Rundveehouderij

Foto & video 2 reactieslaatste update:17 apr 2013

Veel ventilatie, licht én arbeidsgemak

Vof Kets liet vorig jaar een nieuwe stal bouwen. De vof zette in op dierenwelzijn en arbeidsverlichting en koos voor een serrestal voor 184 melkkoeien. 12 april is er een open dag.

Foto

 • Johan (32), Ina (63) en Tonny (66) Kets zijn de derde en vierde generatie van dit familiebedrijf in Toldijk (Gld.), dat ooit begon met twaalf melkkoeien en nu hard op weg is naar 184 stuks melkvee. De huidige 140 koeien lopen sinds 13 december in de nieuwe serrestal. Al het jongvee (90 dieren) staat in de oude stal.<BR><I>Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar</i>

  Johan (32), Ina (63) en Tonny (66) Kets zijn de derde en vierde generatie van dit familiebedrijf in Toldijk (Gld.), dat ooit begon met twaalf melkkoeien en nu hard op weg is naar 184 stuks melkvee. De huidige 140 koeien lopen sinds 13 december in de nieuwe serrestal. Al het jongvee (90 dieren) staat in de oude stal.<BR><I>Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar</i>

 • De 70 meter lange en 41 meter brede serrestal, gezien vanaf de weg. Het open karakter van de stal met vijf bogen valt meteen op. De gordijnen aan de zijkanten kunnen 5,5 meter open. Een voordeel van dit type stal is dat uitbreiding (aan de achterkant) ten opzichte van een traditionele stal relatief eenvoudig en goedkoop is. De grote stal is ook opvallend laag: het hoogste punt bevindt zich 7,5 meter boven de grond.

  De 70 meter lange en 41 meter brede serrestal, gezien vanaf de weg. Het open karakter van de stal met vijf bogen valt meteen op. De gordijnen aan de zijkanten kunnen 5,5 meter open. Een voordeel van dit type stal is dat uitbreiding (aan de achterkant) ten opzichte van een traditionele stal relatief eenvoudig en goedkoop is. De grote stal is ook opvallend laag: het hoogste punt bevindt zich 7,5 meter boven de grond.

 • Niet te missen en prima in te passen onder de middelste boog van de serrestal: melkveebedrijf Kets.

  Niet te missen en prima in te passen onder de middelste boog van de serrestal: melkveebedrijf Kets.

 • De 0+6+0-serrestal heeft 184 ligplaatsen. Daarnaast zijn er ook nog zeven separatie- en negen strohokplaatsen. De stal heeft een open karakter en oogt ook erg licht door het witte dakzeil. Voldoende licht was naast ventilatie een belangrijke voorwaarde tijdens de stalbouw. De stal kostte €1 miljoen, inclusief twee melkrobots, inrichting voor een derde robot en erfverharding. Dat staat met 200 plaatsen gelijk aan €5.000 per ligplaats.

  De 0+6+0-serrestal heeft 184 ligplaatsen. Daarnaast zijn er ook nog zeven separatie- en negen strohokplaatsen. De stal heeft een open karakter en oogt ook erg licht door het witte dakzeil. Voldoende licht was naast ventilatie een belangrijke voorwaarde tijdens de stalbouw. De stal kostte €1 miljoen, inclusief twee melkrobots, inrichting voor een derde robot en erfverharding. Dat staat met 200 plaatsen gelijk aan €5.000 per ligplaats.

 • De serrestal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en is ruim opgezet. De ligboxen meten 2,80 bij 1,22 meter en zitten daarmee behoorlijk boven de norm. De vloeren tussen de boxen zijn ook breder. Achter het voerhek is de vloer het breedst: 4,50 meter.

  De serrestal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en is ruim opgezet. De ligboxen meten 2,80 bij 1,22 meter en zitten daarmee behoorlijk boven de norm. De vloeren tussen de boxen zijn ook breder. Achter het voerhek is de vloer het breedst: 4,50 meter.

 • Hier is goed te zien hoeveel licht de stal binnenkomt als de gordijnen helemaal open staan. Kets wilde veel ventilatie en frisheid in de stal, omdat dat in de oude stal juist steeds meer ging ontbreken. Daar groeiden de koeien echt uit.

  Hier is goed te zien hoeveel licht de stal binnenkomt als de gordijnen helemaal open staan. Kets wilde veel ventilatie en frisheid in de stal, omdat dat in de oude stal juist steeds meer ging ontbreken. Daar groeiden de koeien echt uit.

 • In de stal zijn meerdere doorsteken. Die zijn breed genoeg voor de koeien om elkaar te passeren. De koeien lopen op een dichte vloer.

  In de stal zijn meerdere doorsteken. Die zijn breed genoeg voor de koeien om elkaar te passeren. De koeien lopen op een dichte vloer.

 • De ligboxen zijn gevuld met zand. De beste keuze als het om ligcomfort en klauw- en uiergezondheid gaat, aldus Kets. De praktijk pakt goed uit. "De koeien hebben al geen dikke hakken meer en ze stappen ook beter." Het zand moet één keer per week bijgevuld worden. Dat gebeurt machinaal en neemt anderhalf uur in beslag. Die klus is dus niet echt arbeidsintensief.

  De ligboxen zijn gevuld met zand. De beste keuze als het om ligcomfort en klauw- en uiergezondheid gaat, aldus Kets. De praktijk pakt goed uit. "De koeien hebben al geen dikke hakken meer en ze stappen ook beter." Het zand moet één keer per week bijgevuld worden. Dat gebeurt machinaal en neemt anderhalf uur in beslag. Die klus is dus niet echt arbeidsintensief.

 • De mest en het zand worden weggehaald door een mestschuif. Die maakt elke drie uur een ronde. Het zwaardere zand heeft vooralsnog niet voor problemen met de schuif gezorgd. Kets verwacht dat ook niet. "Zelfs als het lastiger zou gaan, kan ik de schuif zo afstellen dat die nog vaker zijn ronde maakt."

  De mest en het zand worden weggehaald door een mestschuif. Die maakt elke drie uur een ronde. Het zwaardere zand heeft vooralsnog niet voor problemen met de schuif gezorgd. Kets verwacht dat ook niet. "Zelfs als het lastiger zou gaan, kan ik de schuif zo afstellen dat die nog vaker zijn ronde maakt."

 • De koeien lopen op een dichte betonnen vloer. "Een prima welzijnsvloer”, zegt Kets licht ironisch. "De vloer is nog niet goedgekeurd. Er is dus geen berekende ammoniakuitstoot, er zit geen patent op." Kets had dan ook een andere reden om niet voor roosters te kiezen. "Onderkeldering zou veel te duur worden. De onderbouw kost vaak al de helft van de bovenbouw. Dat wilden we niet. Daarbij komt dat een kelder mét zand geen gelukkige combinatie is."

  De koeien lopen op een dichte betonnen vloer. "Een prima welzijnsvloer”, zegt Kets licht ironisch. "De vloer is nog niet goedgekeurd. Er is dus geen berekende ammoniakuitstoot, er zit geen patent op." Kets had dan ook een andere reden om niet voor roosters te kiezen. "Onderkeldering zou veel te duur worden. De onderbouw kost vaak al de helft van de bovenbouw. Dat wilden we niet. Daarbij komt dat een kelder mét zand geen gelukkige combinatie is."

 • Johan Kets melkt zijn koeien met twee DeLaval-melkrobots, die allebei voorzien zijn van vloerverwarming. Een keuze uit arbeidsverlichting. "Ongemerkt gaan we toch steeds meer koeien melken en mijn vader zal op termijn ook minder doen. Dan zijn robots ideaal. Bovendien is het erg lastig om goede melkers te vinden."

  Johan Kets melkt zijn koeien met twee DeLaval-melkrobots, die allebei voorzien zijn van vloerverwarming. Een keuze uit arbeidsverlichting. "Ongemerkt gaan we toch steeds meer koeien melken en mijn vader zal op termijn ook minder doen. Dan zijn robots ideaal. Bovendien is het erg lastig om goede melkers te vinden."

 • Een overzicht van de twee melkrobots. In het midden is al plek gereserveerd voor een derde robot. Op de voorgrond een eigen vondst: een 7 meter brede dwarsgang met twee aparte mestschuiven van elk 3,5 meter breed. Die schuiven de mest naar links en rechts. Dit zorgt ervoor dat de koeien schoon in de melkrobots belanden.

  Een overzicht van de twee melkrobots. In het midden is al plek gereserveerd voor een derde robot. Op de voorgrond een eigen vondst: een 7 meter brede dwarsgang met twee aparte mestschuiven van elk 3,5 meter breed. Die schuiven de mest naar links en rechts. Dit zorgt ervoor dat de koeien schoon in de melkrobots belanden.

 • De dwarsgang met de twee mestschuiven, gezien vanaf de zijkant (voergang). De schuiven kostten elk €5.500 extra. Dat is volgens Kets altijd nog goedkoper dan aparte roosters met een mestput. Elk half uur nadat deze schuiven de mest hebben weggehaald, pikken de reguliere mestschuiven de mest op.

  De dwarsgang met de twee mestschuiven, gezien vanaf de zijkant (voergang). De schuiven kostten elk €5.500 extra. Dat is volgens Kets altijd nog goedkoper dan aparte roosters met een mestput. Elk half uur nadat deze schuiven de mest hebben weggehaald, pikken de reguliere mestschuiven de mest op.

 • De mest komt via die reguliere mestschuiven uiteindelijk hier, aan de achterkant van de serrestal, terecht. De mest (met zand) belandt in deze spoelgoot, waar het zand goed uitgespoeld wordt. Dit gebeurt vier tot vijf keer per dag.

  De mest komt via die reguliere mestschuiven uiteindelijk hier, aan de achterkant van de serrestal, terecht. De mest (met zand) belandt in deze spoelgoot, waar het zand goed uitgespoeld wordt. Dit gebeurt vier tot vijf keer per dag.

 • Deze elektrische mestschuivers helpen een handje.

  Deze elektrische mestschuivers helpen een handje.

 • Beweiden gaat eenvoudig met deze DeLaval-Smartgate-selectiepooort. Ook dit geeft weer arbeidsverlichting.

  Beweiden gaat eenvoudig met deze DeLaval-Smartgate-selectiepooort. Ook dit geeft weer arbeidsverlichting.

 • Als de koeien de melkrobots uitlopen, kunnen ze automatisch gesepareerd worden. Twee separatieruimtes en dit strohok (van 10 bij 15 meter) draaien mee met de melkrobots. Ook hier geldt: arbeidsverlichting.

  Als de koeien de melkrobots uitlopen, kunnen ze automatisch gesepareerd worden. Twee separatieruimtes en dit strohok (van 10 bij 15 meter) draaien mee met de melkrobots. Ook hier geldt: arbeidsverlichting.

 • Kets koos in de stal voor inductielampen, die volgens hem de helft minder stroom verbruiken. "Ze geven ook mooi wit licht", zegt de veehouder.

  Kets koos in de stal voor inductielampen, die volgens hem de helft minder stroom verbruiken. "Ze geven ook mooi wit licht", zegt de veehouder.

 • Er hangen voor extra dierenwelzijn automatische koeborstels in de stal.

  Er hangen voor extra dierenwelzijn automatische koeborstels in de stal.

 • Kets heeft er voor gekozen om de melktank buiten neer te zetten. Dat scheelde in de bouwkosten. Bovendien hoeft de tank, met een capaciteit van 20.000 liter, zo niet schoongemaakt te worden.

  Kets heeft er voor gekozen om de melktank buiten neer te zetten. Dat scheelde in de bouwkosten. Bovendien hoeft de tank, met een capaciteit van 20.000 liter, zo niet schoongemaakt te worden.

 • De stal is dan wel klaar, aan de erfverharding moet voor de open dag nog hard gewerkt worden.

  De stal is dan wel klaar, aan de erfverharding moet voor de open dag nog hard gewerkt worden.

 • Vof Kets houdt vrijdag 12 april van 10.00 tot 19.00 uur een open dag aan de Zutphen Emmerikseweg 4 in Toldijk.

  Vof Kets houdt vrijdag 12 april van 10.00 tot 19.00 uur een open dag aan de Zutphen Emmerikseweg 4 in Toldijk.

Laatste reacties

 • degoosen

  Fam. Kets alvast gefeliciteerd met jullie mooie stal, vrijdag komen we kijken!

 • Veurink

  Mooie stal! Is de mestopslag meegenomen in de totale kosten??

Of registreer je om te kunnen reageren.