Rundveehouderij

Foto & video 14 reacties

Kansen pakken in Wallonië

Maatschap Schep-Heerschop vertrok in 1996 naar Wallonië en melkt in Jamagne 220 koeien en 2.500 geiten.

Foto

 • Herman Schep (54) en Cora Heerschop (45) vertrokken in 1996 naar Wallonië om in het dorpje Jamagne een melkveebedrijf op te zetten. Hun vier kinderen – tussen zestien en negen jaar – zijn daar geboren. Herman en Cora startten met 60 melkgeiten, 50 koeien en 4 ton quotum. Nu melken ze 220 stuks melkvee, met 1,3 miljoen kilo eigen quotum plus lease, en 2.500 geiten, waarvan ze 2,4 miljoen kilo melk winnen.

  Herman Schep (54) en Cora Heerschop (45) vertrokken in 1996 naar Wallonië om in het dorpje Jamagne een melkveebedrijf op te zetten. Hun vier kinderen – tussen zestien en negen jaar – zijn daar geboren. Herman en Cora startten met 60 melkgeiten, 50 koeien en 4 ton quotum. Nu melken ze 220 stuks melkvee, met 1,3 miljoen kilo eigen quotum plus lease, en 2.500 geiten, waarvan ze 2,4 miljoen kilo melk winnen.

  Foto: Klaas van der Horst
 • In het oude bedrijf wordt niet meer gemolken. Het wordt nog gebruikt voor machinestalling en het huisvesten van wat jongvee. Rechts ernaast zijn twee grote melkgeitenstallen gebouwd. Achter het oude bedrijf (niet te zien op de foto) staat de nieuwe melkveestal.

  In het oude bedrijf wordt niet meer gemolken. Het wordt nog gebruikt voor machinestalling en het huisvesten van wat jongvee. Rechts ernaast zijn twee grote melkgeitenstallen gebouwd. Achter het oude bedrijf (niet te zien op de foto) staat de nieuwe melkveestal.

  Foto: Klaas van der Horst
 • In een van de oude stallen staan pinken en jonge geiten gezusterlijk naast elkaar.

  In een van de oude stallen staan pinken en jonge geiten gezusterlijk naast elkaar.

  Foto: Klaas van der Horst
 • De nieuwe melkveestal is gebouwd op een heuveltje achter het oude bedrijf. Voor de drinkwatervoorziening moest een bron worden geslagen, waarvoor de ondernemers een vergunning moesten aanvragen. Een drinkwaterleiding om af te tappen ligt niet in de buurt.

  De nieuwe melkveestal is gebouwd op een heuveltje achter het oude bedrijf. Voor de drinkwatervoorziening moest een bron worden geslagen, waarvoor de ondernemers een vergunning moesten aanvragen. Een drinkwaterleiding om af te tappen ligt niet in de buurt.

  Foto: Klaas van der Horst
 • In de nieuwe melkveestal is plek voor 220 melkkoeien.

  In de nieuwe melkveestal is plek voor 220 melkkoeien.

  Foto: Klaas van der Horst
 • De veehouders melken met 4 Lely Astronaut-robots in een bijzondere opstelling. In het midden staan twee robots met de ruggen naar elkaar toe. Links en rechts daarvan staan twee dwarsgeplaatste robots. Over deze opstelling is lang nagedacht. Familie Schep zocht naar optimaal koeverkeer langs de robots. De bijzondere opstelling trok ook de aandacht van Lely zelf, dat regelmatig met bezoekers langskomt.

  De veehouders melken met 4 Lely Astronaut-robots in een bijzondere opstelling. In het midden staan twee robots met de ruggen naar elkaar toe. Links en rechts daarvan staan twee dwarsgeplaatste robots. Over deze opstelling is lang nagedacht. Familie Schep zocht naar optimaal koeverkeer langs de robots. De bijzondere opstelling trok ook de aandacht van Lely zelf, dat regelmatig met bezoekers langskomt.

  Foto: Klaas van der Horst
 • Tegen de zijkant van een melkrobotbox staat een drinkwaterbak.

  Tegen de zijkant van een melkrobotbox staat een drinkwaterbak.

  Foto: Klaas van der Horst
 • Via een trap naar het plafond van de centraal geplaatste melkrobots is de strozolder te bereiken.

  Via een trap naar het plafond van de centraal geplaatste melkrobots is de strozolder te bereiken.

  Foto: Klaas van der Horst
 • Achter de melkrobots en gedeeltelijk onder de strozolder lopen aan één kant van de stal de hoogdrachtige koeien.

  Achter de melkrobots en gedeeltelijk onder de strozolder lopen aan één kant van de stal de hoogdrachtige koeien.

  Foto: Klaas van der Horst
 • Achter de droge koeien staan de verrijdbare boxen met de jonge kalveren.

  Achter de droge koeien staan de verrijdbare boxen met de jonge kalveren.

  Foto: Klaas van der Horst
 • De koemelk gaat naar coöperatie Laiterie des Ardennes in Recogne.

  De koemelk gaat naar coöperatie Laiterie des Ardennes in Recogne.

  Foto: Klaas van der Horst
 • In twee parallelle stallen naast de oude boerderij staan zo’n 2.500 melkgeiten. De stallen zijn gebouwd naar Amerikaans ontwerp.

  In twee parallelle stallen naast de oude boerderij staan zo’n 2.500 melkgeiten. De stallen zijn gebouwd naar Amerikaans ontwerp.

 • In afwachting van het melken staan honderden geiten bijeen in de wachtruimte. Het melken gebeurt met de hand. Daarvoor zijn diverse werknemers uit de buurt in dienst. De melk wordt verzameld in twee tanks. De productie gaat naar meerdere afnemers.

  In afwachting van het melken staan honderden geiten bijeen in de wachtruimte. Het melken gebeurt met de hand. Daarvoor zijn diverse werknemers uit de buurt in dienst. De melk wordt verzameld in twee tanks. De productie gaat naar meerdere afnemers.

  Foto: Klaas van der Horst
 • De pasgeboren geitjes worden onder de lamp warm gehouden in speciale kraamhokken. De verzorging van de pasgeboren en jonge geitjes is zeer arbeidsintensief.

  De pasgeboren geitjes worden onder de lamp warm gehouden in speciale kraamhokken. De verzorging van de pasgeboren en jonge geitjes is zeer arbeidsintensief.

  Foto: Klaas van der Horst

Laatste reacties

 • krooneman

  2500 geiten melken met de hand?

 • j.verstraten1

  Dag Herman en Cora, het ziet er fantastisch uit, jullie hebben zeker je kansen gepakt in Wallonië!

 • sony

  ziet er goed uit maar ik mis (zoals vaak ) echte kern gegeven: oppervlakte,mensen in dienst,productie,voeding,........ .
  kan iemand deze gegevens geven?

 • alco1

  @krooneman. Zo noemen ze een normale melkstal al, als je geen robot hebt.

 • hello

  de geiten worden gemolken in een 72 stands carroussel, binnenmelker.

 • abtje

  @Krooneman en Alco1, Je moet ze toch ook handmatig aansluiten? Vroeger noemde we dat nog semi-automatisch. Mits er wel automatishe afname opzat. Zonder dat was /is het handmatig melken.

 • abtje

  Is een hele mooie stal btw. En die robotopstelling heel mooi.
  Maar als je zoveel koeien hebt, dan nog die geiten?

 • alco1

  Het melken met de hand of handmatig is een groot verschil.

 • soybean


  Herman en Cora, wat hebben jullie dit geweldig goed aangepakt.
  Wat een vooruitgang sinds 1996, toen we jullie hebben opgezocht.
  Proficiat! Wim en Anneke

 • vogelen

  abtje, hoezo dan geen geiten??

 • abtje

  @Vogelen Je neemt een enorm risico. Als er een ziekte uitbreekt wordt de melk niet opgehaald. Een geitenziekte geen geitenmelk, een runderziekte geen rundermelk. Omdat deze beste mensen beide dieren hebben word bij een ziekte de melk van beiden diersoorten niet opgehaald.
  Wij hebben melkkoeien, maar moesten teon alvast een lijst invullen met wat voor dieren je had. Heb je nu 10 of 100000 kippen, maakt niet uit. Bij een vogelziekte werd je melk gewoon niet opgehaald.
  Daarna verdwenem bij de meeste boeren ook alle sierkipjes en hobby/dwerg-geiten.
  Het risico is te groot. Of je moet het geheel duidelijk splitsen, twee namen, adressen, opritten, bedrijfsnummers enz enz.

 • abtje

  @Vogelen. Nog een voorbeeld. wij mogen het jongvee, dus de kalfjes NIET in dezelfde stal houden als de koeien. En het is prachtig om te zien, eerlijk waar, maar hier staan twee verschillende diersoorten neus aan neus in dezelfde schuur. Dus ziekteuitwisseling is een groot probleem. Of beter gezegt, kan het zijn.

 • vogelen

  abtje, bedankt voor je reactie. Wist ik niet!

 • abtje

  Niks te danken, graag gedaan:-)

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.