Rundveehouderij

Foto & video 28 reactieslaatste update:17 jul 2013

325 koeien voeren met twee robots

Kersten houdt in Sevenum (L.) 180 melkkoeien. Twee Lely Vector-robots voeren al het vee verdeeld over drie stallen.

Foto

 • Fons (43) en Yvonne (42) Kersten houden in Sevenum (L.) 180 koeien, waarvan 160 aan de melk. In totaal zijn er 325 dieren op het bedrijf, verdeeld over drie stallen. Sinds enkele weken voeren twee Lely Vector-voerrobots al het vee.

  Fons (43) en Yvonne (42) Kersten houden in Sevenum (L.) 180 koeien, waarvan 160 aan de melk. In totaal zijn er 325 dieren op het bedrijf, verdeeld over drie stallen. Sinds enkele weken voeren twee Lely Vector-voerrobots al het vee.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Naast het melkvee heeft het bedrijf een professionele vergaderlocatie en opleidingsboerderij. Fons werkt daarnaast als bestuurder bij CRV. Een parttime medewerker vangt zijn afwezigheid gedurende 20 uur per week op. Daarnaast is de moeder van Fons nog werkzaam op het bedrijf.

  Naast het melkvee heeft het bedrijf een professionele vergaderlocatie en opleidingsboerderij. Fons werkt daarnaast als bestuurder bij CRV. Een parttime medewerker vangt zijn afwezigheid gedurende 20 uur per week op. Daarnaast is de moeder van Fons nog werkzaam op het bedrijf.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De ligboxenstal met 180 plaatsen stamt uit 2008.

  De ligboxenstal met 180 plaatsen stamt uit 2008.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Met drie melkrobots, een mestschuifrobot en later een drinkautomaat voor de kalveren was het bedrijf voor die tijd maximaal geautomatiseerd. Een voerrobot was destijds niet in beeld. De verreiker en trekker met voermengwagen voldeden nog prima.

  Met drie melkrobots, een mestschuifrobot en later een drinkautomaat voor de kalveren was het bedrijf voor die tijd maximaal geautomatiseerd. Een voerrobot was destijds niet in beeld. De verreiker en trekker met voermengwagen voldeden nog prima.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Toen de voercombinatie vorig jaar wel aan vervanging toe was, stond Kersten voor de keuze. Een nieuwe trekker met voermengwagen verloor het van een zelfrijder. Kersten overwoog een voerrobot, maar vond de Lely Vector in eerste instantie te duur.

  Toen de voercombinatie vorig jaar wel aan vervanging toe was, stond Kersten voor de keuze. Een nieuwe trekker met voermengwagen verloor het van een zelfrijder. Kersten overwoog een voerrobot, maar vond de Lely Vector in eerste instantie te duur.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Kersten stond kort stil bij de aanschaf van een zelfrijdende voermengwagen, maar na wat demo’s viel het dieselverbruik en de benodigde arbeidstijd niet mee. Daarop investeerde hij alsnog in de duurdere Vector. De jaarkosten per kilogram melk zijn door de lagere energie- en arbeidsbehoefte volgens Kersten vergelijkbaar met die van een voermengwagen.

  Kersten stond kort stil bij de aanschaf van een zelfrijdende voermengwagen, maar na wat demo’s viel het dieselverbruik en de benodigde arbeidstijd niet mee. Daarop investeerde hij alsnog in de duurdere Vector. De jaarkosten per kilogram melk zijn door de lagere energie- en arbeidsbehoefte volgens Kersten vergelijkbaar met die van een voermengwagen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Sinds een maand draaien nu twee Lely Vector-robots die melkvee, jongvee en droge koeien in drie stallen automatisch voeren. Lely geeft aan dat een Vector maximaal 300 koeien kan voeren. Vanwege de afstanden tussen de drie stallen zou dat net te weinig zijn voor het bedrijf van Kersten. Kersten overwoog overigens geen andere merken, omdat die veelal met een rail werken. Dat zag hij vanwege de afstanden over het erf niet zitten.

  Sinds een maand draaien nu twee Lely Vector-robots die melkvee, jongvee en droge koeien in drie stallen automatisch voeren. Lely geeft aan dat een Vector maximaal 300 koeien kan voeren. Vanwege de afstanden tussen de drie stallen zou dat net te weinig zijn voor het bedrijf van Kersten. Kersten overwoog overigens geen andere merken, omdat die veelal met een rail werken. Dat zag hij vanwege de afstanden over het erf niet zitten.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De Vector werkt niet met een rail, maar navigeert aan de hand van metalen geleidestrips op het erf.

  De Vector werkt niet met een rail, maar navigeert aan de hand van metalen geleidestrips op het erf.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De strips leiden de robots tot in de diverse stallen.

  De strips leiden de robots tot in de diverse stallen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Vervolgens schakelt de robot over op sensoren en dient het voerhek als geleidepunt. Sensoren bepalen de afstand tot het voerhek. Tijdens het voeren is de afstand klein; de robots kunnen ook op grotere afstand passeren en bijvoorbeeld achterin de stal beginnen met voeren.

  Vervolgens schakelt de robot over op sensoren en dient het voerhek als geleidepunt. Sensoren bepalen de afstand tot het voerhek. Tijdens het voeren is de afstand klein; de robots kunnen ook op grotere afstand passeren en bijvoorbeeld achterin de stal beginnen met voeren.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 
Aan de hand van metalen dwarsstrips herkent de robot een overgang van de ene naar de andere diergroep.

  Aan de hand van metalen dwarsstrips herkent de robot een overgang van de ene naar de andere diergroep.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Kersten werkt met zeven verschillende rantsoenen: drie voor het melkvee en vier voor het jongvee. Met name bij het jongvee kan hij zo exact voeren naar de behoefte van de verschillende groeistadia van de dieren.

  Kersten werkt met zeven verschillende rantsoenen: drie voor het melkvee en vier voor het jongvee. Met name bij het jongvee kan hij zo exact voeren naar de behoefte van de verschillende groeistadia van de dieren.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De randinvesteringen om een Lely-voerrobot te laten functioneren liegen er niet om. Kersten verving een deel van de asfaltverharding door betonplaten om insporing te voorkomen. Ook plaatste hij elektrisch bediende roldeuren in de stallen. De robots openen deze zelf.
Grootste investering is een loods van 24 x 10 meter, die onderdak biedt aan de voerkeuken.

  De randinvesteringen om een Lely-voerrobot te laten functioneren liegen er niet om. Kersten verving een deel van de asfaltverharding door betonplaten om insporing te voorkomen. Ook plaatste hij elektrisch bediende roldeuren in de stallen. De robots openen deze zelf. Grootste investering is een loods van 24 x 10 meter, die onderdak biedt aan de voerkeuken.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Om broei van de voorraad tegen te gaan is het dak volledig geïsoleerd.

  Om broei van de voorraad tegen te gaan is het dak volledig geïsoleerd.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De robots staan in een hoek van de voerkeuken naast elkaar opgesteld. Twee opladers voorzien de accupakketten van nieuwe energie.

  De robots staan in een hoek van de voerkeuken naast elkaar opgesteld. Twee opladers voorzien de accupakketten van nieuwe energie.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Er is voldoende ruimte om voorraad te zetten. Het is mogelijk om het weekend te overbruggen door op vrijdagmiddag de loods vol te zetten. Dat geeft vrijheid.
Driemaal per week snijdt Kersten de kuilblokken in zo’n 1,5 tot 2 uur per keer en zet deze op de gecoate vloer in de loods.

  Er is voldoende ruimte om voorraad te zetten. Het is mogelijk om het weekend te overbruggen door op vrijdagmiddag de loods vol te zetten. Dat geeft vrijheid. Driemaal per week snijdt Kersten de kuilblokken in zo’n 1,5 tot 2 uur per keer en zet deze op de gecoate vloer in de loods.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De verreiker was al aanwezig.

  De verreiker was al aanwezig.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De kuilvoersnijder is nieuw en voorzien van Merlo-snelkoppeldelen. Dat geeft goed zicht en de mogelijkheid om ook hogere kuilen te snijden.

  De kuilvoersnijder is nieuw en voorzien van Merlo-snelkoppeldelen. Dat geeft goed zicht en de mogelijkheid om ook hogere kuilen te snijden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een portaalkraantje met schalengrijper brengt het voer in de robots. Dat werkt in de basis, het stro mag echter niet te lang zijn voor een goede menging.

  Een portaalkraantje met schalengrijper brengt het voer in de robots. Dat werkt in de basis, het stro mag echter niet te lang zijn voor een goede menging.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Wel zijn er wat praktische minpunten. Het opknijpen van het voer gaat bijvoorbeeld niet restloos.

  Wel zijn er wat praktische minpunten. Het opknijpen van het voer gaat bijvoorbeeld niet restloos.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Twee schrapers zorgen ervoor dat nooit voer in de grijper blijft hangen.

  Twee schrapers zorgen ervoor dat nooit voer in de grijper blijft hangen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Dit (links) is wat ongeveer blijft liggen van een pak mais. Het dagelijks bijwerken van de voerkeuken kost daarom zo’n 15 minuten.

  Dit (links) is wat ongeveer blijft liggen van een pak mais. Het dagelijks bijwerken van de voerkeuken kost daarom zo’n 15 minuten.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Rechts de voorraadbakken voor mineralen en kleine componenten. Per bak is er een doseervijzel richting robotlaadplaats. Een hekwerk voorkomt dat je ongemerkt in het werkgebied van de grijper kunt komen.

  Rechts de voorraadbakken voor mineralen en kleine componenten. Per bak is er een doseervijzel richting robotlaadplaats. Een hekwerk voorkomt dat je ongemerkt in het werkgebied van de grijper kunt komen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De gehele loods is dicht. Op elke schuifdeur zit een sensor. Mocht iemand binnengaan, dan stopt het voerproces direct en krijgt de gebruiker een melding.

  De gehele loods is dicht. Op elke schuifdeur zit een sensor. Mocht iemand binnengaan, dan stopt het voerproces direct en krijgt de gebruiker een melding.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het proces is via een app op je smartphone te bedienen. Gewichten in de robot staan ‘real time’ op het scherm.

  Het proces is via een app op je smartphone te bedienen. Gewichten in de robot staan ‘real time’ op het scherm.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Voeren en aanschuiven gaat in één moeite. De robots zijn zo ingesteld dat ze de stallen respectievelijk eens in de 30, 45 en 60 minuten bezoeken. Ze schuiven dan het voer aan en sensoren meten de voerhoogte. De robots beslissen dan autonoom of het tijd is om een volgende portie voor de bepaalde diergroep aan te maken, of nog even te wachten.

  Voeren en aanschuiven gaat in één moeite. De robots zijn zo ingesteld dat ze de stallen respectievelijk eens in de 30, 45 en 60 minuten bezoeken. Ze schuiven dan het voer aan en sensoren meten de voerhoogte. De robots beslissen dan autonoom of het tijd is om een volgende portie voor de bepaalde diergroep aan te maken, of nog even te wachten.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In de mengkuip zorgt een enkele, verticale vijzel voor de menging.

  In de mengkuip zorgt een enkele, verticale vijzel voor de menging.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een staande wals zorgt voor gedoseerd lossen. Over de exacte investeringskosten wil Kersten zich niet uitlaten.

  Een staande wals zorgt voor gedoseerd lossen. Over de exacte investeringskosten wil Kersten zich niet uitlaten.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 325 koeien voeren met twee robots
  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het ondernemersduo Kersten ontwikkelt hun gezamenlijke bedrijf op alle drie de vlakken waarin het actief is. Naast het melken heeft Kersten het bedrijf ingericht om er praktijkonderwijs te geven. Er is een samenwerking met de agrarisch opleiders PTC+ in Horst, Citaverde in Horst en de nieuwe vestiging van de has in Venlo.

  Het ondernemersduo Kersten ontwikkelt hun gezamenlijke bedrijf op alle drie de vlakken waarin het actief is. Naast het melken heeft Kersten het bedrijf ingericht om er praktijkonderwijs te geven. Er is een samenwerking met de agrarisch opleiders PTC+ in Horst, Citaverde in Horst en de nieuwe vestiging van de has in Venlo.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De leerlingen komen deels onder begeleiding van eigen leraren, en Kersten verzorgt met een aantal collega-veehouders ook zelf trainingen of regelt cursusleiders uit zijn eigen netwerk, zoals een dierenarts of andere specialisten.
“Samen met een aantal boeren zijn we hiermee gestart, nadat we merkten dat het kennisniveau van onze veehouderijstagiairs soms echt te wensen overliet”, zegt Fons. De voerrobots trekken uiteraard aandacht van de studenten.

  De leerlingen komen deels onder begeleiding van eigen leraren, en Kersten verzorgt met een aantal collega-veehouders ook zelf trainingen of regelt cursusleiders uit zijn eigen netwerk, zoals een dierenarts of andere specialisten. “Samen met een aantal boeren zijn we hiermee gestart, nadat we merkten dat het kennisniveau van onze veehouderijstagiairs soms echt te wensen overliet”, zegt Fons. De voerrobots trekken uiteraard aandacht van de studenten.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Vooral onder leiding van Yvonne is er daarnaast een professioneel opgezette vergaderlocatie als derde bedrijfsactiviteit. Onder de naam De Weidekamer weten bedrijven uit de regio de locatie te vinden.

  Vooral onder leiding van Yvonne is er daarnaast een professioneel opgezette vergaderlocatie als derde bedrijfsactiviteit. Onder de naam De Weidekamer weten bedrijven uit de regio de locatie te vinden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • “Voor mensen van buiten de agrarische sector is vergaderen op een boerderij echt wat anders”, zegt Yvonne. De locatie speelt hen hierbij in de kaart; met Venlo op een steenworp afstand is er in de regio volop bedrijvigheid.

  “Voor mensen van buiten de agrarische sector is vergaderen op een boerderij echt wat anders”, zegt Yvonne. De locatie speelt hen hierbij in de kaart; met Venlo op een steenworp afstand is er in de regio volop bedrijvigheid.

  Foto: Matthijs Verhagen

Laatste reacties

 • Rub

  Ik zie voordelen in het vaker voeren van de koeien, maar wanneer je dan zes uur plus nog eens 100 Minuten bezig bent per week met een 'automatisch' Voer systeem....... Zo'n fotoreportage moet de kosten inzichtelijk maken redactie! Op deze manier lijkt het meer op een reclame van lely !

 • joannes

  Op een bedrijf waar praktijk opleidingen gegeven worden heeft Lely ook een behoorlijk belang voor haar Robotiseer toekomst in Nederland, zal de onderhandelingspositie wel geweest zijn. Strategisch een handige zet om even de kat uit de boom te kijken in 2008: Lely bouwde alleen maar meer belang op om die robots op dit bedrijf te installeren!

 • abtje

  @Rub Dit is semi-automatisch voeren.
  Automatisch voeren zijn meerdere partijen druk mee aan het experimenteren.
  Dan hoef je geen voerkeuken meer te hebben en een hoop diesel weg blazen met vullen van deze keuken.Want dat tellen ze niet mee met de voerkosten.
  Dan hoef je alleen maar te zorgen dat de kuilen voldoende geopend zijn en dan spreken we ook van automatisch voeren.

 • huubjansen

  de voordelen van meerdere keren per dag voeren zijn maar relatief, er wordt immers maar 3x per week uitgekuild, dagelijkse (laten) voeren in combinatie met een aanschuifrobot (Juno?) geeft wellicht een hogere voeropname en minder voederwaardeverlies.

 • josrodenburg

  kost eenkuil snijder zoveel energie dat kan toch met een 80 pk trekker? ben benieuwd hoe dat gaat als het sneeuwt, of heeft ie voor het gemak bij het wisselen van asfalt ook maar even vloerverwarming aangelegd? ziet er wel netjes uit allemaal. hoeveel tijd koste het voeren voorheen ook wel interessant om te weten.

 • somporn

  Collega veehouders,niet te jaloers
  Ziet er gewoon goed uit.
  Het mes snijdt aan twee kanten,gratis reclame voor lely (Stage) en goedkopere aanschaf voor de boer.

 • schepens

  Ik ben gisteren op de opendag geweest en voorheen was hij 17,5 uur aan t voeren per week. Ik noem dit een hele vooruitgang. En met verlies ben ik t niet eens als de kuiken maar tussen de muren zitten en goed aangereden dan hou je je voer koud en geen voer verlies!!

 • schepens

  De diesel kosten van de verreiker wordt minder want nu wordt hij nog 6 uur gebruikt eerst 17,5 uur en de tractor voor de mengwagen draaid zijn uren niet meer.

 • Flyinghollander

  Hoe staat het met die schuitemaker robot voerder?

 • massey-ferguson

  Ik heb er geen verstand van, maar het lijkt me een mooie machine

 • sony

  heeft er iemand een idee van, wat nu en vroeger de kostprijs/l melk is/was inc. eigenarbeid?
  Is de melkproductie eigenlijk gestegen of... ?

 • ricooo12

  ik ben het eens met: josrodenburg wat als er sneeuw ligt?
  maar verder lijkt zo'n voerrobot wel mooi

 • JeuAbsil

  Het systeem is niet verkeerd, maar ik ben wel benieuwd naar het investeringsbedrag. Zolang je dat niet weet, kun je niks zinnigs zeggen of dit beter is dan voeren met een voermengwagen. Zo'n vergaderzaal kun je zeker niet rendabel maken. In de regio zijn al genoeg vergaderzalen, en bedrijven gaan ook beter op de kosten letten.

 • alco1

  Je maakt je wel ontzettend afhankelijk van de tecniek met zijn kosten. Straks gaat het LTO ook nog een onderzoek starten naar werkelijke voerkosten, net zoals nu met de onderhoudskosten van de melk installaties.

 • farmer135

  handigst is nog de koeien zelf buiten laten halen......

 • boerke brabant

  en als je 5 jaar verder bent en de storingen beginnen ?

 • abtje

  @boerke Brabant Wat is het verschil met een mengvoerwagen of een ander systeem? Hoe intensiever je iets gebruikt, hoe harder het slijt. Bij systemen als deze die 24/7 draaien moet je uiteraard een strak onderhoud uitvoeren en een 24/7 storingsdienst hebben.
  Precies hetzelfde als met je melkmachine of je verwarmingsketel of wat dan ook.
  Als dit uitvalt kan je vaak niet in de stal de buurman met een mengvoerwagen het even over laten nemen. Net als dat je met een defecte melkrobot de koeien ook niet even bij de buurman door de melkput heentrekt. :-)

 • abtje

  @Paul.gld1 Rij maar eens een rondje. Waar de koeien eerst naar binnen mochten met regen staan ze nu met holle rug achter het stroomdraadje te wachten tot hun verplichte zes uur erop zit en ze naar binnen mogen. Bedankt FC...

 • Frans-Jan

  Dat klinkt wel erg dramatisch abtje.....

 • abtje

  je bedoelt realistisch...

 • Sjaak

  Kersten verzorgt met een aantal collega-veehouders ook zelf trainingen of regelt cursusleiders uit zijn eigen netwerk, zoals een dierenarts of andere specialisten. “Samen met een aantal boeren zijn we hiermee gestart, nadat we merkten dat het kennisniveau van onze veehouderijstagiairs soms echt te wensen overliet”, zegt Fons.

  Kersten blaast wel érrug hoog van de toren met die laatste opmerking....
  Hij is nota bene zelf praktijkleraar geweest in Horst en heeft dus bijgedragen aan dát lage kennisniveau.
  Hoop echt dat de leerlingen hier veel leren, met name de bedrijfseconomische aspekten van de melkveehouderij...
  Denk als Kersten hier openheid over zou geven, het kennisniveau in één keer boven peil is!

 • boerke brabant

  @abtje , een voermengwagen met eenvoudige traktor, daar kan minder aan kapot dan een elektronische computergestuurde robot met al zijn sensoren. En dan ook nog een dure schuur die je paar keer per week vol moet rijden. Ik heb geen rekenmachine nodig om te weten waar ik de komende 15 jaar goedkoper mee uit ben.

 • abtje

  @Boerke brabant Waarschijnlijker ben je met een eenvoudiger kuilensnijder nog goedkoper uit. Dan is gemengd voeren al duur. Toch zal je wat moeten. Je wilt de dieren perfect uitgebalanceerd voeren en ook niet de hele dag alleen maar bezig zijn met voeren. Als je deze hoeveelheid dieren over meerdere stallen wilt voeren en zoveel groepen hebt, ja dan doe je het pas goed als jij als ondernemer meent het goed te doen.

 • alco1

  De waarde van gemengd voeren kent iedereen wel. Het is dus de manier?
  Nou als alle graskuil in blokken staat bij de mais, zoals nou ook in de schuur gezet moet worden, dan heb ik die koeien binnen het uur gevoerd, met voorlader en 16 kuub's verticaal menger. Waarschijnlijk nog minder werk dan ook de mais blokken ook nog aan te voeren in de schuur en alles netjes te houden. In ieder geval stukken voordeliger.

 • abtje

  Doe je dat dan ook 24/7 om de dieren iedere keer weer een beetje vers gemengd voer te geven slimmerik? En ook alle verschillend groepen het juiste mengsel?
  Heb zelf ook een menger, maar dat goed mengen gaat pas bij voldoende vulling. Dus niet voor enkele dieren in een kleine groep. Dit systeem doet dat wel.

 • alco1

  Is dat nodig, iedere keer een beetje z.g.n. vers. Volgens mij niet als je secuur bent en zodoende zonder broei voert, want dat is het allerbelangrijkste criterium. Bij al dat losse mais rond die blokken is dat misschien wel nodig.
  Kleine groep komt me dunkt niet voor met zoveel koeien en als je met voorlader vult is het mengen klaar als je bij de schuur bent.

 • Poekske

  je kan zoveel soortjes voer maken als je maar kunt bedenken, maar brengt het allemaal op t.o.v. wat het kost???

 • M.Drenth

  laten door een loonwerker (mits het in de buurt kan) is dan vele malen goedkoper. In dit geval is de derde tak reden tot automatisering en een bijkomstig voordeel; een voorbeeldbedrijf.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.