Rundveehouderij

Foto & video 42 reactieslaatste update:10 mei 2013

Op de bres voor bovengronds uitrijden

De praktijkproef bovengronds mest uitrijden is ten einde. Deelnemers aan de praktijkproef moeten weer verplicht mest injecteren. Deze bedrijven leggen zich daar niet zomaar bij neer en willen een ontheffing. Kringloopboer Paul Blokker in Midwoud (N.-H.) zet zich hier voor in.

Huib Schoonhoven

Laatste reacties

 • daantje

  zijn we echt als enigste in europa die mest injekteren? dat is echt kolder ,en verschrikkelijk kost prijs verhogend
  en slecht voor de bodem en niet vergeten de weide vogels
  te zot voor woorden
  het is 1 europa toch
  allemaal de zelfde regeltjes toch
  wanneer worden we met zijn allen eens wakker

 • joannes

  Dat is makkelijk wanneer je Brussel de schuld kan geven! Nb als enigste in EU. Ze, de politiek, hebben zich dus gewoon laten inpakken met normen en waarden die nog steeds ter discussie staan. Of ..... zouden ze een excuus vinden in Brussel voor hun eigenzinnige regels en afgeschermde belangengroepen.

 • GerJoVi omgevingsadvies

  Mestinjecteren is vervuilender dan bovengronds mestuitrijden. De wetgever slaat hier al jaren de plank finaal mis. Dit is typisch wetgeving zonder doel en nut. Omdat veel ondernemers geinvesteerd hebben in machines en materieel, durft de wetgever dit niet terug te draaien.

 • koestal

  koeien injecteren ook bovengronds

 • aarthamstra1

  Er moet er maar een om ,ZLTO de Multinational, als hoofd boeren............? belangenbehartiger van de overheid.

 • alco1

  Als mest maar niet stonk!

 • kleine boer

  Ik blijf gewoon met zodemester werken hoor werkt stukken beter als bovengronds! Niks met verbranding en niet vreten te maken laat mij maar gewoon doen zoals nu ben blij dat ze de machines er tegen woordig voor hebben.

 • abtje

  Het gedoe met uitersten is nooit goed. Tussen ketsplaat en injecteren ligt de oplossing. Gewoon sleepvoeten, geen door de lucht blazerij en geen wortels doorsnijden. Mest braaf op de grond leggen naast het gewas of op het gras.

 • jan67

  het is wat alco zegt ze moeten eerlijk zijn en gewoon zeggen het stinkt ons teveel boven gronds uitrijden!!!

 • alco1

  @abtje. Ik denk ook dat wat jij zegt voor veel gronden de beste oplossing is

 • meerveld

  gewoon weer met de ketsplaat is veel beter voor millieu, beter voor het bodemleven, minder dure dieselolie, en veel goedkopere machines ( kan de kleinere boer weer zelf)

 • Edje2

  als ze nou is gaan zeggen dat het vanaf 2016 weer bovengronds mag kan iedereen er naar toe werken

 • LUCTOR

  Wat voor onderzoek heeft er dan vooraf plaats gevonden toen bovengronds uitrijden verboden werd? Of zijn deze onderzoeken achterhaald,gewoon even de grens oversteken en 200m over de grens in Duitsland word gewoon bovengronds uitgereden niks geen dure onderzoeken woon niet ver van de grens en in onze omgeving hebben zich tot op heden nog geen natuurrampen voorgedaan doordat een eindje verderop bovengronds word uitgereden wel is de zode van de graslanden beter over de grens komt tot uiting in een natte periode vooral als er vee word geweid.Ik denk dat aan deze hele mest injectie de belangen van de financiers van deze brandstof verslindende machine,s de grootste rol speelt. Gewoon iedereen vrij laten op wat voor manier ze de mest aanwenden.

 • boerrick

  Niks niet uitstellen, en de bodem langer uitmergelen. Laat gewoon iedereen de vrije keus. De enigste eis die moet gelden is de uitspoeling en uitstoot. Dat is het grootste probleem. En soort van bewezen dat het huidige beleid van geen kant klopt.

 • info275

  We zijn zeker niet het enige land in de EU waar bovengronds uitrijden niet meer mag. Delen van Duitsland, Engeland, Denemarken, Zwitserland. Discussie is overal waar er veel dieren per hectare gehuisvest zijn.

 • w v gemert

  Laat de Boerderij eens alle onderzoeken welke in Europa op dit onderwerp zijn gedaan eens aan een vergelijking onderwerpen, misschien levert dat meer duidelijkheid op.

 • varkenshouder1

  Lang Leve het injecteren. We moeten toch niet meer willen dat kinderen met hun neus dichtgeknepen langs komen fietsen. ik vind het belang voor onze medebewoners vele malen groter dan die ketsplaat !!!

 • boerrick

  Ach ja onze beestje dood van wanmanagemend of paar keer neus ophalen. Met injecteren en sleepvoet heb je ook stank. minder intens maar wel langer. Dus zie het probleem niet.

 • Romeijn

  Als vloeibare mest voldoende gefermenteerd is zou veel minder ammoniak vrijkomen, maar stinkt het dan ook minder?
  Hoe kan worden gecontroleerd of de uitgereden vloeibare mest voldoende gefermenteerd is?

 • Romeijn

  Als vloeibare mest voldoende gefermenteerd is zou veel minder ammoniak vrijkomen, maar stinkt het dan ook minder?
  Hoe kan worden gecontroleerd of de uitgereden vloeibare mest voldoende gefermenteerd is?

 • Mozes

  Al eerder heb ik hier uitgelegd dat bovengronds uitrijden geen optie meer is. In 1990 begon het zodebemesten vanuit de verplichting emissiearm mest aan te wenden. Jaren later met de invoering van de MINAS ontstond er een tweede noodzaak tot zodebemesten. Met bovengronds mest uitrijden lukte het niet om voldoende mest op het grasland te krijgen. Alleen in het voorjaar 20 M3 per ha, later in het seizoen lukte het slechts zelden om nog weer mest op het grasland te krijgen. De mest waar men mee bleef zitten werd gedumpt op het maisland

 • Mozes

  Vervolg: het gekort aan fosfaat,kali en stikstof op grasland werd aangevuld met NPK. Met de invoering van de MINAS werd ook de aanvoer van kunstmest beperkt. Hierdoor kon men zich niet meer permiteren de drijfmest te dumpen op het maisland. De mest moest over alle grond zodanig verdeelt worden dat deze zo goed mogelijk benut werd. Dit hielt in dat er in de eerste helft van het groeiseisoen 50 M3 mest per ha op het grasland gebracht moest worden. Dit is alleen mogelijk met de zodebemester. Deze tweede noodzaak tot zodebemesten is geruisloos ontstaan en veel boeren zijn zich hier blijkbaar niet van bewust. Of zodebemesten nu wel of niet nodig is om emissie van ammoniak te beperken maakt niets uit, we kunnen niet meer zonder zodebemester omdat we anders niet voldoende mest op het grasland kunnen krijgen.

 • aarthamstra1

  Mozes , Je bent net als zlto niet in staat argumenten van een ander te overwegen
  Niet in staat je bemesting aan te passen aan de natuur (weer,bodem ,grond soort.
  Niet in staat om in te zien dat je ook kunt bemesten zonder in de lucht te blazen.
  en toch geen zodebemester gebruikt.

 • Achterland

  Wat een zinloze discussie !!! Ik ben benieuwd hoeveel boeren bovengronds willen uitrijden als ze ipv 60m3 per hectare 40 m3 per hectare mogen uitrijden. Die kant zal het helaas wel op gaan want je hoort uit de discussie heel duidelijk dat ze het bovengronds uitrijden TOE WILLEN LATEN voor een select gezelschap. Weet je dan voor wie ??? Jawel hoor voor bio boeren of kringloopboeren die GEEN 60m3 per hectare per jaar op hun grasland deponeren. De bio boer mag maar 40m3 per hectare per jaar aanwenden en de kringloopboer is meestal behoorlijk extensief !! Dus stop maar gewoon met deze discussie de PVDA gaat de GANGBARE Landbouw echt niet helpen om bovengronds mest uit te mogen rijden.

 • schoenmakers1

  is toch niet normaal als men de hoeveelheid voorschrijft ook nog voorschrijft hoe en wanneer dit moet, laat de ondernemer de keuze wat het beste is voor hem, als hij dit fout doet moet hij ook zelf de gevolgen dragen, dit is iets wat bij de beleidsmakers nog nooit is voorgekomen en dus doet men ook zomaar iets

 • boerbarg

  er is ook een tussen weg

  DE SLEEPVOET helaas offencieel ook niet meer toegestaan.

 • Romeijn

  Ik kan me de stuifschade van verwaaide mest in de omringende beplanting goed herinneren. Nog steeds zijn de bemestingsindicatoren als braam en brandnetel in de aanliggende landschapselementen te vinden. Van oorsprong horen die daar maar beperkt in thuis. Als je keuzes invloed hebben op de omgeving dan mag die omgeving toch wel een beetje meepraten over die keuzes van jou?

 • trekker123

  Bemestingsindicatoren, landschapselementen. Valt mee dat je nog niet over het streefbeeld begint. Maar ere wie ere toekomt, je beheerst het welzijnswerkers en beleidsmedwerkers jargon aardig goed. Klinkt echt als iemand die er verstand van heeft.

 • Demeter Griend

  Gewoon een paar koetjes minder per hectare. Dan hoeven we ook niet meer aan die strenge emmissieregels te voldoen. Plaats ik wat mest van jullie melken jullie de koetjes en kan ik het lekker rustig aan doen. Terrasje pakken broodje doen in de stad en lekker vreemd gaan. Effin als ik maar niet hoef te werken. Was vandaag weer lekker weer.

 • abtje

  @Demeter Griend. Wij melken de koetjes wel hoor, maar wij willen niet dat jij moe wordt van mestplaatsen. En of je je centen dan krijg van de gemeente of Brussel maakt toch ook niks uit?
  Alleen om het gevaar voor overgewicht te voorkomen willen we je beschermen door die centjes steeds meer te laten verdampen. Lief van ons he?

 • masmas

  Sommigen denken dat enkel in holland strenge regels gelden. In belgie mogen we slechts 15 a 17 ton vleesvarkensdrijfmest meer voeren per ha. Hoeveel is dat bij jullie eigenlijk? Op gras of op bovenop teelten is injecteur of sleepslangen verplicht. Voor het zaaien van een teelt mogen we met de ketsplaat voeren maar binnen 2 u inwerken. Die europese nitraatregels worden nog het einde van de akkerbouw. Die denken daar dat teelten groeien met water en lucht alleen.

 • Demeter Griend

  Abtje jij bent mijn vriend een echte werker. Ik zorg wel dat ik niet moe wordt een goeie stier is niet te vet he, daar houden de koetjes niet van. Volgende week maar eens weer wat administratie doen, mits geen mooi weer.

 • abtje

  @Mijn vriend. Jammer dat je geen lekkere meid bent, kon je mooi achter het raam genieten van het lekkere weer en af een toe een klant afwerken. En dat gaat zelfs zonder administratie:-)

 • Mels

  Nee abtje,das niks voor geenmetermijnvriend,das kutwerk........

 • abtje

  @Mels, Hoezo? Mijn vriend heeft geen moeite met vreemdgaan volgens zijn eigen woorden. en zo kan hij de kost verdienen. Nu doe je net alsof ik dat bordje voor op zijn rug voor niets gemaakt hebt. Het bordje met 'Homo te huur, tientje per uur'.

 • minasblunders1

  Masmas, In Nederland werken we met een glijdende schaal. Een akkerbouwer of extensieve veehouder is hier ook gebonden aan ongeveer 18 kuub per ha. Maar naarmate een bedrijf intensiever wordt, mag het steeds meer mest aanwenden op eigen grond. Sommigen zelfs zóveel, dat ze een dijkje om hun grond moeten leggen omdat anders de mest wegloopt. In Wageningen noemen ze dit: 'intensieve bedrijven krijgen de kringloop beter sluitend'. In Wageningen snapt men nog niet zo goed dat door het proces ademhaling de massa van mest toeneemt. Als je wilt kan ik je wel het een en ander opsturen over de fout in de mestwet (ook in België gaat het fout). Mail in dat geval even je adres naar minasblunders@hotmail.com

 • Mels

  @abtje,:-))))))),whoehaaaaaaaa

 • jwespo

  jantje.
  ik heb alle reacties gelezen en kan mij niet aan de indruk onttrekken dat we weer door de overheid zijn bedonderd naar mijn mening maakt het niet zoveel uit voor het miljeu of je nu boven gronds of injecteerd dit laatste kost meer enenergie[brandstof]maar dood ook heel veel bodum leven en weide vogels of het dit allemaal waard is dus laat iedereen vrij in de manier van aan wenden.

 • Khalid en zijn maten

  Is onze geencentimeter vriend bruinwerker ja?Dus eigenlijk injecteert hij dan ook en heeft meer met stront dan hij doet voorkomen..

 • Mels

  Misschien injecteert hij niet maar is lijdend voorwerp........

 • Rapsody

  nogmaals terug naar de bron;
  mestinjectie kost 3 x zoveel brandstof dan bovengronds ,dus meer NOX CH,CO2,roet enz.
  ten tweede mest heeft UV straling nodig dit doodt Salmonella, Para en MKZ.
  Ten derde de zware machines drukken de dieper gelegen grondlagen dicht.
  Tevens zorgt de zware trekkracht van de injecteur dat het koppel van de trekker wielen enorme krachten schuin naar beneden de grond verdichten.
  Door dichtdrukken bodem wordt grond zuurstof armer natter kouder ,doodt bodemleven enz . Dit systeem is principieel fout

 • trijnie

  Laag bij de grond....valt me tegen van boeren.

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.