Rundveehouderij

Foto & video 43 reacties

Veel arbeidsgemak in stal voor 125 koeien

De factor arbeid was bij de stalbouw van maatschap Van der Meer een van de belangrijkste aandachtspunten. Bedrijfsopvolger Thijs van der Meer moet het werk in de toekomst in zijn eentje kunnen rondzetten.

Foto

 • Familie Van der Meer verhuisde in 1998 vanuit het Zuid-Hollandse Pijnacker naar het Noord-Hollandse Winkel. De melkveehouders werden in Pijnacker uitgekocht voor de aanleg van een provinciale weg, verdere verstedelijking en de aanleg van natuur. Op de foto poseren de maten Piet (58), Karin (54) en bedrijfsopvolger Thijs (24) van der Meer.

  Familie Van der Meer verhuisde in 1998 vanuit het Zuid-Hollandse Pijnacker naar het Noord-Hollandse Winkel. De melkveehouders werden in Pijnacker uitgekocht voor de aanleg van een provinciale weg, verdere verstedelijking en de aanleg van natuur. Op de foto poseren de maten Piet (58), Karin (54) en bedrijfsopvolger Thijs (24) van der Meer.

  Foto: Mark Pasveer
 • Maatschap Van der Meer koos voor het bedrijf in Winkel vanwege de omliggende, zware kleigrond. De grond is variërend van 60 tot 70 procent afslibbaar. “Voordat we het kochten was dit een akkerbouwbedrijf”, vertelt Piet van der Meer. Bij het bedrijf hoort 40 hectare eigen grond. Het huidige melkquotum is 655.000 kilo melk. Op dit moment heeft het bedrijf 65 koeien aan de melk.

  Maatschap Van der Meer koos voor het bedrijf in Winkel vanwege de omliggende, zware kleigrond. De grond is variërend van 60 tot 70 procent afslibbaar. “Voordat we het kochten was dit een akkerbouwbedrijf”, vertelt Piet van der Meer. Bij het bedrijf hoort 40 hectare eigen grond. Het huidige melkquotum is 655.000 kilo melk. Op dit moment heeft het bedrijf 65 koeien aan de melk.

  Foto: Mark Pasveer
 • Vanaf de Westfriesedijk is de nieuwe ligboxenstal een ware blikvanger. Voor de stalbouw lieten de melkveehouders zich adviseren door Vetvice.

  Vanaf de Westfriesedijk is de nieuwe ligboxenstal een ware blikvanger. Voor de stalbouw lieten de melkveehouders zich adviseren door Vetvice.

  Foto: Mark Pasveer
 • Overzichtsfoto van de compacte 0+4+0-rijige ligboxenstal. Op de voorgrond zijn de twee DeLaval-melkrobots zichtbaar. Achter de robots telt de stal 120 ligboxen. Thijs van der Meer legt uit waarom hij voor deze opzet koos: “We wilden sowieso voor iedere koe een vreetplek. In deze stal hebben liggende koeien bovendien niet of nauwelijks last van weersinvloeden. Ze hebben daarbij veel ruimte om op te staan.”

  Overzichtsfoto van de compacte 0+4+0-rijige ligboxenstal. Op de voorgrond zijn de twee DeLaval-melkrobots zichtbaar. Achter de robots telt de stal 120 ligboxen. Thijs van der Meer legt uit waarom hij voor deze opzet koos: “We wilden sowieso voor iedere koe een vreetplek. In deze stal hebben liggende koeien bovendien niet of nauwelijks last van weersinvloeden. Ze hebben daarbij veel ruimte om op te staan.”

  Foto: Mark Pasveer
 • De nieuwe stal is sinds februari in gebruik. De overstap van oud naar nieuw verliep gemakkelijk. “We hebben rustige koeien. Dat scheelde”, vertelt Piet van der Meer. De overgang naar robotmelken verliep ook zonder noemenswaardige problemen. “Dat komt mede door het lage aantal dieren per robot”, zegt Piet van der Meer.

  De nieuwe stal is sinds februari in gebruik. De overstap van oud naar nieuw verliep gemakkelijk. “We hebben rustige koeien. Dat scheelde”, vertelt Piet van der Meer. De overgang naar robotmelken verliep ook zonder noemenswaardige problemen. “Dat komt mede door het lage aantal dieren per robot”, zegt Piet van der Meer.

  Foto: Mark Pasveer
 • De lichtstraat in de nok van de stal is liefst 3,5 meter breed. Doordat er ook via de zijwanden van de stal veel licht binnenkomt, is het ontzettend licht in de stal. “De zonzijde is van melkwit materiaal. Daardoor komt er wel veel licht binnen, maar wordt het ’s zomers niet extreem warm”, zegt Thijs van der Meer.

  De lichtstraat in de nok van de stal is liefst 3,5 meter breed. Doordat er ook via de zijwanden van de stal veel licht binnenkomt, is het ontzettend licht in de stal. “De zonzijde is van melkwit materiaal. Daardoor komt er wel veel licht binnen, maar wordt het ’s zomers niet extreem warm”, zegt Thijs van der Meer.

  Foto: Mark Pasveer
 • De koeien geven op jaarbasis ruim 10.000 liter met 4,09 procent vet en 3,49 procent eiwit. De melkveehouders zien dat de dieren in de nieuwe stal iets meer liters geven dan in de oude stal. Na een paar maanden is het nog te vroeg om een goede vergelijking te kunnen maken.

  De koeien geven op jaarbasis ruim 10.000 liter met 4,09 procent vet en 3,49 procent eiwit. De melkveehouders zien dat de dieren in de nieuwe stal iets meer liters geven dan in de oude stal. Na een paar maanden is het nog te vroeg om een goede vergelijking te kunnen maken.

  Foto: Mark Pasveer
 • Uitgangspunt bij de stalbouw was het arbeidsaspect. Met het oog op de toekomst kozen de maten voor veel arbeidsgemak, zodat het werk op het bedrijf gemakkelijk door één man kan worden gedaan. Bedrijfsopvolger Thijs had de beslissende stem in de keuze voor het type melkstal. “Melkveehouders hier in de buurt hebben goede ervaringen met robotmelken. Het spreekt mij ook aan. De koeien worden vaker gemolken en als melkveehouder kun je veel informatie uit de robot halen.”

  Uitgangspunt bij de stalbouw was het arbeidsaspect. Met het oog op de toekomst kozen de maten voor veel arbeidsgemak, zodat het werk op het bedrijf gemakkelijk door één man kan worden gedaan. Bedrijfsopvolger Thijs had de beslissende stem in de keuze voor het type melkstal. “Melkveehouders hier in de buurt hebben goede ervaringen met robotmelken. Het spreekt mij ook aan. De koeien worden vaker gemolken en als melkveehouder kun je veel informatie uit de robot halen.”

  Foto: Mark Pasveer
 • De stal heeft twee separatieruimtes. De linker separatieruimte is ingericht met vier ligboxen. De rechter separatieruimte is ingericht als strohok. Dit is de afkalfruimte. De klauwbekapbox heeft een vaste plek tussen beide separatieruimtes. Op de foto is te zien dat Thijs van der Meer met behulp van hekjes de gesepareerde dieren op eenvoudige wijze kan verplaatsen.

  De stal heeft twee separatieruimtes. De linker separatieruimte is ingericht met vier ligboxen. De rechter separatieruimte is ingericht als strohok. Dit is de afkalfruimte. De klauwbekapbox heeft een vaste plek tussen beide separatieruimtes. Op de foto is te zien dat Thijs van der Meer met behulp van hekjes de gesepareerde dieren op eenvoudige wijze kan verplaatsen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Met 51 ligboxen en 60 koeien was er in de oude stal sprake van overbezetting. In de nieuwe situatie heerst totale rust. “Er is een duidelijk verschil met de oude stal. De lage rangordedieren komen nu veel beter tot hun recht”, zegt Thijs van der Meer.

  Met 51 ligboxen en 60 koeien was er in de oude stal sprake van overbezetting. In de nieuwe situatie heerst totale rust. “Er is een duidelijk verschil met de oude stal. De lage rangordedieren komen nu veel beter tot hun recht”, zegt Thijs van der Meer.

  Foto: Mark Pasveer
 • De ligboxen zijn 1,20 meter breed. De gegolfde schoftboom helpt de koeien recht in de ligboxen te krijgen. “Dat werkt. De koeien liggen er mooi recht in”, aldus Thijs van der Meer.

  De ligboxen zijn 1,20 meter breed. De gegolfde schoftboom helpt de koeien recht in de ligboxen te krijgen. “Dat werkt. De koeien liggen er mooi recht in”, aldus Thijs van der Meer.

  Foto: Mark Pasveer
 • De melkveehouders willen de komende jaren rustig doorgroeien met eigen opfok. Jongvee en droge koeien worden gehouden in de oude ligboxenstal.

  De melkveehouders willen de komende jaren rustig doorgroeien met eigen opfok. Jongvee en droge koeien worden gehouden in de oude ligboxenstal.

  Foto: Mark Pasveer
 • De ligboxen in de nieuwe stal zijn ingericht met Meadow-matrassen van Spinder. “De koeien liggen er lekker op. Ik vraag me alleen af hoe lang deze matrassen schoon blijven”, zegt Piet van der Meer. Maatschap Van der Meer nam verschillende soorten boxbedekking in overweging. “De ideale boxbedekking moet nog komen, zo wordt wel eens gezegd”, vertelt Piet van der Meer. “Diepstrooiselboxen zijn wat arbeid betreft bewerkelijk. Waterbedden vonden we toch te duur”, vult zoon Thijs aan.

  De ligboxen in de nieuwe stal zijn ingericht met Meadow-matrassen van Spinder. “De koeien liggen er lekker op. Ik vraag me alleen af hoe lang deze matrassen schoon blijven”, zegt Piet van der Meer. Maatschap Van der Meer nam verschillende soorten boxbedekking in overweging. “De ideale boxbedekking moet nog komen, zo wordt wel eens gezegd”, vertelt Piet van der Meer. “Diepstrooiselboxen zijn wat arbeid betreft bewerkelijk. Waterbedden vonden we toch te duur”, vult zoon Thijs aan.

  Foto: Mark Pasveer
 • Maatschap Van der Meer koos voor de emissiearme vloer van Swaans Beton. Deze vloer kostte €80 per vierkante meter. “De koeien durven erop te rennen”, zegt Thijs van der Meer.

  Maatschap Van der Meer koos voor de emissiearme vloer van Swaans Beton. Deze vloer kostte €80 per vierkante meter. “De koeien durven erop te rennen”, zegt Thijs van der Meer.

  Foto: Mark Pasveer
 • Een DeLaval-mestrobot schuift de vloer aan. De stal is onderkelderd. Er is opslagruimte voor bijna 4.000 kuub mest.

  Een DeLaval-mestrobot schuift de vloer aan. De stal is onderkelderd. Er is opslagruimte voor bijna 4.000 kuub mest.

  Foto: Mark Pasveer
 • Het Twist en Lock-veiligheidsvoerhek is aan de spanten bevestigd en hangt ietwat schuin voorover.

  Het Twist en Lock-veiligheidsvoerhek is aan de spanten bevestigd en hangt ietwat schuin voorover.

  Foto: Mark Pasveer
 • Detail van het ventilatiegordijn.

  Detail van het ventilatiegordijn.

  Foto: Mark Pasveer
 • Maatschap Van der Meer wil de koeien blijven weiden. Alle bijbehorende grond ligt direct achter de stal. Voordat de koeien naar buiten gaan, moeten ze door deze beweidingsbox. Wanneer een koe nog niet is gemolken, wordt ze terug de stal in gestuurd. Wanneer ze haar melkbeurt heeft gehad, mag ze naar buiten. Thijs van der Meer: “Vorig jaar hebben we exact 120 dagen geweid. We houden de koeien ’s nachts sowieso binnen.” De eerste snede wordt volledig gemaaid om zodoende het beste gras in de kuil te hebben.

  Maatschap Van der Meer wil de koeien blijven weiden. Alle bijbehorende grond ligt direct achter de stal. Voordat de koeien naar buiten gaan, moeten ze door deze beweidingsbox. Wanneer een koe nog niet is gemolken, wordt ze terug de stal in gestuurd. Wanneer ze haar melkbeurt heeft gehad, mag ze naar buiten. Thijs van der Meer: “Vorig jaar hebben we exact 120 dagen geweid. We houden de koeien ’s nachts sowieso binnen.” De eerste snede wordt volledig gemaaid om zodoende het beste gras in de kuil te hebben.

  Foto: Mark Pasveer
 • De melktank heeft een inhoud van 12.000 liter. De melktank staat in contact met de robots en weet daardoor exact hoeveel melk er gekoeld moet worden.

  De melktank heeft een inhoud van 12.000 liter. De melktank staat in contact met de robots en weet daardoor exact hoeveel melk er gekoeld moet worden.

  Foto: Mark Pasveer
 • In de nieuwe stal wordt energiezuinig gewerkt. Zo wordt er aan warmteterugwinning gedaan.

  In de nieuwe stal wordt energiezuinig gewerkt. Zo wordt er aan warmteterugwinning gedaan.

  Foto: Mark Pasveer
 • De oude melkput, een 2x5 visgraat, is dichtgestort. Hier wordt een extra strohok gemaakt.

  De oude melkput, een 2x5 visgraat, is dichtgestort. Hier wordt een extra strohok gemaakt.

  Foto: Mark Pasveer
 • Vroeger maakte maatschap Van der Meer zelf kaas en had het een eigen boerderijwinkel. In het Zuid-Hollands Pijnacker was dat een goedlopende tak. In Winkel was het een stuk rustiger in de boerderijwinkel, zodat in 2000 al de beslissing werd genomen om met deze tweede tak te stoppen.

  Vroeger maakte maatschap Van der Meer zelf kaas en had het een eigen boerderijwinkel. In het Zuid-Hollands Pijnacker was dat een goedlopende tak. In Winkel was het een stuk rustiger in de boerderijwinkel, zodat in 2000 al de beslissing werd genomen om met deze tweede tak te stoppen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Overzichtsfoto van de oude stal. Hier werkten de melkveehouders met twee rijen ligboxen voor melkvee aan de ene zijde en een rij boxen voor jongvee aan de andere stalzijde. De stal wordt nu opnieuw ingericht voor droge koeien en jongveehuisvesting.

  Overzichtsfoto van de oude stal. Hier werkten de melkveehouders met twee rijen ligboxen voor melkvee aan de ene zijde en een rij boxen voor jongvee aan de andere stalzijde. De stal wordt nu opnieuw ingericht voor droge koeien en jongveehuisvesting.

  Foto: Mark Pasveer
 • Met 65 koeien en twee melkrobots is het werk op het bedrijf op dit moment goed rond te zetten door de maten. Het is dan ook de bedoeling dat bedrijfsopvolger Thijs weer veel ‘buiten de deur’ gaat werken als zzp’er. Tijdens de stalbouw en de opstartfase was hij veel op het eigen bedrijf aanwezig.

  Met 65 koeien en twee melkrobots is het werk op het bedrijf op dit moment goed rond te zetten door de maten. Het is dan ook de bedoeling dat bedrijfsopvolger Thijs weer veel ‘buiten de deur’ gaat werken als zzp’er. Tijdens de stalbouw en de opstartfase was hij veel op het eigen bedrijf aanwezig.

  Foto: Mark Pasveer
 • Vanaf de Westfriesedijk is het bedrijf via twee toegangswegen benaderbaar. Door te kijken op dit bordje weet de RMO-chauffeur welke route hij moet nemen. Op zaterdag 18 mei is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 10.00 en 16.00 uur welkom aan de Westfriesedijk 35 in Winkel. Lees meer over de separatiemogelijkheden en kosten in Boerderij van dinsdag 14 mei.

  Vanaf de Westfriesedijk is het bedrijf via twee toegangswegen benaderbaar. Door te kijken op dit bordje weet de RMO-chauffeur welke route hij moet nemen. Op zaterdag 18 mei is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 10.00 en 16.00 uur welkom aan de Westfriesedijk 35 in Winkel. Lees meer over de separatiemogelijkheden en kosten in Boerderij van dinsdag 14 mei.

  Foto: Mark Pasveer

Laatste reacties

 • abtje

  Lijkt mij stug dat Vetvice rubbermatten adviseerden.
  Verder prachtige stal, al had je met deze veebezetting misschien beter kunnen starten met een melkrobot.

 • Koeienboer

  Precies abtje, de onderhoudskosten(contract) van een extra robot bedragen 173 euro per maand afgezien van de stroom/water kosten die zo'n extra robot met zich mee brengt.

 • p.j.j.vd.meer

  Inmiddels melken we 71 koeien en had de eerste robot dus alweer erg vol gezeten. En vetvice adviseerd inderdaad geen rubbermatten. In de stal liggen meadow matrassen van spinder.

 • abtje

  Waar bestaat de bovenkant van meadow matrassen van Spinder dan uit?
  Het zal toch wel iets zijn wat geen vocht absorbeert en warmte geleid. De twee grote handicaps van rubber. Vetvice zegt je hebt twee soorten rubber, super slecht en heel erg slecht, goed rubber hoort onder je auto en niet onder de koe, want dat bestaat niet.

 • groot7731

  Hiervoor was het een akkerbouwbedrijf. Wat doet daar een oude ligboxenstal???

 • simpel boerke

  Abtje, laat je met dat soort opmerkingen maar lekker hersenspoelen door vetvice. Een ondernemer maakt z'n eigen keuzes en alles heeft zo z'n voor en nadelen. Diepstrooisel is comfortabel maar wel bewerkelijker en duurder in gebruik. Moet links of rechtsom toch weer terug verdiend worden en dan ben je nog maar net zover. Als je alle adviezen van vetvice klakkeloos over zou nemen, heb je uiteindelijk een peperdure super luxe stal staan waar je als ondernemer jaren voor krom moet liggen.

 • abtje

  @Toon23 Dat is een keuze die je zelf maakt. Als je er prat op gaat dat dit een vetvice stal is, dan mag je verwachten dat er inderdaad diepstrooiselboxen in zitten en als je ze slecht bijhoud diepstrontsel boxen, ook een keuze:-)
  En die rubbermatten kosten niks? Moet je ten koste van dierwelzijn ook terugverdienen.

 • Mels

  Groot7731,LEZEN!!!!! en dan pas dommigheid opschrijven.

 • ValtraT202

  @Mels kunnen somigen mensen dat wel ?

 • Mels

  Deze zekers niet......Ik hoor eigenlijk niemand over die 40 ha en straks 125 koeien? Hoe gaan we dat doen met mest,voer enz???,of is de maatschap van der Meer van mening dat mestverwerking uit kan en dat de melkprijs gaat stijgen bij de verwachtte uitbreiding van de NL veestapel.Dit moet men niet als kritiek opvatten,wel als kritische noot en meer in de vragende vorm om een idee van de visie hierachter te krijgen.

 • groot7731

  @Mels, melken schijnt een lucratieve bezigheid te zijn wanneer je na 14 jaar een nieuwe ligboxenstal als oud kan bestempelen.

 • abtje

  @Mels, vriendelijke meneer, toon eens compassie ipv compressie:-)

 • Sjaak

  Heey Mels...'LEZEN!!!!! en dan pas dommigheid opschrijven'

  Voeg je nu de daad bij het woord?;)
  Je hebt idd. gelezen over 40 ha en vervolgens schrijf je dan iets doms...
  Er staat letterlijk;' bij het bedrijf hoort 40 ha eigen grond.' Er staat nergens beschreven hoeveel grond de maatschap in gebruik heeft en/of hoe voervoorzienig en mestafzet geregeld worden.
  Lijkt mij ook onwaarschijnlijk, dat de maatschap hier niet over nagedacht heeft. Kan me voorstellen, dat voer en mestafzet in dat gebied geen probleem op zal leveren...
  Wellicht heeft maatschap van der Meer hier een antwoord op, al kan ik me ook voorstellen dat men gewoon niet reageert op 'iets doms'...:)

 • Mels

  Sjaak,ik mag deze vraag toch gewoon stellen om de visie op de uitbreiding te weten te komen en mocht het zo zijn dat er meer grond in gebruik is dan hoor ik dat graag.Ik lees er is 40 ha bij het bedrijf en er staat nergens iets over los land of ruilen in.Het is geen kritiek enkel een kritische noot of ben jij ook zo een met veel koe en weinig land,ik val toch niemand aan,dat laat ik toch weten of lees ik niet goed? Laat van der Meer zelf antwoorden graag en anders vraag ik het em wel op de open dag.

 • p.j.j.vd.meer

  @mels, er is inderdaad 40 ha bij het bedrijf. Daarnaast hebben we nog 5,5 ha mais in ruil met de bollenboer. en her en der nog wat gras.
  Ik zie zelf in deze regio voer en mest niet als probleem.

  @groot7731 als je een nieuwe stal bouwd, is die er naast staat toch meteen ouder dan de nieuwe?

 • Mels

  P vd Meer. Dank. Duidelijk.succes en ik denk tot op de open dag. Dan spreek ik u wel even aan.

 • mtstendam

  Maar Mels, hoe zou jij het doen dan? Je gaat een nieuwe stal bouwen, toch al snel voor veertig jaar. Zoals die nieuwe stallen worden gezet is het echt een eenheid, looplijnen, separatiemogelijkheden etc. Daar ga je niet zo snel als vroeger weer twee spantjes bij aan plakken. Die jongen is 24, wil uiteindelijk met twee robots en 125 koeien met weidegang de kost verdienen in deze stal. Zo`n stal bouw je maar een keer, dan ga je op dit moment toch niet zeggen, we hebben nu veertig ha, dus we gaan bouwen voor tachtig koeien, als je een jonge opvolger hebt. Mogelijkheden voor extra grondverwerving doen zich in de loop van de jaren heus wel voor.
  Mooie stal trouwens, gaan jullie veel plezier van beleven, succes.

 • alco1

  Om zo goed mogelijk in de huidige mestwet rond te komen is het omslag punt ong.3 koeien per ha. Dus hierin is 40 ha voor 125 koeien helemaal niet zo verkeerd. Dit is intensief, maar geeft de mogelijkheid om je eigen land ook op maat te kunnen bemesten.
  Wat boxen betreft geloof ik nog steeds in een 12 cm hoge kering achter in de box. Een rubbermat in de box met ong 5 cm. zaagsel. Per jaar ong. één kub. nodig per box die om de twee weken voor de schoftboom een nieuwe voorraad krijgen. Onderhoud is slechts enkele minuten per dag. De koe die gaat liggen heeft als ze gaat liggen de staart altijd stijf tegen het uier. Als ze ligt ontspant de staart, die dan perfect achter de kering blijft liggen, met als gevolg. Super schone koeien. Het uier mag nooit in contact komen met de rubbermat, dit voorkomt uitlekken en mocht er toch vervuiling in de box komen, dan is dit zeer gemakkelijk en hygiënisch schoon te maken.
  Verder veel succes Fam.v\d Meer.

 • abtje

  Alco, u vergeet het jongvee, die tellen ook mee.
  Wat die boxen betreft, doe hetzelfde dan zonder rubber, is veel beter.
  Trek dat spul eruit en als de koeien daardoor een uur langer per dag liggen omdat ze hun hitte beter kwijtkunnen, moet je zien wat je dat oplevert.

 • alco1

  De getallen zijn maar een indicatie.
  Wat de boxen betreft heb ik het ook wel geprobeerd met diep strooisel boxen, maar toch 10 cm. beton gestort en een rubermat gelegd vanwege arbeidsgemak, drie maal minder zaagsel nodig, hygeënischer, veel minder vervuiling in boxen en geen zitbeen builen. Daarbij zag ik echt niet dat ze voorkeur haddenen en langer lagen. De laag van 5 cm. voldoet.
  Zoals we nu praten dan is een mat met daarop een laagje zaagsel voor de gladdigheid volgens ons toch wel helemaal uit den boze.

 • abtje

  Zaagsel? Elke zaagsel, hoe droog ook draagt Klebsiella bij zich. Vervang dat even door gemalen stro ofzo :-)
  Wij hebben ze altijd op rubber gehad en nu op diepstrooisel/diepstrontsel. Feit is dat we nu GEEN kale/dikke hakken meer hebben. Zelfs enkele oudere dieren (boven 6 lactaties) die altijd kale dikke hakken hadden hebben nu de hakken van een godin.En ze liggen langer op een dag.

 • minasblunders1

  Abtje, jongvee meegeteld is het nog gunstiger voor de mestwet. Immers, nog intensiever. Alle productie die je haalt uit aangekocht voer is AANGEVOERD. Desondanks mag je deze opbrengst uit aanvoer meetellen als opbrengst van de grond. Deze wordt dus altijd 2x meegeteld. Tel uit je winst!!! Het blijft jammer dat de juffen en meesters van dat schooltje uit Wageningen niet snappen dat je niet zomaar alles op kunt tellen.

 • alco1

  @abtje. Ik ben minder bang voor Klebsiellia dan voor de aanstaande besmettingen in de stonsel boxen, waarbij toegegeven de resultaten bijzonder positief zijn. Echter zijn de kosten en werk toch wel behoorlijk.
  Met gemalen stro blijf je aan het bijvullen.

 • Mels

  mtstendam,dat hoop ik voor de Fa vd Meer,er zitten daar meer kapers op de kust.Al maakt het mij niet veel uit waar ze met de mest heen gaan als er maar een visie achter zit en het blijkt dat die er is,Die andere kapers hebben daar dezelfde ideeen en zullen,net als overal in NL,ook land nodig hebben,hetzij voor voer,hetzij voor mestafvoer.

 • JeuAbsil

  Ik vraag me ook af hoe melkveehouderijen waar hier reportages over staan, denken al hun voer en mestafzet te regelen. Vaak zijn het bedrijven met 2 of 3 koeien per hectare grondgebruik. Volgens mij is mest afvoeren en voer aankopen een dure hobby, of zie ik dit fout?

 • M.harmsen

  Mest afvoeren en voer aankopen kan uit als je goed draait. Al is de marge niet heel groot met maisprijzen van 2500 eur.
  In vergelijk met grondaankoop kan het zeker uit. Met Bex kun je met gemak tot 20.000 kg per ha en je houd dan je grond goed aan de gang. Mocht mestafzet voeraankoop niet uit kunnen zal de bank ook wel niet happig zijn om dat nog te gaan financieren.

 • Sjaak

  @M.Harmsen reageert; ' Mest afvoeren en voer aankopen kan uit als je goed draait. Al is de marge niet heel groot met maisprijzen van 2500 eur.
  In vergelijk met grondaankoop kan het zeker uit.'

  Precies, het kan misschien uit, maar dat is geen basis om investeringen te financieren....
  De reden, dat de bank toch financiert is de zekerheid, die een ondernemer kan bieden. Of dat verstandig is, laat men graag over aan de ondernemer!
  Feit is wel, dat grondaankoop sowieso niet uit kan, maar om je dan rijk te rekenen met voeraankoop/mestafzet is ook fout...
  Hier in Brabant is die denkfout al vaak gemaakt met alle gevolgen van dien.
  Dan moet er grond verkocht worden of erger het hele bedrijf, dat is de hedendaagse praktijk!
  Ondernemen is risico lopen en de ondernemer bepaalt in welke mate, niet de bank!

 • Mels

  Kijk nu komen er verschillende ideeen. Daar zat ik eigenlijk op te wachten. Dank daarvoor

 • joannes

  Sjaak, kijk eens naar de eigenaren met leeftijden van 58, 54 en 24 en uitgekocht. Kan een bank het nog mooier treffen voor een beetje risico? Ervaring en toekomst met ambitie. Wanneer dat niet voldoende is voor een mooie toekomst zijn er velen die er slechter voor staan. Zuinig beginnen en die risico´s dan in mest afvoeren en voeraankopen dragen lijkt me eerder een voordeel dan een nadeel. De wetgeving en innovatie voor mest is nog volop in ontwikkeling en de voer markt kan een jaar tegen maar ook meevallen. Een ding is zeker: de Grondprijzen zijn hoog en met een historisch laagste rente op het ogenblik lijkt mij de kans op een daling bij rentestijgen ook een keer mogelijk. Dus .... ik denk dat de risico´s aardig gebalanceerd zijn. Kapitaal vernietiging door nu duur land te kopen is niet even snel terug verdient met melken!

 • theo hollander

  vind het een hele mooie stal al had ik misschien voor andere vloer gekozen, maar ik zou ook wel zo iets willen bouwen maar zou bij god niet weten van wat voor bedrag ik zou moeten uit gaan bij zo'n kompleette stal.

 • abtje

  @Theo hollander Heb zelf ook zoiets alleen dan zesrijen boxen, reken op ongeveer 8 a 8,5 duizend per koeplaats.

 • josrodenburg

  thijs vd meer heeft van mij gelijk, geen diepstrooisel je weet nooit wat het gaat kosten in de toekomst. de prijs van de stalmat is bekent daar kun je mee rekenen maar de prijs van strooisel is gissen. kijk naar de vrijloopstallen houtsnippers zijn of niet meer te krijgen of het is veel duurder geworden.
  thijs en piet tot 18e

 • abtje

  @Jos, vd Meer heeft altijd gelijk, hij moet het betalen!

 • Mels

  Doe jij ook maar achter de meute aanhollen theo.....

 • abtje

  @Mels, Wat moeten we anders met al dat geld? In de kelder laten liggen word het ook zo muf van en Rutte zegt toch dat we moeten uitgeven?
  Wij luisteren tenminste braaf... :-)

 • Sjaak

  @joannes... mijn reaktie was ook niet bedoeld als kritiek op fam. van der Meer, integendeel (zie #13). Ben het helemaal met je uitleg eens!

  Mijn kritiek was gericht op de bedrijfseconomische filosofie, die M.harmsen verdedigt. Een paar jaar geleden werd deze filosofie nog breed gedragen en verspreid, vooral door 'voorlichters' uit het bankwezen en de voerindustrie. Zij nemen echter niet de verantwoording....
  Nu is men iets voorzichtiger geworden, want de filosofie is inmiddels achterhaald... Deze gaat alleen incidenteel op, wanneer de markt het toelaat.
  Conclusie; het is dus geen basis om op te investeren!

 • alco1

  @ abtje. Rutte zegt dat we eerder een nieuwe auto moeten kopen. Als je deze auto van Nederlands fabrikaat kon kopen zou je daar nog enigzins in mee kunnen gaan. Nu het echter invoer betreft maakt het de crisis alleen maar erger.

 • abtje

  @Alco1 wil jij beweren dat ik het niet goed gehoord heb? Dus heb ik het verkeerd gedaan? Maar ik wil geen nieuwe auto! :-) Dus dat zou de crisis afremmen? Toch weer goed bezig dus! Heb nog hartstikke schik met m'n 'oude'auto.

 • JeuAbsil

  @alco1. Je wijkt nu wel heel erg van het onderwerp af. Bovendien sla je nu alleen maar wartaal uit. Er zijn direct en indirect genoeg bedrijven in Nederland die profiteren van import. Denk aan garagehouders en toeleveranciers van de auto-industrie die in Nederland gevestigd zijn.

 • alco1

  @ JeuAbsil. Daar heb je gelijk in dat we van het onderwerp afdwalen, maar zo gaat dat zo vaak als je op een reactie reageert.
  Wat de wartaal aangaat wil ik je graag verwijzen naar: 'Groen Links zet in voor duurzaamheidsdeal' #10

 • joannes

  @Sjaak, dat ¨voorlichters¨ moet je natuurlijk altijd met de juiste filter begrijpen is mij geleerd. Wanneer ze hun kaartje afgeven staat het erg service gericht en behulpzaam die titel. Maar wees je bewust door wie ze uiteindelijk betaald worden, zei mijn vader altijd. Ze moeten je gewoon naar de bek praten omdat ze wat moeten verkopen. Dus altijd opgelet: ze spiegelen vaak je eigen wensen/dromen!

 • JeuAbsil

  @alco1, bij #10 staat niks over GroenLinks duurzaamheidsdeal. Of wat bedoel je precies?

 • alco1

  @JeuAbsil. Crisis wordt veroorzaakt door de negatieve geldstroom binnenland\buitenland. Dat heeft niets te maken met geld wat in Nederland zelf ronddraait. Met invoer van auto's wordt dat alleen nog maar versterkt. Als je dus zoals Rutte iets wil doen aan de crisis moet je je eigen producten, wat ook werkgelegenheid schept promoten, om zo de te grote geldstroom naar het buitenland in te dammen.
  Sorry Fam v/d Meer. We wijken nu wel heel erg af van jullie artikel, maar het toont wel aan dat initiatieven zoals jullie ontplooien nodig zijn voor onze economie.

Laad alle reacties (39)

Of registreer je om te kunnen reageren.