Rundveehouderij

Foto & video 11 reactieslaatste update:15 mei 2013

Vrijloopstal met compostbed bevalt best

Familie de Vries bouwde in Stolwijk (Z.H.) een nieuwe vrijloopstal. Een bijzondere stal met enkele noviteiten.

Foto

 • Familie de Vries (Marinus (55) Arja (49), Gydo (21) De Vries ) bouwde in Stolwijk (Z.H.) een nieuwe vrijloopstal op hun melkveebedrijf. De stal is sinds februari in bedrijf.

  Familie de Vries (Marinus (55) Arja (49), Gydo (21) De Vries ) bouwde in Stolwijk (Z.H.) een nieuwe vrijloopstal op hun melkveebedrijf. De stal is sinds februari in bedrijf.

 • Het concept van de vrijloopstal met compostbodem wijkt (uiteraard) rigoureus af van hun vroegere ligboxenstal. Toch stond al vrij snel vast dat de ondernemers zo wilden bouwen.

  Het concept van de vrijloopstal met compostbodem wijkt (uiteraard) rigoureus af van hun vroegere ligboxenstal. Toch stond al vrij snel vast dat de ondernemers zo wilden bouwen.

 • “De koeien hebben nu maximale vrijheid in waar en hoe ze gaan liggen”, zegt Arja.

  “De koeien hebben nu maximale vrijheid in waar en hoe ze gaan liggen”, zegt Arja.

 • Zoon Gydo legt uit: “Zouden we een ligboxenstal gebouwd hebben, dan moest er zand in de boxen. Alleen dat geeft in onze ogen een optimaal koecomfort. Maar we bouwen op veengrond. Het laten heien van extra bezinkputten en een externe mestopslag zou te duur zijn.”

  Zoon Gydo legt uit: “Zouden we een ligboxenstal gebouwd hebben, dan moest er zand in de boxen. Alleen dat geeft in onze ogen een optimaal koecomfort. Maar we bouwen op veengrond. Het laten heien van extra bezinkputten en een externe mestopslag zou te duur zijn.”

 • Hij vervolgt: “Een strostal of diepstrooisel is weer te duur in strooiselkosten en ligboxen met koematrassen waren al helemaal geen optie.” Ook de gemeente was volgens het gezin snel enthousiast over de vrijloopstal die mooi in het landschap past, waardoor ze alle medewerking kregen.

  Hij vervolgt: “Een strostal of diepstrooisel is weer te duur in strooiselkosten en ligboxen met koematrassen waren al helemaal geen optie.” Ook de gemeente was volgens het gezin snel enthousiast over de vrijloopstal die mooi in het landschap past, waardoor ze alle medewerking kregen.

 • Arja: “De koeien liggen er prachtig bij in de compost. Soms liggen ze zelfs volledig op de zij met hun bek open en de tong eruit. Totale ontspanning dus. Er heerst vaak een diepe stilte in de stal.”

  Arja: “De koeien liggen er prachtig bij in de compost. Soms liggen ze zelfs volledig op de zij met hun bek open en de tong eruit. Totale ontspanning dus. Er heerst vaak een diepe stilte in de stal.”

 • De compost is extra nagezeefde gft-compost. Er werden vijf walkingfloor-opleggers met compost aangevoerd. Deze was met 75 procent droge stof vrij droog. Een gelukje beseft de familie, want deze kan afhankelijk van het seizoen vochtiger zijn.

  De compost is extra nagezeefde gft-compost. Er werden vijf walkingfloor-opleggers met compost aangevoerd. Deze was met 75 procent droge stof vrij droog. Een gelukje beseft de familie, want deze kan afhankelijk van het seizoen vochtiger zijn.

 • De bodem is nu zo’n 25 tot 30 centimeter dik. Hiermee is deze aan de dunne kant, geeft Gydo aan.

  De bodem is nu zo’n 25 tot 30 centimeter dik. Hiermee is deze aan de dunne kant, geeft Gydo aan.

 • De bedoeling is om de 1.750 vierkante meter staloppervlak eens per jaar volledig uit te mesten en opnieuw met compost te vullen.

  De bedoeling is om de 1.750 vierkante meter staloppervlak eens per jaar volledig uit te mesten en opnieuw met compost te vullen.

 • Tweemaal daags werkt het gezin de toplaag om met een Deutz met rotorkopeg.

  Tweemaal daags werkt het gezin de toplaag om met een Deutz met rotorkopeg.

 • Dat kost zo’n 15 minuten per keer. Soms trekken ze de laag wat dieper los met een vaste tand. Maar dat is eerder uitzonderlijk.

  Dat kost zo’n 15 minuten per keer. Soms trekken ze de laag wat dieper los met een vaste tand. Maar dat is eerder uitzonderlijk.

 • Bijstrooien doet het gezin een vaste meststrooier.

  Bijstrooien doet het gezin een vaste meststrooier.

 • “In een deel van de stal testen we geschredderd riet als strooisel, aangevuld met compost. Die resultaten lijken goed, echter aan ieder strooisel kleven weer andere voor- en nadelen. Het weer is flink van invloed op de compostbodem. Tijdens de vorstperioden was de verdamping laag, waardoor de bodem wat vochtiger is. Met het voorjaarsweer is de verdamping juist weer hoog en kleurt de compost mooi licht. Je moet hiermee leren omgaan.”

  “In een deel van de stal testen we geschredderd riet als strooisel, aangevuld met compost. Die resultaten lijken goed, echter aan ieder strooisel kleven weer andere voor- en nadelen. Het weer is flink van invloed op de compostbodem. Tijdens de vorstperioden was de verdamping laag, waardoor de bodem wat vochtiger is. Met het voorjaarsweer is de verdamping juist weer hoog en kleurt de compost mooi licht. Je moet hiermee leren omgaan.”

 • Hoewel de stal toch vrij leeg oogt, was de bouw ten opzichte van een ligboxenstal zeker niet goedkoper. Stalinrichting blijft veelal achterwege, maar je bouwt veel ruimer dan traditioneel. De stal meet 72 bij 44 meter. “Zou je hier boxen inzetten dan kun je er richting de 300 in kwijt als je ze krap zet. Wij houden straks 120 tot 150 koeien in de stal, afhankelijk van hoe de compost het houdt.”

  Hoewel de stal toch vrij leeg oogt, was de bouw ten opzichte van een ligboxenstal zeker niet goedkoper. Stalinrichting blijft veelal achterwege, maar je bouwt veel ruimer dan traditioneel. De stal meet 72 bij 44 meter. “Zou je hier boxen inzetten dan kun je er richting de 300 in kwijt als je ze krap zet. Wij houden straks 120 tot 150 koeien in de stal, afhankelijk van hoe de compost het houdt.”

 • In de bouwkosten zitten ook een paar luxezaken zoals een voerschuifrobot, oversteekbrug en mestmixsysteem op luchtdruk meegerekend.

  In de bouwkosten zitten ook een paar luxezaken zoals een voerschuifrobot, oversteekbrug en mestmixsysteem op luchtdruk meegerekend.

 • Onder de wachtruimte, voergang en twee mestgangen met dichte vloer bevindt zich namelijk nog 2.000 kuub mestopslag.

  Onder de wachtruimte, voergang en twee mestgangen met dichte vloer bevindt zich namelijk nog 2.000 kuub mestopslag.

 • De ondernemers mixen niet met een mixer maar met het nieuwe systeem. Ze gingen in Wales kijken bij een boer die ermee werkt. Twee grote compressoren blazen op gezette tijden via tyleenslangen met 80 uitlopen luchtbellen onderin de put. Hierdoor blijft de mest homogeen en dankzij de zuurstof gaat de mest niet rotten. Dit zou emissie van gassen voorkomen en houdt de mestkwaliteit goed. Door de betere mestkwaliteit verwachten de ondernemers een gunstig effect op het bodemleven van hun grond.

  De ondernemers mixen niet met een mixer maar met het nieuwe systeem. Ze gingen in Wales kijken bij een boer die ermee werkt. Twee grote compressoren blazen op gezette tijden via tyleenslangen met 80 uitlopen luchtbellen onderin de put. Hierdoor blijft de mest homogeen en dankzij de zuurstof gaat de mest niet rotten. Dit zou emissie van gassen voorkomen en houdt de mestkwaliteit goed. Door de betere mestkwaliteit verwachten de ondernemers een gunstig effect op het bodemleven van hun grond.

 • De dichte vloer is 4 meter breed. Dat het compostbed om een maximale verdamping vraagt wordt hier betaald. Gydo: “De vloer is eigenlijk een meter te breed, de achterste meter droogt snel in, waardoor de vaste mestschuif deze niet volledig schoon krijgt. Soms is de vloer hierdoor wat glad.”

  De dichte vloer is 4 meter breed. Dat het compostbed om een maximale verdamping vraagt wordt hier betaald. Gydo: “De vloer is eigenlijk een meter te breed, de achterste meter droogt snel in, waardoor de vaste mestschuif deze niet volledig schoon krijgt. Soms is de vloer hierdoor wat glad.”

 • Vrijloopstal met compostbed bevalt best
 • De daksegmenten achter de mestgang zijn voorzien van volledig transparante folie. Maximale instraling van de zon is hier welkom om het natste deel van de stal extra verdamping te genereren. De rest van de stal is voorzien van UV-werend doek, zodat de koeien volop in de schaduw kunnen liggen. De dakconstructie met oversteeknokken is vast, dus niet verstelbaar.

  De daksegmenten achter de mestgang zijn voorzien van volledig transparante folie. Maximale instraling van de zon is hier welkom om het natste deel van de stal extra verdamping te genereren. De rest van de stal is voorzien van UV-werend doek, zodat de koeien volop in de schaduw kunnen liggen. De dakconstructie met oversteeknokken is vast, dus niet verstelbaar.

 • De stal is volledig voorzien van LED-verlichting.

  De stal is volledig voorzien van LED-verlichting.

 • Dat de stal goed bevalt, ook voor de koeien, betekent niet dat de overschakeling vlekkeloos verliep. De overstap van een overbezette en geïsoleerde stal naar de open vrijloopstal was voor de koeien fors. Zeker omdat we net pech hadden met het weer. Gedurende de vorstperiode in februari verhuisden we. De productie daalde in plaats van een verwachte stijging. De koeien lagen vaak op een kluitje in de stal om warm te blijven, waardoor dat gedeelte (te) intensief gebruikt werd.

  Dat de stal goed bevalt, ook voor de koeien, betekent niet dat de overschakeling vlekkeloos verliep. De overstap van een overbezette en geïsoleerde stal naar de open vrijloopstal was voor de koeien fors. Zeker omdat we net pech hadden met het weer. Gedurende de vorstperiode in februari verhuisden we. De productie daalde in plaats van een verwachte stijging. De koeien lagen vaak op een kluitje in de stal om warm te blijven, waardoor dat gedeelte (te) intensief gebruikt werd.

 • Nu gaat het beter. De stal is ook wat aangepast zodat er minder tocht is. De zijluifels blijken niet alleen een vergunningstechnisch trucje om de goothoogte binnen de eisen te krijgen, maar houden ook regen buiten. Het windbreekgaas dat nu is aangebracht beperkt de trek en kouval op de koeien.

  Nu gaat het beter. De stal is ook wat aangepast zodat er minder tocht is. De zijluifels blijken niet alleen een vergunningstechnisch trucje om de goothoogte binnen de eisen te krijgen, maar houden ook regen buiten. Het windbreekgaas dat nu is aangebracht beperkt de trek en kouval op de koeien.

 • Intussen is de productie weer op peil en liggen de koeien er echt prachtig bij.

  Intussen is de productie weer op peil en liggen de koeien er echt prachtig bij.

 • Vrijloopstal met compostbed bevalt best
 • De ondernemers kozen bewust voor een melkstal in plaats van robots.

  De ondernemers kozen bewust voor een melkstal in plaats van robots.

 • Vooral vanwege de combinatie met weidegang, soms op percelen op afstand.

  Vooral vanwege de combinatie met weidegang, soms op percelen op afstand.

 • De melkstal is voorzien van een beweegbare vloer. Origineel van DeLaval. “Hoewel mijn vader en ik beiden even lang zijn hebben we toch beiden een andere voorkeur. Nu kunnen we dat snel aanpassen, ook handig wanneer we een stagiair hebben.”

  De melkstal is voorzien van een beweegbare vloer. Origineel van DeLaval. “Hoewel mijn vader en ik beiden even lang zijn hebben we toch beiden een andere voorkeur. Nu kunnen we dat snel aanpassen, ook handig wanneer we een stagiair hebben.”

 • De 2x12 zij-aan-zij is op verzoek van de familie voorzien van lexaan in plaats van rvs-boarding. Dat maakt de melkstal, in combinatie met de toch al lichte stal, nog lichter. Hier is het prettig werken.

  De 2x12 zij-aan-zij is op verzoek van de familie voorzien van lexaan in plaats van rvs-boarding. Dat maakt de melkstal, in combinatie met de toch al lichte stal, nog lichter. Hier is het prettig werken.

 • Marinus overlegt met de installateur over wat details rondom de waterbak. Het zijn de laatste puntjes op de i.

  Marinus overlegt met de installateur over wat details rondom de waterbak. Het zijn de laatste puntjes op de i.

 • Op zaterdag 4 mei wordt er een open dag gehouden op het bedrijf van familie De Vries. Van 10:00 tot 16:00 uur bent u van harte welkom aan de Benedenheulseweg 31 in Stolwijk.

  Op zaterdag 4 mei wordt er een open dag gehouden op het bedrijf van familie De Vries. Van 10:00 tot 16:00 uur bent u van harte welkom aan de Benedenheulseweg 31 in Stolwijk.

Laatste reacties

 • kremer

  Mooi stalletje, zal wel wat kost heb'n.

 • Poekske

  en 1 van de eerste die dit systeem bouwde stopt er mee, wegens hitteresistente bacterien in de melk....

 • paparattler

  The cows look very relaxed.Benefits for their Health and Milk production.
  Dirt/Compost is by far the cows favourite bed.Congratulations with your new barn.

 • Willem1962

  Oh oh oh wat een gedoe zeg. Koeien die in hun eigen stront moeten liggen omdat ze 'het zo lekker vinden'.
  Wat een nonsens. zoals Peokske al zegt, er kleven grote bezwaren aan dit domme systeem, en is gewoon een uitvindsel van iemand die te belazerd is om een paar pakken stro of zaagsel te betalen. als je dat niet kunt verantwoorden omwege de kostprijs van de melk, dan maar stoppen met de melkveehouderij.
  Je gaat thuis toch ook niet in je eigen stront liggen?
  En ja, er zullen er nu wel komen die zeggen dat het helemaal niet klopt wat ik nu zeg, want de mest word gescheiden en alleen de dikke fraktie word gebruikt als bedding voor de koeien, maar stront blijft stront, en als je het gaat composteren heb je tuinaarde, maar zover laten de heren het niet komen, want dat kost teveel opslag want echt goed composteren heeft z'n tijd nodig en met de 'dikke fraktie' alleen heb je weinig kans van slagen.
  Ik zou mij doodschamen om mijn koeien in hun stront oh, sorry, dikke fraktie, te laten liggen.

 • Klomp

  Ik heb geen verstand van koeien, maar hoe gaat het in de winter met een paar weken 15 graden vorst?
  Dan lijkt het mij niet meer zo comfortabel voor de koeien

 • abtje

  Vorst is niet zo'n probleem voor de koeien @Klomp, ze vreten zich letterlijk wel warm. Tocht en vocht zijn de problemen die gevaarlijker zijn en dan inderdaad de thermoresitente bacterien die in compost tieren zijn voor de melkverwerker een nachtmerrie. En 's zomers moet je de de moderne koe beschermen tegen de zon. Haar ideale temp is rond het vriespunt. Met haar spijsvertering produceert ze zo veel hitte die ze wel kwijt moet.
  @Willem1962 het beste is zand voor de koeien en het slechtste is rubber, alles wat daartussen zit is een compromis. Dus de eigen stront is beter dan rubber.
  Het is echter wel noodzaak om het droog te houden, en dat is veel werk, laat ik het netjes zeggen.

 • Jorko

  Zit er onder de compost bodem gewoon enkel een betonvloer?

 • Poekske

  ja, eventueel met beluchtingsbuizen

 • arjangeenen

  Poekske: Zou je een naam willen geven voor deze meneer die stopt? Of in ieder geval een woonplaats? Ik spreek met specialisten op dit gebied in heel het land en er is niets van bekend.
  Willem1962:Poekske zegt niet dat er grote bezwaren aan kleven maar dat er iemand is gestopt vanwege bacterieen. Hier zijn nu regels voor in de maak zodat de compost producenten kunnen leveren met keurmerk en arm van bacterien. Koeien lopen nu in hun eigen stront over de roosters. Doe jij dat dan wel ipv liggen? Als ze echt in de stront zouden liggen zouden ze er toch wel iets vuiler uitzien?
  Koeien worden nu in onze normale huisvesting maar HALF oud genoeg. Tijd voor veranderingen? Ik denk dat koeien in een ligbox laten liggen waarbij ze recht omhoog moeten opstaan en niet in een lopende beweging zoals buiten en het liggen in een rij wat niet natuurlijk is zijn langste tijd heeft gehad. Ieder zn mening maar dat is de mijne..

 • abtje

  Arjan, ik denk dat jij het principe compost verkeerd begrijpt. Bij compost worden de bacterien door de vrijkomende hitte gedood, boven de 60 graden. Dus compost is bacterie arm. Het probleem zijn de thermo-resistente bacterien. Die voelen dat het te heet word en stoten water uit.
  Ze kunnen dus niet 'stukkoken'. Zodra de temp weer zakt nemen ze vocht op en bij gebrek aan concurrenten kunnen ze lekker woekeren.
  Deze bacterieen komen dus ook via het uier bij en in de melk. En daar heeft de melkverwerker dezelfde problemen met deze bacterie.

 • arjangeenen

  Abtje, Je moet de thermofile bacterien en de 'andere' bacterien niet door elkaar halen. Thermofile bacterien zijn bacterien die voor de koe onschadelijk zijn maar ons systeem van melk verwerken is er niet op toegerust. Voor de overige bacterieen geld dat bacterien in het algemeen een slechte naam hebben maar dat ze van levensbelang zijn voor de weerstand van de koe. Ik heb een vrijloopstal sinds 1-11-2014 en sinds deze datum is bijvoorbeeld mijn celgetal onder de honderd gekomen. Dit was in mijn andere moderne ligboxenstal altijd boven de 250 met 3 x meer moeite..Richting willem1962. Ik en IEDEREEN die hier komt kijken vind dat de huisvesting in een ligboxenstal voor een koe veel minder is dat in een vrijloopstal. Ik probeer allereerst naar de koe te kijken. Deze kiest voor de vrijlooplstal als hij kan kiezen is bewezen. Problemen die je als veehouder hier door crieert ga ik zelf aan en verleg ik niet bij de koe.. Om bij Willem te blijven, Kom svp kijken of ik me moet doodschamen voor deze stal....

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.