Rundveehouderij

Foto & video 6752 x bekeken 23 reacties

Biologisch boeren tussen dijk, stad en IJssel (7)

Boerderij volgt de komende maanden een bijzondere stalbouw: die van een biologisch duurzaam melkveebedrijf midden in de uiterwaarden van de rivier de IJssel en vlakbij de stad Deventer. Dit is deel 7: de stro- en machineberging nadert zijn voltooiing.

Foto

 • Bioboerin Annette Harberink (34) gaat samen met Stichting IJssellandschap, waarvan ze grond en gebouwen pacht, een bijzonder avontuur aan: de bouw van biologisch duurzaam melkveebedrijf Natuurderij Keizersrande. De locatie is zeer fraai en allesbehalve standaard: op een terp in de uiterwaarden van de rivier de IJssel en op steenworp afstand van de stad Deventer. Op het nieuwe bedrijf doet Harberink straks zowel aan productie als beheer, want in dit unieke en innovatieve project komen landbouw (melkveehouderij), ecologie, recreatie, educatie én economie samen.<BR><I>Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar</i>

  Bioboerin Annette Harberink (34) gaat samen met Stichting IJssellandschap, waarvan ze grond en gebouwen pacht, een bijzonder avontuur aan: de bouw van biologisch duurzaam melkveebedrijf Natuurderij Keizersrande. De locatie is zeer fraai en allesbehalve standaard: op een terp in de uiterwaarden van de rivier de IJssel en op steenworp afstand van de stad Deventer. Op het nieuwe bedrijf doet Harberink straks zowel aan productie als beheer, want in dit unieke en innovatieve project komen landbouw (melkveehouderij), ecologie, recreatie, educatie én economie samen.<BR><I>Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar</i>

 • Een overzicht van Natuurderij Keizersrande, gezien vanaf de dijk. De contouren van de potstal links waren al langer goed zichtbaar, maar nu is de buitenkant van de stro- en machineberging (rechts) ook bijna klaar. De bouw nadert zijn voltooiing.

  Een overzicht van Natuurderij Keizersrande, gezien vanaf de dijk. De contouren van de potstal links waren al langer goed zichtbaar, maar nu is de buitenkant van de stro- en machineberging (rechts) ook bijna klaar. De bouw nadert zijn voltooiing.

 • Een overzicht van de potstal. Ook hier is flinke vooruitgang geboekt. De basis voor de 4,5 meter brede voergang in het midden is gelegd. Alleen het beton moet nog gestort worden. De 40 centimeter hoge muurtjes tussen de voergang en het strogedeelte zijn ook geplaatst. De tachtig gehoornde melkkoeien hebben hier straks 14 m² ruimte per dier. De ammoniakuitstoot is berekend op 4,13 kilo per dierplaats. In de stal is het wachten nog op de stalinrichting, de waterbakken, de tussenhekken en de voerbuis.

  Een overzicht van de potstal. Ook hier is flinke vooruitgang geboekt. De basis voor de 4,5 meter brede voergang in het midden is gelegd. Alleen het beton moet nog gestort worden. De 40 centimeter hoge muurtjes tussen de voergang en het strogedeelte zijn ook geplaatst. De tachtig gehoornde melkkoeien hebben hier straks 14 m² ruimte per dier. De ammoniakuitstoot is berekend op 4,13 kilo per dierplaats. In de stal is het wachten nog op de stalinrichting, de waterbakken, de tussenhekken en de voerbuis.

 • De open zijwanden in de potstal zijn 3 meter hoog. Hoog genoeg om in de winter voldoende licht door te laten, denkt Harberink. Er hangen wel harmonicagordijnen voor. Ze koos voor dit gordijntype, omdat er geen brede banden en/of buizen nodig zijn om het zeil vaste te houden. Ze wilde ook dat er straks voldoende licht binnenkomt. Bovendien vreesde ze dat een gordijn met buissysteem tot een smeerboel zou leiden. “Dan hoopt het stro van de stroverdeler zich op.”

  De open zijwanden in de potstal zijn 3 meter hoog. Hoog genoeg om in de winter voldoende licht door te laten, denkt Harberink. Er hangen wel harmonicagordijnen voor. Ze koos voor dit gordijntype, omdat er geen brede banden en/of buizen nodig zijn om het zeil vaste te houden. Ze wilde ook dat er straks voldoende licht binnenkomt. Bovendien vreesde ze dat een gordijn met buissysteem tot een smeerboel zou leiden. “Dan hoopt het stro van de stroverdeler zich op.”

 • Een overzicht van de zestien stands swingover-melkstal van Boumatic. De koeien komen vanuit een wachtruimte via deze selectiepoort binnen. Het plafond in de melkstal is afgewerkt met dupanel-isolatieplaten. De melkstal heeft koeherkenning. Ook is de melkstal voorzien van een extra melkpomp voor de biestmelk, een centraal voersysteem en een driewegselectiepoort in de terugloopgang.

  Een overzicht van de zestien stands swingover-melkstal van Boumatic. De koeien komen vanuit een wachtruimte via deze selectiepoort binnen. Het plafond in de melkstal is afgewerkt met dupanel-isolatieplaten. De melkstal heeft koeherkenning. Ook is de melkstal voorzien van een extra melkpomp voor de biestmelk, een centraal voersysteem en een driewegselectiepoort in de terugloopgang.

 • Aan arbeidsgemak is ook gedacht. De melkstal is voorzien van een beweegbare vloer en die kan een slag maken van 45 centimeter. Deze vloer van de firma Van Dedden heeft inclusief montage €10.000 gekost.

  Aan arbeidsgemak is ook gedacht. De melkstal is voorzien van een beweegbare vloer en die kan een slag maken van 45 centimeter. Deze vloer van de firma Van Dedden heeft inclusief montage €10.000 gekost.

 • De bouw van de stro-en machineberging is de laatste weken hard gegaan. Twee weken geleden stonden er alleen houten palen, maar inmiddels is ook het dak geplaatst. Ook hier wordt veel gebruikt gemaakt van hout uit de directe omgeving. Dit hout komt van gezaagde eiken, die voor een groot deel eerst op deze locatie stonden.

  De bouw van de stro-en machineberging is de laatste weken hard gegaan. Twee weken geleden stonden er alleen houten palen, maar inmiddels is ook het dak geplaatst. Ook hier wordt veel gebruikt gemaakt van hout uit de directe omgeving. Dit hout komt van gezaagde eiken, die voor een groot deel eerst op deze locatie stonden.

 • De stro- en machineberging is in totaal 60 meter lang en varieert van 12 tot 18 meter breed. De machineberging wordt afgetimmerd met houten planken. Het strogedeelte blijft geheel open.

  De stro- en machineberging is in totaal 60 meter lang en varieert van 12 tot 18 meter breed. De machineberging wordt afgetimmerd met houten planken. Het strogedeelte blijft geheel open.

 • De stro- en machineberging. Het beton is gestort, het dak is geplaatst. Hier kan Harberink 400 ton stro en hooi opslaan. Ook de kalveren staan straks in het voorjaar in deze ruimte. Tussen de strobalen en de silo&apos;s voor de opslag van grasbrok en graan.

  De stro- en machineberging. Het beton is gestort, het dak is geplaatst. Hier kan Harberink 400 ton stro en hooi opslaan. Ook de kalveren staan straks in het voorjaar in deze ruimte. Tussen de strobalen en de silo's voor de opslag van grasbrok en graan.

 • Het uitzicht vanuit het kantoor op het bouwblok en de uiterwaarden van de IJssel.

  Het uitzicht vanuit het kantoor op het bouwblok en de uiterwaarden van de IJssel.

 • Dit is de ontvangstruimte op het bedrijf. Hier kan Harberink straks 30 tot 40 mensen ontvangen voor een bedrijfsbezoekje.

  Dit is de ontvangstruimte op het bedrijf. Hier kan Harberink straks 30 tot 40 mensen ontvangen voor een bedrijfsbezoekje.

 • De voorkant van het bouwblok, gezien vanaf de uiterwaarden. Linksachter bevindt zich de stro- en machineberging. Daarachter is nog een kapschuur. Boven de 3 meter hoge keermuur wordt hard gewerkt aan het woonhuis.

  De voorkant van het bouwblok, gezien vanaf de uiterwaarden. Linksachter bevindt zich de stro- en machineberging. Daarachter is nog een kapschuur. Boven de 3 meter hoge keermuur wordt hard gewerkt aan het woonhuis.

 • De contouren van het melkveebedrijf, achter deze mestplaat van 600 m², worden steeds duidelijker. Links de potstal, rechts de melkstal. Boven de melkstal wordt overigens niets meer gebouwd. Dat zijn de balustrades voor de dakwerkers. Rechts van de mestplaat komen nog de kuilplaten te liggen.

  De contouren van het melkveebedrijf, achter deze mestplaat van 600 m², worden steeds duidelijker. Links de potstal, rechts de melkstal. Boven de melkstal wordt overigens niets meer gebouwd. Dat zijn de balustrades voor de dakwerkers. Rechts van de mestplaat komen nog de kuilplaten te liggen.

Laatste reacties

 • Sjaak

  ' De tachtig gehoornde melkkoeien hebben hier straks 14 m² ruimte per dier. De ammoniakuitstoot is berekend op 4,13 kilo per dierplaats. '

  Waarom wordt een dergelijk stalsysteem dan niet opgenomen in het lijstje van emissiearme stalsystemen?!
  Het zou een prachtvoorbeeld zijn voor het hele MDV-gebeuren...

 • veenboer

  slimme meid,
  wordt een prachtig mooi spul, waar je hoop ik prettig in zal werken,succes toegewenst op deze mooie stek!!

 • trijnie

  Ziet er mooi uit voor een bedrijf en fijn dat het bio is maar in het landschap niet fraai, hoop dat er een houtwal of wilgensingel omheen komt.
  Overigens wens ik je veel werkplezier.

 • leo,s vriend

  trijnie, het is daar uiterwaardengebied dus om de stroming bij hoogwater niet te belemmeren mag er in de uiterwaarden NIET geplant worden,sterker nog heel veel beplantingmoet opgeruimd worden.
  En voor de weidevogels is beplanting zeer ongewenst.

 • Bison

  Hoe kan je zo'n bedrijf nou rendabel maken met 80 koeien?

 • Sjaak

  @Bison
  Kijk maar eens op http://www.ijssellandschap.nl/index.php/natuurderij-keizersrande.
  Dan word je alles duidelijk....waar een klein land groot in is;)

 • GerardBlom

  Mooi, zo'n potstal... Als 'ie nog nieuw en schoon is! Zelf hebben we 15 jaar geleden onze potstal afgedankt voor een ligboxenstal, met roosters, Pasturematrassen en een 'echt' voerhek. Sindsdien geen infectie meer, en goed koe- én boerwelzijn! Maar ja, zolang de koeien maar genoeg ruimte hebben, en de stroverdeler geen risico geeft met stenen in het stro zoals bij ons, dan werkt het wel. Succes in ieder geval!

 • schoenmakers1

  als het de naam biologisch heeft is het altijd goed, hoe slecht het ook is

 • pieter p

  Werk zat straks, 80 koeien op stro, elke drie weken uitmesten. In de melkstal goed uiers poetsen, en het stro zal niet goedkoop zijn in Holland. Dat moet dan ook nog biostro zijn natuurlijk

 • janenminie1

  prachtig mooi spul alleen jammer dat er zoveel gemeenschap geld in zit

 • trijnie

  Maar menkhorst, als het hoogwater wordt, staat het water toch ook in de stal?
  En ook de stal staat het water dan toch in de weg?
  Ik woon zelf in de polder maar heb erfbeplanting om mijn bebouwing en het is prachtig wat je aan zangvogels krijgt. Vinken,putters, fit is, tjiftjaf, zanglijster, merel, mussen,vliegenvangers, roodborst, groenling, kraai,gaai,buizerd. Alleen de laatste 2 broeden hier niet. En we hebben natuurlijk de nodige boerenzwaluwen in de schuur. En de weidevogels, een enkele nog in de weilanden er omheen.
  Maar dat loopt erg achteruit, alleen in de weilanden die pas in juli mogen worden gemaaid zit nog wat.

 • leo,s vriend

  Jij woont in de POLDER ,zij boert in de UITERWAARDEN dat is nogal een verschil.
  Als je de reportages had gevolgd had je kunnen weten dat het bedrijf zelf wel hoog en droog ligt

 • trijnie

  @menkhorst, sorry, maar ik lees nog maar kort mee. Maar ook al ligt het bedrijf hoog en droog, dan is het nog geen reden om de boel een beetje aan te kleden. Er zijn genoeg bomen en struiken die zo nu en dan in het water kunnen staan....en je krijgt er zoveel voor terug.
  Maar wat dat bouwen in de uiterwaarden betreft: bij Kampen staan er zelfs nieuwbouw in de uiterwaarden van de IJssel.

 • leo,s vriend

  Trijnie, je hebt volledig gelijk, MAAR.... De overheid heeft besloten dat in de uiterwaarden bij hoog water de stroming niet belemmerd mag worden en daarom alle beplanting die de stroming kan belemmeren weg moet en nieuwe beplanting niet is toegestaan

 • Bison

  beplanting houd erosie tegen

 • trijnie

  Ik begrijp de waterschappen niet, bij zwolle moet ook alle beplanting die er inmiddels is gegroeid gekapt worden. Het enige nadeel is dat er allerlei troep in blijft hangen maar het is ook zo dat het zoals bis on al zegt erosie tegengaat.
  Dat kan handig zijn tegen de dijk aan maar naar de rivier toe wordt er wel weer sediment afgezet en dat willen ze natuurlijk niet. Nu ja ik heb er ook niet voor geleerd. Ik ben blij dat ik hier wel erfbeplanting heb en ik geniet er elke dag van.

 • leo,s vriend

  @trijnie, RIJKSWATERSTAAT.

 • trijnie

  O,dus de rivieren zijn voor rekening van Rijkswaterstaat. Waarom die scheiding, op het land is het waterschap de baas, ze hebben hier de sloten alweer schoongemaakt met kikkers en al, fijn zo midden in de zomer....
  En als je ziet wat ze er uithalen.....nauwelijks wat, pure werkverschaffing.

 • Bison

  Sjaak #6

  Wat ik van dat artikel begrijp is dat als de mens de rivier de ijsel niet de ruimte die ze van oudsher had en het haar ontnomen had teruggegeven werd, de rivier die ruimte op den duur zelf wel zou nemen met alle gevolgen vandien.
  Niets groots ...maar wel wijs in mijn ogen om bakzeil te halen.

  Moeder natuur wint toch altijd.

 • Sjaak

  @Bison Precies....ruimte voor de reden, dát is de hoofdreden!

  Jouw vraag over rendement op basis van 80 koeien is dus totaal niet aan de orde, rendement is van ondergeschikt belang....sterker nog, dit mág geld kosten!

 • Sjaak

  Excuus..... 'ruimte voor de rivier' is het natuurlijk!

 • Bison

  Sjaak als rendement van ondergeschikt belang is wie is dan de philantroop die dat bedrijf bekostigd?

  Een veel te dure onrendabele boerderij voor een paar koeien bouwen in de floodplain van een rivier ,en dat in een landje waar er al veel te veel koeien zijn,......Beetje vreemde gedachtengang.

 • Mozes

  Ik heb begrepen dat hier biologische melk geproduceerd wordt. Die heeft een aanzienlijk hogere prijs.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.