Rundveehouderij

Foto & video 4966 x bekeken 3 reacties

Innovatie én welzijn in nieuwe vleesveestal

Vleesveehouders Anita en Edwin Heijdra willen een uithangbord voor de sector zijn en investeerden flink in hun hellingstal op hun nieuwe bedrijfslocatie.

Foto

 • Anita en Edwin Heijdra in IJsselstein (U.) lieten eind vorig jaar een nieuw vleesveebedrijf bouwen, op vijf kilometer afstand van hun oude locatie. Het visitekaartje van het bedrijf is de 70 meter lange en 42 meter brede hellingstal. Die heeft capaciteit voor 300 stuks vleesvee. Eind november gingen de eerste koeien de stal in. Op dit moment houdt Heijdra ruim 200 gehoornde vleeskoeien (meerdere rassen).

  Anita en Edwin Heijdra in IJsselstein (U.) lieten eind vorig jaar een nieuw vleesveebedrijf bouwen, op vijf kilometer afstand van hun oude locatie. Het visitekaartje van het bedrijf is de 70 meter lange en 42 meter brede hellingstal. Die heeft capaciteit voor 300 stuks vleesvee. Eind november gingen de eerste koeien de stal in. Op dit moment houdt Heijdra ruim 200 gehoornde vleeskoeien (meerdere rassen).

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Heijdra wil met zijn bedrijf een uithangbord zijn voor de relatief kleine, maar duurzame vleesveesector. Daarvoor heeft hij veel extra investeringen gedaan. De innovatie zit daarbij vooral in ventilatie, isolatie en dierenwelzijn. Een mooie bijkomstigheid is dat hij daardoor in aanmerking komt voor de regeling Integraal Duurzame Stal- en Houderijsystemen (IDSH). Omdat voor vleesvee nog geen normen zijn vastgelegd heeft het verkrijgen van deze steun wel flink wat overredingskracht gekost. Maar uiteindelijk is het toch gelukt. Op dit moment probeert Heijdra om een proefstalstatus via Wageningen UR te verkrijgen.

  Heijdra wil met zijn bedrijf een uithangbord zijn voor de relatief kleine, maar duurzame vleesveesector. Daarvoor heeft hij veel extra investeringen gedaan. De innovatie zit daarbij vooral in ventilatie, isolatie en dierenwelzijn. Een mooie bijkomstigheid is dat hij daardoor in aanmerking komt voor de regeling Integraal Duurzame Stal- en Houderijsystemen (IDSH). Omdat voor vleesvee nog geen normen zijn vastgelegd heeft het verkrijgen van deze steun wel flink wat overredingskracht gekost. Maar uiteindelijk is het toch gelukt. Op dit moment probeert Heijdra om een proefstalstatus via Wageningen UR te verkrijgen.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Het nieuwe vleesveebedrijf ligt in een echte melkveeregio. Zoals hier goed is te zien.

  Het nieuwe vleesveebedrijf ligt in een echte melkveeregio. Zoals hier goed is te zien.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Een overzicht van de hellingstal. Door de extra investeringen heeft de stal een stevig prijskaartje: €3.300 per dierplaats (inclusief externe, ruige mestopslag). 
De stal telt 48 ruime hokken van 8 bij 5 meter. Elk dier heeft gemiddeld 7 m² ruimte. Dat is bijna het dubbele van de norm. De hokken worden afgesloten door buizen, niet door zijmuren. Daardoor blijft het koeler. Bovendien oogt het meer open. Opvallend is het stalklimaat, de lucht is fris. De ammoniaklucht is minimaal.

  Een overzicht van de hellingstal. Door de extra investeringen heeft de stal een stevig prijskaartje: €3.300 per dierplaats (inclusief externe, ruige mestopslag). De stal telt 48 ruime hokken van 8 bij 5 meter. Elk dier heeft gemiddeld 7 m² ruimte. Dat is bijna het dubbele van de norm. De hokken worden afgesloten door buizen, niet door zijmuren. Daardoor blijft het koeler. Bovendien oogt het meer open. Opvallend is het stalklimaat, de lucht is fris. De ammoniaklucht is minimaal.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Heijdra heeft voornamelijk gehoornde vleeskoeien.

  Heijdra heeft voornamelijk gehoornde vleeskoeien.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Vanaf de mestgang (voorgrond) loopt de vloer in de hokken 5 procent op. Op het oude bedrijf was dat nog 7 procent. "Toen strooiden we het stro vanaf de zolder in de hokken, maar nu doen we dat met een stroblazer", legt Heijdra uit. "Met een hellingsgraad van 7 procent zou er te veel gesneden stro in de mestgang belanden, terwijl 3 of 4 procent weer te weinig helling is voor een optimale werking van het hellingsysteem waardoor de ligbedden altijd droog blijven; 5 procent is in onze ogen precies goed."

  Vanaf de mestgang (voorgrond) loopt de vloer in de hokken 5 procent op. Op het oude bedrijf was dat nog 7 procent. "Toen strooiden we het stro vanaf de zolder in de hokken, maar nu doen we dat met een stroblazer", legt Heijdra uit. "Met een hellingsgraad van 7 procent zou er te veel gesneden stro in de mestgang belanden, terwijl 3 of 4 procent weer te weinig helling is voor een optimale werking van het hellingsysteem waardoor de ligbedden altijd droog blijven; 5 procent is in onze ogen precies goed."

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Heijdra is zeer tevreden over deze stroblazer, die wel €35.000 kostte. "Het werkt snel en efficiënt en we hebben geen zolder meer nodig." Doordat de stal goed geventileerd wordt, is het extra stof ook geen probleem.

  Heijdra is zeer tevreden over deze stroblazer, die wel €35.000 kostte. "Het werkt snel en efficiënt en we hebben geen zolder meer nodig." Doordat de stal goed geventileerd wordt, is het extra stof ook geen probleem.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Omdat Heijdra vleesvee houdt, wilde hij extra dik en gegalvaniseerd hekwerk. Dat kostte in totaal bijna € 80.000, maar de vleesveehouder verwacht dit door veel lagere onderhoudskosten op termijn terug te verdienen. Een ander voordeel is dat er geen rammeltjes in de stal zijn. De buizen zijn precies gemonteerd en gebout. Dat bevordert de rust.

  Omdat Heijdra vleesvee houdt, wilde hij extra dik en gegalvaniseerd hekwerk. Dat kostte in totaal bijna € 80.000, maar de vleesveehouder verwacht dit door veel lagere onderhoudskosten op termijn terug te verdienen. Een ander voordeel is dat er geen rammeltjes in de stal zijn. De buizen zijn precies gemonteerd en gebout. Dat bevordert de rust.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Een voorbeeld van extra dierenwelzijn. Elk hok is voorzien van een koeborstel. Dat was een IDSH-voorwaarde en kostte Heijdra €1.800. De vleesveehouder is er erg blij mee. "Het is ideaal, zeker in combinatie met een stroblazer. Die zorgt er namelijk voor dat er veel stro en stof op de koeienruggen blijft liggen. Een borstel biedt dan uitkomst. Die voorkomt jeuk en schurft zodat behandeling ervan voorkomen wordt. Ook dit is weer beter voor de rust in de stal. Bovendien fungeren de borstels als afleidingsmateriaal. De koeien spelen er de hele dag mee."

  Een voorbeeld van extra dierenwelzijn. Elk hok is voorzien van een koeborstel. Dat was een IDSH-voorwaarde en kostte Heijdra €1.800. De vleesveehouder is er erg blij mee. "Het is ideaal, zeker in combinatie met een stroblazer. Die zorgt er namelijk voor dat er veel stro en stof op de koeienruggen blijft liggen. Een borstel biedt dan uitkomst. Die voorkomt jeuk en schurft zodat behandeling ervan voorkomen wordt. Ook dit is weer beter voor de rust in de stal. Bovendien fungeren de borstels als afleidingsmateriaal. De koeien spelen er de hele dag mee."

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Heijdra koos voor Suevia-drinkbakken met een verwarmd rondpompsysteem. Die moeten bevriezing tegengaan. In de praktijk werkt het goed. Het systeem heeft hem naar eigen zeggen echt door de relatief koude winter geholpen. In de oude situatie had de vleesveehouder verwarmde drinkbakken, maar dat is in deze stal door de vele hokken veel te duur.

  Heijdra koos voor Suevia-drinkbakken met een verwarmd rondpompsysteem. Die moeten bevriezing tegengaan. In de praktijk werkt het goed. Het systeem heeft hem naar eigen zeggen echt door de relatief koude winter geholpen. In de oude situatie had de vleesveehouder verwarmde drinkbakken, maar dat is in deze stal door de vele hokken veel te duur.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Een overzicht vanaf de voergang op de mestgang met daarachter het strogedeelte. In de praktijk blijven de koeien volgens Heijdra goed schoon. Hij heeft ook aanzienlijk minder stro nodig dan in zijn oude stal. Gemiddeld zit hij per hok nu op 7 kg per 2 dagen.

  Een overzicht vanaf de voergang op de mestgang met daarachter het strogedeelte. In de praktijk blijven de koeien volgens Heijdra goed schoon. Hij heeft ook aanzienlijk minder stro nodig dan in zijn oude stal. Gemiddeld zit hij per hok nu op 7 kg per 2 dagen.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De stal telt vier mestgangen, die elk 3 meter breed zijn. De Dairymaster-mestschuiven schuiven de mest naar de achterkant van de stal. Heijdra is tevreden over dit systeem. "De schuiven zijn zeer effectief. De koeien slepen geen mest mee het hok in en houden droge poten. Daardoor zijn er ook bijna geen klauwproblemen meer. Bovendien hoeven we de koeien niet meer iedere twee dagen op te sluiten om uit te mesten. Ook dit bevordert de rust in de stal."

  De stal telt vier mestgangen, die elk 3 meter breed zijn. De Dairymaster-mestschuiven schuiven de mest naar de achterkant van de stal. Heijdra is tevreden over dit systeem. "De schuiven zijn zeer effectief. De koeien slepen geen mest mee het hok in en houden droge poten. Daardoor zijn er ook bijna geen klauwproblemen meer. Bovendien hoeven we de koeien niet meer iedere twee dagen op te sluiten om uit te mesten. Ook dit bevordert de rust in de stal."

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De vier mestschuiven schuiven de mest naar de achterkant van de stal richting tijdelijke opvangputjes. De mestgangen liggen overigens 15 centimeter dieper dan de deel.

  De vier mestschuiven schuiven de mest naar de achterkant van de stal richting tijdelijke opvangputjes. De mestgangen liggen overigens 15 centimeter dieper dan de deel.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De mest komt in deze opvangputjes terecht. Die zijn 3 meter lang, 3 meter breed en 1 meter diep. Heijdra leegt deze putjes meerdere keren per week met een verreiker en verplaatst de mest naar de externe mestopslag iets verderop.

  De mest komt in deze opvangputjes terecht. Die zijn 3 meter lang, 3 meter breed en 1 meter diep. Heijdra leegt deze putjes meerdere keren per week met een verreiker en verplaatst de mest naar de externe mestopslag iets verderop.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Ventilatie en een optimaal klimaat waren belangrijke uitgangspunten tijdens de stalbouw. De wind heeft hier ook nog eens vrij spel. Het bedrijf ligt in een open gebied. Voor het beste klimaat investeerde Heijdra in een verhoogde stalnok (spaceboarding), een klimaatcomputer met weerstation (kosten €3.600, vergoed vanuit IDSH-regeling) en twee ventilatiegordijnen.

  Ventilatie en een optimaal klimaat waren belangrijke uitgangspunten tijdens de stalbouw. De wind heeft hier ook nog eens vrij spel. Het bedrijf ligt in een open gebied. Voor het beste klimaat investeerde Heijdra in een verhoogde stalnok (spaceboarding), een klimaatcomputer met weerstation (kosten €3.600, vergoed vanuit IDSH-regeling) en twee ventilatiegordijnen.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Het weerstation bevindt zich aan de voorkant van het dak. Het dak zelf is voorzien van 400 ultracoating sandwichgolfpanelen met een isolatiewaarde van 2,38. Deze panelen kostten gemiddeld €23 per m². De panelen isoleren niet alleen beter, ze ogen ook minder industrieel, stelt Heijdra.

  Het weerstation bevindt zich aan de voorkant van het dak. Het dak zelf is voorzien van 400 ultracoating sandwichgolfpanelen met een isolatiewaarde van 2,38. Deze panelen kostten gemiddeld €23 per m². De panelen isoleren niet alleen beter, ze ogen ook minder industrieel, stelt Heijdra.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De instellingen van het weerstation luisteren zeer nauw. Omdat het op deze locatie hard kan waaien, moeten de gordijnen precies goed 'staan'. Als dat niet het geval is, wordt het beton in de stal vochtig, weet Heijdra inmiddels uit ervaring.

  De instellingen van het weerstation luisteren zeer nauw. Omdat het op deze locatie hard kan waaien, moeten de gordijnen precies goed 'staan'. Als dat niet het geval is, wordt het beton in de stal vochtig, weet Heijdra inmiddels uit ervaring.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De stal heeft een verhoogde nok van één meter hoog. Dit systeem (verticaal lattenbord) heet spaceboarding en zorgt voor extra ventilatie, de warmte kan eruit op het hoogste punt. In Belgische en Franse vleesveestallen wordt het al toegepast. In Nederland is het eigenlijk alleen in Zeeuws-Vlaanderen bekend. De verhoogde nok moet vooral uitkomst bieden tijdens warme, zomerse dagen.

  De stal heeft een verhoogde nok van één meter hoog. Dit systeem (verticaal lattenbord) heet spaceboarding en zorgt voor extra ventilatie, de warmte kan eruit op het hoogste punt. In Belgische en Franse vleesveestallen wordt het al toegepast. In Nederland is het eigenlijk alleen in Zeeuws-Vlaanderen bekend. De verhoogde nok moet vooral uitkomst bieden tijdens warme, zomerse dagen.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Spaceboarding heeft zich volgens Heijdra in België en Frankrijk al prima bewezen. Toch zijn er geen precieze berekeningen hoeveel het voordeel van de extra ventilatie echt is. Het is 'fingerspitzengefühl'. Meerkosten waren er volgens de vleesveehouder in ieder geval niet. "Het staal is lichter door de extra spanten onder de verhoogde nok. Het alternatief, vrije overspanning, was niet goedkoper geweest."

  Spaceboarding heeft zich volgens Heijdra in België en Frankrijk al prima bewezen. Toch zijn er geen precieze berekeningen hoeveel het voordeel van de extra ventilatie echt is. Het is 'fingerspitzengefühl'. Meerkosten waren er volgens de vleesveehouder in ieder geval niet. "Het staal is lichter door de extra spanten onder de verhoogde nok. Het alternatief, vrije overspanning, was niet goedkoper geweest."

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Zowel het dak zelf als deze (28) lichtcassettes in het dak zijn geïsoleerd. Die lichtplaten maken 10 procent van het stalvloeroppervlak uit. De platen zijn geïsoleerd, omdat anders de isolatiewaarde weer verloren zou gaan. Dit alles was vereist voor IDSH-subsidie en gaf meerkosten. Maar isolatie weegt voor Heijdra, zeker in de zomer, zwaar. De dieren staan in de belangrijke afmestperiode immers binnen.

  Zowel het dak zelf als deze (28) lichtcassettes in het dak zijn geïsoleerd. Die lichtplaten maken 10 procent van het stalvloeroppervlak uit. De platen zijn geïsoleerd, omdat anders de isolatiewaarde weer verloren zou gaan. Dit alles was vereist voor IDSH-subsidie en gaf meerkosten. Maar isolatie weegt voor Heijdra, zeker in de zomer, zwaar. De dieren staan in de belangrijke afmestperiode immers binnen.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De koeien, die gemiddeld 120 dagen op het bedrijf blijven, krijgen in de afmestfase dagelijks 3 kg gras, 10 kg aardappelsnippers, 12 kg mais, 1kg pulp en 4 kg krachtvoer. In het begin krijgen de dieren relatief veel gras, omdat de afnemers van de vleesveehouder graag donkerrood vlees willen. Heijdra streeft ernaar om iedere week minimaal 10 dieren af te leveren aan vaste afnemers.

  De koeien, die gemiddeld 120 dagen op het bedrijf blijven, krijgen in de afmestfase dagelijks 3 kg gras, 10 kg aardappelsnippers, 12 kg mais, 1kg pulp en 4 kg krachtvoer. In het begin krijgen de dieren relatief veel gras, omdat de afnemers van de vleesveehouder graag donkerrood vlees willen. Heijdra streeft ernaar om iedere week minimaal 10 dieren af te leveren aan vaste afnemers.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Heijdra controleert zelf of zijn koeien slachtrijp zijn. Hij weegt de koeien tussendoor niet, ook om onrust te voorkomen. Een hoge en constante kwaliteit is voor hem belangrijker dan de laatste extra kilo. In de praktijk is de kwaliteit van het vlees nu ook constanter. "Mijn afnemers zijn zeer tevreden over het vlees. Zowel qua kleur als vetbedekking. De grossiers pochen op het vlees. Het betere klimaat, het rantsoen en een rustige, constante afmestfase zijn daarvan de belangrijkste oorzaken."

  Heijdra controleert zelf of zijn koeien slachtrijp zijn. Hij weegt de koeien tussendoor niet, ook om onrust te voorkomen. Een hoge en constante kwaliteit is voor hem belangrijker dan de laatste extra kilo. In de praktijk is de kwaliteit van het vlees nu ook constanter. "Mijn afnemers zijn zeer tevreden over het vlees. Zowel qua kleur als vetbedekking. De grossiers pochen op het vlees. Het betere klimaat, het rantsoen en een rustige, constante afmestfase zijn daarvan de belangrijkste oorzaken."

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De ruime machineberging is ook klaar en loopt parallel aan de hellingstal.

  De ruime machineberging is ook klaar en loopt parallel aan de hellingstal.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Voor de machineberging bevindt zich deze loods/werkplaats. De eerste verdieping is als kantine en magazijn ingericht.

  Voor de machineberging bevindt zich deze loods/werkplaats. De eerste verdieping is als kantine en magazijn ingericht.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Een overzicht van de nieuwe bedrijfslocatie. Links de hellingstal, rechts het woonhuis met daarachter de werkplaats en de berging. De erfverharding is inmiddels ook al klaar.

  Een overzicht van de nieuwe bedrijfslocatie. Links de hellingstal, rechts het woonhuis met daarachter de werkplaats en de berging. De erfverharding is inmiddels ook al klaar.

  Foto: Herbert Wiggerman

Laatste reacties

 • hansje

  mooi bedrijf waar goed is over nagedacht

 • fred_bayart@hotmail.com

  hoe wordt de mest van de helling gedaan als deze vol ligt?

 • Heijdravleesvee

  Beste Fred, De helling hoeft nooit te worden uitgemest. Als het systeem goed werkt, lopen de koeien de natte mest naar de mestgang zodat de koeien altijd de beschikking hebben over een droog ligbed. Dat is het principe van de hellingstal. Bovendien bespaart het aanzienlijk in strokosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.