Rundveehouderij

Foto & video 15 reactieslaatste update:19 jun 2013

Complete stal met koewasstraat

Snepvangers bouwde in Bergen op Zoom een 0+6+0-stal voor 200 koeien. Dankzij oog voor detail is de stal echt af.

Foto

 • Sjack (37) en Miranda (38) Snepvangers bouwden in Bergen op Zoom (N.-Br.) een nieuwe stal met 200 plaatsen en drie robots. Op het moment zijn er 135 koeien. Daarnaast houden de ondernemers 1.400 rosékalveren op een huurlocatie in Veghel. Ook is er een akkerbouwtak met 235 hectare grond, waarvan 40 hectare mais en 65 hectare gras in dienst van het melkvee. De rest is akkerbouw- en natuurgrond. Ook is Snepvangers grootaandeelhouder in een nieuw melkveebedrijf met 230 melkkoeien in Moldavië.

  Sjack (37) en Miranda (38) Snepvangers bouwden in Bergen op Zoom (N.-Br.) een nieuwe stal met 200 plaatsen en drie robots. Op het moment zijn er 135 koeien. Daarnaast houden de ondernemers 1.400 rosékalveren op een huurlocatie in Veghel. Ook is er een akkerbouwtak met 235 hectare grond, waarvan 40 hectare mais en 65 hectare gras in dienst van het melkvee. De rest is akkerbouw- en natuurgrond. Ook is Snepvangers grootaandeelhouder in een nieuw melkveebedrijf met 230 melkkoeien in Moldavië.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Door maximaal te investeren in arbeidsbesparing verwacht Snepvangers straks 185 tot 200 koeien aan de melk te hebben in plaats van de huidige 135, zonder extra arbeidsbehoefte.

  Door maximaal te investeren in arbeidsbesparing verwacht Snepvangers straks 185 tot 200 koeien aan de melk te hebben in plaats van de huidige 135, zonder extra arbeidsbehoefte.

 • De 0+6+0-stal is ruim opgezet. De emissie-arme vloeren komen van Swaans, type G2 en G3.

  De 0+6+0-stal is ruim opgezet. De emissie-arme vloeren komen van Swaans, type G2 en G3.

 • De grootste klapper in arbeidsbesparing komt voort uit de overstap van een 2x5 visgraatmelkstal naar drie DeLaval-robots.

  De grootste klapper in arbeidsbesparing komt voort uit de overstap van een 2x5 visgraatmelkstal naar drie DeLaval-robots.

 • De robotruimte is in stijl betegeld. Ook de betimmering is navenant.

  De robotruimte is in stijl betegeld. Ook de betimmering is navenant.

 • Snepvangers koos er tijdens de bouw alsnog voor om de vloer in de robotruimte verlaagd aan te leggen. "Er wordt vaak gekscherend gezegd dat de robot toch melkt; maar praktijk is gewoon dat je met enige regelmaat bij de robot zit om bijvoorbeeld handmatig aan te sluiten. Door het hoogteverschil werk je nu een stuk prettiger."

  Snepvangers koos er tijdens de bouw alsnog voor om de vloer in de robotruimte verlaagd aan te leggen. "Er wordt vaak gekscherend gezegd dat de robot toch melkt; maar praktijk is gewoon dat je met enige regelmaat bij de robot zit om bijvoorbeeld handmatig aan te sluiten. Door het hoogteverschil werk je nu een stuk prettiger."

 • “De biestopvang wilden we niet in de robotruimte. Het ophalen van de emmers komt dagelijks terug. Dat moet snel kunnen. Met wat extra leidingwerk zit deze nu aan een goed bereikbare gang tussen attentiekoeien en strohok. Hier kan Snepvangers de emmers direct in een kruiwagen hangen.”

  “De biestopvang wilden we niet in de robotruimte. Het ophalen van de emmers komt dagelijks terug. Dat moet snel kunnen. Met wat extra leidingwerk zit deze nu aan een goed bereikbare gang tussen attentiekoeien en strohok. Hier kan Snepvangers de emmers direct in een kruiwagen hangen.”

 • De boxen staan op 1,15 meter afstand. De boxafscheidingen zijn bewust hoog zodat koeien alle ruimte hebben om op te staand. Een knieboom wordt nog geplaatst. Er zijn geen staanders tussen de boxrijen. Zonder al deze obstructies focussen de koeien zich volgens Snepvangers automatisch op het midden van de box, zodat deze altijd recht liggen.

  De boxen staan op 1,15 meter afstand. De boxafscheidingen zijn bewust hoog zodat koeien alle ruimte hebben om op te staand. Een knieboom wordt nog geplaatst. Er zijn geen staanders tussen de boxrijen. Zonder al deze obstructies focussen de koeien zich volgens Snepvangers automatisch op het midden van de box, zodat deze altijd recht liggen.

 • Snepvangers koos voor waterbedden vanwege de lage arbeidsbehoefte ten opzichte van diepstrooisel. Diepstrooisel met zand zou ideaal zijn, maar dat ziet Snepvangers vooral weggelegd voor grotere bedrijven.

  Snepvangers koos voor waterbedden vanwege de lage arbeidsbehoefte ten opzichte van diepstrooisel. Diepstrooisel met zand zou ideaal zijn, maar dat ziet Snepvangers vooral weggelegd voor grotere bedrijven.

 • Het dagelijkse terugkerende werk is zo veel mogelijk gemechaniseerd. Het voeren is vrijwel de enige dagelijkse arbeid die niet geautomatiseerd is. Omdat Snepvangers met verschillende stallen werkt ziet hij de getrokken voermengwagen nog als een blijver. "Bij volledige nieuwbouw zouden we direct een voerrobot aanschaffen."

  Het dagelijkse terugkerende werk is zo veel mogelijk gemechaniseerd. Het voeren is vrijwel de enige dagelijkse arbeid die niet geautomatiseerd is. Omdat Snepvangers met verschillende stallen werkt ziet hij de getrokken voermengwagen nog als een blijver. "Bij volledige nieuwbouw zouden we direct een voerrobot aanschaffen."

 • De automatische zaagselverstrekking in de
boxen is een flinke arbeidsbesparende maatregel. Bovendien zorgt het volgens Snepvangers voor rust in de stal, nu geen enkel voertuig nog tussen de koeien hoeft te komen.

  De automatische zaagselverstrekking in de boxen is een flinke arbeidsbesparende maatregel. Bovendien zorgt het volgens Snepvangers voor rust in de stal, nu geen enkel voertuig nog tussen de koeien hoeft te komen.

 • Snepvangers vult straks eens per twee weken met zijn deze centrale vijzelbunker achter in de stal. Pal ernaast is een inpandige zaagselopslag. Voor de Ahlmann-zwenkshovel is de dwars opgestelde voorraadbak geen hindernis.

  Snepvangers vult straks eens per twee weken met zijn deze centrale vijzelbunker achter in de stal. Pal ernaast is een inpandige zaagselopslag. Voor de Ahlmann-zwenkshovel is de dwars opgestelde voorraadbak geen hindernis.

 • Met drie vijzels gaat het zaagsel op gezette tijden richting de boxen. Om de drie boxen is er een uitloop. De installatie slaat automatisch af.

  Met drie vijzels gaat het zaagsel op gezette tijden richting de boxen. Om de drie boxen is er een uitloop. De installatie slaat automatisch af.

 • De mestschuifrobot met watertoediening heeft zijn plek onder het plateau waar de zaagselbak op staat.

  De mestschuifrobot met watertoediening heeft zijn plek onder het plateau waar de zaagselbak op staat.

 • De stal oogt met brede loopgangen
en doorsteken ordelijk. “Het is een stal zonder obstructies. Alle hoeken zijn afgerond .” Opvallend; in de stal zijn geen koeborstels. “Koeien hangen daar rond en
dat hindert het overige koeverkeer.”

  De stal oogt met brede loopgangen en doorsteken ordelijk. “Het is een stal zonder obstructies. Alle hoeken zijn afgerond .” Opvallend; in de stal zijn geen koeborstels. “Koeien hangen daar rond en dat hindert het overige koeverkeer.”

 • In plaats van borstels bedachten de ondernemers een koewasserette.
Een stalinrichter bouwt daar nog aan. Voor de eindgevel staan in vaste opstelling
straks enkele zij- en bovenborstels met sproeiers, een klauwbad en een grote föhn die samen een wasstraat vormen. Via de achterdeur kunnen eventuele bezoekers de werking van de wasserette straks van dichtbij aanschouwen.

  In plaats van borstels bedachten de ondernemers een koewasserette. Een stalinrichter bouwt daar nog aan. Voor de eindgevel staan in vaste opstelling straks enkele zij- en bovenborstels met sproeiers, een klauwbad en een grote föhn die samen een wasstraat vormen. Via de achterdeur kunnen eventuele bezoekers de werking van de wasserette straks van dichtbij aanschouwen.

 • Sjack en Miranda bouwden alleen nieuw voor het melkvee. “We willen beslist geen onrust in de stal. Een afkalfstal ontbreekt dan ook. Afkalvende koeien zijn hier taboe. Die blijven in de ‘oude’ ligboxenstal gehuisvest.” Koeien zijn wel te separeren in de attentieruimte voorin de stal.

  Sjack en Miranda bouwden alleen nieuw voor het melkvee. “We willen beslist geen onrust in de stal. Een afkalfstal ontbreekt dan ook. Afkalvende koeien zijn hier taboe. Die blijven in de ‘oude’ ligboxenstal gehuisvest.” Koeien zijn wel te separeren in de attentieruimte voorin de stal.

 • Tijdens het ontwerp en bouw letten de ondernemers nadrukkelijk ook op details en kleurkeuze. De overstek is voor de optiek extra breed. De donkere tinten komen overal terug.

  Tijdens het ontwerp en bouw letten de ondernemers nadrukkelijk ook op details en kleurkeuze. De overstek is voor de optiek extra breed. De donkere tinten komen overal terug.

 • Ook de windgordijnen zijn in stemmig zwart uitgevoerd. Mede omdat de stal in het zicht van automobilisten op de snelweg A58/A4 staat, wilden de ondernemers een mooie stal zetten.

  Ook de windgordijnen zijn in stemmig zwart uitgevoerd. Mede omdat de stal in het zicht van automobilisten op de snelweg A58/A4 staat, wilden de ondernemers een mooie stal zetten.

 • Zelfs de silo's zijn in kleur. Alle details geven nauwelijks meerkosten tijdens de bouw, maar het resulteert wel in een plaatje van een bedrijf.

  Zelfs de silo's zijn in kleur. Alle details geven nauwelijks meerkosten tijdens de bouw, maar het resulteert wel in een plaatje van een bedrijf.

 • Bijzonder is het heuvelachtige landschap waarin de stal staat, zeker voor West-Brabantse begrippen. Aan de voorzijde van de stal is de put zoals gebruikelijk uitgegraven, maar aan de achterzijde ligt de putvloer op maaiveld-hoogte. Snepvangers voerde 1.500 kuub grond aan om de de bouw aan te vullen.

  Bijzonder is het heuvelachtige landschap waarin de stal staat, zeker voor West-Brabantse begrippen. Aan de voorzijde van de stal is de put zoals gebruikelijk uitgegraven, maar aan de achterzijde ligt de putvloer op maaiveld-hoogte. Snepvangers voerde 1.500 kuub grond aan om de de bouw aan te vullen.

 • De uitbouw aan de voorzijde herbergt het tanklokaal, technische ruimten en kantoor. Snepvangers investeerde in Herd Navigator, ook die gegevens zijn hier uit te lezen.

  De uitbouw aan de voorzijde herbergt het tanklokaal, technische ruimten en kantoor. Snepvangers investeerde in Herd Navigator, ook die gegevens zijn hier uit te lezen.

 • Op de eerste etage is een ontvangstruimte. De ondernemers werken samen met scholen en hebben daarom regelmatig groepen op bezoek. De ruimte staat in directe verbinding met het robot-eiland, waarvan het dak volledig beloopbaar is.

  Op de eerste etage is een ontvangstruimte. De ondernemers werken samen met scholen en hebben daarom regelmatig groepen op bezoek. De ruimte staat in directe verbinding met het robot-eiland, waarvan het dak volledig beloopbaar is.

 • De loopbrug loopt zelfs door tot in de stal en biedt bezoekers straks een mooi zicht op de voorzijde van de robots. Op de open dag op vrijdag 31 mei, van 10.00 tot 16.00 uur, Heimolen
41 in Bergen op Zoom, is het gehele bedrijf voor publiek geopend.

  De loopbrug loopt zelfs door tot in de stal en biedt bezoekers straks een mooi zicht op de voorzijde van de robots. Op de open dag op vrijdag 31 mei, van 10.00 tot 16.00 uur, Heimolen 41 in Bergen op Zoom, is het gehele bedrijf voor publiek geopend.

Laatste reacties

 • tittekalf

  Woest mooie stal, mooi in het zwart. Vooral dat automatisch zaagsel in de boxen draaien ziet er goed doordacht uit. Vraag me alleen af voor welke prijs in zon stal als deze gemolken kan worden...

 • boer pieter

  hier geen crisis zeker

 • Bas uit Zwolle

  Erg mooie stal!

 • hillmanje

  Het meest interessante (de koewasserette) wordt niet getoond. Jammer!

 • hillmanje

  Handmatig aansluiten? Is bij een DeLaval robot naar verluid vaker nodig dan andere merken.

 • abtje

  Van een 2 maal 5 melkput 135 koeien melken naar deze stal. Hou je meer dan een halve dag tijd over:-)
  Nadeel biest verder brengen is langere slangen en meer biestverlies. Kan wel eens sneu uitpakken bij vaarsjes met zucht. Hou dus extra biest in vriezer.
  En op geen veiligheids voerhek na een schitterende stal.

 • abtje

  @Hillmanje. Bij Lely kan het niet eens. Is niet altijd een voordeel hoor, dat het niet kan. Soms ben je in staat om haar te cremeren als het overduidelijk wel kan, maar madam Lely er anders over denkt.

 • sony

  @hillmanje
  hopelijk komt er nog een reportage als er koeien in de stal staan en alles af is

 • T. Dekker

  Prachtige stal, innovatieve ideeën, ga ik ook doen

 • josrodenburg

  wat een giga bedrijf op zijn leeftijd, mooie stal. hoe weet je welke koe in welke dump emmer zit?

 • Venstra

  Mooie stal, ben benieuwd naar die koewasserette, en dat zaagselstrooien is natuurlijk super.

  @abtje
  Bij de A2 kan het wel, een schuifje omzetten. Soms is een vaars te hoog, een oude koe te laag, tja dan moet je wat!

 • abtje

  @Venstra. dat zou inderdaad makkelijk zijn. Op de A3next kan het niet.
  Maar als je het red met een schuifje omzetten zit je met de tweede keer, derde keer toch weer te hannessen, of niet ? Het grote voordeel is dan meteen het grote nadeel.
  s'Nacht na het afkalven wil je biest hebben voor het kalf en als het eerste keer aansluiten dan maar niet wil lukken word je wel ens cranky. Maar met handmatig aansluiten slaat ie toch geen coordinaten op? Of wel?

 • melkkoeienboer

  strohok vergeten?

 • JeuAbsil

  Je kunt ook gewoon een (conventionele) melkstal bouwen. Dan zit je niet te kloten met het handmatig aansluiten van een robot. Ben je ook nog goedkoper uit en je ziet de koeien meteen.

 • Baze

  Mooie stal, waar ik op afknapte dat de spleten van de vloer groot waren waar je meer klauwproblemen ondervind. Maar ook de klep constructie die onder vloer hangt, als je met trekker over heen rijd zei de boer dan vielen de kleppen eruit.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.