vooraan het erf pronken. Maatschap Van Noord houdt vrijdag 14 juni van 10.00 tot 16.00 uur een open dag aan de Nieuwe Es 9 in Wijster (Dr.).

Laatste reacties

 • JeuAbsil

  Mooie stal, maar gaat de combinatie mest en zand met mestraffinage wel? Zo ja, dan is dat een betere oplossing dan gebruik te maken van een zandscheider.

 • VeireS

  Mooie stal, goed doordacht en mooi gebruik gemaakt van de oude stal. Klein vraagje is de stal onderkeldert of gaat enkel de urine in een kleine opslag onder de stal? Geeft dat zand dan geen problemen met in een ondergrondse kelder laten lopen?

 • abtje

  Is die weidegang nu verplicht omdat je anders niet meer aan de maatlat vodoet met amoniak emissie???
  Dat semi automatisch voeren op deze wijze is prachtig, TOT je op vrijdag middag storing krijgt en de onderdelen er maandag pas zijn. Dan is een bredere voergang waar je bij nood nog met een shoveltje opkan toch opeens wel heel erg interessant.

 • Sjaak

  Ziet er goed uit, dat wel...!

  Ook ik heb m'n vragen aangaande de hele mestverwerking en opslag. Zijn de mestafstorten tevens bezinkputten voor het zand en hoe is de opslag geregeld? Voldoet het bedrijf nu aan de minimale opslag eis?

  Weet niet hoe het melken in de oude stal beviel, maar als dat goed ging, waarom is dan gekozen voor drastisch herinrichten van de oude stal? Logischerwijs zou ik denken, dat wanneer men de oude situatie had gekoppeld aan de nieuwe stal er met minder investeringskosten 250 koeien gemolken hadden kunnen worden. Uiteraard hadden dan ook strohokken gerealiseerd moeten worden, maar daar waren waarschijnlijk ook wel de mogelijkheden voor geweest.......

 • Mels

  Sjaak,misschien zijn ze wel tevreden met dit koeaantal en zijn dit geen mensen die net ff meer dan een ander moeten melken.........

 • abtje

  Mels, de stal kan gespiegeld worden , maar dan moet de oude stal wel verdwijnen...
  Ehh, wat zei jij Mels??? :-)

 • Mels

  Ja dat kan maar ik vermoed dat er dan weleen goede vergoeding moet zijn voor ee geleverde melk. Zo te zien gaat deze familie niet over een nacht ijs...
  Ja ja ik lees ook....

 • Sjaak

  Mels, het punt wat ik wilde maken was, dat er met minder kosten een hoger rendement te behalen is....ongeacht hoeveel koeien ze willen gaan melken. Dat er dan de mogelijkheid is om 100 koeien extra te melken maakt het dubbel zo interessant!

  En idd. abtje, gezien de kosten, die ze nu gemaakt hebben aan de oude stal, zal die voorlopig nog niet verdwijnen...;)

  Maar ongetwijfeld hebben de ondernemers hier hun redenen voor en dat is waar ik nieuwsgierig naar ben..:)

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.