Rundveehouderij

Foto & video 13863 x bekeken 28 reactieslaatste update:19 jun 2013

Klaar voor groeistuip met nieuwe melkstal

Familie Knoops in Hulst (Zld.) liet een nieuwe ligboxenstal voor 340 melkkoeien bouwen. Daarmee komt de totale capaciteit op 550 dieren. Een nieuwe carrousel maakt dat behapbaar.

Foto

 • De familie Knoops (boven vlnr. : Inge (22), Lian (26), Moniek (30), Jeanne (49) en Gerard (55), onder vlnr. : Geert-Jan (28), Janske (1) en Moniek (28, vrouw van Geert-Jan) heeft op dit moment 280 melkkoeien, 220 stuks jongvee, 137 hectare land en 2,6 miljoen kilo quotum. Ze breidden hun bedrijf uit met een nieuwe ligboxenstal, met capaciteit voor 340 melkkoeien. Visitekaartje is deze 50-stands buitenmelker, die forse groei straks mogelijk maakt. Familie Knoops houdt 8 juni een open dag..<BR><I>Foto: Peter Roek, tekst: Theo Brummelaar</i>

  De familie Knoops (boven vlnr. : Inge (22), Lian (26), Moniek (30), Jeanne (49) en Gerard (55), onder vlnr. : Geert-Jan (28), Janske (1) en Moniek (28, vrouw van Geert-Jan) heeft op dit moment 280 melkkoeien, 220 stuks jongvee, 137 hectare land en 2,6 miljoen kilo quotum. Ze breidden hun bedrijf uit met een nieuwe ligboxenstal, met capaciteit voor 340 melkkoeien. Visitekaartje is deze 50-stands buitenmelker, die forse groei straks mogelijk maakt. Familie Knoops houdt 8 juni een open dag..<BR><I>Foto: Peter Roek, tekst: Theo Brummelaar</i>

 • De nieuwe 115 meter lange ligboxenstal ligt parallel aan de oude stal (rechts). Beide stallen worden nog door een looppad verbonden. Doordat de oude stal 210 melkkoeien kan herbergen, komt de totale capaciteit op 550 stuks melkvee uit. Het jongvee staat 4 kilometer verderop in een gehuurde stal en wordt door de familie zelf verzorgd en gevoerd. Het landwerk besteedt Knoops overigens volledig uit.

  De nieuwe 115 meter lange ligboxenstal ligt parallel aan de oude stal (rechts). Beide stallen worden nog door een looppad verbonden. Doordat de oude stal 210 melkkoeien kan herbergen, komt de totale capaciteit op 550 stuks melkvee uit. Het jongvee staat 4 kilometer verderop in een gehuurde stal en wordt door de familie zelf verzorgd en gevoerd. Het landwerk besteedt Knoops overigens volledig uit.

 • Een overzicht van de nieuwe stal, met op de voorgrond de DeLaval 50-stands buitenmelker (kosten €300.000) en daarachter de wachtruimte, waar straks nog een automatisch opdrijfhek geïnstalleerd wordt. Let ook op het vele licht dat via de lichtstraat en de zijkanten binnenkomt. De stal, waarin arbeidsgemak centraal staat, kostte €5.000 per ligplaats.

  Een overzicht van de nieuwe stal, met op de voorgrond de DeLaval 50-stands buitenmelker (kosten €300.000) en daarachter de wachtruimte, waar straks nog een automatisch opdrijfhek geïnstalleerd wordt. Let ook op het vele licht dat via de lichtstraat en de zijkanten binnenkomt. De stal, waarin arbeidsgemak centraal staat, kostte €5.000 per ligplaats.

 • Knoops koos voor een carrousel, omdat hij fors wil groeien met zijn veestapel. In 2015/’16 wil hij richting het dubbele van nu melken. Er ligt een vergunning voor 550 melkkoeien. Er is ook voldoende (familie-)bezetting om zoveel dieren te melken. In de oude situatie molk Knoops in een 2x8-melkstal. Dat werd een beperkende factor voor de groei die de melkveehouder voor ogen heeft. De deuren linksachter de carrousel kunnen overigens helemaal open. De melkstal heeft daarmee een open karakter.

  Knoops koos voor een carrousel, omdat hij fors wil groeien met zijn veestapel. In 2015/’16 wil hij richting het dubbele van nu melken. Er ligt een vergunning voor 550 melkkoeien. Er is ook voldoende (familie-)bezetting om zoveel dieren te melken. In de oude situatie molk Knoops in een 2x8-melkstal. Dat werd een beperkende factor voor de groei die de melkveehouder voor ogen heeft. De deuren linksachter de carrousel kunnen overigens helemaal open. De melkstal heeft daarmee een open karakter.

 • Arbeidsefficiency is bij forse groei een enorm belangrijk thema. Met deze carrousel loopt de melktijd aanzienlijk terug. In de oude melkstal molk Knoops 64 koeien per uur. In deze carrousel kan de veehouder 200 koeien per uur melken. Met 280 koeien scheelt dat al meerdere uren per dag. Laat staan als er straks 550 melkkoeien zijn. Knoops kan dat met een grote familie met veel melkers prima opvangen.

  Arbeidsefficiency is bij forse groei een enorm belangrijk thema. Met deze carrousel loopt de melktijd aanzienlijk terug. In de oude melkstal molk Knoops 64 koeien per uur. In deze carrousel kan de veehouder 200 koeien per uur melken. Met 280 koeien scheelt dat al meerdere uren per dag. Laat staan als er straks 550 melkkoeien zijn. Knoops kan dat met een grote familie met veel melkers prima opvangen.

 • De melkcarrousel is voorzien van meerdere technische snufjes. Zo is er koeherkenning, melkmeting, geleidbaarheidsmeting en kleurmeting. Met geleidbaarheid wordt gekeken of er afwijkingen zijn bij de koeien (zoals mastitis). Met bloedmeting kan Knoops snel zien of er bloed in de melk zit. Al deze informatie verschijnt op een touchscreen in de melkstal. De veehouder kan vervolgens op een individuele koe &apos;inzoomen&apos; om direct een goed beeld van het dier te krijgen.

  De melkcarrousel is voorzien van meerdere technische snufjes. Zo is er koeherkenning, melkmeting, geleidbaarheidsmeting en kleurmeting. Met geleidbaarheid wordt gekeken of er afwijkingen zijn bij de koeien (zoals mastitis). Met bloedmeting kan Knoops snel zien of er bloed in de melk zit. Al deze informatie verschijnt op een touchscreen in de melkstal. De veehouder kan vervolgens op een individuele koe 'inzoomen' om direct een goed beeld van het dier te krijgen.

 • Als iets met een koe aan de hand is, kan Knoops direct ingrijpen. Eén druk op de knop en de achterbeugel achter de koe in de melkstal klapt dicht. De koe kan dan nog een ronde meedraaien, zodat de veehouder het dier nog eens kan zien. Daarna kan hij eventueel kiezen voor een behandeling van het bewuste dier.

  Als iets met een koe aan de hand is, kan Knoops direct ingrijpen. Eén druk op de knop en de achterbeugel achter de koe in de melkstal klapt dicht. De koe kan dan nog een ronde meedraaien, zodat de veehouder het dier nog eens kan zien. Daarna kan hij eventueel kiezen voor een behandeling van het bewuste dier.

 • De koeien krijgen hun krachtvoer in de melkcarrousel. De dieren krijgen een individueel rantsoen van maximaal 6 kilo eiwitkernbrok per dag. De computer stuurt dat bij op het aantal liters melk. Daarnaast krijgen de koeien een basisrantsoen van 1 kilo lokbrok per dag.

  De koeien krijgen hun krachtvoer in de melkcarrousel. De dieren krijgen een individueel rantsoen van maximaal 6 kilo eiwitkernbrok per dag. De computer stuurt dat bij op het aantal liters melk. Daarnaast krijgen de koeien een basisrantsoen van 1 kilo lokbrok per dag.

 • Knoops werkt niet met vreemd personeel (op één uitzendkracht na), maar omdat de hele familie helpt met melken, koos hij wel voor een beweegbare vloer in de melkstal. Ook Geert-Jans vrouw Moniek en zijn zussen Lian, Inge en Moniek zijn namelijk bij het bedrijf betrokken.

  Knoops werkt niet met vreemd personeel (op één uitzendkracht na), maar omdat de hele familie helpt met melken, koos hij wel voor een beweegbare vloer in de melkstal. Ook Geert-Jans vrouw Moniek en zijn zussen Lian, Inge en Moniek zijn namelijk bij het bedrijf betrokken.

 • De techniek van de melkcarrousel. Hiermee kunnen we tientallen jaren vooruit, stelt Knoops. "De constructie is sterk. De storingsgevoeligheid is klein. En mocht er een storing zijn, dan is er altijd nog een noodaggregaat. Dat is een kwestie van een knop omdraaien. We kunnen hoe dan ook altijd verder melken."

  De techniek van de melkcarrousel. Hiermee kunnen we tientallen jaren vooruit, stelt Knoops. "De constructie is sterk. De storingsgevoeligheid is klein. En mocht er een storing zijn, dan is er altijd nog een noodaggregaat. Dat is een kwestie van een knop omdraaien. We kunnen hoe dan ook altijd verder melken."

 • Als de koeien gemolken zijn, lopen ze door deze separatiebox. Die is voorzien van automatische koeherkenning en dat houdt de snelheid er in, aldus Knoops. De box telt vijf separatiewegen. De eerste drie zijn: een verse koeiengroep, een hoogproductieve groep en een laagproductieve groep. Optie 4 en 5 sturen de koeien richting een separatiehok (tochtige koeien) of rechtdoor de stal in.

  Als de koeien gemolken zijn, lopen ze door deze separatiebox. Die is voorzien van automatische koeherkenning en dat houdt de snelheid er in, aldus Knoops. De box telt vijf separatiewegen. De eerste drie zijn: een verse koeiengroep, een hoogproductieve groep en een laagproductieve groep. Optie 4 en 5 sturen de koeien richting een separatiehok (tochtige koeien) of rechtdoor de stal in.

 • Voor de stal en het melkgedeelte staat deze melktank. Die heeft een capaciteit van liefst 35.000 liter.

  Voor de stal en het melkgedeelte staat deze melktank. Die heeft een capaciteit van liefst 35.000 liter.

 • De machinekamer achter de melkcarrousel. In het midden hangen twee frequentiegestuurde vacuümpompen. Ook zijn er warmtewisselaars.

  De machinekamer achter de melkcarrousel. In het midden hangen twee frequentiegestuurde vacuümpompen. Ook zijn er warmtewisselaars.

 • Voor de open dag wordt er nog hard gewerkt in de stal. Het laswerk is nog niet helemaal afgerond.

  Voor de open dag wordt er nog hard gewerkt in de stal. Het laswerk is nog niet helemaal afgerond.

 • De koeien komen straks in brede ligboxen (1,15 bij 2,50 meter) met diepstrooisel te liggen. Dat geeft meer dierenwelzijn, aldus Knoops. Een mestscheider en een strooier heeft hij (nog) niet. Hij wil eerst demo&apos;s van loonbedrijven uitproberen voordat hij definitief een keuze maakt. Omdat de veehouder met diepstrooisel gaat werken, koos hij ook voor mestschuiven in plaats van een mestrobot. Die zou het anders te zwaar krijgen.

  De koeien komen straks in brede ligboxen (1,15 bij 2,50 meter) met diepstrooisel te liggen. Dat geeft meer dierenwelzijn, aldus Knoops. Een mestscheider en een strooier heeft hij (nog) niet. Hij wil eerst demo's van loonbedrijven uitproberen voordat hij definitief een keuze maakt. Omdat de veehouder met diepstrooisel gaat werken, koos hij ook voor mestschuiven in plaats van een mestrobot. Die zou het anders te zwaar krijgen.

 • De stal is volledig onderkelderd. Knoops kan in totaal 8.000 kuub mest opslaan. De mestkelder bestaat uit drie delen, zodat de boer vooral de dunne fractie apart kan opslaan.

  De stal is volledig onderkelderd. Knoops kan in totaal 8.000 kuub mest opslaan. De mestkelder bestaat uit drie delen, zodat de boer vooral de dunne fractie apart kan opslaan.

 • Licht is er voldoende in de stal. Dat komt onder meer door deze 4 meter brede lichtstraat. Het dak is volledig geïsoleerd.

  Licht is er voldoende in de stal. Dat komt onder meer door deze 4 meter brede lichtstraat. Het dak is volledig geïsoleerd.

 • De voergang aan de zijkant van de stal wordt in het midden onderbroken door een &apos;brug&apos;, waarvan Knoops de twee helften met een druk op de knop omhoog kan laten klappen. Als hij dat doet, kunnen de koeien via de deur links van en naar de oude stal lopen.

  De voergang aan de zijkant van de stal wordt in het midden onderbroken door een 'brug', waarvan Knoops de twee helften met een druk op de knop omhoog kan laten klappen. Als hij dat doet, kunnen de koeien via de deur links van en naar de oude stal lopen.

 • Een overzicht van de &apos;oude&apos; stal uit 1995. De overbezetting in deze stal met capaciteit voor 210 melkkoeien werd te groot.

  Een overzicht van de 'oude' stal uit 1995. De overbezetting in deze stal met capaciteit voor 210 melkkoeien werd te groot.

 • De oude stal. Knoops was al jaren bezig om in te spelen op de voorziene groei (nieuwe stal met carrousel). Om zijn veestapel te vergroten, zijn de dieren in die periode geïnsemineerd met gesekst sperma. Knoops zal dus niet heel veel koeien kopen; het is hoofdzakelijk eigen opfok.

  De oude stal. Knoops was al jaren bezig om in te spelen op de voorziene groei (nieuwe stal met carrousel). Om zijn veestapel te vergroten, zijn de dieren in die periode geïnsemineerd met gesekst sperma. Knoops zal dus niet heel veel koeien kopen; het is hoofdzakelijk eigen opfok.

 • De oude melkstal, die te veel een rem zette op de gewenste groei. Op het laatst bedroeg de dagelijkse melktijd negen uur voor 280 melkkoeien. 

De familie Knoops houdt 8 juni van 10.00 tot 16.00 uur een open dag, aan de Riet- en Wulfsedijkweg 6 in Hulst. Vlak voor die open dag volgt nog een tweede fotoreportage op www.boerderij.nl.

  De oude melkstal, die te veel een rem zette op de gewenste groei. Op het laatst bedroeg de dagelijkse melktijd negen uur voor 280 melkkoeien. De familie Knoops houdt 8 juni van 10.00 tot 16.00 uur een open dag, aan de Riet- en Wulfsedijkweg 6 in Hulst. Vlak voor die open dag volgt nog een tweede fotoreportage op www.boerderij.nl.

Laatste reacties

 • vladeuze

  Mooie stal, mar ik begrijp dus dat er in 1995 een stal is gezet voor ruim 200 koeien met maar een 2 x 8 melkstal? Het lijkt mij dat je daar niet voor gestudeerd hoeft te hebben om te weten dat je dan heel lang in de melkput staat.

 • alco1

  Er wordt dus een stap gemaakt om samen met drie zusters het bedrijf te runnen. Een opvallende constructie, omdat die toch ook zomaar de ware kunnen tegenkomen en uit het nest vliegen?

 • abtje

  Er gaan dus vier a vijf gezinnen hun boterham verdienen op dit bedrijf. Kom je op een goeie honderd koeien per 'gezin'. Dan is het opeens niet meer zo kossosaal. Wel effectief, grootste zorg is dan dat de dochters inderdaad een vriendje heebben/ krijgen en dan de arbeidsverdeling onder druk komt te staan. Winst delen is leuk, maar dan moet wel iedereen een evenredig deel in het werk verzet hebben ook. Anders gaat het al heel gauw mis. Dus mijn advies is, maak hier hele goede afspraken over en zet dat goed op papier.
  Dat kan je een hele hoop gezeur voorkomen.

 • abtje

  zucht, kossosaal is kollosaal

 • Eef

  De foto van de oude melkstal is geen reclame voor de hygiëne op het bedrijf ....

 • nstrade

  de aandrijving van de mellcaroussel en loopwielen van alva laval is de grootste rommel die je kunt kopen op de markt . En zal nog grote erger bezorgen en veel loeiende koeien die een halve dag telaat gemolken worden door dat alles altijd kapot gaat een geen industrieele standaard heeft.
  Mijn advies leg de volgende onderdelen op je bedrijf als iets vervangen moet worden wat kapot is want meestal heeft alva niets op voorraad
  *Movie trac en programeer bedienings paneel
  *20 lagers voor de stalen wielen
  *komplete aandrijf lijn
  *elektromotoren voor aandrijf lijn
  *de 2 aandrijf wielen zoals op de foto
  Bouwen van een nood aandrijving maken met een hydrolisch aangedreven wiel (bulldozertje)
  *afdichtings set voor draaikoppeling
  verder wens ik jullie het beste


 • daan1908

  Grote vraag , wat is de beste draaistal en wie durft een eerlijk antwoordt te geven ?

 • hendrikusgrunn

  Maar de zusters en mss zoon zullen toch ook wel een baan buiten de deur hebben? Als ze wel allemaal volledig thuis werken dan moet er inderdaad wel een flinke cent verdiend worden wil je er iedereen een fatsoenlijk salaris van kunnen betalen.

  Vraag me alleen wel af? Ben je met bv een 550 koeien gelukkiger of beter af als boer als bv met 100 of 200 dieren? Volgens mij is het toch onmogenlijk om zulke aantallen dieren echt goed in de gaten te houden mbt gezondheid of andere medische zaken. Zeker als je dan ook nog op 2 locaties zit

 • huubjansen

  Het gaat nog niet zo slecht in de melkveehouderij.

 • Achterland

  Nou nstrade jou reactie is wel heel erg negatief. Zijn dit eigen ervaringen of die van een collega ??

 • Romeo

  Rotatec ofwel de laval pr3100 HD de beste carroussel van dit moment.

 • rickky

  in de stal en akker staat dat er maar 2 dochters 3 dagen in de week gaan meehelpen.. , waar ik me meer zorgen over baat is de aantal hectares land in vergelijking met het aantal koeien, alle melkveehouders breiden uit, maar waar halen ze de grond vandaan? het ruwvoer??

 • W Geverink

  Beste Rickky. Je hebt geen grond nodig om koeien te melken net zoals er geen grond nodig is om varkens te houden. Nederland is niet veel anders dan azie waar in veel gevallen ook vrijwel grondloos wordt geboerd. China is sinds 2012 klant van Canada niet alleen voor topkwaliteit melkvee, maar ook voor het ruwvoer en graan die zo'n koe nodig heeft om optimaal te produceren. Balen hooi worden onder zeer hoge compressie super compact gemaakt zodat er veel in een zeecontainer passen. Dat is ook voor Nederland zeker een optie.

 • Bart L

  Het beste platform is van gea/milfos (met 1nylonroller per stand) melk nu 5 jaar in milfos stal nog nooit een monteur bij gehad. Verder een hele mooie melkstal wel een beetje jammer van alle negatieve reacties hier vooral jaloezie denk ik of mensen die zelf de stap niet durven te nemen.

 • daan1908

  Wij horen onderweg over de buitenmelker van GEA nog geen jubelverhalen . Alfa draaistallen horen wij niets negatiefs over .
  Wij horen vrij positieve verhalen over de Dairy- Master draaistallen .
  Kan iemand dit bevestigen of heeft een veehouder hier ervaring mee ?

 • W Geverink

  In veel landen draaien ze tien tot twintig uur per dag. Vier of vijf uur draaien op een Nederlands bedrijf lijdt zo'n melkstal niet veel van.

 • Mels

  Idd W Geverink,kijken wat er in de VS 21 uur per dag draait en die aan schaffen.De 3 uur die over zijn is voor het schoonmaken,het is met 500 koeien trouwens helemaal niet nodig om zo een dure grote melker te hebben.In de VS is het heel normaal om met een 2 x 8 of 10 te melken bij dit soort dier aantallen,gewoon een bos Mexicanen of in dit geval Polen er in en 21 uur melken en 3 uur voor het schoonmaken,laat daar de rekenmachine maar es op los.

 • Mels

  Oja,waar gaat de mest heen en waar komt het voer vandaan? Denk idd dat dat een belangrijk punt wordt in de toekomst.

 • nstrade

  ervaring deze prut aandrijving is nooit in amerika geexporteert

 • daan1908

  Dus geen Alfa , wat dan wel ?

 • Mels

  een 2x10.........

 • Broer

  Een massief betonnen platform op een draaikrans, aangedreven door enkele luchtbanden op electromotoren.
  Spelingvrij en bijna onderhoudsvrij. Ook nog het goedkoopst.

 • lactaria

  BROER, Ik ben het bijna met je eens. Heb voor jaren terug zo'n carousel in NZ gezien. Alleen hij drijfde op water. Toen wij daar op bezoek waren viel de stroom uit. Na een periode werd beslooten de carousel leeg te draaien. Met vier personen draaide we dat rond en een voor een stapte 50 plus koeien er netjes af. Ik stond er verbaast van hoe makkelijk het rond draaide.

 • Bison

  Ik heb vroeger ook wel eens een lekke band aan de weidewagen gehad, ik kon wel gewoon doormelken.

  Als die carousel een platte krijgt word het wel eerst bandje plakken.lol

 • nstrade

  precies broer deze karossel platform is gebouwt en ingekocht door alva door van een ossie firma. (oost duise firma) die mensen kunnen alles wat makkelijk is moeilijk maken.Maar het voordeel voor alfa lekker goedkoop in inkoop. Duur door verkopen met marge van 200% 'De karossel van alfa uit nieuwzeeland die door alva geproduceert is een totaal andere platform opbouw. En is de orginele alva karrossel

 • voerhek

  @ nstrade: Wat een zielige negatieve 'prut' reacties. Ben jij vertegenwoordiger van merk x of zo? Probeer eerst even fatsoenlijk NL te schrijven. En hou die overdreven negatieve en zeer slecht onderbouwde reacties lekker voor je. Het is een mooie stal en klaar voor de toekomst, succes met de ingebruikname!

 • Zuperboer

  Deze ondernemers hebben denk ik goed nagedacht over hun keuze. Zullen zelf melken(4 a 5 eigen melkers beschikbaar) en dan wil je vlot door kunnen. Oude melkstal ziet er prima uit, daar kun je prima je melk mee produceren. Ik begrijp niet dat anderen deze ondernemers gezien hun gezinssamenstelling hun keuzes niet gunnen.
  De gemiddelde melkveehouder die >200 koeien melkt/gaat melken zal denk ik gaan kiezen voor swingover of rapid-exit. Dat zijn melkstallen waarin je prima (laag- of lager-) geschoold personeel zelfstandig kunt laten melken. Veel succes met jullie mooie bedrijf.

 • nstrade

  precies voerhek klaar voor de toekomst.................Normaal zijn mensen blij met advies positief/negatief. Ben je leraar voerhek ?????????? Maakt ook niets uit je kunt waarscheinlijk alleen goed abn lezen en schrijven en hebt weinig met de praktijk te doen jammer.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.