Rundveehouderij

Foto & video 7215 x bekeken 8 reactieslaatste update:5 jul 2013

Melk koelen op ijsbank in Down Under

Melkveehouder Ray Brown in Australië koelt de melk al twintig jaar via ijsbankkoeling. De eraan gekoppelde warmte-terugwinninginstallatie zorgt voor lagere elektriciteitskosten. Een dergelijke installatie bouwt Brown ook op zijn nieuwe locatie.

Foto

 • Dit is Ray Brown (56). Zijn melkveebedrijf ligt op zo’n twee uur noordwaarts rijden vanaf Sydney, in Branxton, New South Wales, Australië. We nemen eerst een kijkje op de huidige locatie.

  Dit is Ray Brown (56). Zijn melkveebedrijf ligt op zo’n twee uur noordwaarts rijden vanaf Sydney, in Branxton, New South Wales, Australië. We nemen eerst een kijkje op de huidige locatie.

  Foto: Henk Meulendijks
 • Ray Brown en zijn vrouw Jan (53), die achter de schermen meedenkt en helpt, staan hier bij de warmtewisselaar die onderdeel is van de ijsbankkoeling. Brown installeerde de installatie zelf in 1993. De Browns zijn zeer tevreden over de ijsbankkoeling en laten deze ook weer op de nieuwe locatie installeren.

  Ray Brown en zijn vrouw Jan (53), die achter de schermen meedenkt en helpt, staan hier bij de warmtewisselaar die onderdeel is van de ijsbankkoeling. Brown installeerde de installatie zelf in 1993. De Browns zijn zeer tevreden over de ijsbankkoeling en laten deze ook weer op de nieuwe locatie installeren.

  Foto: Henk Meulendijks
 • Momenteel wonen zij 4 kilometer van de boerderij vandaan. De moeder van Ray, Grace (83), woont in de woonhuis bij de boerderij. Door het consolideren van verschillende kleinere boerderijen en de aankoop van een tussengelegen weiland hebben de Browns nu een aaneengesloten areaal van 307 acre (124 hectare). De zes woningen die verspreid in dit gebied liggen, en waarvan de Browns eigenaar zijn, zijn verhuurd.

  Momenteel wonen zij 4 kilometer van de boerderij vandaan. De moeder van Ray, Grace (83), woont in de woonhuis bij de boerderij. Door het consolideren van verschillende kleinere boerderijen en de aankoop van een tussengelegen weiland hebben de Browns nu een aaneengesloten areaal van 307 acre (124 hectare). De zes woningen die verspreid in dit gebied liggen, en waarvan de Browns eigenaar zijn, zijn verhuurd.

  Foto: Henk Meulendijks
 • De werking van de ijsbankkoeling is als volgt. Via een warmtewisselaar wordt de melk van 38 graden naar 3,5 graden afgekoeld. Deze wordt gevoed vanuit een geïsoleerde ijstank met een inhoud van 3.000 liter.

  De werking van de ijsbankkoeling is als volgt. Via een warmtewisselaar wordt de melk van 38 graden naar 3,5 graden afgekoeld. Deze wordt gevoed vanuit een geïsoleerde ijstank met een inhoud van 3.000 liter.

  Foto: Henk Meulendijks
 • Door deze tank lopen vele tientallen meters rvs-buis gevuld met koelvloeistof.

  Door deze tank lopen vele tientallen meters rvs-buis gevuld met koelvloeistof.

  Foto: Henk Meulendijks
 • Met behulp van een compressor (ijskastprincipe) koelt de tank gedurende de nacht af. Hierdoor ontstaan grote hoeveelheden ijs rond de buizen. Dit gebeurt met goedkope nachtstroom.

  Met behulp van een compressor (ijskastprincipe) koelt de tank gedurende de nacht af. Hierdoor ontstaan grote hoeveelheden ijs rond de buizen. Dit gebeurt met goedkope nachtstroom.

  Foto: Henk Meulendijks
 • Als de stroom uitvalt, en dat gebeurt nogal eens in Australië door het bovengrondse elektriciteitsnet, gebruikt Brown het noodstroomaggregaat. Deze kan met behulp van een trekker vele uren draaien.

  Als de stroom uitvalt, en dat gebeurt nogal eens in Australië door het bovengrondse elektriciteitsnet, gebruikt Brown het noodstroomaggregaat. Deze kan met behulp van een trekker vele uren draaien.

  Foto: Henk Meulendijks
 • Tijdens het melken wordt de koude vloeistof door de warmtewisselaar geleid. Daar stroomt ook de melk doorheen. Het resultaat is een afkoeling in één stap van 38 naar 3,5 graden. De afgekoelde melk gaat direct naar de melktank die buiten staat. Door het afkoelsysteem blijft de temperatuur in de melktank vrijwel gelijk. Daardoor is er minder kans op bacterievorming.

  Tijdens het melken wordt de koude vloeistof door de warmtewisselaar geleid. Daar stroomt ook de melk doorheen. Het resultaat is een afkoeling in één stap van 38 naar 3,5 graden. De afgekoelde melk gaat direct naar de melktank die buiten staat. Door het afkoelsysteem blijft de temperatuur in de melktank vrijwel gelijk. Daardoor is er minder kans op bacterievorming.

  Foto: Henk Meulendijks
 • Ray Brown: “Aan het compressorgedeelte heb ik een warmte-terugwinninginstallatie gekoppeld. De gegenereerde warmte verzorgt de warmwatervoorziening van de boerderij en het woonhuis. Hiervoor heb ik drie boilers van 200 liter in cascade geïnstalleerd, waarvan de laatste wordt na-verwarmd. Dit systeem scheelt behoorlijk in de elektriciteitskosten.”

  Ray Brown: “Aan het compressorgedeelte heb ik een warmte-terugwinninginstallatie gekoppeld. De gegenereerde warmte verzorgt de warmwatervoorziening van de boerderij en het woonhuis. Hiervoor heb ik drie boilers van 200 liter in cascade geïnstalleerd, waarvan de laatste wordt na-verwarmd. Dit systeem scheelt behoorlijk in de elektriciteitskosten.”

  Foto: Henk Meulendijks
 • Helemaal tevreden is Brown nog niet. Hij wil met deze nieuwe warmtewisselaar de capaciteit verhogen. Dat gebeurt niet meer op de huidige locatie. De Browns laten op een locatie in de buurt een nieuwe melkstal zetten.

  Helemaal tevreden is Brown nog niet. Hij wil met deze nieuwe warmtewisselaar de capaciteit verhogen. Dat gebeurt niet meer op de huidige locatie. De Browns laten op een locatie in de buurt een nieuwe melkstal zetten.

  Foto: Henk Meulendijks
 • We nemen een kijkje op de nieuwe locatie. Als een echte Ozzie heeft Ray Brown een kelpie, die hem op al zijn tochten vergezelt.

  We nemen een kijkje op de nieuwe locatie. Als een echte Ozzie heeft Ray Brown een kelpie, die hem op al zijn tochten vergezelt.

  Foto: Henk Meulendijks
 • Onderweg passeren we de koeien die jaarrond buiten lopen. Tijdens het maken van deze reportage (januari 2013) heeft New South Wales te kampen met een hittegolf en moet de boeren veel irrigeren. Dat is meteen te merken aan de elektriciteitsrekening die tweeëneenhalf keer zo hoog is als anders. Normaal bedraagt deze rond 5.000 Australische dollars (bijna €3.700) voor drie maanden. Het irrigatiesysteem op de achtergrond is een side roll.

  Onderweg passeren we de koeien die jaarrond buiten lopen. Tijdens het maken van deze reportage (januari 2013) heeft New South Wales te kampen met een hittegolf en moet de boeren veel irrigeren. Dat is meteen te merken aan de elektriciteitsrekening die tweeëneenhalf keer zo hoog is als anders. Normaal bedraagt deze rond 5.000 Australische dollars (bijna €3.700) voor drie maanden. Het irrigatiesysteem op de achtergrond is een side roll.

  Foto: Henk Meulendijks
 • Reden voor de nieuwbouw is dat de Browns graag wat dichter bij hun bedrijf willen wonen. Op de huidige locatie is dat niet mogelijk. In de buurt van de nieuwe melkstal (de overkapping op de voorgrond) wordt in de nabije toekomst hun woning gebouwd.

  Reden voor de nieuwbouw is dat de Browns graag wat dichter bij hun bedrijf willen wonen. Op de huidige locatie is dat niet mogelijk. In de buurt van de nieuwe melkstal (de overkapping op de voorgrond) wordt in de nabije toekomst hun woning gebouwd.

  Foto: Henk Meulendijks
 • De Browns hebben bijna 500.000 Australische dollars (€366.000) betaald voor de nieuwbouw. Dat bedrag is als volgt opgebouwd: €265.000 voor de gebouwen (twee overkappingen voor melkstal en machines). De elektriciteitsaansluiting vanaf de weg heeft hen €56.000 gekost …

  De Browns hebben bijna 500.000 Australische dollars (€366.000) betaald voor de nieuwbouw. Dat bedrag is als volgt opgebouwd: €265.000 voor de gebouwen (twee overkappingen voor melkstal en machines). De elektriciteitsaansluiting vanaf de weg heeft hen €56.000 gekost …

  Foto: Henk Meulendijks
 • … dan nog €16.000 voor de silo’s …

  … dan nog €16.000 voor de silo’s …

  Foto: Henk Meulendijks
 • … €4.000 voor de tweedehands Hodge-visgraatmelkstal (2x10, 45 graden) …

  … €4.000 voor de tweedehands Hodge-visgraatmelkstal (2x10, 45 graden) …

  Foto: Henk Meulendijks
 • … en €13.000 voor de melktank en het koelsysteem, eveneens tweedehands.

  … en €13.000 voor de melktank en het koelsysteem, eveneens tweedehands.

  Foto: Henk Meulendijks
 • Ray Brown heeft het afgelopen boekjaar ( juli 2012 t/m juni 2013) met 130 koeien bijna 800.000 liter melk geleverd aan Dairy Farmers Milk Co Operative Limited (stand van begin juni). De gemiddelde melkprijs over deze periode bedraagt 46,75 Australische dollarcent per liter (€0,33). De melkquota is in 2000 afgeschaft. De Browns hadden toen een quotum van 38 cans, wat neerkomt op 1.725 liter per dag.

  Ray Brown heeft het afgelopen boekjaar ( juli 2012 t/m juni 2013) met 130 koeien bijna 800.000 liter melk geleverd aan Dairy Farmers Milk Co Operative Limited (stand van begin juni). De gemiddelde melkprijs over deze periode bedraagt 46,75 Australische dollarcent per liter (€0,33). De melkquota is in 2000 afgeschaft. De Browns hadden toen een quotum van 38 cans, wat neerkomt op 1.725 liter per dag.

  Foto: Henk Meulendijks

Laatste reacties

 • Khalid en zijn maten

  $46,75 per liter melk? Ik denk eerder $ 46,75 per 100 liter....

 • Vera Wijnveen

  Klopt Khalid, er had dollarcent in de tekst moeten staan. Dat zal later vandaag wel aangepast worden.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • koestal

  ik zag ook een platenkoeler,hebben ze hier ook

 • janengertie

  kan zo op elke Packo ijsbankkoeltank geplaatst worden komt de melkkwaliteit ten goede

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Beheerder
  Redactie

  Mensen, wel on-topic graag!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.