Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

Consument(je) dichter bij de bron brengen

Vandaag, op wereldmelkdag, waren de Campina Open Boerderijdagen 2013. Boerderij nam een kijkje op het melkveebedrijf van de familie Verweij in Leusden (U.).

Foto

 • Op 21 locaties in Nederland was het vandaag tussen 10.00 en 16.00 uur raak: de Campina Open Boerderijdag. Gezinnen konden bij een boer in de regio terecht om te kijken waar de melk nu echt vandaan komt. En dat ging van grotere bedrijven met 150 melkkoeien en melkrobots tot kleine familiebedrijven met 30 dieren. Zoals hier bij de familie Verweij in Leusden. En ondanks het bewolkte weer kwamen er tussen de 1.500 en 2.000 bezoekers op af. Het was druk, maar gezellig.<BR><I>Foto: Ton Kastermans, tekst: Theo Brummelaar</i>

  Op 21 locaties in Nederland was het vandaag tussen 10.00 en 16.00 uur raak: de Campina Open Boerderijdag. Gezinnen konden bij een boer in de regio terecht om te kijken waar de melk nu echt vandaan komt. En dat ging van grotere bedrijven met 150 melkkoeien en melkrobots tot kleine familiebedrijven met 30 dieren. Zoals hier bij de familie Verweij in Leusden. En ondanks het bewolkte weer kwamen er tussen de 1.500 en 2.000 bezoekers op af. Het was druk, maar gezellig.<BR><I>Foto: Ton Kastermans, tekst: Theo Brummelaar</i>

 • De bezoekers, meestal jonge gezinnen, werden feestelijk verwelkomd met champagneglazen. Gevuld met, hoe kan het ook anders, melk.

  De bezoekers, meestal jonge gezinnen, werden feestelijk verwelkomd met champagneglazen. Gevuld met, hoe kan het ook anders, melk.

 • En daar wist het jonge publiek wel raad mee.

  En daar wist het jonge publiek wel raad mee.

 • Voor melkveehouder én boerenijsmaker Gert Verweij was het de eerste keer dat hij aan de Open Boerderijdag meedeed. “Het is mooi dat dat iedereen nu kan zien waar de melk écht vandaan komt. We hebben ook (bijna) alles opengesteld voor publiek: de melkstal, het tanklokaal, de jongveestal. De kinderen kunnen zowel koeien als kalfjes voeren en ze mogen ook op de trekkers zitten. Ze ervaren hier echt het boerenleven.”

  Voor melkveehouder én boerenijsmaker Gert Verweij was het de eerste keer dat hij aan de Open Boerderijdag meedeed. “Het is mooi dat dat iedereen nu kan zien waar de melk écht vandaan komt. We hebben ook (bijna) alles opengesteld voor publiek: de melkstal, het tanklokaal, de jongveestal. De kinderen kunnen zowel koeien als kalfjes voeren en ze mogen ook op de trekkers zitten. Ze ervaren hier echt het boerenleven.”

 • Geen arbeidsintensief dagje vandaag voor Verweij. ‘Vreemd personeel’ had hij voldoende. Het voeren van de koeien was één van de populairste attracties.

  Geen arbeidsintensief dagje vandaag voor Verweij. ‘Vreemd personeel’ had hij voldoende. Het voeren van de koeien was één van de populairste attracties.

 • Ook de melkstal was in trek.

  Ook de melkstal was in trek.

 • En dan kan het melken beginnen. Jong geleerd, oud gedaan.

  En dan kan het melken beginnen. Jong geleerd, oud gedaan.

 • Op het bedrijf van Verweij stond ook een ijscokar met eigen boerenmelkijs. Ondanks dat het zonnetje zich niet liet zien, was en bleef het hier toch druk. De smaken vanille, aardbeien, yoghurt, banaan, citroen, meloen en stracciatella sloegen goed aan. Rond een uur of half twee was er al geen ijs in de smaken banaan of meloen meer te verkijgen.

  Op het bedrijf van Verweij stond ook een ijscokar met eigen boerenmelkijs. Ondanks dat het zonnetje zich niet liet zien, was en bleef het hier toch druk. De smaken vanille, aardbeien, yoghurt, banaan, citroen, meloen en stracciatella sloegen goed aan. Rond een uur of half twee was er al geen ijs in de smaken banaan of meloen meer te verkijgen.

 • Maar er viel meer te snoepen. Cake met slagroom en aardbeien bijvoorbeeld.

  Maar er viel meer te snoepen. Cake met slagroom en aardbeien bijvoorbeeld.

 • Arno Kempers uit Nijkerk wilde zijn zoon Tijmen wel eens laten zien waar de toetjes en pakken melk echt vandaan komen. “Het werd tijd dat hij het echte boerenleven eens zag. Melk is niet alleen de fabriek en de verpakking in de supermarkt. Dit is een uitgelezen kans om dichtbij de echte bron te komen. Ik vind dit ook een erg leuk initiatief.”

  Arno Kempers uit Nijkerk wilde zijn zoon Tijmen wel eens laten zien waar de toetjes en pakken melk echt vandaan komen. “Het werd tijd dat hij het echte boerenleven eens zag. Melk is niet alleen de fabriek en de verpakking in de supermarkt. Dit is een uitgelezen kans om dichtbij de echte bron te komen. Ik vind dit ook een erg leuk initiatief.”

 • Zo dichtbij dus.

  Zo dichtbij dus.

 • Op een boerderij is altijd wat te doen. Springkussens waren dan ook helemaal niet nodig.

  Op een boerderij is altijd wat te doen. Springkussens waren dan ook helemaal niet nodig.

 • Maar er waren meer dieren dan koeien alleen. Ook de pony van de familie Verweij had over aandacht niets te klagen.

  Maar er waren meer dieren dan koeien alleen. Ook de pony van de familie Verweij had over aandacht niets te klagen.

 • Jefta (met de groene pet) mocht wel héél dicht bij de koeien komen. Hij was met zijn moeder Mariëlle en tante Petra mee. “Dit is enorm leuk opgezet”, vertelt Mariëlle. Je komt niet snel zo dichtbij. In een weiland lopen koeien ook nooit zomaar naar het hek. Bij deze boer spreekt het me bovendien erg aan dat de koeien het hele jaar buitenlopen en dat ze goed voer krijgen. Bovendien gebruikt hij geen antibiotica. Dat vind ik belangrijke thema’s.”

  Jefta (met de groene pet) mocht wel héél dicht bij de koeien komen. Hij was met zijn moeder Mariëlle en tante Petra mee. “Dit is enorm leuk opgezet”, vertelt Mariëlle. Je komt niet snel zo dichtbij. In een weiland lopen koeien ook nooit zomaar naar het hek. Bij deze boer spreekt het me bovendien erg aan dat de koeien het hele jaar buitenlopen en dat ze goed voer krijgen. Bovendien gebruikt hij geen antibiotica. Dat vind ik belangrijke thema’s.”

 • Rond een uur of één, half twee is het tijd voor de lunch. En dat is een heuse vip-lunch. Achter de rode loper zijn tafels geplaatst waar de gasten gezond genieten van broodjes met kaas, appels en peren. En natuurlijk: melk.

  Rond een uur of één, half twee is het tijd voor de lunch. En dat is een heuse vip-lunch. Achter de rode loper zijn tafels geplaatst waar de gasten gezond genieten van broodjes met kaas, appels en peren. En natuurlijk: melk.

 • Bewijs voor het thuisfront: groeten vanaf de boerderij.

  Bewijs voor het thuisfront: groeten vanaf de boerderij.

 • Melk was volop verkrijgbaar.

  Melk was volop verkrijgbaar.

 • Pieter Arends uit Amersfoort met zijn zoon Daan. Ook Daan mocht wel eens weten waar de melk nu toch vandaan komt. “Hij heeft nog nooit een boerderij gezien”, vertelt Pieter. “Het is goed dat hij er nu toch gevoel voor krijgt, want melk komt echt niet uit de fabriek. Hier komt onze voeding vandaan en het brengt de natuur ook dichterbij. Daarnaast horen boerderijen bij ons cultureel erfgoed.”

  Pieter Arends uit Amersfoort met zijn zoon Daan. Ook Daan mocht wel eens weten waar de melk nu toch vandaan komt. “Hij heeft nog nooit een boerderij gezien”, vertelt Pieter. “Het is goed dat hij er nu toch gevoel voor krijgt, want melk komt echt niet uit de fabriek. Hier komt onze voeding vandaan en het brengt de natuur ook dichterbij. Daarnaast horen boerderijen bij ons cultureel erfgoed.”

 • De kinderen hadden de afdeling mechanisatie van de familie Verweij al snel gevonden.

  De kinderen hadden de afdeling mechanisatie van de familie Verweij al snel gevonden.

 • Sturen op een van de drie grote trekkers van de familie Verweij. Het kon slechter.

  Sturen op een van de drie grote trekkers van de familie Verweij. Het kon slechter.

 • Geschminkt werd er ook op de Campina Open Boerderijdag.

  Geschminkt werd er ook op de Campina Open Boerderijdag.

 • Op een grasveld achter de boerderij konden de kinderen spelletjes doen, maar ook werken: sjouwen met melk bijvoorbeeld.

  Op een grasveld achter de boerderij konden de kinderen spelletjes doen, maar ook werken: sjouwen met melk bijvoorbeeld.

 • Voetbal bleek ook een publiekstrekker.

  Voetbal bleek ook een publiekstrekker.

 • En iedereen mocht ook een boodschap achterlaten.

  En iedereen mocht ook een boodschap achterlaten.

 • José van de Water van Campina toonde zich na afloop tevreden over de open dagen. “Gemiddeld kwamen er 1.500 bezoekers per locatie en in Leusden waren dat er nog meer. De reacties waren ook erg positief. De consument is vandaag dicht bij de boer geweest. En die laatste heeft zijn verhaal prima kunnen vertellen. Deze dag was daarom erg geslaagd.”

  José van de Water van Campina toonde zich na afloop tevreden over de open dagen. “Gemiddeld kwamen er 1.500 bezoekers per locatie en in Leusden waren dat er nog meer. De reacties waren ook erg positief. De consument is vandaag dicht bij de boer geweest. En die laatste heeft zijn verhaal prima kunnen vertellen. Deze dag was daarom erg geslaagd.”

Laatste reacties

 • wg

  en morgen zijn ze het vergeten

 • Mels

  Nee hoor,beslist niet,mijn jongens kunnen de 2 bedrijven waar we een keer geweest zijn nog zo aanwijzen en die komen zelf al van een agrobedrijf en vinden het dus doodnormaal al die koeien.De indruk op andere kinderen zal,denk ik,nog groter zijn.De burgers die hier komen kijken heb je nooit(meer)last van.Die weten het echte verhaal al,het gaat om de mensen die weigeren het echte verhaal te geloven en te vertellen,maar ach dat waren er maar duizend,de rest is de middenmoot die het kaas nog vlees kan schelen...

 • Flyinghollander

  foto 14 is de tekst niet helemaal duidelijk? Koeien hele jaar buiten en geen AB?

Of registreer je om te kunnen reageren.