Rundveehouderij

Foto & video 12 reacties

Klaar voor groeistuip met nieuwe melkstal (2)

Vof Knoops in Hulst (Zld.) liet voor 340 melkkoeien een nieuwe ligboxenstal met carrousel bouwen. In 2015-’16 wil de vof 550 koeien melken. 8 juni is er open dag.

Foto

 • Jeanne (49), Gerard (55) en Geert-Jan Knoops (28) zitten samen in vof. Ze hebben een melkveebedrijf met 280 melkkoeien, 220 stuks jongvee, 137 hectare land en 2,6 miljoen kilo quotum. De vof breidt het bedrijf uit met een ligboxenstal met capaciteit voor 340 melkkoeien en een 50 stands buitenmelker. De huidige 280 koeien staan in de oude hoofdstal uit 1995 (240 dieren) en in een oudere strostal daarachter (40 dieren). Het jongvee staat op een andere locatie, maar wordt wel door Knoops gevoerd en verzorgd. Het landwerk besteedt de veehouder volledig uit.<BR><I>Foto: Peter Roek, tekst: Theo Brummelaar</i>

  Jeanne (49), Gerard (55) en Geert-Jan Knoops (28) zitten samen in vof. Ze hebben een melkveebedrijf met 280 melkkoeien, 220 stuks jongvee, 137 hectare land en 2,6 miljoen kilo quotum. De vof breidt het bedrijf uit met een ligboxenstal met capaciteit voor 340 melkkoeien en een 50 stands buitenmelker. De huidige 280 koeien staan in de oude hoofdstal uit 1995 (240 dieren) en in een oudere strostal daarachter (40 dieren). Het jongvee staat op een andere locatie, maar wordt wel door Knoops gevoerd en verzorgd. Het landwerk besteedt de veehouder volledig uit.<BR><I>Foto: Peter Roek, tekst: Theo Brummelaar</i>

 • Dit is de nieuwe stal met op de voorgrond de 50 stands buitenmelker van DeLaval. Knoops wil de komende drie jaar doorgroeien naar 550 melkkoeien en 5 miljoen kilo melk. Voor dat aantal heeft hij al een vergunning. Voor de realisatie van de nieuwe stal, die €5.000 per ligplaats heeft gekost, was Knoops al jaren bezig met de opfok van het eigen jongvee. Nu er ook een grote carrousel is, kan hij het tempo echt opschroeven.

  Dit is de nieuwe stal met op de voorgrond de 50 stands buitenmelker van DeLaval. Knoops wil de komende drie jaar doorgroeien naar 550 melkkoeien en 5 miljoen kilo melk. Voor dat aantal heeft hij al een vergunning. Voor de realisatie van de nieuwe stal, die €5.000 per ligplaats heeft gekost, was Knoops al jaren bezig met de opfok van het eigen jongvee. Nu er ook een grote carrousel is, kan hij het tempo echt opschroeven.

 • De 50 stands buitenmelker moet de motor achter de beoogde groei worden. Met de carrousel gaat de melktijd aanzienlijk naar beneden. Die bedraagt straks 200 koeien per uur. Met voldoende eigen personeel in de familie en één uitzendkracht denkt Knoops dat op te kunnen vangen.

  De 50 stands buitenmelker moet de motor achter de beoogde groei worden. Met de carrousel gaat de melktijd aanzienlijk naar beneden. Die bedraagt straks 200 koeien per uur. Met voldoende eigen personeel in de familie en één uitzendkracht denkt Knoops dat op te kunnen vangen.

 • Het contrast met de oude melkstal is groot. In deze 2x8-melkstal kon Knoops 64 koeien per uur melken. Dat kwam met 280 melkkoeien op het laatst neer op 9 uur melktijd per dag. Dat werd te arbeidsintensief, zeker met de gewenste groei in het achterhoofd. Door de aanschaf van de buitenmelker is van het melken nu juist het sterkste punt gemaakt.

  Het contrast met de oude melkstal is groot. In deze 2x8-melkstal kon Knoops 64 koeien per uur melken. Dat kwam met 280 melkkoeien op het laatst neer op 9 uur melktijd per dag. Dat werd te arbeidsintensief, zeker met de gewenste groei in het achterhoofd. Door de aanschaf van de buitenmelker is van het melken nu juist het sterkste punt gemaakt.

 • De stalbouw zit in de laatste fase. Recent is deze touchscreen in de melkcarrousel geïnstalleerd. Daarop zijn onder meer melk-, geleidbaarheid- en kleurmeting te zien. Met geleidbaarheid wordt gekeken of er afwijkingen zijn bij koeien (bijvoorbeeld mastitis). Met bloedmeting wordt duidelijk of er bloed in de melk zit. Deze informatie verschijnt direct op het scherm. Vervolgens kan Knoops op een individuele koe inzoomen om een goed beeld van het dier te krijgen.

  De stalbouw zit in de laatste fase. Recent is deze touchscreen in de melkcarrousel geïnstalleerd. Daarop zijn onder meer melk-, geleidbaarheid- en kleurmeting te zien. Met geleidbaarheid wordt gekeken of er afwijkingen zijn bij koeien (bijvoorbeeld mastitis). Met bloedmeting wordt duidelijk of er bloed in de melk zit. Deze informatie verschijnt direct op het scherm. Vervolgens kan Knoops op een individuele koe inzoomen om een goed beeld van het dier te krijgen.

 • Als er iets mis is, kan Knoops met één druk op de knop ingrijpen en de achterbeugel achter de koe in de melkstal laten dichtklappen. Op die manier kan het dier nog een ronde meedraaien en kan de veehouder alles nog een keer controleren.

  Als er iets mis is, kan Knoops met één druk op de knop ingrijpen en de achterbeugel achter de koe in de melkstal laten dichtklappen. Op die manier kan het dier nog een ronde meedraaien en kan de veehouder alles nog een keer controleren.

 • Ook de kisten met melkstellen zijn inmiddels gearriveerd.

  Ook de kisten met melkstellen zijn inmiddels gearriveerd.

 • Voor de melkcarrousel is een wachtruimte van 14 bij 24 meter. Daar kunnen ruim 200 koeien staan. “Een relatief dure ruimte”, stelt Knoops. “Maar het werkt snel en efficiënt. Zeker in combinatie met het automatische opdrijfhek.” Ook dit hek is onlangs pas gemonteerd.

  Voor de melkcarrousel is een wachtruimte van 14 bij 24 meter. Daar kunnen ruim 200 koeien staan. “Een relatief dure ruimte”, stelt Knoops. “Maar het werkt snel en efficiënt. Zeker in combinatie met het automatische opdrijfhek.” Ook dit hek is onlangs pas gemonteerd.

 • Toch is nog niet alles klaar. De koeherkenning in de melkcarrousel staat nog in plastic op een pallet. Voor de open dag op 8 juni moet ook die op z&apos;n plaats staan.

  Toch is nog niet alles klaar. De koeherkenning in de melkcarrousel staat nog in plastic op een pallet. Voor de open dag op 8 juni moet ook die op z'n plaats staan.

 • De koeien lopen de carrousel rechts van de wachtruimte weer uit en gaan dan direct een separatiebox in. Ook die is voorzien van automatische koeherkenning. De box heeft vijf separatiemogelijkheden. De eerste drie beslaan een verse koeiengroep, een hoogproductieve groep en een laagproductieve groep. Optie vier en vijf sturen de koeien richting separatiehok (tochtige of kreupele dieren) of rechtdoor, terug de stal in.

  De koeien lopen de carrousel rechts van de wachtruimte weer uit en gaan dan direct een separatiebox in. Ook die is voorzien van automatische koeherkenning. De box heeft vijf separatiemogelijkheden. De eerste drie beslaan een verse koeiengroep, een hoogproductieve groep en een laagproductieve groep. Optie vier en vijf sturen de koeien richting separatiehok (tochtige of kreupele dieren) of rechtdoor, terug de stal in.

 • De koeien die in de oude stallen staan, buigen halverwege de stal rechtsaf. Daar wacht deze opklapbare brug in de vorm van een deel van de voergang. Die brug is nodig, omdat de voergang aan de zijkant van de stal zit. Als de koeien willen oversteken, moet het ‘verkeer’ op de voergang dus even wachten. De bediening van de brug gaat overigens automatisch. Met één druk op de knop geldt ook hier: arbeidsgemak.

  De koeien die in de oude stallen staan, buigen halverwege de stal rechtsaf. Daar wacht deze opklapbare brug in de vorm van een deel van de voergang. Die brug is nodig, omdat de voergang aan de zijkant van de stal zit. Als de koeien willen oversteken, moet het ‘verkeer’ op de voergang dus even wachten. De bediening van de brug gaat overigens automatisch. Met één druk op de knop geldt ook hier: arbeidsgemak.

 • Knoops koos, om de kostprijs te drukken, voor normale roosters. De stal is volledig onderkelderd. Het bouwblok is namelijk onvoldoende groot voor mestopslag. De veehouder kan in totaal 8.000 kuub mest gescheiden opslaan in drie kelderdelen. Zo kan hij de dunne fractie apart bewaren.

  Knoops koos, om de kostprijs te drukken, voor normale roosters. De stal is volledig onderkelderd. Het bouwblok is namelijk onvoldoende groot voor mestopslag. De veehouder kan in totaal 8.000 kuub mest gescheiden opslaan in drie kelderdelen. Zo kan hij de dunne fractie apart bewaren.

 • In de stal hangen Agrilights. De spreiding van het licht is volgens Knoops erg goed. Zo hangen er in de 115 bij 38 meter grote stal maar achttien van deze lampen. Dat moet voldoende zijn.

  In de stal hangen Agrilights. De spreiding van het licht is volgens Knoops erg goed. Zo hangen er in de 115 bij 38 meter grote stal maar achttien van deze lampen. Dat moet voldoende zijn.

 • De erfverharding rond de stal is nog niet klaar, maar de laatste voersilo&apos;s zijn inmiddels wel geplaatst.

  De erfverharding rond de stal is nog niet klaar, maar de laatste voersilo's zijn inmiddels wel geplaatst.

 • Op de voersilo&apos;s zit aircontrol. Dat moet stofvorming tijdens het vullen zoveel mogelijk tegengaan. Dit is ook wel zo prettig, omdat het woonhuis op korte afstand staat.

Vof Knoops houdt 8 juni van 10.00 tot 16.00 uur een open dag aan de Riet- en Wulfsedijkweg 6 in Hulst. Vandaag staat een uitgebreide bedrijfsreportage in Boerderij.

  Op de voersilo's zit aircontrol. Dat moet stofvorming tijdens het vullen zoveel mogelijk tegengaan. Dit is ook wel zo prettig, omdat het woonhuis op korte afstand staat. Vof Knoops houdt 8 juni van 10.00 tot 16.00 uur een open dag aan de Riet- en Wulfsedijkweg 6 in Hulst. Vandaag staat een uitgebreide bedrijfsreportage in Boerderij.

Laatste reacties

 • Sjaak

  Ziet er goed uit!
  Echter zoals je goed kunt zien, zowel jong als oud krijgt er grijze haren van...;)

 • Sjoera Dikkers

  Gaan deze koeien straks de wei nog in?

 • p.g.pronk

  misschien beetje last van grootheidswaanzin
  kunnen ze straks lekker door overaanbod van melk de markt verzieken
  wel eens over nagedacht dat deze mensen ook maar drie keer per dag eten en ook gewoon moeten slapen
  ik zal het wel niet goed doen maar houd het lekker bij een koetje of 70
  lekker overzichtelijk
  evengoed veel succes straks

 • jan1966

  Moet dat dan Sjoera? Die koeien hebben een perfect klimaat binnen geen last van regen of hitte, ze staan geen gras te eten waar net een collega koe een grote of kleine boodschap heeft gedaan. Het rantsoen is perfect uitgebalanceerd, geen overaanbod van eiwit zodat het voer door de koe heen vliegt. Deze melk gaat waarschijnlijk toch niet naar de verwende Nederlandse consument waarvoor de landbouw het nooit goed genoeg kan doen maar naar China waar ons produkt nog wel gewaardeerd wordt.

 • tessa2010

  Een mooie stal,maar wat ik me af vraag is het feit:waarom wordt je als Boerderij-abonnee overspoeld met dubbele berichtgeving omtrent deze stal,een uitgebreide reportage staat immers in de Boerderij van 4 juni!!! Het valt me de laatste tijd al vaker op dat je veel informatie dubbel krijgt,vind dat ronduit storend! Al die grote stallen prima(ieder mag van mij zoveel koeien houden als ie wil),maar met al die open dagen wordt het mijns inziens teveel opgedrongen dat dit de toekomst is!!! Inderdaad p.g pronk met 70 koeien ben je OOK BOER!!!

 • gerrite

  En waar doe je het voor. Ik weet zeker dat met hier niet en winst 30% van de omzet draait zoals bij ons met 90 melkkoeien. Als de melkprijs is weer naar 25 cent daalt en de bank niet tolerant is is het einde verhaal. Het is maar waar je voor kiest.

 • W Geverink

  Boerderij verdiend geld met advertenties van bouwmaterialen. Laat je niet gek maken. Het gaat niet om hoeveel koeien je melkt of hoe mooi de stal is. Het enige wat er echt toe doet is de kostprijs zoals Gerrite al aanhaald.

 • Sjaak

  Veel mensen weten precies, hoe je de kostprijs laag kunt houden....
  Het laagste is die, wanneer men kan werken met oude afbetaalde, toch goed funktionerende produktiemiddelen.
  Een keer moet er toch vervangen worden. Als je dan kiest voor volledig nieuwbouw, dan zul je tot de conclusie komen, dat het vandaag de dag niet meevalt om nieuw te bouwen voor 70-90 koeien én daarbij een lage kostprijs te handhaven. Vaak is groter bouwen dan de enige optie, althans voor het vaste deel van de kosten. Het blijft dan maar hopen dat de variabele kosten niet de pan uit rijzen....

  Als iemand hier een betere oplossing voor heeft, lees ik het graag!

 • Piet, Midden-Europa

  hoe Groter hoe Mooier, als ge daar plezier in hebt, moet ge dat doen !!!... Tenslotte wonen, werken, ondernemen, koeien melken, varkens mesten, akkerbouwen of groenteboeren. Hoe wij het doen of wat wij doen is niet belangrijk !!!... Belangrijk is dat wij er Plezier in hebben !!!... Daar gaat het om in het Leven !!!... Moeder, Vader en Zoon, succes en veel plezier in de Nieuwe Stal !!!...

 • jaapjo

  @sjaak : DDB

 • polsbroek

  Ben je niet beter af als je minder koeien een goed in komen haalt

 • peter63

  Jan 1966 Als je gewone roosters legt dus niet emessiearm bouwt moet je de koeien de wei in doen. lijkt me stug 500 koeien de wei in.
  Van mij mogen ze het hebben. Natuurlijk hebben hele grote bedrijven geen last van kalfziekte of hulpbehoevende koeien dat scheelt wel.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.