Rundveehouderij

Foto & video 21 reactieslaatste update:15 mei 2013

Koeien op zand zonder gepruts

Wel zand in de boxen, maar niet in de put. Van de Coolwijk in Macharen (N.-Br.) investeerde fors in een McLanahan zandscheider.

Foto

 • Joost van de Coolwijk (35) melkt in Macharen (N.-Br.) 200 melkkoeien in een nieuwe stal met 50-stands carrousel buitenmelker.

  Joost van de Coolwijk (35) melkt in Macharen (N.-Br.) 200 melkkoeien in een nieuwe stal met 50-stands carrousel buitenmelker.

 • Het gehele bedrijf bestaat uit diepstrooiselboxen gevuld met zand.

  Het gehele bedrijf bestaat uit diepstrooiselboxen gevuld met zand.

 • Uit buitenlandse stages kende Joost de voor- en nadelen van zand in de boxen. “Het is super voor de koeien, maar het zand in de mest is gewoon een probleem. Het is lastig te handelen en alles slijt extra hard”, vat Joost het samen.

  Uit buitenlandse stages kende Joost de voor- en nadelen van zand in de boxen. “Het is super voor de koeien, maar het zand in de mest is gewoon een probleem. Het is lastig te handelen en alles slijt extra hard”, vat Joost het samen.

 • Een systeem met overlopen en bezinkputten zag Joost niet zitten. “Je krijgt dan het zand nooit helemaal uit de mest. Bovendien wil ik geen open putten op het erf.” Daarom kocht hij een McLanahan zandscheider om het zand weer uit de drijfmest te filteren.

  Een systeem met overlopen en bezinkputten zag Joost niet zitten. “Je krijgt dan het zand nooit helemaal uit de mest. Bovendien wil ik geen open putten op het erf.” Daarom kocht hij een McLanahan zandscheider om het zand weer uit de drijfmest te filteren.

 • De stal is voorzien van een G4-dichte vloer van Swaans. Twee mestschuiven brengen de mest met het zand naar een afstortput.

  De stal is voorzien van een G4-dichte vloer van Swaans. Twee mestschuiven brengen de mest met het zand naar een afstortput.

 • De Deense LJM-mestschuiven beschikken over een grote aandrijftrommel. Vanwege de kleine knikhoek claimt de fabrikant een langere levensduur van de staalkabel.

  De Deense LJM-mestschuiven beschikken over een grote aandrijftrommel. Vanwege de kleine knikhoek claimt de fabrikant een langere levensduur van de staalkabel.

 • Een ondiepe afstortput bevindt zich dwars op de boxrijen. Hierin loopt een draglineschuif die de mest buiten de stal brengt.

  Een ondiepe afstortput bevindt zich dwars op de boxrijen. Hierin loopt een draglineschuif die de mest buiten de stal brengt.

 • Uiteindelijk komt de mest in een diepere put buiten de stal terecht. Een zware vijzel haalt de mest weer naar boven. Een pomp zou te hard slijten vanwege het vele zand.

  Uiteindelijk komt de mest in een diepere put buiten de stal terecht. Een zware vijzel haalt de mest weer naar boven. Een pomp zou te hard slijten vanwege het vele zand.

 • De vijzel stort direct in de zandscheider.

  De vijzel stort direct in de zandscheider.

 • De McLanahan zandscheider staat vast opgesteld. De installatie is de enige op het vasteland van Europa. Enkel in Engeland draaien er twee.

  De McLanahan zandscheider staat vast opgesteld. De installatie is de enige op het vasteland van Europa. Enkel in Engeland draaien er twee.

 • Het scheidingsproces vindt plaats in de bak. Door dunne fractie, spoelwater van de melkstal en lucht toe te voegen zakt het zand naar de bodem.

  Het scheidingsproces vindt plaats in de bak. Door dunne fractie, spoelwater van de melkstal en lucht toe te voegen zakt het zand naar de bodem.

 • Het neergeslagen zand wordt door een zware vijzel uit de installatie gedraaid.

  Het neergeslagen zand wordt door een zware vijzel uit de installatie gedraaid.

 • Koeien op zand zonder gepruts
 • De mest zonder zand verlaat de bak via een overloopprincipe. Deze mest bevat nog ongeveer vijf procent zand en komt in een aparte put.

  De mest zonder zand verlaat de bak via een overloopprincipe. Deze mest bevat nog ongeveer vijf procent zand en komt in een aparte put.

 • Een pomp stuwt deze mest direct richting een cycloonfilter boven de installatie.

  Een pomp stuwt deze mest direct richting een cycloonfilter boven de installatie.

 • Door de cycloonwerking zakt het laatste beetje zand naar beneden, terug in het scheidingsproces.

  Door de cycloonwerking zakt het laatste beetje zand naar beneden, terug in het scheidingsproces.

 • Het gehele proces is computergestuurd en werkt autonoom. Op dit moment draait de installatie zo’n vier uur per dag.

  Het gehele proces is computergestuurd en werkt autonoom. Op dit moment draait de installatie zo’n vier uur per dag.

 • De dunne fractie vloeit via twee bezinkputten terug onder de ligboxenstal. Deze is ondanks de dichte vloeren volledig onderkeldert. De vloerplaten op deze bezinkputten zijn eventueel te verwijderen om restzand uit de put te halen.

  De dunne fractie vloeit via twee bezinkputten terug onder de ligboxenstal. Deze is ondanks de dichte vloeren volledig onderkeldert. De vloerplaten op deze bezinkputten zijn eventueel te verwijderen om restzand uit de put te halen.

 • Na zes weken op een hoop gelegen te hebben kan het zand hergebruikt worden in de boxen. Verschil tussen vers en hergebruikt zand is er nauwelijks. Het verkleurd wel wat. Volgens Joost hebben bacteriën geen overlevingskans in het zand.

  Na zes weken op een hoop gelegen te hebben kan het zand hergebruikt worden in de boxen. Verschil tussen vers en hergebruikt zand is er nauwelijks. Het verkleurd wel wat. Volgens Joost hebben bacteriën geen overlevingskans in het zand.

 • Joost vult de boxen met zand met een zware Case-schranklader. De G4-vloer in de stal is daarom geschikt voor aslasten tot zes ton in plaats van de standaard vier ton.

  Joost vult de boxen met zand met een zware Case-schranklader. De G4-vloer in de stal is daarom geschikt voor aslasten tot zes ton in plaats van de standaard vier ton.

 • Het soort zand is belangrijk. Joost koos voor 03-zand. Iets grover dan metselzand. Hoe grover het zand, des te makkelijk gaat het scheiden. Te grof is echter niet wenselijk omdat koeien het dan in de klauwen lopen. Anders zou in theorie grind optimaal zijn.

  Het soort zand is belangrijk. Joost koos voor 03-zand. Iets grover dan metselzand. Hoe grover het zand, des te makkelijk gaat het scheiden. Te grof is echter niet wenselijk omdat koeien het dan in de klauwen lopen. Anders zou in theorie grind optimaal zijn.

 • Vervolgens wordt de mest van de dikke fractie ontdaan door middel van een trommelscheider.

  Vervolgens wordt de mest van de dikke fractie ontdaan door middel van een trommelscheider.

 • Joost zet de dikke fractie tegen transportkosten af bij boomkwekers in de directe omgeving.

  Joost zet de dikke fractie tegen transportkosten af bij boomkwekers in de directe omgeving.

 • Het vullen van de boxen kost Joost eens in de 14 dagen zo’n twee uur tijd. Omdat hij de gehele achtergevel ineens kan openen kan hij zo de stal binnenrijden.

  Het vullen van de boxen kost Joost eens in de 14 dagen zo’n twee uur tijd. Omdat hij de gehele achtergevel ineens kan openen kan hij zo de stal binnenrijden.

 • Nu heeft de stal zo’n 200 boxen. Een groot deel van de ruimte wordt in beslag genomen door de oplopende wachtruimte en het strohok. Alles is berekend op groei.

  Nu heeft de stal zo’n 200 boxen. Een groot deel van de ruimte wordt in beslag genomen door de oplopende wachtruimte en het strohok. Alles is berekend op groei.

 • De 50 stands buitenmelker is nu overbemeten, maar gebouwd met het oog op de toekomst. Hier komt een belangrijk voordeel van het zand in de boxen om de hoek kijken: omdat de koeien schoon zijn is de maximale capaciteit uit de melkstal te halen.

  De 50 stands buitenmelker is nu overbemeten, maar gebouwd met het oog op de toekomst. Hier komt een belangrijk voordeel van het zand in de boxen om de hoek kijken: omdat de koeien schoon zijn is de maximale capaciteit uit de melkstal te halen.

 • In 2014 wil Joost bijbouwen tot 500 plaatsen. Dat kan relatief goedkoop omdat het nieuwe gedeelte niet hoeft te zijn onderkelderd. De afstortput voor de toekomstige mestschuiven is al aanwezig. Ook de zandscheider kan de uitbreiding met gemak aan.

  In 2014 wil Joost bijbouwen tot 500 plaatsen. Dat kan relatief goedkoop omdat het nieuwe gedeelte niet hoeft te zijn onderkelderd. De afstortput voor de toekomstige mestschuiven is al aanwezig. Ook de zandscheider kan de uitbreiding met gemak aan.

 • Hoewel Joost flink opschaalt blijven de koeien wel in de wei. “Het is steevast de eerste vraag die burgers mij stellen. Koeien in de wei is superbelangrijk voor onze sector. Het is tegenwoordig belangrijk dat mensen je gunnen om zo’n bedrijf te hebben. Daar heb je als ondernemer rekening mee te houden. Daarom probeer ik mensen uit de buurt ook te betrekken bij de plannen die ik heb. Dan voelen ze zich beter geïnformeerd en tonen ook begrip en interesse voor je bedrijf. ” Lees meer over de kosten en visie in Boerderij van 23 april.

  Hoewel Joost flink opschaalt blijven de koeien wel in de wei. “Het is steevast de eerste vraag die burgers mij stellen. Koeien in de wei is superbelangrijk voor onze sector. Het is tegenwoordig belangrijk dat mensen je gunnen om zo’n bedrijf te hebben. Daar heb je als ondernemer rekening mee te houden. Daarom probeer ik mensen uit de buurt ook te betrekken bij de plannen die ik heb. Dan voelen ze zich beter geïnformeerd en tonen ook begrip en interesse voor je bedrijf. ” Lees meer over de kosten en visie in Boerderij van 23 april.

Laatste reacties

 • JeuAbsil

  Van nog geen 200 koeien naar 500 koeien, veel succes. Ik ben benieuwd hoeveel hectares deze boer tot zijn beschikking heeft.

 • daantje

  ziet er prachtig uit
  nu nog je kop boven water houden

 • Zuperboer

  Prachtig om te zien al dat zand, bij een ander. Graag geschatte extra kosten per liter melk. Aantal beschikbare ha's is inderdaad de rode draad bij alle realistische toekomstbeschouwingen. Er staan al genoeg nieuwe stalplaatsen klaar zonder voer en mestafdekking.

 • abtje

  Ja, zand is een mooi ligmateriaal voor de koeien. En dan toch het geheel onderkelderen. Dit is dus echt toekomst voorbereid. veel koeien, vaste mest afvoeren, goed uitgedacht.
  Toch blijf ik persoonlijk twijfels houden bij zand. Vervang het zand door de dikke fractie, maar dat kan altijd nog.

 • alco1

  Als je een kind hebt die jouw bedrijf wil overnemen, proberen die daar stage te laten lopen. Dan weet je pas alles.

 • kalkar

  Vreemd dat we steeds meer lezen dat boeren menen zich bij de buurt te moeten verantwoorden. Alsof burgers zich bij de boeren verantwoorden. Dacht het niet. Boeren worden zo steeds meer de onderdanige kruipers van de maatschappij. Wanneer burgers de productie wijze niet bevalt dan vreten ze maar iets anders. Zo denk ik erover i.p.v. te kruipen.

 • bankivahoen

  Kijk ,ik dacht dat ik de enige was die er zo over dacht maar melkertje@ je denkt er precies zo over als ik.De burger heeft keuze genoeg in de winkel, dat wat ie kiest zal gemaakt worden en niet anders!

 • Matthijs Verhagen

  Iedereen met een bedrijf heeft toch een verantwoordelijkheid richting omgeving. Of dat nu een agrarisch bedrijf is of een industrieel bedrijf. Ga je hier niet serieus mee om, dan heb je op termijn een probleem. Deze ondernemer begrijpt dat, net als veel andere agrarisch ondernemers. Andersom werkt het toch ook zo? Een burger die geluidsoverlast veroorzaakt moet zich toch net zo goed verantwoorden?

 • huubjansen

  En over een paar jaar groeit er niets meer als je de dikke fractie afvoert.

 • W Geverink

  Met al de extra koecapaciteit die overal uit de grond gestampt wordt kan ik me voorstellen dat veel mensen zich krabben waar het niet jeukt.

 • sony

  @ huubjansen
  dat denk ik ook iedereen denk maar aan groeien en groeien. En binnen 5 jaar zagen dat ze geld krijgen voor hun producten. Zelf hebben we vleesvee (640 stuks) en bewerken nog verschillende teelten(kuilmais,tyd. gras,triticale, weiden,tarwe,gerst,korrelmais,aardappel, suikerbiet,peen) hierdoor hebben we een goed inkomen en kunnen bij problemen bij 1 teelt nog altijd investeren en goed leven. Ik denk dat er veel landbouwers meer moeten verbreden ipv te op 1 ding te focussen.

 • j.verstraten1

  Zonder draagvlak geen toekomst Bankivahoen en Melkertje. Behandel je omgeving zoals je zelf behandeld wilt worden. Dat heeft niks met kruipen te maken. Als je het zover laat komen dat je moet gaan kruipen dan durf ik wel te stellen dat je niet meer aan lopen toe zult komen.

 • kalkar

  Je moet aan de wet voldoen, dat is meer dan genoeg. Niet aan een paar randdebielen die toevallig bij jouw in de buurt wonen. Uit ervaring weet ik dat heel veel burgers die altijd met hun idealen te koop lopen, zelf het hardst de kluit bedonderen. Ken hier voorbeelden genoeg van, van ontduiken van de wet tot b.v. een illegale kapsalon,of een illegale trimsalon, enz. Nee, ik heb genoeg gezien, en gehoord.

 • joopi

  een illegale kapsalon of illegale trimsalon daar heeft toch niemand last van, leven en laten leven. Ik vind het wat anders als jouw buurtgenoten je bewust gaan lopen tegenwerken, dan hoef je wat mij betreft ook geen rekening meer met ze te houden meer dan het normale

 • kalkar

  joppi, wanneer ik varkens hou zonder mij, redelijk gezien, aan de wet te houden, dan heeft daar ook niemand last van. Dus. B.V.illegale kapsalons zijn een valse concurrent voor de legale kapsalons in het dorp die wel aan allerlei eisen moeten voldoen. Voor een tientje knippen ze je en voor 2 tientjes in een officiële. Het kost hun duidelijk omzet. Ga bij burgers maar eens achter de voordeur kijken, je zal schrikken wat zich daar allemaal illegaal afspeelt. Van onterechte uitkeringstrekkers tot zwartwerkers, en alles wat daar tussenin zit. Dus. Laat burgers zich dus niet met boeren bemoeien, andersom gebeurt het ook niet. Dus.

 • joopi

  @ melkertje Ik snap je punt

 • johnroos

  Het 'mooie' bij dit bedrijf is dat hij de grootste moeite heeft gehad om de vergunning rond te krijgen. In verband met oud zeer dat er in de buurt nog leefde en dat de mensen niet zaten te wachten op een megabedrijf met 500 koeien. Melkveehouderij in van groot maatschappelijk belang (de maakindustrie krijgt weer de waardering die het verdient). Met een normaal gezinsbedrijf heeft niemand moeite, ook de ngo's ziet (zie Boerderij van een tijdje terug met het interview met de Dierenbescherming). Als je groter wilt dan heb je inderdaad iets uit te leggen. Bedrijven die de produktiefactoren in balans hebben, zijn op lange termijn het beste af.

 • Broer

  Interessante stal en zand is inderdaad het allerbeste voor de koe.
  Joost van de Coolwijk wil geen gepruts.
  Ik tel 1. de lengte mestschuif/ven, 2.de breedtemestschuif, 3.opvoervijzel,
  4. de zandscheider, 5. een centrifugaalmestpomp, 6. een cycloonscheider,
  7. een trommelscheider.
  Ik denk een forse investering en alles vraagt energie en onderhoud.
  Ik zie het liever eenvoudiger en heb goede ervaringen met 1. een trekkerschuif, 2. centrifugaalpomp voor het vullen van de buffertank tbv de 3. mestscheider
  4.centrifugaaldompelpomp voor de afvoer van de dunne fractie uit de bezinkbak naar de opslagsilo. Maar zand vindt je overal dus het blijft oppassen.
  Broer Roorda, Grou.

 • koestal

  lijkt wel weidegang

 • hendrikusgrunn

  Wat een domme reacties staan hierboven vermeld. Waarom zou deze boer kruipen voor zn omgeving?

  Weet wel dat je omgeving je ook kan breken. Je kunt bter je omgeving er bij betrekken en zo goodwill opbouwen en vrienden zijn met je omgeving, dan domweg je kop in het zand steken en doen en laten wat je zelf wil zonder je ergens iets van aan te trekken.

  En als ze allemaal iets anders gaan vreten of geen zuivel meer gebruiken heb je als boer toch ook niks meer. Geen vraag naar melk zorgt er vanzelf voor dat je als boer niks meer kwijtkunt en je je bedrijf wel kunt opdoeken.

 • Derksfourage

  Inderdaag , verschrikkelijk domme reacties ! Hoe denk je bestaansrecht te houden wanneer je geen commitment van je omgeving hebt ? Dit zal je op den duur toch op breken ben ik bang.

  Tuurlijk je hoeft niet te kruipen voor je omgeving maar openheid en tollerantie over en weer zijn toch heel belangrijke punten, zeker bij uitbreiding !

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.